yulia19791 05.05.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Nasza działka ma duży spad: dom wy żej niż ogród. Chcemy trochę ogród podnieść, ale obok jest pusta działka, która nagle będzie miała z naszej stony ok. 1m podmurówki. stąd moje pytanie: czy istnieją przepisy, które regulują np. wys. murka. bo tak myślę, że sąsiad może się wkurzyć, a nie wiem czy tym samym nie oprze się na jakichś przepisach. proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.05.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 yuliatak z głowy na szybcika niczego nie powiem , postaram się w wolnej chwili coś na ten temat pogrzebać, ale sąsiad może mieć inny problem przez Wasze podniesienie gruntu - zalewanie działki spływającymi wodami opadowymi, a to już nic fajnego i w razie szkód może dochodzić odszkodowań. Lepiej byłoby gdyby sąsiad też podniósł swój grunt do tego samego poziomu, ale rozumiem, że pisząc o tym, ze działka jest pusta miałaś na myśli, że nie ma jeszcze docelowego właściciela, z którym możnaby kwestię omówić?ja tam stoję na stanowisku, że z sąsiadami lepiej pogadać i coś uzgodnić niż hodować sobie wroga tuż za płotem i mieć jak w banku wojny sąsiedzkie o każdą pierdółkę do końca świata.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 06.05.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 W mysl art.29ust.1 ustawy Prawo wodne wlasciciel gruntu,jezeli przepisy ustawy nie stanowia inaczej,nie moze zmieniac stanu wody na gruncie,a zwlaszcza kierunku odplywu znajdujacej sie na jego gruncie wody opadowej,ze szkoda dla gruntow sąsiednich.Osobie ,której nieruchomosc ucierpiala przysługuje prawo żądania przywrocenia stanu poprzedniego.Nakaz taki w drodze decyzji moze wydać wójt,burmistrz lub prezydent miasta(art.29 ust.3)Nakaz ten moze dotyczyć przywróceniastanu poprzedniego(zniwelowanie terenu,ktorego podwyższenie spowodowalo spływanie wody na sąsiednie tereny)lub wykonanie urządzeń zapobiegających szkodom(odpowiednie poprowadzenie przewodów melioracji).KC przewiduje dodatkowe roszczenia dla osob,których władanie nieruchomościa zakluciła woda splywajaca zgruntu sąsiada.Podstawa prawna:ustawa z 18 lipca2001r.Prawo wodne(j.t.DzU z 2005r.nr239,poz2019 z pózn.zm.,KC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 06.05.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Tak więc w twoim przypadku przed przystapieniem do prac zwiazamych z dośc drastycznym podnoszeniem gruntu należałoby otrzymac pisemną zgodę sąsiada na przeprowadzenie tych prac.W przypadku braku docelowego sąsiada nalezaloby wogole wstrzymac tego typu prace bo jak to mówia lepiej mieć w sąsiedzie przyjaciela niz wroga,z którym mozna sie latami procesowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulia19791 06.05.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Dzięki za info. Zabieram się za szukanie właściciela. A tak swoją drogą to nic w przyrodzie nie ginie - można kupić tanio działkę ze spadem, ale zaraz zaoszczędzoną akskę trza na niwelację terenu wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 LipkaTo wycena za samą robociznę bez dachu:(W tej niższej kwocie połowa to koszt fundamentów i piwnicy. W tej wyższej wykonawca same roboty ziemne wycenił na 12 tys... Wynajęliśmy koparkę, Pan koparkowy skasował 1050zł, a teraz ojciec z teściem kopią pod ławy. Jak narazie wychodzi na to, że piwnica jednak dużo podnosi koszty.Tylko z takim spadkiem jak my mamy (1,6 na szerokości domu) kazdy radził nam podpiwniczyć z tej głębszej strony i tak zrobilismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.05.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Widzisz yulia, laschlo ubrał w normę to co kołatało się po mojej głowie. Radzę zatem bez zgody sąsiada nie próbować takich numerów, bo może się skończyć wojną na całego i grubą kasą na odszkodowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 07.05.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Lukarna bardzo drogie te wyceny, ja dostałam na razie 2 no można powiedzieć, że 2 i pół bo jedną orientacyjna jedynie, ale są bardziej na poziomie połowy twoich wycen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 08.05.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Witam(y) wszystkich budujących AD 2010! Jesteśmy z Poznania, a budowa będzie w Krosinku. Nasz projekt to Z40Gp z pracowni Z500, jednak z kilkoma przeróbkami w tym z największą w postaci dwustanowiskowego garażu. Na razie jesteśmy na etapie załatwienia formalności (przeróbki projektu, adaptacja, projekt zagospodarowania, opinie o mediach itp). Mamy nadzieję mieć PnB do końca lipca. Pozdrawiamy budujące pyry, a co niektórych na wątku już znamy, nie lipka71? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 08.05.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Easy78 sie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 09.05.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Witam Poznań i okolice 2010.My raczej z okolic - działeczka na granicy Promnice / Bolechowo.Piękna okolica nad rzeką WARTĄ.Pozdrawiam serdecznie wszystkich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-p30 09.05.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Witam ja też buduje domek w Promnicach na Północnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 11.05.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 No Lipka drogo, drogo dlatego szukamy nadal... Jak narazie seniorzy rodu wykopali co trzeba i od wczoraj szalują. Nie idzie to tak ekspresowo jakby się chciało, ale czynniki niesprzyjające: pogoda oraz wiek majstrów robią swoje... Coraz bardziej dociera do mnie, ze w tym roku stan zero chyba tylko ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 12.05.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 ja miałam nadzieję na więcej, ale mąż mnie studził strasznie i plan założony był właśnie na stan zero plus jakieś już częściowe zagospodarowanie działki i ogrodzenieno i wychodzi na to, że miał rację, bo jest połowa maja a ja wciąż walczę z papierami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 12.05.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Pana Zbyszka Koniecznegto polecam GORĄCO:)) Jest u nas kierownikiem budowy, jest świetnym fachowcem, zawsze znajdzie czas , doradzi i rewelacyjnie przypilnuje wykonawców, jego rady są bezcenne i mając go jako kierownika można spać spokojnie:)) POLECAM GORĄCO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 12.05.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Warto poczytać sobie również i o czarnej liście wykonawców, zawsze warto korzystać z doświadczenia innych:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?20652-CZARNA-LISTA-NIESOLIDNYCH-WIELKOPOLSKA&highlight=czarna+listapolecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka49 14.05.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 witam po dluzszym czasie:) lipka71 my tez mieliśmy nadzieję,ze zaczniemy w czerwcu, a tu jak dobrze pojdzie to bedzie sierpień!!! zalatwiamy papierologię raz w śremie,potem mosina i tak w kólko!!!! zwariować można, a czas ucieka:( Easy78 widzę,że bedziemy sąsiadami, może nie tak bliskimi, ale w tym samym rejonie, my bedziemy się budować Dymaczewie:) Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaciej 14.05.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Witam!!! Z radością dołączamy do grona Planujemy zaczac budowę w lipcu, w Gruszczynie. Na chwilę obecną mamy złożone dokumentu do pozwolenia na budowę, podpisaliśmy umowę z wykonawcą (p. Bartek) i kierownikiem (p. Zbyszek). Na działce mamy media, a projekt to CYPRYDA z pracowni Domena. Wszystkim życzymy powodzenia przed naszymi życiowymi wyzwaniami Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 18.05.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 witam wszystkich to my rowniez dolączymy do grona budujących w woj. wielkopolskim pozwolenie juz jest, prad i woda tez plan budowy - moze jeszcze maj ? ale czerwiec juz napewno !!! oczywiscie wszystko od pogody zalezy ale mamy nadzieje ze sie w koncu wypogodzi i przestanie padac .... myszonik bedziemy sasiadami bo my budujemy sie jakies kilka km od szamotul czy ktos z was brał beton z waab'u w mrowinie? musimy jeszcze tam jechac obgadac temat , ale zastanawiam sie czy mozna z nimi o jakis upustach pogadac jak sie wezmie ponad 30 m3??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 18.05.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Pana Zbyszka Koniecznegto polecam GORĄCO:)) Jest u nas kierownikiem budowy, jest świetnym fachowcem, zawsze znajdzie czas , doradzi i rewelacyjnie przypilnuje wykonawców, jego rady są bezcenne i mając go jako kierownika można spać spokojnie:)) POLECAM GORĄCO. Jak rozpoczynałem budowę tez chciałem z nim podpisać umowę,gdyż byl kierownikiem u dwóch budujących się znajomych.Przez budujących się na forum też był polecany.I właśnie dlatego z niego zrezygnowałem i podpisałem umowę z kimś innym.Nie byłem przekonany do tego,czy przy prowadzeniu tylu budów będzie miał wystarczająco duzo czasu dla mojej.Poza tym obawiałem się czy ten natłok pracy nie powoduje rutyny w postępowaniu.W każdym razie znajomi byli zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts