Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

brachol to super by było jakbyś sie coś dowiedział, firme znalazłam oczywiscie w necie ale chyba strony swojej nie mają tylko takie namiary:

http://www.pkt.pl/s/slupca/2338926/augustyniak.html pan co mi przesłał ofertę nazywa się Robert Augustyniak.

no i dużo za ogrodzenie a to jeszcze bez frontu bo ten chcemy cos sobie lepszego wyczarowac ale to juz na koniec budowy raczej co nie wiadomo kiedy nastąpi ;-)

brachol to super by było jakbyś sie coś dowiedział, firme znalazłam oczywiscie w necie ale chyba strony swojej nie mają tylko takie namiary:

http://www.pkt.pl/s/slupca/2338926/augustyniak.html pan co mi przesłał ofertę nazywa się Robert Augustyniak.

no i dużo za ogrodzenie a to jeszcze bez frontu bo ten chcemy cos sobie lepszego wyczarowac ale to juz na koniec budowy raczej co nie wiadomo kiedy nastąpi ;-)

Kejti30 - czy masz jeszcze kontakt z tym panem, bo nr z książki nieznany....??? też szukamy materiałów na ogrodzenie

kilervirago

Nam rekuperację zrobił polecany na forum p. Stanisław Kowalczyk - jesteśmy zadowoleni - szybko, sprawnie i bez problemów.

Kejti30 - czy masz jeszcze kontakt z tym panem, bo nr z książki nieznany....??? też szukamy materiałów na ogrodzenie

kilervirago

Nam rekuperację zrobił polecany na forum p. Stanisław Kowalczyk - jesteśmy zadowoleni - szybko, sprawnie i bez problemów.

mam kontakt - [email protected] i nr tel: 501 638 683 a nazywa się Robert Augustyniak

nam wm i rekuperacje też będzie robił SK - chcemy brink renoventa i on wlasnie go montuje, ma rozsądną cenę i w sumie sprawia dobre wrażenie, mam nadzieje że takowe zostanie po uruchomieniu wm :rolleyes:

egon ja wlasnie tez rozmyslam na temat odkurzacza ale raczej zrobię, na pewno rozprowadzę rurki - mam tylko parter i będą w izolacji na podłodze więc myślę że drogo nie będzie a na temat jednostki centralnej bede myslała pozniej, w sumie przekonuje mnie to że to brudne powietrze jest wyrzucane na zewnątrz domu + to ze mozna mieć tę opcje hide a hose gdzie w ścianie masz kasete z rurą, bo tak to chodzenie z rurą 9 metrową wydaje mi się średnio wygodne :rolleyes: to własciwie tak jak odkurzacz normalny :o

tez interesowałam sie odkurzaczami centralnymi i naczytałam sie zalet i wad ( jak przy wszystkim:)

ale póki co to zamontowałam rury pod posadzką po to aby w przyszłosci nie kuc - koszt 1000zł z materiałem i robocizną

a niewiem czy od razu zakupie centralną jednostkę bo są drogie to fakt

Odnośnie odkurzacza centralnego to jestem jego zwolennikiem, ale uważam, że ich ceny są totalnie z kosmosu. U mnie w domu jest planowany taki odkurzacz, ale w rozsądnym zakresie cenowym. Mamy w domu 3 garderoby i pomieszczenie gospodarcze, więc nie widzę sensu bawienia się w chowane węże. Wystarczy nam zwykły odkurzacz bez żadnych wielkich bajerów i dlatego zdecydowałem się na polski Profi.

Np. taki: http://www.profieurope.eu/oferta,392.html

Na FM mają one też swój wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131038-Odkurzacz-centralny-PROFI-30

amyF, a ile gniazd wyszło Ci w instalacji tego odkurzacza?

:bye:

Oświećcie mnie, proszę: :rolleyes:

- czy magistralę rur do centralnego odkurzacza rozprowadza się po, czy też przed instalacją elektryczną?

Jeśli chodzi o elektrykę, to nie ma to wielkiego znaczenia: po czy przed. Znaczenie ma czy po/przed wod-kan'em. Generalnie od rur o.c. powinno się zacząć układanie wszelkich instalacji - a to z tego względu, że każde załamanie rur o.c. powoduje niepożądane spadki ciśnienia i osłabienie siły ciągu. Z rurami wod-kan jest trochę lepiej, więc układa się je później, a już instalacja ele. za zwyczaj zupełnie nie koliduje - chyba, że ma się pecha i w jakimś miejscu, gdzie powinna iść rura o.c. przebiega jakieś zbiorowisko kabli...

- czy elektryk musi doprowadzić zasilanie w miejsca, gdzie będą gniazda ssące?

Do każdego gniazda musi być doprowadzony kabelek na niskie napięcie, aby po włożeniu do gniazda rury załączył się odkurzacz.

:bye:

Egon fajną dyskusję znalazłeś, rzeczywiscie na zdrowy rozum ceny z kosmosu mają jedn centralne, ciekawe co na to ich sprzedawcy :rolleyes:

co do kolejnosci instalacji - to nie wydaje mi się, by miało to duże znaczenie, ale przy szufelkach powinien być prąd i chyba przy gniazdach też, bo niektóre rury mają włącznik zintegrowany no i wtedy ta rura chyba musi brać prąd ze ściany :) czyli logicznie byłoby zrobić najpierw instalację odkurzacza a potem nałożyć na to instalację elektryczną - wtedy na pewno wiadomo gdzie co będzie, ale pewnie odwrotnie też nic sie nie stanie

a jeszcze mi się przypomniało, moi znajomi mają taki wynalazek co sie rumba nazywa i on niby sam odkurza, znaczy jakos tam sie go puszcza po domu, on sie go uczy i potem miejsce przy miejscu odkurza, kosztowało to z 2 lata temu ok 1,8k więc tez sporo ale coś dawno o tym nie słyszałam u nich, musze sie podpytać czy działa jeszcze i czy używają w ogóle ;)

bo szczerze mówiąc taki co sam odkurza to najbardziej by mi pasował hehe