Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Poczekam i zobaczę co jutro wymyśli kierownik z wykonawcą. Kierownik ma jakiś pomysł...zobaczymy.

A swoją drogą - gdzie mogę kupić strunobety czy strunobetony. Nigdzie się z tym nie spotkałam, a wykonawca poleca zamiast nadproży przy ściankach wewnętrznych.

Konbet je produkuje, a dostępne np w Budchemie...

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widziałam, że ktoś pisał o oknach chempo tj MS, a z jakiego salonu bierzecie, bo jest ich kilka w Poznaniu, wiecie może w którym dobrze montują okna, bo to podobno bardzo ważne. Może jeszcze jakąś firmę z oknami polecicie? bo jestem na etapie doboru okien

Pozdrawiam

Widziałam, że ktoś pisał o oknach chempo tj MS, a z jakiego salonu bierzecie, bo jest ich kilka w Poznaniu, wiecie może w którym dobrze montują okna, bo to podobno bardzo ważne. Może jeszcze jakąś firmę z oknami polecicie? bo jestem na etapie doboru okien

Pozdrawiam

ja brałem okna z firmy Variant - wszystko od A do Z wykonane bez zastrzeżeń (w tym solidna ekipa montażowa)

Chempo to właśnie salon okien MS

ja brałem okna z firmy Variant - wszystko od A do Z wykonane bez zastrzeżeń (w tym solidna ekipa montażowa)

a to super bo ja własnie od nich chce zamawiać, dali dobre ceny za dobre parametry i jakoś tak normalnie się z nimi rozmawia :yes:

rozmyślam teraz czy ze szprosami czy bez, znaczy podobają mi się z , ale najbardziej to bym chciała takie nakładki na okna co bym mogła sobie je zawieszać i zdejmować jak chce, nie wiecie może czy na okna pcv takie coś się robi? bo na drewniane to można znaleźć w necie, ale na pcv to za nic, chyba ze kupie drewniane w białym kolorze (bo u nas biała stolarka będzie) no nie wiem :o

a to super bo ja własnie od nich chce zamawiać, dali dobre ceny za dobre parametry i jakoś tak normalnie się z nimi rozmawia :yes:

rozmyślam teraz czy ze szprosami czy bez, znaczy podobają mi się z , ale najbardziej to bym chciała takie nakładki na okna co bym mogła sobie je zawieszać i zdejmować jak chce, nie wiecie może czy na okna pcv takie coś się robi? bo na drewniane to można znaleźć w necie, ale na pcv to za nic, chyba ze kupie drewniane w białym kolorze (bo u nas biała stolarka będzie) no nie wiem :o

pomyśl też nad systemowymi poszerzeniami dla okien balkonowych/tarasowych. Mi się udało wyrwać w dobrej cenie dla 5 okien - wygląda to lepiej niż na cegłach, a co najważniejsze kilka mostków termicznych odpada.

raczej zależy to od montażysty....

jedni robią zgodnie ze sztuką i nie pozwolą sobie na stawianie okien na klockach, cegłach (czasem wiszą w ogóle w powietrzu), ponieważ to oni odpowiadają za prawidłowy montaż, z czego również wynika następnie gwarancja na okna...

zaś inni montażyści tną na czym popadnie, aby ich oferta wypadła korzystniej i w końcu aby klient to właśnie ich wybrał, niestety odbija się to później na samym zainteresowanym, który chciał oszczędzić parę złotych, a po jakimś czasie ma wypaczone okna, które miały być "takie super"...

gdy byłem na etapie wyboru okien i na placu boju pozostali tylko czterej zawodnicy (Jezierski, MS, HeKaPlast i OknoPlast), wszyscy dilerzy (a więc i montażyści) tych marek mieli zaznaczone w ofercie, że w standardzie są poszerzenia profili przy oknach balkonowych, tarasowych (HS, HKS) oraz listwy przyparapetowe przy pozostałych oknach i było to wliczone już w cenę oferty...

i każdy z nich twierdził, że inaczej montażu nie wykonują niż poprzez użycie tych dodatkowych profili...

oferty oczywiście różniły się cenowo, ale po pierwsze były to okna dobrych producentów, a po drugie musiałem trafić na salony, które profesjonalnie podchodziły do kwestii montażu i wytycznych producenta okna czy danego profilu...

gdy byłem na etapie wyboru okien i na placu boju pozostali tylko czterej zawodnicy (Jezierski, MS, HeKaPlast i OknoPlast), wszyscy dilerzy (a więc i montażyści) tych marek mieli zaznaczone w ofercie, że w standardzie są poszerzenia profili przy oknach balkonowych, tarasowych (HS, HKS) oraz listwy przyparapetowe przy pozostałych oknach i było to wliczone już w cenę oferty...

i każdy z nich twierdził, że inaczej montażu nie wykonują niż poprzez użycie tych dodatkowych profili...

oferty oczywiście różniły się cenowo, ale po pierwsze były to okna dobrych producentów, a po drugie musiałem trafić na salony, które profesjonalnie podchodziły do kwestii montażu i wytycznych producenta okna czy danego profilu...

to dobre podejście, bo cena w skali całej inwestycji jest do przełknięcia, ale w moim przypadku (Variant ma własną produkcję) nie doliczali w standardzie poszerzeń tylko zawsze informują o takiej możliwości ...i co ciekawie w większości ludziom żal wydać dodatkowe pare % do ceny okien. Jednak nawet gdybym nie wziął poszerzeń to warunki gwarancji nie ulegały zmianie (10 lat).

pozdrawiam

Ja znów ni z gruszki ni z pietruszki:/Bardzo dziękuję za zainteresowanie i wspieranie mnie duchowo przy ostatnim konflikcie teściowo-kominowym.

Miałam potem ciężki czas w pracy i nie miałam mocy, żeby wejść tu i powiedziec co i jak.

Ogólnie stanęło na:

- do pieca na paliwo stałe jest system z IBFu

- ko komina system z IBFu

- do pieca gazowego komin murowany w takich pustaków czerwonych z dziurą

- wentylacyjne wszytskie z pustaków z dziurą.

Podobno ma być dobrze. Oby.

Za 2 kominy z IBFu wysokosci 10,60 każdy zapłaciliśmy 5700 minus cos tam za palety, nie pamiętam teraz dokładnie.

pzdr i dzięki:)