Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Kładlismy sama membrane. Nie mamy deskowania. Membrana przetrwala ulewy wichury z ostatniego tygodnia w naprawde zadowalajacym stanie. Jesli chodzi o dekarza to padło na kogoś innego. Wszyscy z Twojej listy byli bardzo zajęci i nie mieli wolnego terminu, a nam sie bardzo spieszy, chcemy zamieszkac przed zimą. Mieliśmy super cieślę- polecam serdecznie - pan Piotr Bera z Pobiedzisk. 3 dni i więzba gotowa. Teraz wlasnie kladziemy dach- robi to dekarz tez od pana Piotra. Pochwale, jak skoncza.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy mozecie napisac ile płaciliście geodecie za wytyczenie budynku? U mnie będzie robił to znajomy, więc troszkę niezręcznie będzie mi rozmawiac o kosztach, a też nie chciałabym by czuł sie zobowiązany do dużo nizszej stawki. Chciałabym usrednić cenę by wiedzieć o jakiej kwocie w ogóle rozmawiamy.

Czy mozecie napisac ile płaciliście geodecie za wytyczenie budynku? U mnie będzie robił to znajomy, więc troszkę niezręcznie będzie mi rozmawiac o kosztach, a też nie chciałabym by czuł sie zobowiązany do dużo nizszej stawki. Chciałabym usrednić cenę by wiedzieć o jakiej kwocie w ogóle rozmawiamy.

500 zł + koszt desek (150 zł) = 650 zł

Droga Grupo- czy ktos jest na etaopie tynków? Jakie wybraliscie? Po ile?

My wybudowlaismy domek z Yonga i do bloczkow polecane sa ponoc tynki gipsowe, a ja wolalabym wapienno-cementowe. Ale chyba stanie jednak na tych gipsowych.

A po co chcesz wapienno-cementowe? Masz za dużo kasy? To koszt x2 i jeszcze ta zabawa ze szpachlowaniem. Dziękuję! Także ma Ytonga+Silkę i od razu byłem zdecydowany na gips maszynowy. Zresztą na suficie i tak nie położą wapienno-cementowych.

A po co chcesz wapienno-cementowe? Masz za dużo kasy? To koszt x2 i jeszcze ta zabawa ze szpachlowaniem. Dziękuję! Także ma Ytonga+Silkę i od razu byłem zdecydowany na gips maszynowy. Zresztą na suficie i tak nie położą wapienno-cementowych.

Na przykład dlatego, że tynki gipsowe są bardzo miękkie i łatwo je uszkodzić. Ja z tego względu od razu zdecydowałem się na tynki CW. A że kosztuje..., to trzeba się z tym pogodzić...

Na przykład dlatego, że tynki gipsowe są bardzo miękkie i łatwo je uszkodzić. Ja z tego względu od razu zdecydowałem się na tynki CW. A że kosztuje..., to trzeba się z tym pogodzić...

Miękki to jest szpachel, Jarku. Wiem, bo mam w mieszkaniu. To największy błąd jaki zrobiłem! W niektórych miejscach pęka i osiada na wałku podczas malowania.

Czy gipsowe są miękkie? Talerzami nie rzucam po ścianach :)

Szwagier ma położone tynki z gipsu Knauf'a. Wyszły super! Minęło 7 lat, w domu małe dzieci i nic. Jak zobaczyłem powierzchnię przed malowaniem, byłem zachwycony.

To nie tak, że kosztuje ileś i koniec. Za wytyczenie głównych punktów po 100 zł (czyli 400) ale budynek moze mieć dużo osi, geodeta może j wytyczać ale nie musi, z tym się wiążę i praca i drewno. Ja zapłaciłem 1200 zł za całość, ale miałem wytyczone wszystkie osie, a trochę tego było. Mogłem wytyczyć mniej za około 500-600 zł

Miękki to jest szpachel, Jarku. Wiem, bo mam w mieszkaniu. To największy błąd jaki zrobiłem! W niektórych miejscach pęka i osiada na wałku podczas malowania.

Czy gipsowe są miękkie? Talerzami nie rzucam po ścianach :)

Szwagier ma położone tynki z gipsu Knauf'a. Wyszły super! Minęło 7 lat, w domu małe dzieci i nic. Jak zobaczyłem powierzchnię przed malowaniem, byłem zachwycony.

Ha! Wiem co to jest szpachel, bo sam mam go na ścianach i wiem co może się robić podczas malowania.

Ale co do wytrzymałości, to mi go właśnie z tego powodu odradzali. Nie trzeba rzucać talerzami w ściany... wystarczy, że w złości żona w Ciebie rzuci i nie trafi... albo się uchylisz... Przy tynkach gipsowych lepiej się nie uchylać i przyjąć ten talerz dzielnie na klatę, niż później naprawiać uszkodzenia na ścianie ;-)

A co do cen, to jesteś ich pewien? Bo w tym wątku ceny za gips i CW kształtują się raczej odwrotne...

Ha! Wiem co to jest szpachel, bo sam mam go na ścianach i wiem co może się robić podczas malowania.

Ale co do wytrzymałości, to mi go właśnie z tego powodu odradzali. Nie trzeba rzucać talerzami w ściany... wystarczy, że w złości żona w Ciebie rzuci i nie trafi... albo się uchylisz... Przy tynkach gipsowych lepiej się nie uchylać i przyjąć ten talerz dzielnie na klatę, niż później naprawiać uszkodzenia na ścianie ;-)

A co do cen, to jesteś ich pewien? Bo w tym wątku ceny za gips i CW kształtują się raczej odwrotne...

Hahaaa, przyjmę w takim razie na klatę ;) Jak Twoja rzuci, tynk może zostanie, ale szpachel pewnikiem odpadnie :)

Co do cen, taki przelicznik podał mój KierBud, ten ze szczytu listy tego forum. On osobiście jest przeciwnikiem robienia tynków c-w. Uważa to za nonsens i natręctwo zakorzenione w stereotypowym, tradycyjnym myśleniu naszej nacji (podobnie jak sądy, że porządnie buduje się tylko z ceramiki).

Ale to jego zdanie, każdy ma prawo mieć własne! Pamiętaj tylko, że tynków c-w z agregatu Ci nie zrobią. Na suficie będziesz miał gips, chyba że chłopaki polecą to ręcznie.

Witam, mam pytanie, czy ktoś z Was kupował okna w firmie Bereźnicki z Suchego Lasu? (profile Veki) Jeżeli tak, to czy mogę prosić jakieś opinie nt. okien, montażu,serwisu itp. Pozdrawiam

Tutaj większość po okna biega do p. Michaliny Walaszczyk z Gniezna. Okna z krakowskiego Oknoplastu na profilach Veki.

Co do tynkow- rozmawiałam juz z klikoma wykonawcami. Mowia, ze teraz te gipsowe tynki nie sa juz takie mikkie...

Mam nadzieje, bo moj kierownik budowy twierdzi, ze spokojnie przy naszych scianach poleca gips.

Mnie przekonywaly argumenty z forum, ze wapienno-cementowy jest trwalszy i twardszy.

Znajomi maja wlasnie takie tynki i wygladaja super.

Ale stanelo na tym, ze beda jednak gipsowe, rachunek ekonomiczny i CZAS wygrały.