mikiada 10.10.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Gośka73Wlkp dziękuję za informacje, pewnie też sama się tego nie podejmę tylko podjadę do jakiegoś biura. Nie wiem tylko czy warto kupować materiały np. od instalatora i wtedy mam wraz usługą 7% vat na wszystko.. ja kupie towar sama to mam 22% ale coś mogę odzyskać.. nie wiem ile i czy to warto.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 10.10.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 macie jakieś namiary na producenta parapetów zewnętrznych z aluminium oczywiście w Poznaniu lub okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 11.10.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 forum zgłupiało teraz dubluje posty:)ja w sprawie drzwi zewnętrznychnie mam na nie wo ogóle pomysłu - zczego, jakie , skąd.Poproszę o wszelkie sugestie:- z czego wykonane drzwi zewnętrzne wybieracie;- gdzie w Poznaniu i okolicach warto się udać żeby pooglądać i dokonać jakiegoś racjonalnego wyboru? Aaaa, znów się zgapiłam i wygląda nato, że pewnie powinanm te drzwi na gwałty zamawiać, a ja nawet śladu koncepcji nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gośka73Wlkp 11.10.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Gośka73Wlkp dziękuję za informacje, pewnie też sama się tego nie podejmę tylko podjadę do jakiegoś biura. Nie wiem tylko czy warto kupować materiały np. od instalatora i wtedy mam wraz usługą 7% vat na wszystko.. ja kupie towar sama to mam 22% ale coś mogę odzyskać.. nie wiem ile i czy to warto.. no właśnie instalator sobie ten vat odliczy Ty nie bo dostaniesz fakturę na np. montaż (przeważnie tak robią z oknami) a tego odliczyć nie możesz , tylko towar , zagmatwane to duzo szukania co mozna , czego nie mozna odliczyć więc tak z braku czasu i cierpliwości ja poszłam do biura rachunkowego , zresztą zapytanie nic nie kosztuje a ktoś kto sie tym zajmuje spojrzy i Ci powie czy się opłaca i już . powodzenia wszystkim w budowie życzę no i żeby zima przyszła jak najpóźniej bo i u mnie obsuwa z ociepleniem i siedze jak na igłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 11.10.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Czy ktoś z WAs podjął się zwrotu VAt - to dla mnie magia i nie wiem czy warto kupować materiały z usługa ze stawką vat, czy kupować materiał samemu i boksowac sie z urzedem o 1 % zwrotu - czy ktoś może mnie oświecić? Ja walczyłam już ze zwrotem VATu, nie jest to takie straszne jakby się moglo wydawać, trzeba trochę powertować w necie i się większość wie. Jak za dużo rzeczy wpiszesz to Cię wezwą z US i każą skreślić i tyle, żadnych innych konsekwencji. Po za tym to nie jest zwrot 1% tylko różnicy między 22 a 7 i z tego o ile dobrze pamiętam można wyciągnąć coś ponad 60% przy budowie domu to wychodza bardzo duże kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 11.10.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 czy warto kupować materiały np. od instalatora i wtedy mam wraz usługą 7% vat na wszystko.. ja kupie towar sama to mam 22% ale coś mogę odzyskać.. nie wiem ile i czy to warto.. Musiałabyś sprawdzić na wykazie artykuły za które możesz dostać zwrot podatku i możesz je sobie sama kupić, ale niestety nie wszytskie artykuły są na tym wykazie, więc zasem jeśli jest okazja to warto z montażem kupić z 7% VAT, mam nadzieję, że nie namotałam zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 12.10.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Mam pytanie Czy zastanawialiście się już nad przydomową oczyszczlanią ścieków? My mamy zgode z gminy i będziemy takową zakładać. Tylko na razie nie bardzo wiemy jaką, skąd i po ile?Moze ktos z Was orientował się juz cos na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.10.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Mam pytanie Czy zastanawialiście się już nad przydomową oczyszczlanią ścieków? My mamy zgode z gminy i będziemy takową zakładać. Tylko na razie nie bardzo wiemy jaką, skąd i po ile? Moze ktos z Was orientował się juz cos na ten temat? Ja jakiś czas temu wyceniałem oczyszczalnie z firmy Haba ma dobre opinie z tego co czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 12.10.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Mam pytanie Czy zastanawialiście się już nad przydomową oczyszczlanią ścieków? My mamy zgode z gminy i będziemy takową zakładać. Tylko na razie nie bardzo wiemy jaką, skąd i po ile? Moze ktos z Was orientował się juz cos na ten temat? Ja nie na temat ale z pytaniem. Jak dachówka Nelskamp ?? Jak współpraca z Biskupicami ?? I może wkleisz jakieś zdjęcia ?? Ja też chcę zakupić Nelskampa ale F7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 13.10.2010 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 egon - pieknie domek się prezentuje ale mam pytanie - jaką wysokość ma twój komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 13.10.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Kupię deski szalunkowe(1,5m3) - jeśli ktoś ma na zbyciu to proszę o info. Gdzie je kupowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjanicka 14.10.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Witam Was, polecam wam fachowca od wszelkich prac wykończeniowych - podaję namiary p. Robert tel.661 633-095 (proszę powołać się na Cypriana) Fachowiec solidny, terminowy, punktualny, który potrafi również doradzić i podsunąć dobre pomysły i rozwiązania - bardzo nam pomógł przy budowie. U nas wykonywał prace od gipsowania, malowania, zabudowy nidą, ocieplenia poddasza po drenaż, ocieplenie budynku, kład również glazurę, panele podłogowe, wykonywał również prace stolarskie - całość przy naprawdę rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 14.10.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Kupię deski szalunkowe(1,5m3) - jeśli ktoś ma na zbyciu to proszę o info. Gdzie je kupowaliście? ja może nawet mam, pełno różnych rzeczy się na mojej budowie znajduje. Musiałabym się zorientować. Interesują Cię używane? No i czy opłaca sie Tobie je odebrać z Szamotuł. A kupowane w tartaku w Uścikowie chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 14.10.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 egon - pieknie domek się prezentuje ale mam pytanie - jaką wysokość ma twój komin? Dzięki! Komin zgodnie z projektem ma 7,80 m. Czy ktoś ma namiary na firmę, która w rozsądnej cenie proponuje segmentowe bramy garażowe Hormanna? Mam wycenę z Gniezna (Oknoplast) na bramę z Krispolu, ale jakoś nie jestem przekonany. Hormann to Hormann, a różnica w poznańskich firmach sięga 1000 zł w porównaniu z bramą z Krispolu. Pomyślałem więc, że jakby poszukać na "landzie" można by, tak jak w przypadku okien, znaleźć firmę, która analogiczną bramę sprzeda z montażem za góra 400 zł więcej od produktu Krispolu. A może i w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 15.10.2010 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Egon - a orientujesz się ile metrów ma twój komin ale od dachu wzwyż? wiem że bramy Hormana sprzedaje gościu z Góry k/ Tarnowa Podgórnego - chyba firma ASG sie nazywa (bardzo miły Pan - pozdrawiam jak szukaliśmy okien to do niego trafiłam i wtedy nawet była nawet jakaś promocja na bramy hormana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 15.10.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Drodzy, Uczestnicy tej grupy. Wielkie wydarzenie w życiu forum! Gorąco zapraszamy do lektury „Gazety z forum”. Papierowe wydanie zostało dołączone do numeru 11 „Muratora”. W gazecie publikujemy wybrane „Dzienniki budowy”, znajdziecie dużo informacji o strukturze i życiu naszej społeczności; być może także o Was! „Gazeta z forum” ma się dobrze czytać. Mamy nadzieję, że dzięki wspólnej pracy z autorami dzienników, udało nam się to osiągnąć. A teraz prosimy, sprawdźcie nas - czytajcie gazetę o Was i dla Was. Miłej lektury! Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 15.10.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Dzięki! Komin zgodnie z projektem ma 7,80 m. Czy ktoś ma namiary na firmę, która w rozsądnej cenie proponuje segmentowe bramy garażowe Hormanna? Mam wycenę z Gniezna (Oknoplast) na bramę z Krispolu, ale jakoś nie jestem przekonany. Hormann to Hormann, a różnica w poznańskich firmach sięga 1000 zł w porównaniu z bramą z Krispolu. Pomyślałem więc, że jakby poszukać na "landzie" można by, tak jak w przypadku okien, znaleźć firmę, która analogiczną bramę sprzeda z montażem za góra 400 zł więcej od produktu Krispolu. A może i w tej samej cenie Ja ostatnio rozsyłałam zapytania na bramy garażowa Hormanna - najtaniej w Poznaniu mieli BRAMARKET ul. Obornicka, póxniej BRAMARKET ul. Dąbrowskiego. Różnica między najtańszą a najdroższą ofertą (brutto z montażem 2 bramy 2500x2250) prawie 900zł. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 15.10.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Egon - a orientujesz się ile metrów ma twój komin ale od dachu wzwyż? Zgodnie z projektem - komin wysoki na 7,80 m, kalenica na 7,60 m. Na oko komin wyższy od kalenicy na jakieś 20-30 cm. Zdaniem cieśli ciut za wysoki, zdaniem KierBuda OK, tym bardziej, że będzie obsługiwał kominek i wyżej oddawał dym. wiem że bramy Hormana sprzedaje gościu z Góry k/ Tarnowa Podgórnego - chyba firma ASG sie nazywa (bardzo miły Pan - pozdrawiam jak szukaliśmy okien to do niego trafiłam i wtedy nawet była nawet jakaś promocja na bramy hormana Dzięki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 15.10.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Ja ostatnio rozsyłałam zapytania na bramy garażowa Hormanna - najtaniej w Poznaniu mieli BRAMARKET ul. Obornicka, póxniej BRAMARKET ul. Dąbrowskiego. Różnica między najtańszą a najdroższą ofertą (brutto z montażem 2 bramy 2500x2250) prawie 900zł. !!! Znam firmę BRAMARKET, przysłali mi wycenę. Filia z Obornickiej zaproponowała drzwi zewnętrzne z naświetlem za ... 14 586 zł - hahahahahah, chyba ich Budda opuścił. Napisałem im mail'a, że nawet nie będę komentował tej propozycji, bo potraktowałem ją jako żart. Uwaga: w głównej siedzibie tej firmy, przy ul. Dąbrowskiego, drzwi zewnętrzne zaoferowano za 7100 zł. Nauczony pazernością firm poznańskich (vide Oknoplast), zapytałem w Hormannie o adresy z całej Wielkopolski. Najbliższy przedstawiciel jest, niestety, dopiero w Koninie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 15.10.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 EgonMasz jakieś namiary na warte sprawdzenia miejsca z drzwiami zewnętrznymi.Tak pytam, bo jesteś super reasercherem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts