Esiak 21.08.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 pytanie za 100 pkt, jak zabezpieczaliście próg garażu i drzwi wejściowych podczas robienia wylewek..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 22.08.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 jeszcze nie zabezpieczałam więc też chętnie się dowiem poza tym mam pytanie czy instalację wodną kładliście bezpośrednio na chudziaku czy na pierwszej warstwie styropianu, jeśli to drugie to jak mocowaliście rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 22.08.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 rurki są w miarę sztywne, poza tym przechodzą przez ściany, więc nie trzeba ich za bardzo mocować...wtedy dajesz pod nie warstwę styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 22.08.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 lipka kupiłaś już folię ?? tą czarną i srebrną alu do podłogówki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 22.08.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 atika jeszcze nie, tę czarnę wezmę w folnecie a tę w kratke jeszcze nie wiem, muszę poszukać wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 22.08.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 ok. ja też biorę czarną z folnetu, a srebrną zamówię na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 22.08.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 lion - wiesz coś w sprawie szamb ?? sorry za późną odp. ale dziś się dopiero dodzwoniłem - wstępnie transport mógłby być na wtorek rano. Termin Ci odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 23.08.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 sorry za późną odp. ale dziś się dopiero dodzwoniłem - wstępnie transport mógłby być na wtorek rano. Termin Ci odpowiada? Mam nadzieję, że za tydzień, a nie dzisiaj ?? Może być wtorek, ale może też być czwartek, piątek bo wtedy będę na budowie cały dzień, od rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 23.08.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam nadzieję, że za tydzień, a nie dzisiaj ?? Może być wtorek, ale może też być czwartek, piątek bo wtedy będę na budowie cały dzień, od rana. za tydzień :] będę jeszcze potwierdzał termin w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 23.08.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ok. To daj znać. Ja się dostosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 24.08.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Robił ktoś z Was projekt instalacji ogrzewania podłogowego? Pytam, bo nie mam ochoty ich kłaść tak jak się panu instalatorowi ubździ. Chciałbym wejść w posiadanie takiego sensownie policzonego projekciku rozmieszczenia rurek dopasowanego do zapotrzebowania domu na energię. Może jest w Poznaniu jakaś hurtownia mat. inst., która robi coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 24.08.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Jarek my mamy taki projekt zrobiony, ale przez kumpla, raczej byś musiał do jakiejś firmy co się zajmuje kompleksowo projektowaniem i wykonawstwem uderzyć swoją drogą u mnie w projekcie rurki są rzadziej rozmieszczone niż królująca na forum średnia na okociekawa jestem na ile się te obliczenia sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 24.08.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Robił ktoś z Was projekt instalacji ogrzewania podłogowego? Pytam, bo nie mam ochoty ich kłaść tak jak się panu instalatorowi ubździ. Chciałbym wejść w posiadanie takiego sensownie policzonego projekciku rozmieszczenia rurek dopasowanego do zapotrzebowania domu na energię. A masz policzone zapotrzebowanie na ciepło dla każdego pomieszczenia (choćby w OZC)? Jeśli tak, może wystarczy posiłkować się tablicami producentów systemów podłogowych. Zwróć uwagę na stronę 18 i następne niniejszego poradnika. Tylko, czy systemy podłogowe innych firm będą miały takie same parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 24.08.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 No właśnie, że nie mam. Mam tylko ogólne zapotrzebowanie domu. Niestety Murator nie dostarcza takich luksusowych wersji projektów z rozliczonym zapotrzebowaniem energetycznym dla poszczególnych pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 24.08.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ja mam projekt indywidualny, który pewnie jest, w stosunku do projektu z Muratora, niczym nowelka wobec powieści. Audytor OZC wygląda groźnie, ale łatwo go opanować. Pierw wpisujesz dane ogólne. Niektóre mogą być z czapy (byleby program łyknął i nie zgłosił błędu podczas obliczeń; później, jak się wgłębisz poprawisz). Jak najprościej, czyli wyłączasz mostki, świadectwo, wybierasz obliczanie wg takich norm dla których nie trzeba podawać dodatkowych danych, wykorzystujesz wartości zasugerowane przez program, itp. Później definiujesz swoje przegrody: ścianę zewnętrzną, wewnętrzną, podłogę na gruncie, strop, dach, okna, drzwi. Następnie definiujesz pomieszczenia, tworząc je jak z klocków, z wcześniej zdefiniowanych przegród. Ja na początku zdefiniowałem dom jako dwa pomieszczenia: parter i poddasze. Już to dało mi pojęcie, jakie będę miał zapotrzebowanie na m2 powierzchni (z grubsza). Później, jak się wdrożyłem, bez problemu uzupełniłem projekt do pełnego modelu mojego domu. Oczywiście ciągle mam pytania i wątpliwości. Obecnie koresponduję z człowiekiem z SANKOMu. EDIT: Doczytałem Mam tylko ogólne zapotrzebowanie domu. To doskonale. Już jak wprowadzisz dwa pomieszczenia (poddasze i parter), będziesz mógł zweryfikować poprawność wprowadzonych do Audytora OZC danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.08.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Może jest w Poznaniu jakaś hurtownia mat. inst., która robi coś takiego? na pewno firmy Wavin i Purmo zrobią Ci taki projekt ale oczywiście jak kupisz u nich całą podłogówkę na stronie są odnośniki do projektów. A tak nie sądzę żeby hurtownie robiły projekty no chyba że współpracują z jakimś projektantem. Ja kupowałem podłogówkę w Wavinie i najpierw zrobili zapotrzebowanie projekt i potem według projektu przywieźli materiał do zamontowania. Trochę była skucha z długością rurki ale temat został ogarnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 25.08.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 brachol - widziałam, że jakiś czas temu rozpracowywałeś temat ocieplenia poddasza ekofibrem. Nadal jesteś za ?? czy może masz już zrobione ocieplenie własnie ta metodą ?? jeśli tak na jaką firmę się zdecydowałeś ?? będę wdzięczna za wszystkie informacje. Jarek - ja robię wszędzie rurki co 12cm. Jak będzie za ciepło, to skręcę ogrzewanie, a wolę mieć cieplej niż za chłodno w pokojach małych dzieciaków. mb nie jest aż takim kosztem, położę z 200mb więcej i będę spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 25.08.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Atika a robisz sterowanie temperaturą w pomieszczeniach? bo może się okazać, że przy tych wszędzie jednakowo położonych rurkach jedne pomieszczenia będziesz mieć niedogrzane w innych ukrop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 25.08.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Jarek - ja robię wszędzie rurki co 12cm. Jak będzie za ciepło, to skręcę ogrzewanie, a wolę mieć cieplej niż za chłodno w pokojach małych dzieciaków. mb nie jest aż takim kosztem, położę z 200mb więcej i będę spać spokojnie. Ponieważ dom jest całkiem pokaźnych rozmiarów i podłogówka planowana jest wszędzie oprócz garażu, to ja mimo wszystko wolałbym ją robić po zrobieniu jakichś wyliczeń a nie na oko... Zwłaszcza, że dom jest całkiem ciepły i nie zdziwiłbym się, gdyby z wyliczeń wyszło, że w jakichś pomieszczeniach rozstaw rurek wynosi 25-30 cm... Atika a robisz sterowanie temperaturą w pomieszczeniach? bo może się okazać, że przy tych wszędzie jednakowo położonych rurkach jedne pomieszczenia będziesz mieć niedogrzane w innych ukrop Zawsze może sterować temperaturę regulując przepływ. Trochę to siermiężne, ale jeśli nie ma potrzeby zaawansowanego sterowania, to też działa. na pewno firmy Wavin i Purmo zrobią Ci taki projekt ale oczywiście jak kupisz u nich całą podłogówkę na stronie są odnośniki do projektów. A tak nie sądzę żeby hurtownie robiły projekty no chyba że współpracują z jakimś projektantem. Ja kupowałem podłogówkę w Wavinie i najpierw zrobili zapotrzebowanie projekt i potem według projektu przywieźli materiał do zamontowania. Trochę była skucha z długością rurki ale temat został ogarnięty. A gdzie można znaleźć te odnośniki na stronie Wavina, bo jakoś nie widzę? Co do Purmo to akurat mają promocję. Projekt za darmo http://www.purmo.com/pl/aktualnosci/promocje.htm Chociaż nie wiem na czym polega wykonanie projektu >>uproszczonego<<... Skoro masz taki projekt z Wavina, to zdaje się, że się do Ciebie uśmiechnę, żebyś mi go przy następnej okazji pokazał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 26.08.2011 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A gdzie można znaleźć te odnośniki na stronie Wavina, bo jakoś nie widzę? Co do Purmo to akurat mają promocję. Projekt za darmo http://www.purmo.com/pl/aktualnosci/promocje.htm Chociaż nie wiem na czym polega wykonanie projektu >>uproszczonego<<... Skoro masz taki projekt z Wavina, to zdaje się, że się do Ciebie uśmiechnę, żebyś mi go przy następnej okazji pokazał ... np http://tempower-pl.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=1408474398581249&middleTemplateName=oc_middle_system_browse_I_notes&bmLocale=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts