Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję, już właśnie się z nimi skontaktowałam.. stawki takie jak w SKIP - kontener 3m 230zł + podstawienie 30zł - 260zł - ale podstawiaja nawet na 10 dni, miła obsluga.

Gdybyś miała kłopoty z autem, mogę polecić tę firmę (tzn. Taurus). Naprawdę dobrze robią i nie zdzierają.

Z tym p. Mazurem trochę mnie zmartwiłaś, bo widzę, że znalezienie dobrego instalatora (żeby robił wszystko, od wody, gazu po podłogówkę i kominek) nie jest bardzo trudne.

Przy okazji pytanie do wszystkich, jakiego styropianu używacie do elewacji? Gdzie kupujecie styropian?

Wczoraj pytałem o ceny, no i ... problem w tym, że znów drożeje. W projekcie mam wpisaną Termoorganikę (dziwne, że w projekcie jest wskazana konkretna marka styropianu, ale domyślam się jaka jest przyczyna ;)). Zastanawiam się nad Platinum Termoorganiki lub czymś, co będzie odpowiadało tym parametrom.

na elewacje kupiłam austrotherm 031 http://allegro.pl/styropian-austrotherm-eps-031-fasada-premium-i1467926456.html , http://www.pemdystrybucja.pl

- polecany sprzedawca przez forumowiczow i sprawdzony przez mojego znajomego.. czekam na dostawę. wystarczy napisać maila, sami odzwaniają, miła obsługa. Podobno kolejne podwyzki szykują się po 20 - nie wiem czy to chwyt sprzedawców.. ale coś się dzieje na tym rynku.

powoli opłaca się kupować wełnę zamiast styropianu szczególnie jak jeszcze troche zdrożeje

Wełna bez wątpienia byłaby lepsza. Czy ktoś próbował teraz kalkulować, jak wypadają koszty ocieplenia wełną w stosunku do dobrego (grafitowego) styropianu? W zeszłym roku nasz słynny KierBud mówił, że za wełnę trzeba nadpłacić ok. 40% :(

Coś mi się wydaje, że ze styropianem jest jak z tym cukrem teraz. W Niemczech po 50 eurocentów, u nas po 5 zł, mimo, że produkcja i zapasy te same jak wcześniej (wczoraj czytałem wypowiedź wiceministra rolnictwa). Ktoś chce się szybko dorobić naszym kosztem.

Przy okazji pytanie do wszystkich, jakiego styropianu używacie do elewacji? Gdzie kupujecie styropian?

Wczoraj pytałem o ceny, no i ... problem w tym, że znów drożeje. W projekcie mam wpisaną Termoorganikę (dziwne, że w projekcie jest wskazana konkretna marka styropianu, ale domyślam się jaka jest przyczyna ;)). Zastanawiam się nad Platinum Termoorganiki lub czymś, co będzie odpowiadało tym parametrom.

U mnie za te kwestie odpowiada małżonek i wybrał bezdyskusyjnie termoorganikę platinum plus fasada.

Tylko drogo wychodzi...

Ja się wstrzymuję z zakupem styropianu. Ocieplać będę latem, co się nie najadałam kupując zimą to się teraz nie naliżę, nie mam kasy żeby władować w styropian i leżała bezproduktywnie, więc kupię jak przyjdzie czas na ocieplenie.

Może się te ceny uspokoją, jak z cukrem?

Tak jakoś może mętnie kojarzę, że w zeszłym roku też straszono podwyżkami i skokami cen styropianu, zwłaszcza w związku z powodzią, a chyba się w ostatecznym rachunku tylko na krzykach skończyło.

Mam nadzieję, że to jakaś głupia spekulacja w szczycie sezonu zakupowego i się później uspokoi.

Myszonik - zapytaj tylko ekipy o ocieplanie latem, bo wiem że w upały nie można robić.. ale nie wiem w jakiej temp... a jakie lato będzie.. któż to wie? Też uważam że nie ma co na zapas kupować bo co zrobic z materiałem? Chociaż ta świadomość straty boli.. w listopadzie sprawdzałam ceny styropianu 170zł teraz płaciłam 205zł:( ale co zrobić.. wcześniej nie dało rady.

to ja jeszcze dodam że czytałam że ważne jest aby styropian był sezonowany, kopiuję z jakiegoś forum:

W książce Docieplanie Budynków - Kazimierz Wysocki

"Na docieplenie należy stosować styropian wysezonowany, to znaczy taki, który był wyprodukowany przynajmniej 8 tygodni przed zastosowaniem ... Użycie niewłąściwego materiału może spowodować powstanie na powierzchni ściany siatki pęknięć pokazujących układ płyt styropianowych."

generalnie to juz producent powinien sprzedawać sezonowany, ale wiadomo - różnie z tym bywa, warto chyba zapytać o datę produkcji przy zakupie

to ja jeszcze dodam że czytałam że ważne jest aby styropian był sezonowany, kopiuję z jakiegoś forum:

W książce Docieplanie Budynków - Kazimierz Wysocki

"Na docieplenie należy stosować styropian wysezonowany, to znaczy taki, który był wyprodukowany przynajmniej 8 tygodni przed zastosowaniem ... Użycie niewłąściwego materiału może spowodować powstanie na powierzchni ściany siatki pęknięć pokazujących układ płyt styropianowych."

generalnie to juz producent powinien sprzedawać sezonowany, ale wiadomo - różnie z tym bywa, warto chyba zapytać o datę produkcji przy zakupie

Dodam, że jedną z metod sprawdzenia, czy styropian nie został dostarczony bezpośrednio z taśmy produkcyjnej do hurtowni jest jego zapach. Im mniej intensywny, tym dłużej sezonowany.

o to dobrze wiedzieć będę wąchać :cool:

a ja mam pytanie, czy ktoś może zakładał sobie ogrodzenie z firmą ze Słupcy? Mamy do położenia siatke 180mb i dostałam oferty na zwykłą siatke ocynkowaną i powlekaną pcv z siatkogrod.pl, siatki.com.pl i tu wraz z montażem podchodzi pod 18-19k pln, a firma ze Słupcy napisała ze za 12k zrobią :o no i jestem w kropce, bo generalnie specyfikacja ogrodzenia taka sama a róznica w cenie znaczna :rolleyes:

czy komus moze ta firma robiła już siatkę, ewentualnie znacie może jakiś innych wykonawców co bym mogła popytać?