Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was Ziomalek i Ziomali budował z YTONGU ?? Jakie mieliście ceny i skąd ??

Ytong + Silka, czyli system 20 cm (Ytong na zewnątrz, Silka na wewnętrzne ściany konstrukcyjne i działowe).

Za bloczek Ytonga 0,6 - 24 cm - 7,20 zł, za Silkę E 24 - 3,20 zł, Silkę E 12 - 1,90 zł - wszystkie ceny brutto, loco budowa.

Lipiec 2010, "Dom-Bud Plus", Suchy Las, Stara Droga 40/42.

Dzięki Egon. Ja mam za YTONG 24cm brutto loco budowa 7,21 - więc będzie ok ;)

Mam jeszcze pytanie. Montowałeś nadproża z YTONGU czy zwykłe L19 ??. Właśnie sie zastanawiam czy przepłacać za YTONG-owe. Jak dużym mostkiem cieplnym będą L ??

Różnica w cenie 2700zł.

Dzięki Egon. Ja mam za YTONG 24cm brutto loco budowa 7,21 - więc będzie ok ;)

Mam jeszcze pytanie. Montowałeś nadproża z YTONGU czy zwykłe L19 ??. Właśnie sie zastanawiam czy przepłacać za YTONG-owe. Jak dużym mostkiem cieplnym będą L ??

Różnica w cenie 2700zł.

Jeśli będziesz ocieplać z zewnątrz, czyli budujesz ścianę 2-warstwową, nie ma sensu przepłacać za nadproża systemowe Ytong'a. Kupiłem dobre L19 z Konbetu.

Dzięki Egon. Chyba też pójdę w te L19. co innego gdyby to była ściana jednowarstwowa. Wtedy rzeczywiście ciepło by uciekało. A tak 15cm styropianu powinno powstrzymać tę ucieczkę w znacznym stopniu.

edytuję - bo sobie coś uświadomiłam.

Ja będę miała rolety zewnętrzne. Będą montowane w miejscu gdzie przychodzi nadproże. Czyli nie wyeliminuję mostków cieplnych obłożeniem nadproży L19 styropianem, gdyż w tym miejscu będzie skrzyneczka z roletą. Czyli ciepło mi ucieknie.... W tym przypadku chyba jednak lepiej zostać przy YTONGU....

...dylematy....

Dzięki Egon. Chyba też pójdę w te L19. co innego gdyby to była ściana jednowarstwowa. Wtedy rzeczywiście ciepło by uciekało. A tak 15cm styropianu powinno powstrzymać tę ucieczkę w znacznym stopniu.

edytuję - bo sobie coś uświadomiłam.

Ja będę miała rolety zewnętrzne. Będą montowane w miejscu gdzie przychodzi nadproże. Czyli nie wyeliminuję mostków cieplnych obłożeniem nadproży L19 styropianem, gdyż w tym miejscu będzie skrzyneczka z roletą. Czyli ciepło mi ucieknie.... W tym przypadku chyba jednak lepiej zostać przy YTONGU....

...dylematy....

atika albo zamiast L kup nadproża strunobetonowe szerokość 12cm więc dajesz 2 a wysokość tylko 7cm, gotowe do obciążenie...

a dlaczego dajesz rolety zewnętrzne? nie lepiej dać nadstawne i wszystko schować w ociepleniu? wystarczy tylko otwór okienny powiększyć o 17cm na wysokości...

atika albo zamiast L kup nadproża strunobetonowe szerokość 12cm więc dajesz 2 a wysokość tylko 7cm, gotowe do obciążenie...

a dlaczego dajesz rolety zewnętrzne? nie lepiej dać nadstawne i wszystko schować w ociepleniu? wystarczy tylko otwór okienny powiększyć o 17cm na wysokości...

U mnie nie ma za bardzo jak powiększyć tego otworu okiennego, gdyż zaraz nad nadprożem mam właściwie wieniec. Rolety będę miała zewnętrzne, ale takie do otynkowania. Czyli skrzyneczka wystaje tyle co styropian, jest taka specjalna, na którą można kłaść tynk, wszystko razem się tynkuje i nie ma nic wystającego.

Rozmawiałam już w międzyczasie z kierownikiem Zbyszkiem i też polecał te strunobetony (zresztą wykonawca też je polecał ale do ścian wewnętrznych).

Te strunobetony można jakoś na 2 wysokościach montować i wtedy nie ma mostków cieplnych. Ciężko było mi to wytłumaczyć przez telefon, ale kierownik spotyka się juto z wykonawcą i wszystko mają obgadać ;)

W każdym razie też stwierdził ze szkoda kasy na YTONG-owe nadproża, które i tak nie są za ciepłe.

Tak więc sprawa jest prawie rozwiązana, choć ja i tak jak na razie nie wiem jak to będzie wyglądać, ale zaufam Panom ;)

Chempo pisze tak: Rolety. Oferujemy rolety nadokienne BeClever ( http://www.beclever.com.pl/ ), natynkowe HEROAL ( http://www.heroal.de ), oraz zewnętrzne podtynkowe.

To samo mam napisane w swojej ofercie ;) i ja wybrałam te zewnętrzne podtynkowe - ale jakie to są to nie wiem ;)

Patrzyłam na te nadproża. Tylko nie wiem czy da się to dopasować do mojego YTONGU. Podsunę pomysł Kierownikowi. Dzięki bardzo.

Poczekam i zobaczę co jutro wymyśli kierownik z wykonawcą. Kierownik ma jakiś pomysł...zobaczymy.

A swoją drogą - gdzie mogę kupić strunobety czy strunobetony. Nigdzie się z tym nie spotkałam, a wykonawca poleca zamiast nadproży przy ściankach wewnętrznych.