Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sorry za późną odp. ale dziś się dopiero dodzwoniłem - wstępnie transport mógłby być na wtorek rano. Termin Ci odpowiada?

Mam nadzieję, że za tydzień, a nie dzisiaj ??

Może być wtorek, ale może też być czwartek, piątek bo wtedy będę na budowie cały dzień, od rana.

Robił ktoś z Was projekt instalacji ogrzewania podłogowego? Pytam, bo nie mam ochoty ich kłaść tak jak się panu instalatorowi ubździ. Chciałbym wejść w posiadanie takiego sensownie policzonego projekciku rozmieszczenia rurek dopasowanego do zapotrzebowania domu na energię.

Może jest w Poznaniu jakaś hurtownia mat. inst., która robi coś takiego?

:bye:

Jarek my mamy taki projekt zrobiony, ale przez kumpla, raczej byś musiał do jakiejś firmy co się zajmuje kompleksowo projektowaniem i wykonawstwem uderzyć

swoją drogą u mnie w projekcie rurki są rzadziej rozmieszczone niż królująca na forum średnia na oko

ciekawa jestem na ile się te obliczenia sprawdzą

Robił ktoś z Was projekt instalacji ogrzewania podłogowego? Pytam, bo nie mam ochoty ich kłaść tak jak się panu instalatorowi ubździ. Chciałbym wejść w posiadanie takiego sensownie policzonego projekciku rozmieszczenia rurek dopasowanego do zapotrzebowania domu na energię.

A masz policzone zapotrzebowanie na ciepło dla każdego pomieszczenia (choćby w OZC)?

Jeśli tak, może wystarczy posiłkować się tablicami producentów systemów podłogowych.

Zwróć uwagę na stronę 18 i następne niniejszego poradnika.

Tylko, czy systemy podłogowe innych firm będą miały takie same parametry?

Ja mam projekt indywidualny, który pewnie jest, w stosunku do projektu z Muratora, niczym nowelka wobec powieści.

Audytor OZC wygląda groźnie, ale łatwo go opanować.

Pierw wpisujesz dane ogólne. Niektóre mogą być z czapy (byleby program łyknął i nie zgłosił błędu podczas obliczeń; później, jak się wgłębisz poprawisz).

Jak najprościej, czyli wyłączasz mostki, świadectwo, wybierasz obliczanie wg takich norm dla których nie trzeba podawać dodatkowych danych, wykorzystujesz wartości zasugerowane przez program, itp.

Później definiujesz swoje przegrody: ścianę zewnętrzną, wewnętrzną, podłogę na gruncie, strop, dach, okna, drzwi.

Następnie definiujesz pomieszczenia, tworząc je jak z klocków, z wcześniej zdefiniowanych przegród.

Ja na początku zdefiniowałem dom jako dwa pomieszczenia: parter i poddasze. Już to dało mi pojęcie, jakie będę miał zapotrzebowanie na m2 powierzchni (z grubsza).

Później, jak się wdrożyłem, bez problemu uzupełniłem projekt do pełnego modelu mojego domu.

Oczywiście ciągle mam pytania i wątpliwości. Obecnie koresponduję z człowiekiem z SANKOMu.

EDIT:

Doczytałem

Mam tylko ogólne zapotrzebowanie domu.
To doskonale. Już jak wprowadzisz dwa pomieszczenia (poddasze i parter), będziesz mógł zweryfikować poprawność wprowadzonych do Audytora OZC danych.

Może jest w Poznaniu jakaś hurtownia mat. inst., która robi coś takiego?

na pewno firmy Wavin i Purmo zrobią Ci taki projekt ale oczywiście jak kupisz u nich całą podłogówkę na stronie są odnośniki do projektów. A tak nie sądzę żeby hurtownie robiły projekty no chyba że współpracują z jakimś projektantem.

Ja kupowałem podłogówkę w Wavinie i najpierw zrobili zapotrzebowanie projekt i potem według projektu przywieźli materiał do zamontowania. Trochę była skucha z długością rurki ale temat został ogarnięty.

brachol - widziałam, że jakiś czas temu rozpracowywałeś temat ocieplenia poddasza ekofibrem. Nadal jesteś za ?? czy może masz już zrobione ocieplenie własnie ta metodą ?? jeśli tak na jaką firmę się zdecydowałeś ??

będę wdzięczna za wszystkie informacje.

Jarek - ja robię wszędzie rurki co 12cm. Jak będzie za ciepło, to skręcę ogrzewanie, a wolę mieć cieplej niż za chłodno w pokojach małych dzieciaków.

mb nie jest aż takim kosztem, położę z 200mb więcej i będę spać spokojnie.

Jarek - ja robię wszędzie rurki co 12cm. Jak będzie za ciepło, to skręcę ogrzewanie, a wolę mieć cieplej niż za chłodno w pokojach małych dzieciaków.

mb nie jest aż takim kosztem, położę z 200mb więcej i będę spać spokojnie.

Ponieważ dom jest całkiem pokaźnych rozmiarów i podłogówka planowana jest wszędzie oprócz garażu, to ja mimo wszystko wolałbym ją robić po zrobieniu jakichś wyliczeń a nie na oko... Zwłaszcza, że dom jest całkiem ciepły i nie zdziwiłbym się, gdyby z wyliczeń wyszło, że w jakichś pomieszczeniach rozstaw rurek wynosi 25-30 cm...

Atika a robisz sterowanie temperaturą w pomieszczeniach? bo może się okazać, że przy tych wszędzie jednakowo położonych rurkach jedne pomieszczenia będziesz mieć niedogrzane w innych ukrop

Zawsze może sterować temperaturę regulując przepływ. Trochę to siermiężne, ale jeśli nie ma potrzeby zaawansowanego sterowania, to też działa.

na pewno firmy Wavin i Purmo zrobią Ci taki projekt ale oczywiście jak kupisz u nich całą podłogówkę na stronie są odnośniki do projektów. A tak nie sądzę żeby hurtownie robiły projekty no chyba że współpracują z jakimś projektantem.

Ja kupowałem podłogówkę w Wavinie i najpierw zrobili zapotrzebowanie projekt i potem według projektu przywieźli materiał do zamontowania. Trochę była skucha z długością rurki ale temat został ogarnięty.

A gdzie można znaleźć te odnośniki na stronie Wavina, bo jakoś nie widzę? Co do Purmo to akurat mają promocję. Projekt za darmo http://www.purmo.com/pl/aktualnosci/promocje.htm :rolleyes:

Chociaż nie wiem na czym polega wykonanie projektu >>uproszczonego<<...

Skoro masz taki projekt z Wavina, to zdaje się, że się do Ciebie uśmiechnę, żebyś mi go przy następnej okazji pokazał ... ;)

A gdzie można znaleźć te odnośniki na stronie Wavina, bo jakoś nie widzę? Co do Purmo to akurat mają promocję. Projekt za darmo http://www.purmo.com/pl/aktualnosci/promocje.htm :rolleyes:

Chociaż nie wiem na czym polega wykonanie projektu >>uproszczonego<<...

Skoro masz taki projekt z Wavina, to zdaje się, że się do Ciebie uśmiechnę, żebyś mi go przy następnej okazji pokazał ... ;)

np http://tempower-pl.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=1408474398581249&middleTemplateName=oc_middle_system_browse_I_notes&bmLocale=pl