Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.jestem tu nowa i nie bardzo wiem gdzie szukac pomocy.

Może ktoś mną pokieruje?Firma Mytkowski ma w reklamie dom który bardzo mi sie podaba,to projekt zewnętrzny wiec nie moge mu sie lepiej przyjrzeć.Wiem ze taki dom jest wybudowany na Szczepanowo/Spławie w 2009r.Co robić,gdzie szukać?

• 4 weeks później...
Poszukuje kogos kto zrobi izolacje przeciwwodną posazki na parterze - najpierw roztwor aswaltu (czy cokolwiek zeby sie papa przykleila) a na to papa termozgrzewalna 5mm. PILNE. Dzwonilam do ludzi z bialej listy wielkopolski, ale nic nie udało mi sie załatwić. Poradźcie proszę. Podłogi zaledwie 90 m2, wiec roboty niewiele, ale termin jest problematyczny. Podloga musi byc zrobiona na 8 maja. Pomozcie prosze!

Poszukuje kogos kto zrobi izolacje przeciwwodną posazki na parterze - najpierw roztwor aswaltu (czy cokolwiek zeby sie papa przykleila) a na to papa termozgrzewalna 5mm. PILNE. Dzwonilam do ludzi z bialej listy wielkopolski, ale nic nie udało mi sie załatwić. Poradźcie proszę. Podłogi zaledwie 90 m2, wiec roboty niewiele, ale termin jest problematyczny. Podloga musi byc zrobiona na 8 maja. Pomozcie prosze!

Ponoć mamy kryzys i brakuje pracy... ;-)

Jeśli generalnie masz sucho w domu, posadowienie domu normalne, niski poziom wód gruntowych, dostatecznie wysoki i dobrze zaizolowany fundament, to może warto rozważyć folię zamiast papy? Mam na myśli nie tę zwykłą czarną folię budowlaną, ale nieco grubszą i bardziej wytrzymałą folię. Można położyć dwie warstwy, z odpowiednio wysokim zakładem na ściany. Przynajmniej będzie zgodnie z atestami, bo oficjalnie papa nie nadaje się do wewnątrz (ale chyba nikt się tym nie przejmuje). Taką folię można rozłożyć samemu bez problemu. Papa to solidna hydroizolacja, ale czy aż taka jest tutaj potrzebna? Wyjątek stanowi przypadek prysznica bez brodzika, bo tam papa lub dobra hydroizolacja jest wskazana, ale z innych względów. Powyższa opinia jest jednak wyłącznie moją prywatną, więc proszę się nią nie kierować.

Generalnie jeśli woda zbiera się pod chudziakiem i jest podciągana tak, że widać mocno wilgoć na parterze, to jest źle, niezależnie od tego czy będzie na beton położona papa czy tylko folia. Wilgoć może być potem dalej podciągana kapilarnie przez mury i ściany. Moim zdaniem dom powinien być tak budowany aby zawsze w środku było sucho bez tej hydroizolacji na posadzce. Po to robi się drenaż (jeśli warunki gruntowe tego wymagają) oraz dobrze (hydro)-izoluje fundamenty od zewnątrz. A skoro tak, to po co ta papa w środku domu? Zawsze jest wtedy jakieś ryzyko uwalniania się czegoś paskudnego z tej papy na styku z murem, gdzie musi przecież być dylatacja między ścianą a wylewką betonową i podłogą.

PS. Idealnie byłoby pewnie zrobić odpowiednią termo- i hydro-izolację pod chudziakiem i z obu stron fundamentów (mniej mostków termicznych, skuteczniejsza izolacja). Widziałem takie właśnie projekty w teorii, choć chyba prawie nikt tak nie buduje w praktyce. Ciekawe z jakiego powodu? Tylko koszty? Przyzwyczajenie fachowców?

jeśli chodzi o stal doradzono mi znakomicie i kupiłem za fajna cenę więc pytam bo może ktoś gdzieś ma namiary na punkt z rurami za dobre pieniądze więc ponawiam pytanie po błyskotliwej odpowiedzi

ja kupowalem w leroy merlin komorniki i nie bylo jakos super tanio, potem dokupowalem jeszcze 1 trojnik w PAJO w Luboniu i cena bylo o polowe nizsza niz tego samego w Leroy Merlin

pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Witam.Ja troche z innej"beczki"ale moze komus się przyda.Własnie kończa mi szpachlowanie ścian w budynku firmy śmigiem.Efekt ściany głaciutkie i tak białe,że szkoda malować.Ale apropo śmiga:kupując go należy sprawdzać datę produkcji.Najlepiej nie starszy niż trzy miesiące.W starszych często potrafi wytrącić się woda,a po rozmieszaniu-jak stwierdzil mój wykonawca-powstaje tzw."ślumpa"czyli półpłynna masa.

• 3 weeks później...
witajcie, mam pytanie, czy ktoś ma namiary na stolarza który potrafiłby zrobić mi drewniany taras ze świerku lub modrzewia (nie z deski egzotycznej) wraz z konstrukcją pod taras (także drewnianą) bo połowa tarasu będzie na wysokości ok 1m, znalazłam jednego na razie ale chciałabym mieć wybór, a dostawcy deski tarasowej egzotycznej w zasadzie odpadają bo oni potrafią tylko położyć legary na betonie a ja muszę mieć konstrukcję :o

Cicho tutaj pusto tutaj :( . No dobra to Piotrek coś napisze :p. A więc kochani budowa ruszyła i już w piątek będą zalewane ławy. Udało mi się już wyczaić piach 500 zł za 24 tony. na podsypkę. EMKI za 2,45 zł od MUCHy no i stal za 2044 zł na całe ławy i fundament ( dom w AKSAMITKACH 2 ). Wg. planu stan surowy otwarty koniec Października :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Jakiś czas temu obiecywałem podać namiary na polecane ekipy, ale zapomniałem hasła i musiałem założyć nowe konto [jak nic SKS ;) ]

Podaję jak leci - kolejność zupełnie przypadkowa:

Schody drewniane : Elżbieta Zygadlik 504-155-902;

Murarka + dekarze: Rafał Mytkowski: 796-580-336

Domy Inteligentne: Arkadiusz Kaczmarek 513-129-293

Domy energooszczędne: Marek Nowicki 888-519-972

Elektryk: 601-731-917 (facet z polecenia - nie znam imienia, u mnie nie miał już terminu)

Kominki: Pan Zając 601-798-945

Dekarze z Pobiedzisk (baaardzoo polecam): 666-399-975

Okna zdecydowanie Amberline z Hetmańskiej (wybraliśmy ich po chyba pół roku wertowania ofert i póki co jesteśmy mega zadowoleni): 503-397-399 Pan Maciej

Okna dachowe Velux i Fakro napewno czy Roto nie wiem: 691-741-007

Tynki i posadzki Maszynowe, GK: Pan Zalewski 606-677-779 / 509-309-490 (mam zapisane dwa numery nie pamiętam już który aktualny)

Ocieplenia Przemysław Cierpiał: 515-817-949

Instalacje Pan Zdzisław Tucholski: 504-039-169

Wykończeniówka Waldemar Merda: 508-292-338

Parkiety Maciej Nowak: 793-441-699

Kuchnie Pani Paulina Majewska: 781-370-506 (salon Polskie Meble)

Gdyby ktoś szukał naprawdę dobrych szkoleń dla swoich handlowców polecam Energia-Mind Hanna Łowicka: 602-326-316

, a mechanik samochodowy najlepszy jest w Suchym Lesie :) 609-610-492 Artur

Mam nadzieję że choć trochę pomogłem :)

P.S. Szukam taniego autka na gaz, do 7.000 pln :)

Pozdr.