Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

amyF - skoro masz wycenę z Pimaru to proponuję zadzwonić/podjechać i poprosić o bardziej przystępną, bo skoro ta, którą otrzymałaś jest bez rabatów, to moim zdaniem mogą jeszcze sporo obniżyć tą cenę, a także zaproponować Ci cenę z "usługą montażu" na 7% VAT. Ja wyceniałem tam Koramica karpiówkę i cena jest lepsza niż gdzie indziej i to wcale nie mało.

niestety nie wszystko da się załatwić przez telefon więc musimy się z mężem zgrac i wziąść wolne na objazd różnych hurtowni z dachówkami

póki co wszystkie materiały do budowy udawało się załatwić przez telefon lub po pracy :) co do cegieł i innych się nie wtrącałam ale odnosnie dachówki to po prostu trzeba pojeżdzić i pooglądać i wtrącić swoje trzy grosze jak to baba :):);)

aha - co do budowy to dzisiaj zaczynamy robić ścianki działowe :)

mam nadzieje że murarze nie będą na mnie się wsciekać jak mi przyjdzie do głowy jakiś pomysł na zmianę położenia ścianek...

człowiek rozmyśla pół roku nad projektem i ułożeniem wszystkiego - nawet mebli w przysżłym domku a podczas budowania przychodzą dodatkowe rozwiązania i trzeba zmieniac niektóre rzeczy :)

Mam końcową wycenę z Dach-Budu, Obornicka 324.

RuppCeramika Sirius miedziana angoba (ceny brutto): 2,31 zł dachówka podstawowa, gąsior Sattel 15,74 zł, kominek wentylacyjny 238,37 zł, trójnik Sattel 232,22 zł. Rynny stalowe Galeco - 4075 zł. Nikt nie dał lepszych cen, a wyceniałem w 10 hurtowniach.

Mam pytanie. Ile płacicie za więźbę i robociznę za pokrycie dachu.

U mnie cieślo-dekarz ma dostarczyć sam więźbę za 860 zł + 7% VAT (wychodzi aż 920 zł/m3 !!!), łaty po 2,20 zł/mb, robocizna za 76 zł/m2. Zastanawiam się nad renegocjacją cen (nie mam jeszcze podpisanej umowy).

U nas drewno na więźbę 690 netto i taka cena zostanie, bo nie chcemy faktury, załatwia dekarz. Płacimy 70 zł/m2 za robociznę + 10 zł/m2 za deskowanie. (netto)

Póki co w wycenie dachu też prowadzi Dach Bud 324. Już na 90% się zdecydowaliśmy na nich, ale jeszcze nie przesądzam :)

A dekarz (czy także cieśla?) zaakceptowany przez KierBuda? U Ciebie też kieruje p. Zbyszko?

W Dach-Budzie proponowali mi więźbę z Kościana za 690 netto. Cieśla przełożył mi termin na 2 poł. września i jestem teraz w kropce .... bo tani nie jest, a ja nie zamierzam czekać na niego 1,5 miesiąca. Jestem już dogadany z Dach-Budem na 90%. Dali naprawdę fajny rabat na cały dach i nie wiem, czy będą chcieli bezpłatnie tak długo trzymać towar na składzie.

Monmark, a Twój cieślo-dekarz może byłby wolny na początku września, jeśli oczywiście nie koliduje to z Twoim harmonogramem robót?

Nie bardzo uśmiecha mi się czekać na mojego do końca września, tym bardziej, że nie wiem czy Dach-Bud będzie skłonny tak długo nieodpłatnie trzymać moją dachówkę na składzie.