Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Paweł i Ewa Pan Zbyszek jest u mnie kierownikiem budowy nie wiem jak poradziłabym sobie bez niego. Pilnuje ekip, doradza. Budowa domu z nim naprawdę przebiega spokojnie. Pojawia się zawsze kiedy tylko mamy jakieś wątpliwości lub potrzebuję pomocy w rozmowach z budowlańcami. Na początku trochę miałam wątpliwości, bo był trudno dostępny, nie można się było do niego dodzwonić, ale teraz przy każdym kontakcie z nim przekonuje się że to był jedna z nalepszych decyzji. Naprawdę polecam bardzo!!!

Dziękujemy! Dzisiaj się spotkałem z Panem Zbyszkiem i jesteśmy umówieni na szczegółowe ustalenia na sobotę. Mamy nadzieję, że będzie nam służył dobrą radą :)

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oficjalnie w zeszłym tygodniu zamknęlismy domek :D

okna oknoplastu - profil koncept mi osobisice bardzo się podobają i mogę je z czystym sumieniem polecić :) montaz okien ok :) panowie przyjechali chyba w ośmiu i w jeden dzień zamontowali wszystko (okna, drzwi i brame)

przymierzamy sie teraz do kładzenia instalacji c.o. i elektryki - jak kształtują się ceny bo bladego pojecia nie mam...

póki co to mamy jedną wycenę elektryka - 35 zł za punkt bez materiału

przymierzamy sie teraz do kładzenia instalacji c.o. i elektryki - jak kształtują się ceny bo bladego pojecia nie mam...

amyF, Pan Krzysztof Kabat (Biała Lista Wielkopolska, kilka b. dobrych rekomendacji) wycenia punkt na 22 zł. W razie czego mam gdzieś telefon do niego, bo montował u mnie skrzynkę rozdzielczą na budowie.

Pozdrawiam i gratuluję zamknięcia domku :) Może jakieś fotki? ;)

pamiętajcie tylko że trzeba mieć pomiary instalacji elektrycznej do odbioru budynku. Często elektrycy nie robią pomiarów i trzeba za to dodatkowo płacić. Co do cen to moim zdaniem lepiej umawiać się za całość roboty niż za punkt wtedy wie się dokładnie ile zapłaci się za robociznę.

oficjalnie w zeszłym tygodniu zamknęlismy domek :D

[..................]

Szczerze gratulujemy zamknięcia domku :) My czekamy na zamówione już okna i bramę garażową, montaż 23 listopada. Na razie kończy się murowanie kominów i w przyszłym tygodniu kryjemy dach.

Co do wyceny prac instalacyjnych: Mamy następującą ofertę:

Rozprowadzenie i montaż 7 grzejników - 1500 zł

montaż podłogówki (wiatrołap, salon, 2 łazienki) - 2500 zł

woda + kanalizacja - 1700 zł

podłączenie pieca + automatyka - 900 zł

Do tego dostaliśmy zestawienie wszystkich niezbędnych materiałów na kwotę 20000 zł (bez kotła).

Wydaje nam się, że cena ok. 27 tys. (plus oczywiście kocioł gazowy) za instalację c.o. i wod.-kan. (materiały i robocizna) jest do zaakceptowania.

Pozdrawiamy

btw: jak się tu wstawia fotki?

Fotki wrzucasz na jakiś hosting zdjęciowy (picassa, immageshack itp.) a linka stamtąd wklejasz tutaj w okienko, które wyskoczy po kliknięciu na ikonkę obok koperty (po prawej) na górze paska zadań nad postem.

Dzięki, ale muszę się przyznać, że mimo kilku prób nie udało mi się zamieścić zdjęcia :bash:

To wklej link do zdjęcia, spróbuję pomóc i sprawdzić w czym problem:)

Ale ze mnie gapa :bash: teraz już wiem gdzie popełniałem błąd :)

http://lh4.ggpht.com/_bey2VM5eJeQ/TNbxOM5N4HI/AAAAAAAAAGM/Sy-irXBI0nQ/PB072546.jpg

A pozostałe fotki obrazujące postępy prac można zobaczyć tutaj:

http://picasaweb.google.com/plucinski2000/FotoDom#

witam nowych budowniczych !!! chociaż po stanie zaawansowania domku to tacy "świeżi" to nie jestescie :)

z elektrykiem się dogadalismy na całość roboty i wyszło 3,5 tys (a gniazdek mamy sporo;) ważne było to że gosciu mógł zacząć od zaraz i jest naprawdę dobry (mój tata elektryk oceniał)- ale egon dzieki za namiar :)

odnosnie instalacji ogrzewania, wody i podłogówki to znajomy nam robi i całosć wycenił na 3 tys (robocizna) - ale napewno nie można tej wyceny porównywać z ofertami innych...

witam nowych budowniczych !!! chociaż po stanie zaawansowania domku to tacy "świeżi" to nie jestescie :)

................

Wszystko co ponad fundamentami powstało od 13 września. Staramy się nadrobić pięć miesięcy czasu straconego przez pewną nierzetelną firmę, która miała nam ten dom zbudować. Zrobili fundamenty w kwietniu i na tym poprzestali. Teraz budujemy już swoją ekipą i prace konsekwentnie posuwają się do przodu. Niestety, najlepszy czas na budowanie (lato) został bezpowrotnie stracony. Ale grunt to być optymistami! Mamy nadzieję, że za kilka tygodni będziemy mogli się wprowadzić do naszego wymarzonego domku. Luksusów nie będzie, bo do pełnego wykończenia zabraknie nam kasy, której nie zwróciła nam ta feralna firma. Sprawa jest w sądzie i jak odzyskamy pieniążki to wykończymy resztę. W tej chwili najważniejsze dla nas: doprowadzić budowę do takiego stanu, by można zamieszkać na parterze. Poddasze będę sobie dłubał już sam.

Pozdrawiamy wszystkich budujących

paweł i ewa - macie juz połozone tynki ?

bo my sie zastanawiamy czy jak położymy tynki tak za dwa tygodnie ( bo dopiero mamy taki termin:( ) to nic sie z nimi nie stanie - przy założeniu że oczywiście nie będzie kilknastu stopni mrozu ...

co wy myslicie na ten temat? ktoś się moze decyduje na kladzenie jeszcze tynków w tym roku?

paweł i ewa - macie juz połozone tynki ?

bo my sie zastanawiamy czy jak położymy tynki tak za dwa tygodnie ( bo dopiero mamy taki termin:( ) to nic sie z nimi nie stanie - przy założeniu że oczywiście nie będzie kilknastu stopni mrozu ...

co wy myslicie na ten temat? ktoś się moze decyduje na kladzenie jeszcze tynków w tym roku?

Niestety, do tynków zewnętrznych nam jeszcze daleko. Ocieplenie i tynk powinno się kłaść po wstawieniu okien. Nasze okna (zamówione) przyjadą na budowę i zostaną zamontowane 22-23 listopada. Jak tylko zamontują okna będziemy ocieplać i kłaść siatkę + klej. Czyli do tynkowania będziemy gotowi z końcem miesiąca. Jeżeli pogoda pozwoli to może uda się nam otynkować, jak nie - trzeba będzie zabezpieczyć klej i poczekać z tynkowaniem do wiosny. Nasz szkieletor pokryty jest z zewnątrz płytami fermacell, one niestety chłoną wodę jak gąbka. Dlatego w tej chwili cały dom osłonięty jest folią, ale na zimę nie możemy tego tak zostawić.

Przy tynkowaniu niezbędna jest temperatura minimum +5 +8 st. C, więc pewnie trudno będzie znaleźć jeszcze w tym roku takie warunki. O ile w dzień jest jeszcze w miarę przyzwoicie, to noce są już niestety chłodniejsze. Obawiam się, że nie da się już położyć tynku przed zimą. Pozostaje nam tylko modlić się o dobrą pogodę, jak najwyższe temperatury i brak opadów ;)

Troszkę o tynkach i tynkowaniu można poczytać np. tutaj:

http://www.archipelag.pl/buduj-z-nami/wykonczenie-elewacji-scian-wewnetrznych-i-podlog/tynki-elewacyjne.html

http://muratordom.pl/budowa/elewacje/trwale-i-piekne-tynki-elewacyjne,20_3132.html

http://www.dom.pl/tynki-elewacyjne.html

Drodzy Forumowicze,

Z radością i podziwem obserwujemy, jak funkcjonuje Wasza Grupa Budująca na Forum. Chcemy na łamach "Muratora" opisać to unikalne zjawisko, jakim jest istnienie Grup Budujących. Prosimy o spotkanie z Wami. Zaproponujcie termin, przyjedziemy. Chcemy porozmawiać, jakie są Wasze relacje wzajemne i opinie.

Czekamy na odzew! Liczymy na nieskomplikowane zorganizowanie takiego spotkania któregoś wieczoru lub w weekend.

Prosimy o sygnał - najlepiej pisząc na: [email protected]

Pozdrawiamy serdecznie

Andrzej T. Papliński

Kierownik Działu Publicystyka

miesięcznika "Murator"

tel. (22) 59 05 358

-----------------------------------------------

MURATOR miesięcznik

ul. Dęblińska 6, 04-187 Warszawa

tel. (22) 59 05 358

e-mail: [email protected]

WWW: http://murator.pl

no ja niestety nie zdecydowałam sie na tynk , zabezpieczyliśmy klej i czekamy do wiosny , sporo ostatnio pada , a to ponoć bardziej niebezpieczne dla tynu(bo może spłynąć ) niż kilka stopni mrozu w nocy ,a i pogodynka często sie myli ostatnio , no chyba że robiłabym tak jak moi sąsiedzi "pod namiotem" (ofoliowali sobie domek ) , i tynkują , a tak z obserwacji zauważyłam że sporo ludzi w okolicy nie kładzie tynków poprostu malują klej , co o tym sądzicie ? ja będę kłaść korniczka :)

no ja niestety nie zdecydowałam sie na tynk , zabezpieczyliśmy klej i czekamy do wiosny , sporo ostatnio pada , a to ponoć bardziej niebezpieczne dla tynu(bo może spłynąć ) niż kilka stopni mrozu w nocy ,a i pogodynka często sie myli ostatnio , no chyba że robiłabym tak jak moi sąsiedzi "pod namiotem" (ofoliowali sobie domek ) , i tynkują , a tak z obserwacji zauważyłam że sporo ludzi w okolicy nie kładzie tynków poprostu malują klej , co o tym sądzicie ? ja będę kłaść korniczka :)

Myślę, że masz rację: Trzeba ocieplić, położyć siatkę/klej i zabezpieczyć. Kładzenie tynku wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem. Czekamy niecierpliwie kiedy będziemy mogli "otulić" domek od zewnątrz (jak już pisałem wcześniej: najpierw okna, na które czekamy).

my mamy zagruntowany , ale sporo ludzi zostawia sam klej , moja brygada twierdzi że jak zostawia się zagruntowane to potem na wiosne nie trzeba będzie ponoć szlifować , przed tynkowaniem , no chyba że znowu będzie zima stulecia to mogą się jakieś pęknięcia czy coś tam przydarzyć , inni znowu mówią że i tak przed samym tynkiem trzeba gruntem robić jeszcze raz

a klej zabezpieczacie dając grunt? czy jakoś inaczej?

Sam jestem laikiem i mam podobne wątpliwości, ale opierając się na tym co można wyczytać w internecie, uważam, że należy ocieplenie pokryć warstwą kleju i zagruntować.

"Prace elewacyjne

W temperaturach bliskich zera klej do przyklejania styropianu oraz zatapiania siatki wiąże bardzo powoli. Utrudnia to znacznie prowadzenie robót elewacyjnych i powinno być sygnałem do ich zaprzestania. Co jednak zrobić, gdy prace są w toku, ich harmonogram jest opóźniony i na tym etapie zastanie nas zima? Można zostawić ścianę oklejoną styropianem, trzeba jednak liczyć się z tym, że przez kilka miesięcy jego wierzchnia warstwa pod wpływem promieni słonecznych zżółknie i stanie się krucha. Dlatego wiosną, przed nałożeniem warstwy zbrojącej, styropian trzeba będzie przeszlifować papierem ściernym. W odróżnieniu od styropianu, nie można na zimę zostawić nieosłoniętej wełny mineralnej, gdyż namoczona utraci swoje parametry termoizolacyjne.

Zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem jest nałożenie na materiał izolacyjny warstwy zbrojącej z siatki zatopionej w zaprawie klejącej (np. Atlas Stopter K-20 lub Atlas Hoter U, dla styropianu, albo zaprawy Atlas Roker W-20, dla wełny mineralnej, a następnie pokrycie jej podkładową masą tynkarską Atlas Cerplast. Wiosną, przed położeniem tynku cienkowarstwowego, podłoże należy zmyć z brudu, a jeśli przerwa w pracach się przedłuża, przed tynkowaniem należy jeszcze raz pokryć ścianę Cerplastem.

Jeżeli pogoda jest sprzyjająca, do mocowania płyt styropianowych i wykonania warstwy zbrojącej warto użyć cementowej zaprawy w wersji zimowej, np. Atlas Stopter K-20. Umożliwia ona prace elewacyjne, gdy temperatura zewnętrzna jest nie niższa niż 0ºC w trakcie ich prowadzenia, i nie niższa niż –5ºC po 8 godzinach od ich zakończenia. " [źródło: http://www.ekspertbudowlany.pl]