Kejti30 16.06.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 czy możecie polecić jakiegos instalatora do odkurzacza centralnego? mój instalator od wod-kan i co chce za to jekies kosmiczne pieniądze więc wolę poszukać innego, help na białej liscie nie moge nic znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 17.06.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Czy ktoś z Was Ziomalek i Ziomali budował z YTONGU ?? Jakie mieliście ceny i skąd ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 17.06.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Czy ktoś z Was Ziomalek i Ziomali budował z YTONGU ?? Jakie mieliście ceny i skąd ?? Ytong + Silka, czyli system 20 cm (Ytong na zewnątrz, Silka na wewnętrzne ściany konstrukcyjne i działowe). Za bloczek Ytonga 0,6 - 24 cm - 7,20 zł, za Silkę E 24 - 3,20 zł, Silkę E 12 - 1,90 zł - wszystkie ceny brutto, loco budowa. Lipiec 2010, "Dom-Bud Plus", Suchy Las, Stara Droga 40/42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaciej 19.06.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Czy ktoś już robił odbiór kominiarski? Gdzie się to załatwia, jaki jest koszt? Z góry dziękuję za namiary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 19.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Aga&Maciej - wizytówkę mam w samochodzie.. jutro Tobie wyślę, płaciłam 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dzięki Egon. Ja mam za YTONG 24cm brutto loco budowa 7,21 - więc będzie ok Mam jeszcze pytanie. Montowałeś nadproża z YTONGU czy zwykłe L19 ??. Właśnie sie zastanawiam czy przepłacać za YTONG-owe. Jak dużym mostkiem cieplnym będą L ?? Różnica w cenie 2700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.06.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dzięki Egon. Ja mam za YTONG 24cm brutto loco budowa 7,21 - więc będzie ok Mam jeszcze pytanie. Montowałeś nadproża z YTONGU czy zwykłe L19 ??. Właśnie sie zastanawiam czy przepłacać za YTONG-owe. Jak dużym mostkiem cieplnym będą L ?? Różnica w cenie 2700zł. Jeśli będziesz ocieplać z zewnątrz, czyli budujesz ścianę 2-warstwową, nie ma sensu przepłacać za nadproża systemowe Ytong'a. Kupiłem dobre L19 z Konbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dzięki Egon. Chyba też pójdę w te L19. co innego gdyby to była ściana jednowarstwowa. Wtedy rzeczywiście ciepło by uciekało. A tak 15cm styropianu powinno powstrzymać tę ucieczkę w znacznym stopniu. edytuję - bo sobie coś uświadomiłam. Ja będę miała rolety zewnętrzne. Będą montowane w miejscu gdzie przychodzi nadproże. Czyli nie wyeliminuję mostków cieplnych obłożeniem nadproży L19 styropianem, gdyż w tym miejscu będzie skrzyneczka z roletą. Czyli ciepło mi ucieknie.... W tym przypadku chyba jednak lepiej zostać przy YTONGU.......dylematy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.06.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dzięki Egon. Chyba też pójdę w te L19. co innego gdyby to była ściana jednowarstwowa. Wtedy rzeczywiście ciepło by uciekało. A tak 15cm styropianu powinno powstrzymać tę ucieczkę w znacznym stopniu. edytuję - bo sobie coś uświadomiłam. Ja będę miała rolety zewnętrzne. Będą montowane w miejscu gdzie przychodzi nadproże. Czyli nie wyeliminuję mostków cieplnych obłożeniem nadproży L19 styropianem, gdyż w tym miejscu będzie skrzyneczka z roletą. Czyli ciepło mi ucieknie.... W tym przypadku chyba jednak lepiej zostać przy YTONGU.... ...dylematy.... atika albo zamiast L kup nadproża strunobetonowe szerokość 12cm więc dajesz 2 a wysokość tylko 7cm, gotowe do obciążenie... a dlaczego dajesz rolety zewnętrzne? nie lepiej dać nadstawne i wszystko schować w ociepleniu? wystarczy tylko otwór okienny powiększyć o 17cm na wysokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.06.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Nie mam rolet, nie chciałem, więc problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 atika albo zamiast L kup nadproża strunobetonowe szerokość 12cm więc dajesz 2 a wysokość tylko 7cm, gotowe do obciążenie... a dlaczego dajesz rolety zewnętrzne? nie lepiej dać nadstawne i wszystko schować w ociepleniu? wystarczy tylko otwór okienny powiększyć o 17cm na wysokości... U mnie nie ma za bardzo jak powiększyć tego otworu okiennego, gdyż zaraz nad nadprożem mam właściwie wieniec. Rolety będę miała zewnętrzne, ale takie do otynkowania. Czyli skrzyneczka wystaje tyle co styropian, jest taka specjalna, na którą można kłaść tynk, wszystko razem się tynkuje i nie ma nic wystającego. Rozmawiałam już w międzyczasie z kierownikiem Zbyszkiem i też polecał te strunobetony (zresztą wykonawca też je polecał ale do ścian wewnętrznych). Te strunobetony można jakoś na 2 wysokościach montować i wtedy nie ma mostków cieplnych. Ciężko było mi to wytłumaczyć przez telefon, ale kierownik spotyka się juto z wykonawcą i wszystko mają obgadać W każdym razie też stwierdził ze szkoda kasy na YTONG-owe nadproża, które i tak nie są za ciepłe. Tak więc sprawa jest prawie rozwiązana, choć ja i tak jak na razie nie wiem jak to będzie wyglądać, ale zaufam Panom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Aha i jeszcze jedno - Kierownik polecał rolety w systemie integro. Muszę się tylko dowiedzieć czy w Chempo takie mają - bo okna na pewno biorę od nich. Esiak nie wiesz czasami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 atika jeśli jeszcze nie masz nadproży, to możesz zastosować nadproża ZFE, są to gotowe, obciążalne nadproża, które w środku mają skrzynkę na roletę i są o wiele cieplejsze od nadproży betonowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.06.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Muszę się tylko dowiedzieć czy w Chempo takie mają - bo okna na pewno biorę od nich. Esiak nie wiesz czasami ?? Chempo pisze tak: Rolety. Oferujemy rolety nadokienne BeClever ( http://www.beclever.com.pl/ ), natynkowe HEROAL ( http://www.heroal.de ), oraz zewnętrzne podtynkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Chempo pisze tak: Rolety. Oferujemy rolety nadokienne BeClever ( http://www.beclever.com.pl/ ), natynkowe HEROAL ( http://www.heroal.de ), oraz zewnętrzne podtynkowe. To samo mam napisane w swojej ofercie i ja wybrałam te zewnętrzne podtynkowe - ale jakie to są to nie wiem Patrzyłam na te nadproża. Tylko nie wiem czy da się to dopasować do mojego YTONGU. Podsunę pomysł Kierownikowi. Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.06.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Tylko nie wiem czy da się to dopasować do mojego YTONGU. Podsunę pomysł Kierownikowi. Dzięki bardzo. Ytong jaki dajesz? 24cm? nadproże ma 34cm szerokości, więc wystarczy 12cm warstwa ocieplenia żeby je ładnie przykryć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.06.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 atiko ostrzegam nadproża zfe są świetne, ale to bardzo droga zabawa... jak na cały dom chyba zdecydowanie zbyt droga:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.06.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 no na pewno nie kosztują 40zł... ale jak odliczyć kasety na skrzynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 21.06.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Poczekam i zobaczę co jutro wymyśli kierownik z wykonawcą. Kierownik ma jakiś pomysł...zobaczymy. A swoją drogą - gdzie mogę kupić strunobety czy strunobetony. Nigdzie się z tym nie spotkałam, a wykonawca poleca zamiast nadproży przy ściankach wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.06.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 no na pewno nie kosztują 40zł... ale jak odliczyć kasety na skrzynki... No 40 to nie, ale też nawet nie 400 niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts