Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też poproszę o namiary / koszty instalatora:) na priva. Dzięki!

Ponieważ forum nie jest do tego, żeby sobie takie cenne informacje na priva wysyłać to wysyłam namiary na:

1. Instalatorzy (wod,kan, co) - Jurek 605042617

2. Wykończenie (kartongipsy, szpachle, malowanie itp) - Krzysiek 500187532

3. Elektryka i alarmy - Adam 606483423

4. Wykończenie (kartongipsy, łazienki, płytki itp) 609757633

Egon proszę wyślij mi na priva, lub tutaj który instalator robił Ci wod-kan i co, podaj jeśli możesz jak wyszedł cenowo i namiary na niego.

Krzysztof Wachowiak, tel. 601 082 777

Uwaga: robi b. dobrze, ale tylko w miedzi. Co do cen trzeba się umówić indywidualnie. Facet b. miły.

Egon, a ja poprosze o namiary na szpachlarzy i o info ile cie skasowali.

FLAM-BUD, Dariusz Szczeciński, tel. 601 751 408

ceny netto:

tynki wew. maszynowe gipsowe - 23 zł/m2; cement-wapno chyba 25 zł/m2

zabudowa poddasza - 55 zł/m2; poza ściana kolankową - 10 zł/m2

sufity podwieszane - 35 zł/m2

ściany działowe - 85 zł/m2

szpachlowanie ścian po tynkach maszynowych + zagruntowanie farbą - 13 zł/m2

Ekipa super!!!

Ponieważ forum nie jest do tego, żeby sobie takie cenne informacje na priva wysyłać to wysyłam namiary na:

1. Instalatorzy (wod,kan, co) - Jurek 605042617

2. Wykończenie (kartongipsy, szpachle, malowanie itp) - Krzysiek 500187532

3. Elektryka i alarmy - Adam 606483423

4. Wykończenie (kartongipsy, łazienki, płytki itp) 609757633

U mnie pan Krzysztof właśnie głaszcze ściany i działa w temacie k-g. Bardzo dokładny, rzetelny i efekt pracy jak ta lala. W miejscu pracy czysto, co nie u wszystkich fachowców jest na porządku dziennym. Podobnie Adam elektryk. Obu panów i ja mogę śmiało zarekomendować. Obaj są podwykonawcami Bartka Bis-buda, który stawia mi dom od podstaw do stanu deweloperskiego. Niebiosa (a raczej forum) zesłały mi dobrego ducha w postaci Zbyszka Koniecznego, który zjawia się na budowie tak często, że mój pies już prawie uznaje go za domownika ;-) i właśnie Kierbud Zbyszko jest dla mnie gwarancją, że dach nie spadnie na głowę, podłoga się nie rozstąpi, a ściany nie runą. Z Bartkiem, mam nadzieję, dopniemy wszystko do połowy sierpnia, z poślizgiem a jakże, ale chyba będzie happy end. Chociaż barwna to współpraca...

Moim zdaniem między bajki można włożyć opinię, że generalny wykonawca pozwala inwestorowi na spokojny sen, a podczas wizyt na budowie same ochy i achy. Kontrolować, kontrolować i jeszcze raz kontrolować, bo licho nie śpi, a wyobraźnia i jednocześnie niefrasobliwość niektórych fachowców budowlanych nie znają granic.

pytanie z innej beczki

czy decydujecie się na podpisanie umowy z firmami ochroniarskimi? podczas budowy, po zamieszkaniu? jakie za i jakie przeciw?

u nas na budowie już zjawił sie pan z Solidu oferują usługi tej firmy, zostawił ulotkę

50 zł miesięcznie, niby nie dużo, ale pytanie czy za te 5 dych są w stanie cos zrobić podczas włamania

czy nie lepiej po prostu ubezpieczyć odpowiednio chatę

pytanie z innej beczki

czy decydujecie się na podpisanie umowy z firmami ochroniarskimi? podczas budowy, po zamieszkaniu? jakie za i jakie przeciw?

u nas na budowie już zjawił sie pan z Solidu oferują usługi tej firmy, zostawił ulotkę

50 zł miesięcznie, niby nie dużo, ale pytanie czy za te 5 dych są w stanie cos zrobić podczas włamania

Na razie mam rozciągnięte kabelki do alarmu. Chłopcy-alarmowcy zjawią się za niedługo, aby zamontować czujki ruchu i centralkę sterującą. Będę miał ponoć do wyboru: wycie jakiegoś buczka na całą wieś, powiadomienie sms'em, że ktoś wlazł do chaty lub bezpośrednie powiadomienie firmy ochroniarskiej. Solid rozkleja swoje reklamówki często i gęsto, ale o cenę ich jeszcze nie pytałem.

5 dych nie wydaje się być ceną wygórowaną, u mnie na osiedlu parking strzeżony kosztuje 140 zł/mc.

pytanie z innej beczki

Ja zrobiłem tak: w momencie kiedy instalowałem okna, zainstalowałem centralkę alarmową i podpisałem umowę z firmą ochroniarską. Budowę ubezpieczyłem na samym starcie. Co do za i przeciw:

1. Czy są w stanie dojechać? W umowie masz gwarantowany czas dojazdu, jak nie dojadą w tym czasie i ktoś "wyczyści" Ci budowę, dostaniesz odszkodowanie z ich ubezpieczenia. Z drugiej strony, czy ktoś Ci opędzluje budowę z wyjącym alarmem w 20 minut?

2. Sądzę, że zostawianie sprawy ubezpieczeniu (akurat ubezpieczenie ubowy do kradzieży sprzętu budowlanego to chyba jakiś kosmos) to też jest takie średnie wyjście, bo co z tych pieniędzy wymęczonych po długich tygodniach (miesiącach) walki z ubezpieczalnią jak to wszystko jest potrzebne przysłowiowo tu i teraz?

3. Znam 3 osoby, które zostały okradzone (na etapie budowy) oraz nie znam, ale wiem, że sąsiadce ukradli okna na parterze.

Natomiast kwestia prawdopodobieństwa...Ubezpieczalnie też żyją z tego, że na 1000 ubezpieczonych zdarzenia dotykają tylko 2 (na przykład), może nie znajdziemy się w tych 2?