Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ano sprzedawaliśmy...

a co chcesz wiedzieć...?

Sprzedawaliście sami czy z pośrednikiem? Jak załatwiliście sprawę późniejszego zwolnienia mieszkania?

Usiłuję sprzedać sam, wystawiłem mieszkanie na Gratce, Szybko.pl, otoDom, ale dzwonią sami pośrednicy, z którymi zmuszony jestem zawierać jakieś głupawe umowy. Przyprowadzają co prawda klientów, jednak zastanawiam się, czy ci ludzie nie mają w domu internetu? Średnio bowiem przy pośrednictwie będą zmuszeni dopłacić do ewentualnej transakcji między 18 a 28 000 zł. Śpią na forsie, czy co? A może problem leży gdzie indziej?

sprzedawaliśmy sami, ogłoszenie w internecie...

fotki dałem z nr telefonu, żeby żadne biuro sobie ich nie przywłaszczyło...

jak dzwoniły biura, grzecznie odmawialiśmy...

w między czasie odwiedziły nas może 3 osoby prywatne, ale wszyscy tak przelatywali jakby w danym dniu mieli do obejrzenia 20 mieszkań ;)

i tak się ciągnęło... następnie umówiłem się z pośrednikiem (polecanym przez mojego przyjaciela - kilka transakcji już przeprowadzili wspólnie) i umówiliśmy się na podpisanie umowy na wyłączność...

trochę czasu zleciało na uzgodnieniu umowy, i w między czasie odwiedziło nas młode małżeństwo, które wynajmowało mieszkanie na tym samym osiedlu...

wyglądali na zainteresowanych, więc odwlekałem podpisanie umowy z pośrednikiem...

jeszcze jedno spotkanie z młodymi, dogadanie ceny i umówiliśmy się na podpisanie umowy przedwstępnej...

no i dalej już poszło gładko :)

ponieważ mieszkanie sprzedawaliśmy z meblami umówiliśmy się ze zdamy mieszkanie 3 tyg po wpłynięciu kasy...

3 dnia pakowania w kartony i 4h przeprowadzki z firmą kamińscy...

no i teraz mieszkamy u teściów :D

My 3 lata temu sprzedaliśmy mieszkanie po moich rodzicach, bez bólu, bez pośredników. Ci ostatni dzwonili, proponowali różne "wolty" z umowami, ale zainteresowanie prywatnych osób było na tyle duże, że z uśmiechem na ustach odsyłałem ich "na drzewo" (oczywiście w miły, kulturalny sposób). Ale wtedy była hossa (koniec 2007) i nawet mieszkanie w mrówkowcu z wielkiej płyty poszło z pocałowaniem w rączkę.

Teraz nasze mieszkanie jest większe (65 m2) i chociaż nie w wielkiej płycie, to zainteresowanie kupnem już nie tak duże. Ogłoszenie wisi od 2 tygodni na wspomnianych przeze mnie portalach, ma bardzo duża liczbę odsłon w porównaniu z ofertami z tej samej dzielnicy, ale ... dzwonią głównie pośrednicy. Pierwszego dnia dzwoniła pani, której nie pasował tylko długi termin opuszczenia mieszkania. Po konsultacji z KierBudem doszliśmy do wniosku, że do września powinniśmy zwolnić chatkę przyszłym właścicielom. 6 miesięcy to nie jest wcześnie, ale nie znów tak długo. Zdaje sobie sprawę, że to jedna z niedogodności tej oferty, ale zastanawiam się dlaczego, pomimo zainteresowania ze strony pośredników, nie dzwonią ludzie zainteresowani nabyciem bezpośrednim, bez odpalania haraczu? Czy mają jakieś obawy? Mieszkanie ma KW, wszystko można przecież samemu sprawdzić w spółdzielni, nie mam pojęcia ...

lipka71 jeszcze pytanie w sprawie szamba - masz jakiegoś linka do strony tej firmy z radomia, wybrałabym sobe co chce bom się jeszcze nie zastanawiała nad tym :o

egon my też sprzedajemy mieszkanie w bloku, wystawilismy pod koniec grudnia i na razie były 4 osoby zainteresowane + 4 biura nieruchomości, my mówimy biurom że podpiszemy umowe z nimi jak przyprowadzą pierwszego klienta - i z jednymi podpisalismy z prowizją 1% od nas (najlepsza jest ich argumentacja ileż to oni muszą zrobić zeby je sprzedać hehe). Tez mamy na gratce i 2 z tych biur tez wystawiły na gratce ale uwaga 10k drożej :cool:

W każdym razie chyba kupi je od nas młode małżeństwo, które jest rodziną naszyc sąsiadów z naprzeciwka, mamy w tym tyg podpisać umowę przedwstępną. Z naszych doświadczen wynika że dobrze jest wystawić lokalnie - gdzies w sklepie wywiesić ogłoszenie.

egon my też sprzedajemy mieszkanie w bloku, wystawilismy pod koniec grudnia i na razie były 4 osoby zainteresowane + 4 biura nieruchomości, my mówimy biurom że podpiszemy umowe z nimi jak przyprowadzą pierwszego klienta - i z jednymi podpisalismy z prowizją 1% od nas (najlepsza jest ich argumentacja ileż to oni muszą zrobić zeby je sprzedać hehe). Tez mamy na gratce i 2 z tych biur tez wystawiły na gratce ale uwaga 10k drożej :cool:

W każdym razie chyba kupi je od nas młode małżeństwo, które jest rodziną naszyc sąsiadów z naprzeciwka, mamy w tym tyg podpisać umowę przedwstępną. Z naszych doświadczen wynika że dobrze jest wystawić lokalnie - gdzies w sklepie wywiesić ogłoszenie.

U nas taka sama argumentacja, analogiczne umowy z pośrednikami i podobne kwoty wrzucane przez nich "na górkę". Tyle, że my nie pozwoliliśmy im wystawiać naszego mieszkania na Gratce, Szybko i otoDom. Pomysł z ogłoszeniem wywieszonym w okolicy jest bardzo dobry, dzięki!

Witajcie,

nawiązując do niedawnej wymiany kontaktów na ekipy od wentylacji mechanicznej, prosiłbym o późniejsze podzielenie się "wrażeniami" z rozmów i ew. wykonanej przez nich pracy.

Egon, Kejti30: Z lekka sugerowałbym, żeby może Waszą dyskusję nt. sprzedaży mieszkań przenieść na PW.

:bye:

---------------------------------------------------------------------------

Dziennik Jarka (EM08 w Poznaniu)

Wasze komentarze

Wielkopolski market budowlany: Kup, sprzedaj, zamień

"A poza tym sądzę, że adminów odpowiedzialnych za ciągłe problemy z tym forum należy zwolnić" Jarek Starszy

My 3 lata temu sprzedaliśmy mieszkanie po moich rodzicach, bez bólu, bez pośredników. Ci ostatni dzwonili, proponowali różne "wolty" z umowami, ale zainteresowanie prywatnych osób było na tyle duże, że z uśmiechem na ustach odsyłałem ich "na drzewo" (oczywiście w miły, kulturalny sposób). Ale wtedy była hossa (koniec 2007) i nawet mieszkanie w mrówkowcu z wielkiej płyty poszło z pocałowaniem w rączkę.

Teraz nasze mieszkanie jest większe (65 m2) i chociaż nie w wielkiej płycie, to zainteresowanie kupnem już nie tak duże. Ogłoszenie wisi od 2 tygodni na wspomnianych przeze mnie portalach, ma bardzo duża liczbę odsłon w porównaniu z ofertami z tej samej dzielnicy, ale ... dzwonią głównie pośrednicy. Pierwszego dnia dzwoniła pani, której nie pasował tylko długi termin opuszczenia mieszkania. Po konsultacji z KierBudem doszliśmy do wniosku, że do września powinniśmy zwolnić chatkę przyszłym właścicielom. 6 miesięcy to nie jest wcześnie, ale nie znów tak długo. Zdaje sobie sprawę, że to jedna z niedogodności tej oferty, ale zastanawiam się dlaczego, pomimo zainteresowania ze strony pośredników, nie dzwonią ludzie zainteresowani nabyciem bezpośrednim, bez odpalania haraczu? Czy mają jakieś obawy? Mieszkanie ma KW, wszystko można przecież samemu sprawdzić w spółdzielni, nie mam pojęcia ...

Nasze mieszkania "poszły"bez pośredników.Wystawione były w internecie oraz lokalnej prasie.O dziwo w obydwu przypadkach kupujacy znalezli je w prasie.Pośredników lepiej olać,choć i tak będą dzwonić i nagabywac.Wystawione przez ciebie na sprzedaż mieszkanie napewno błyskawicznie pojawi się w intrtnecie,więc skup się na ogłoszeniach prasowych.W moim przypadku i tak(pomimo braku z nimi umowy)mieszkania pojawiły się w ich internetowych ofertach i do tego z ceną wyższa srednio o 10-15 tys.W ten sposób próbowali doliczyc sobie brakującą (w razie sprzdaży przez nich)prowizję.Przy 6 miesięcznym okresie opuszczenia lokalu musisz niestety zjechać z ceną i zaproponować np.notarialną umowę przedwstępną,(w której możesz tez okreslić np.płatnosci w ratach).Takie rozwiązanie sprawdziło się niedawno u znajomych.

Witam serdecznie. Ja już na etapie wykańczania......... Poszukuje dobrego wykonawcy od schodów . Jeśli macie jakieś namiary to bardzo proszę o info. Ja mogę służyć namiarami na dobrego fachowca od dachu i instalatora.

U mnie schody wykonywała firma Kożbiał-Voss z Poznania Tel.61-871-08-02.Niestety do najtańszych nie należy,ale cena edokwatna do jakości.U siostry w niezłej cenie schody wykonał pan Waleński 604-317-530,chyba z pod Rawicza.Niezła jakość a do tego wybrali opcję bez lakierowania(szwagier będzie to robił sam) więc za schody zaplacili cos kolo 9tys.

Kejti30 najprawdopodobniej http://www.jesbet.pl

dla mnie szambo im wcześniej tym lepiej, chciałabym uniknąć wygódki w ogródku dla budowlańców, niech to od razu do szamba leci

Egon my właśnie się przymierzamy do wystawienia naszego mieszkania i na razie też sami będziemy wystawiać, teraz jest zima a zimą nieruchomości kiepsko idą, poza tym obecnie trzeba liczyć pół roku na sprzedaż ponoć

U mnie schody wykonywała firma Koźbiał-Voss z Poznania Tel.61-871-08-02.

Ha! Znam ich. Byłem u nich niedawno aby wypowiedzieli się co do ceny na białe, lakierowane drzwi wewnętrzne. Same drzwi nie były ani wymyślne ani fikuśne - były z frezami - ale mimo wszystko zabili mnie ceną 3500 netto za sztukę.

Od zaprzyjaźnionej osoby, bliżej znającej ten zakład wiem, że firma jest raczej nastawiona na rynek warszawski, co pociąga za sobą odpowiednio wyższe ceny...:(

:bye:

U mnie schody wykonywała firma Kożbiał-Voss z Poznania Tel.61-871-08-02.Niestety do najtańszych nie należy,ale cena edokwatna do jakości.U siostry w niezłej cenie schody wykonał pan Waleński 604-317-530,chyba z pod Rawicza.Niezła jakość a do tego wybrali opcję bez lakierowania(szwagier będzie to robił sam) więc za schody zaplacili cos kolo 9tys.

Witam!

A da rade chociaż na priv wysłać fotki schodów.

Podaję namiary na dekarza : Usługi Blacharsko - Dekarskie Krzysztof Grzegorzewski tel. 612923975 kom. 500010256

Instalator : http://www.leszekzdrzalka.pl/

Fotki dachu postaram się wstawić dziś.

Czy na wycenę schodów przyjeżdżają bezpłatnie ??