Egon 24.03.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Wszystkim wahającym się, podobnie jak ja, odnośnie celowości instalowania centralnego odkurzacza polecam dyskusję na FM (wypowiadają się użytkownicy), dotyczącą polskiego modelu podanego przez Jarka - PROFI. W dyskusji tej rozpatrywany jest również wątek samodzielnego rozprowadzenia magistrali rur z PVC. Hydraulicy i wszelkiej maści instalatorzy żądają za tę "przysługę" 1000 zł z materiałem. Samodzielny montaż, który nie jest ponoć wielką filozofią, zabierze z naszych kieszeni tylko 300 zł. INSTRUKCJA MONTAŻU do postudiowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 24.03.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Jarek EM08Kiedyś pytałeś co tam słychać z oczyszczalnia to się pochwalę że odebrałem pozwolenie i mogę montować oczyszczalnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marboc 24.03.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 BracholJaką oczyszczalnie planujesz? jaki masz poziom wody gruntowej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 24.03.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Nie wiem gdzie zapytać.. zamawiam drzwi wewnętrzne i stoję przed dylematem niechcianych tulejek wentylacyjnych...strasznie nie podobają mi się wszystkie dostępne rozwiązania (kratki, podcięcia, tuleje) stąd pytanie czy ta "wentylacja" jest wymagana? dot. to drzwi do wc i kotłowni, we wszystkich tych pomieszczeniach mam okna. Gdzie sprawdzić czy ktoś nie będzie robić później problemów przy odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 25.03.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Jarek EM08 Kiedyś pytałeś co tam słychać z oczyszczalnia to się pochwalę że odebrałem pozwolenie i mogę montować oczyszczalnię A to gratuluję! Też kiedyś chciałem, ale po tym, jak postawiłem na działce dom, sam się zastanawiałem, gdzie ja bym na nią znalazł miejsce . Nie mam takiej dużej działki jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 25.03.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 odnośnie odkurzacza centralnego - ja mam trzy gniazda i jedną szufelke - wieć w sumie cztery (parterówka 140 m2)u nas kolejność robót: najpierw instalacja co, późnie jelektryka a na koncu odkurzacz - panowie od odkurzacza sami podłączali przewody od prądu do gniazdek.a samodzielny montaż - no niewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 25.03.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 odnośnie odkurzacza centralnego - ja mam trzy gniazda i jedną szufelke - wieć w sumie cztery (parterówka 140 m2) u nas kolejność robót: najpierw instalacja co, późnie jelektryka a na koncu odkurzacz - panowie od odkurzacza sami podłączali przewody od prądu do gniazdek. a samodzielny montaż - no niewiem A ile panowie od odkurzacza wzięli za rozprowadzenie rur? Wczoraj dzwoniłem do Kam-Bud'u (ul. Miętowa, zajmują się głównie kominkami). Za dwa gniazda na parterze, jedno na poddaszu (użytkowe, ale bez podziału na pomieszczenia) i szufelkę, pan wstępnie zaśpiewał 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 25.03.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 u mnie instalator za rozłożenie instalacji do centralnego odkurzacza na 5 gniazdek i szufelka wziął ok. 1,9 tys. zl.. w tym podobno 600zl robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.03.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 A to gratuluję! Też kiedyś chciałem, ale po tym, jak postawiłem na działce dom, sam się zastanawiałem, gdzie ja bym na nią znalazł miejsce . Nie mam takiej dużej działki jak Ty Ja mam mniejszą działkę niż Ty bo tylko 870 m2 sama oczyszczalnia nie zajmuje wiele miejsca bo tylko jakieś 6 m2 na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.03.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Brachol Jaką oczyszczalnie planujesz? jaki masz poziom wody gruntowej? Pozdrawiam Oczyszczalnie z firmy Haba z Grodziska, poziom wody ok 1 metra czasami płycej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 25.03.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 u mnie instalator za rozłożenie instalacji do centralnego odkurzacza na 5 gniazdek i szufelka wziął ok. 1,9 tys. zl.. w tym podobno 600zl robocizna A kto Ci zakładał te rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 25.03.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Instalator o którym pisałam Tobie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 25.03.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Łał! Widzę, że wreszcie pojawiły się na grupach budujących zdefiniowane w profilu sygnatury! Chyba jednak moje (i nie tylko) ciągłe marudzenie w odpowiednim wątku dla forumowych marud przyniosło pozytywne efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 26.03.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Jarek EM08A jak tam Twoje instalacje? Widziałem, że coś się działo w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.03.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Nie wiem gdzie zapytać.. zamawiam drzwi wewnętrzne i stoję przed dylematem niechcianych tulejek wentylacyjnych...strasznie nie podobają mi się wszystkie dostępne rozwiązania (kratki, podcięcia, tuleje) stąd pytanie czy ta "wentylacja" jest wymagana? dot. to drzwi do wc i kotłowni, we wszystkich tych pomieszczeniach mam okna. Gdzie sprawdzić czy ktoś nie będzie robić później problemów przy odbiorze? mikiada: to nie chodzi o to, żeby te pomieszczenia były wentylowane przez okna... są to zazwyczaj tzw pomieszczenie "brudne", w których zapewne jest kratka od komina wentylacji grawitacyjnej i to poprzez te pomieszczenia odbywa się wymiana powietrza z reszty domu na danym poziomie, stąd wymóg tych wszystkich otworów wentylacyjnych w drzwiach do tych pomieszczeń... więc jeśli chcesz mieć w miarę dobrą wymianę powietrza, porób otwory w drzwiach o powierzchni co najmniej 200cm3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 26.03.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 cóż pozostaje mi polubić brzydkie tuleje w drzwiach.. co zrobić jak trzeba to trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 A jak się ma wentylację mechaniczną to owe otwory wentylacyjne w drzwiach też są potrzebne?Bo jak znam życie to jak coś ma mi się nie podobać to na pewno mi się nie spodobają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazan100 26.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie.Jestem ze Swarzędza. W najbliższym czasie zamierzam budować dom Z98 z dachem czterospadowym. Szukam dobrego i niedrogiego murarza oraz fachowca od dachu. Otrzymane wyceny są przerażające.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 26.03.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 A jak się ma wentylację mechaniczną to owe otwory wentylacyjne w drzwiach też są potrzebne? Bo jak znam życie to jak coś ma mi się nie podobać to na pewno mi się nie spodobają.... przy wentylacji mechanicznej także muszą być otwory w drzwiach ponieważ nawiew masz w pomieszczeniach czystych czyli pokojach a wywiew w pomieszczeniach brudnych czyli lazienkach, kuchni, kotłowni i jakoś to powietrze musi krążyć w ramach jednej kondygnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 27.03.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Mam teraz elektryka na budowie i w związku z tym pytanie: czy wskaźnik poziomu wypełnienia szamba wymaga odrębnego zasilania? Gdzie się coś takiego montuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts