atika 03.02.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kejti30 Tymczasem my nie mając jeszcze dziury w ziemi kupiliśmy wczoraj kafle do salonu, kuchni i holu. Ale te co nam sie podobały akurat są na promocji 30% taniej więc grzechem byłoby nie skorzystać ja "dziury też nie mam" a od 4 miesięcy panele na korytarz i jadalni zakupione wiec w tym szaleństwie nie jesteście sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 04.02.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 to ja jeszcze w sprawie szamba - dostałam namiary na firme, która zakładała w zeszłym roku 10m3 moim dwóm sąsiadom, zadzwoniłam i pan powiedział: 2800 z transportem + 200 zł montaż - w wersji bez rachunku - kontakt: 601-235-031szambo betonowe, dwuelementowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 05.02.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Kejti30 a to firma jakas lokalna? i czy montaż to wsadzenie w dziurę czy dziurę też robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 05.02.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 firma jest lokalna ale skąd dokładnie to nie wiem w każdym razie ja sie buduję w Bolechówku i tyle mi powiedzieli za szambo+transport+montaż ale cena bez wykopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 09.02.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Czy ktoś z Was pokusił się może, a może ma w planie, o zrobienie tarasu z kostki brukowej lub kamienia ciosanego na sucho? Chodzi mi taki po głowie, bardzo intensywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 09.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Czy ktoś z Was pokusił się może, a może ma w planie, o zrobienie tarasu z kostki brukowej lub kamienia ciosanego na sucho? Chodzi mi taki po głowie, bardzo intensywnie Mam w planie zrobienie tarasu z bruku klinkierowego na 99,9%. Ale to na razie pieśń przyszłości, bo na początku marca będą mi dopiero okna wstawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 09.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Czy ktoś z Was pokusił się może, a może ma w planie, o zrobienie tarasu z kostki brukowej lub kamienia ciosanego na sucho? Chodzi mi taki po głowie, bardzo intensywnie Ja mam obecnie z poz-bruku. Może nie to samo - ale jest dobrze położony i od 6 lat bezobsługowy. Jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 09.02.2011 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Ja mam obecnie z poz-bruku. Może nie to samo - ale jest dobrze położony i od 6 lat bezobsługowy. Jestem zadowolona. Masz zrobiony mur oporowy dla podtrzymania nasypu, na którym jest położony bruk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 10.02.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 U mnie jest tak. Taras na szerokość całego domu - obecnie połówka bliźniaka - więc nie za dużo bo 8m. Więc tu mamy "opór domu". Taras jest zrobiony ze spadem i przechodzi płynnie - bez stopni "w ogród" czyli dochodzi do niego ziemia i trawa. Na końcówce, na całej długości jest zakopane wzmocnienie takie "L" Po bokach - z jednej strony dochodzi do ogrodzenia, z drugiej wzdłuż tarasu są posadzone tuje. Nie ma murków oporowych. Jest wszystko pod spodem wzmocnione - czyli ostatnie 2 rzędy były kładzione na "suchy beton". Beton też mam wylany w miejscu gdzie stoi grill - taki betonowy - by sie nic nie zapadło od sporego obciążenia. U mnie wszystko jest ok. Poluźnił sie tylko jeden z elementów, ale to w miejscu gdzie miałam wyprowadzoną rynnę - ale to bardziej wina rynny niż poz-bruku, gdyż rynna ściekała na taras. Teraz jest wyprowadzona przedłużka i jest ok. Ogólnie jestem zadowolona - choć w zeszłym roku mieliśmy problem z mrówkami, które wyłaziły pomiędzy kostkami i wysypywały piasek. Ciężko było je wytępić, ale na szczęście nie podkopały sie na tyle, by taras się zapadł. Aha i chyba 2 czy 3 razy laliśmy jakiś niszzyciel mchu, bo ten niestety też nieraz potrafi wyjść pomiędzy kostkami. Ja mam taras z tego - http://bruk.pozbruk.pl/puzzle,40,87.html - na taki kilka lat temu starczyło kasy I jest duży - niezadaszony - 24m2. Teraz będę miała 2 małe tarasiki, zadaszone i "podłogi" będą pokryte plastivanem. http://www.plastivan.pl/oferta/deski-tarasowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulia19791 10.02.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Sprzedam latrynę - stan bdb - odbiór w Miękowie k. Czerwonaka - 250zł - 601501716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 10.02.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Sprzedam latrynę - stan bdb - odbiór w Miękowie k. Czerwonaka - 250zł - 601501716 A jakieś fotki są ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathy15 11.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 WITAM SZANOWNĄ GRUPĘ!!!Wprawdzie do Poznania mam 100 km, ale przy dzisiejszych warunkach to "okolice". Z resztą mój mąż codziennie dojeżdża tam do pracy... A mieszkamy w okolicach Pleszewa, no i też wiosną zaczynamy budowę. Wybraliśmy z firmy Dobre Projekty W 19. 12 a. Czy ktoś może buduje taki domek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 11.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 WITAM SZANOWNĄ GRUPĘ!!! Wprawdzie do Poznania mam 100 km, ale przy dzisiejszych warunkach to "okolice". Z resztą mój mąż codziennie dojeżdża tam do pracy... A mieszkamy w okolicach Pleszewa, no i też wiosną zaczynamy budowę. Wybraliśmy z firmy Dobre Projekty W 19. 12 a. Czy ktoś może buduje taki domek ??? Witaj Kathy15 wśród swoich, czyli Pyrlandczyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 14.02.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 prosze prosze jaki ruch sie zrobił na forum jeszcze przed wiosną ale to bardzo dobrze atika- jakby co to ja na szambo sie pisze chociaz teraz jestesmy zalani niestety trzeba konkretne odprowadzenia wody zrobić bo na tej glinie wszystko stoi .... mysle ze jak sie ociepli i woda opadnie to będziemy sie zabierać do wsadzenia tego szamba aha i rozumiem ze mowa cały czas o szambach betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 14.02.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam,dawno mnie nie było, ale i tak sledzilam forum. My skonczylismy i wprowadzilismy sie do nowego domu 2 tygodnie temu. Udalo nam sie wybudowac chaupke 150m w 7 miesiecy- naprawde jestem z siebie dumna. Pozostały jakie sdrobne prace wykonczeniowe, ale bedziemy sobie przy nich grezbac juz mieszkajac.Wszyskiem budujacym cierpliwosci i powodzenia zycze. Myszonik- odezwij sie jak tam rozmowy z firmami od wentylacji mechanicznej. My mamy zamonowany juz rekuperator i polecam to urzadzenia bardzo. Jesli potrzebowalabys namiary na goscia od rekuperacj- daj znac podam Ci namiary na goscia ktory monowal rekuperator u nas w domu. Dal nam naprade przyzwoita cene.PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 14.02.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ania_74 Przede wszystkim gratulacje szybkiej budowy i mieszkania juz na swoim !!! A o reku i went. mechanicznej myśli więcej osób to może byś sie podzieliła na forum ?? jeśli nie to ja też proszę o info na priva - i jeśli można oprócz namiarów na instalatora, proszę podaj jaki masz reku i ile kosztowała cała instalacja - jeśli to nie tajemnica. A może pochwalisz sie fotkami swojego domku !!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 14.02.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Ania74 ale super!!! gratuluję i zazdroszczę Ja także poproszę namiary na WM i ceny - w tym tygodniu spotykam się z Panem polecanym na forum, ktory nazywa sie Stanisław Kowalczyk i podobno jest specjalistą w tej sprawie, poleca Renoventa a że i jak skłaniam się ku temu to może się dogadamy. Może zostanie także naszym kierbudem, bo poszukujemy a on ma uprawnienia i hobby "domy energooszczedne" a takiego własnie szukamy W sobotę chyba dogadalismy się z firmą która będzie budowała nam SSO i zaczynamy w połowie kwietnia, pod warunkiem ze wszystko z pnb sie uda . Od jutra zaczynam szukać ekipy do dachu a co do szamba, to ja naczytałam sie o nieszczelnych i kurde nie wiem jak sie przed tym zabezpieczyć, nawet już myślałam o plastiku ale mamy dosyć wysoko wody gruntowe i ze względu na to musi być betonowe :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 14.02.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 atika mamy rekuperator Vallox Digit 2. Za rekuperator, rury, i wszystko inne razem z robocizną zapłaciliśmy 14 tys. Domek mamy ponad 150m Najpierw chcielismy kupować sami rekuperator i materiały (przeszukalismy wszystkie ulubione porównywarki internetowe)i zlecic instalatorowi montaz. ale najtaniej w sieci sam rekuperator to byl koszt okolo 8 brutto (Tak budowalismy dom- kupujac materiały i szukajac fachowcow tylko do robocizny) Ale pan wycenil nam komplet za 15 tys, Wytargowalam 14. I chyba dobrze. Nie pytalam czy moge podac jego namiary publicznie, dlatego nie podalam telefonu. Zapytam- w koncu reklama na forum to chyba fajna sprawa dla wszytkich wykonawcow. Pochwale sie fotkami - jak tylko porobie jakies swieze. Na razie walczymy z wszech ogarniajacym blotem wkolo naszego domku. Mamy oczyszczlnie ekologiczna i takie blocko to tez jest dla niej problem. Na razie daje rade takiego slonka jak dzis wszystkim zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 14.02.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ania - bardzo dziękuję. Jeśli będziesz już miała "pozwolenie" to proszę o namiar. Jeśli chodzi o reku i wentylację jako całość to też chyba wszystko zlecę jednemu wykonawcy, bez kupowania samemu rur, rekuperatora, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 14.02.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 aniu GRATULACJE!!! jesteś pierwsza z tej grupy:) serdecznie gratuluję i zazdroszczę bardzo mieszkania już u siebie, no i tego, że większość budowlanych przebojów już za Tobą. Również przyłączam się do prośby o namiary na pana od wentylacji. Ja rozesłałam już zapytania w różne miejsca i czekam na oferty, ale im większy wybór, tym lepiej... Poza tym dużo osób na forum pytało o te kwestie, więc na pewno się przyda. A wykonawca chyba powinien być wdzięczny za taką reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts