Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

To nie są wyprawki tylko cały dach - płaski w systemie odwróconym. Więc dachówki też nie będzie :)

Aha, jakoś zrozumiałam, że chodzi o wyprawki. Choć w sumie nie ma to żadnego znaczenia, bo do całego dachu też jest ok.

Wiem, że przy płaskim nie ma dachówek :p Pisałam o tym ponieważ, nie każdy dekarz układa karpiówkę idelanie prosto, a ten własnie tak zrobił i to świadczy o jego fachowości. A skoro to dach płaski - nie kupujesz dachówek itp. to może z tym towarem jakoś się dogadacie.

nadal polecam :)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas przyłącze wody robił bardzo miły i konkretny pan, załatwia wszystko od A-Z, nie wiemy czy było tanio ale perfekcyjnie i profesjonalnie

wyślę na priv jeśli chcesz

Witam,

Niedługo także mnie czekają przyłącza. Mogę także prosić o namiar na miłego pana :) od wody?

Miło patrzeć jak wasze budowy idą do przodu.

• 2 weeks później...

siemanko :D

my się przeprowadzilismy 2 tyg przed swiętami, tylko bez podłogi mieszkalismy bo posadzka za mokra była - od jutra wreszcie zaczynają kłaść :rolleyes:

lipka u nas bardzo duzo styro zostało i wezmiemy go na strop - położę go na ten właściwy styropian przy skosach i scianach szczytowych, moze nie da bardzo wiele ale przynajmniej nie musze tego wywozić :bye:

napisze jeszcze o tych z imperiala o ktorych pytalam wczesniej - zrobili mi blat z parapetem w kuchni z kamienia i wszystko ok, na nic nie moge narzekać ;)

Witam wszystkich z Poznania i okolic. Jestem ,jak się domyslacie nowy. Narazie zaczytam się edukować w pewnych sprawach. Zamierzam budować w Tarnowie Podgórnym od lipca (papierologia) dom w Aksamitkach 2 z lekkimi zmianami. (helike 2 za drogi ). Ktoś z was budował takie domki ? Zaczynam także szukać ekip budwlanych wstępnie został mi polecony FBI augustyn z Kaźmierza. Lecz już słyczałem od znajomego, że wycenia mu dom od 1,5 mc i doczekać się nie może. Macie może jakieś fajne ekipy, które polecacie? Pozdrawiam

Witam wszystkich z Poznania i okolic....Zaczynam także szukać ekip budwlanych wstępnie został mi polecony FBI augustyn z Kaźmierza. ...

Pytanie mam czy zamierzasz szukać ekipy, która wybuduje Ci wszystko do stanu deweloperskiego? Jeżeli nie to na potem polecam ekipę zajmującą się wykończeniem od stanu surowego. Krzysiek 500187532

Przyznam, że myslałem nad jedną firmą, która ma swoich pod wykonawców. Ale w sumie systemem gospodarczym powinno wyjść taniej pytanie o ile i czy warto w to się bawić ? Kto z was praktykował ? Pozdrawiam

zależy czy masz czas i chęci na pilnowanie wykonawców, umawianie kolejnych, robienie przetargów, pilnowanie harmonogramu i zajmowaniem się znajdywaniem i zakupowaniem materiałów do budowy...

Przyznam, że myslałem nad jedną firmą, która ma swoich pod wykonawców. Ale w sumie systemem gospodarczym powinno wyjść taniej pytanie o ile i czy warto w to się bawić ? Kto z was praktykował ? Pozdrawiam

Ja powoli zaczynam wlasnoreczna budowe. Uwazam ze podolam, jest na forum co najmniej kilkanascie osob ktore postawilo domy wlasnorecznie.

Gdybys chcial fajnego Kierownika budowy za bardzo rozsadne pieniadze to chetenie polece naszego. Bardzo sympatyczny facet, stosunkowo mlody ale z doswiadczeniem a przy okazji z uprawnieniami budowlanymi bez ograniczen.

Wal na priv jakby cos.

Witam,

my mamy kierownika z białej listy na FM - Zbyszko Konieczny - dobrze tu znany i polecany przez każdego

a ekipa budowlana też z białej listy - Tomasz Napierała - jego wycena była najdroższa, jednak po negocjacjach cenowych zrobiła się cena prawie najtańsza. Posiada bardzo sporą wiedzę, ekipę 8mio osobową, budowę rozpocząłem 1listopada, 30go grudnia była już więźba skończona. Nr dostępne na forum bądź mogę podać na prv.

Gdyby ktoś szukał dobrego płytkarza to mogę podać namiar, jednak się ceni 50zl/m2

vip321 ja nie polecam jednego wykonawcy do wszystkiego, sama budowalam z bisbudem, oni tez budują do deweloperskiego i na poczatku rozpatrywałam wariant żeby oni zrobili wszystko (oczywiscie rękoma podwykonawców - wiadomo :D) ale juz po fundamentach wiedziałam ze im po murarce podziękuję, prawda jest taka, że chocbys mial niewiadomo jak polecanego wykonawcę i super kierasa i tak musisz pilnowac, pilnowac, pilnowac i sprawdzac wszystko co mozliwe choćby nie wiem kto budował, moim zdaniem sporo się też przepłaca zlecając wszystko jednej firmie, a oszczednosc czasu jest wątpliwa.

Ja początkowo chciałem budować jedną firmą która zrobiła by wszystko i oglądałem kilka budów które takie firmy budowały i rozmawiałem z inwestorami, odwiedziłem cztery takie budowy i cała czwórka inwestorów była niezadowolona a to o fachowość wykonania lub o terminowość lub o warunki gwarancji, na przykład jedna firma nie uznała reklamacji od jednej kobiety gdy jej popękały ściany przy nadprożach drzwi ścian wewnętrznych, stało się to po półtorej roku mieszkania. Firma ta stwierdziła że ściany popękały ponieważ ona założyła system nawadniający w ogrodzie i odwodnienia gdzieś tam za blisko domu dała i ściany działowe miały prawo osiąść :) Sądzi się z nimi aktualnie.

Budowa domu to nie stawianie garażu z blachy, trzeba mieć czas aby pilnować, załatwiać, nadzorować. Nawet najlepszy kierownik budowy nie zrobi tego za nas a przy firmach od wszystkiego na siłę one wciskają swoich kierowników. Nie chcę wrzucać wszystkich firm od wszystkiego do jednego worka bo pewnie są rzetelne firmy które dbają o swoja robotę i mają swoich sprawdzonych doskonałych podwykonawców ale ja się z takimi nie spotkałem pytając o wrażenia inwestorów którzy skorzystali z usług firm od wszystkiego.

Ja buduję gospodarczo i zobaczymy co z tego wyjdzie :)