Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Wszystkim wahającym się, podobnie jak ja, odnośnie celowości instalowania centralnego odkurzacza polecam dyskusję na FM (wypowiadają się użytkownicy), dotyczącą polskiego modelu podanego przez Jarka - PROFI.

W dyskusji tej rozpatrywany jest również wątek samodzielnego rozprowadzenia magistrali rur z PVC. Hydraulicy i wszelkiej maści instalatorzy żądają za tę "przysługę" 1000 zł z materiałem. Samodzielny montaż, który nie jest ponoć wielką filozofią, zabierze z naszych kieszeni tylko 300 zł. INSTRUKCJA MONTAŻU do postudiowania ;)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem gdzie zapytać.. zamawiam drzwi wewnętrzne i stoję przed dylematem niechcianych tulejek wentylacyjnych...strasznie nie podobają mi się wszystkie dostępne rozwiązania (kratki, podcięcia, tuleje) stąd pytanie czy ta "wentylacja" jest wymagana? dot. to drzwi do wc i kotłowni, we wszystkich tych pomieszczeniach mam okna. Gdzie sprawdzić czy ktoś nie będzie robić później problemów przy odbiorze?

Jarek EM08

Kiedyś pytałeś co tam słychać z oczyszczalnia to się pochwalę że odebrałem pozwolenie i mogę montować oczyszczalnię

A to gratuluję! Też kiedyś chciałem, ale po tym, jak postawiłem na działce dom, sam się zastanawiałem, gdzie ja bym na nią znalazł miejsce :o. Nie mam takiej dużej działki jak Ty ;)

:bye:

odnośnie odkurzacza centralnego - ja mam trzy gniazda i jedną szufelke - wieć w sumie cztery (parterówka 140 m2)

u nas kolejność robót: najpierw instalacja co, późnie jelektryka a na koncu odkurzacz - panowie od odkurzacza sami podłączali przewody od prądu do gniazdek.

a samodzielny montaż - no niewiem

odnośnie odkurzacza centralnego - ja mam trzy gniazda i jedną szufelke - wieć w sumie cztery (parterówka 140 m2)

u nas kolejność robót: najpierw instalacja co, późnie jelektryka a na koncu odkurzacz - panowie od odkurzacza sami podłączali przewody od prądu do gniazdek.

a samodzielny montaż - no niewiem

A ile panowie od odkurzacza wzięli za rozprowadzenie rur? Wczoraj dzwoniłem do Kam-Bud'u (ul. Miętowa, zajmują się głównie kominkami). Za dwa gniazda na parterze, jedno na poddaszu (użytkowe, ale bez podziału na pomieszczenia) i szufelkę, pan wstępnie zaśpiewał 1500 zł:jawdrop:

A to gratuluję! Też kiedyś chciałem, ale po tym, jak postawiłem na działce dom, sam się zastanawiałem, gdzie ja bym na nią znalazł miejsce :o. Nie mam takiej dużej działki jak Ty ;)

Ja mam mniejszą działkę niż Ty bo tylko 870 m2 sama oczyszczalnia nie zajmuje wiele miejsca bo tylko jakieś 6 m2 na osobę.

Nie wiem gdzie zapytać.. zamawiam drzwi wewnętrzne i stoję przed dylematem niechcianych tulejek wentylacyjnych...strasznie nie podobają mi się wszystkie dostępne rozwiązania (kratki, podcięcia, tuleje) stąd pytanie czy ta "wentylacja" jest wymagana? dot. to drzwi do wc i kotłowni, we wszystkich tych pomieszczeniach mam okna. Gdzie sprawdzić czy ktoś nie będzie robić później problemów przy odbiorze?

mikiada: to nie chodzi o to, żeby te pomieszczenia były wentylowane przez okna...

są to zazwyczaj tzw pomieszczenie "brudne", w których zapewne jest kratka od komina wentylacji grawitacyjnej i to poprzez te pomieszczenia odbywa się wymiana powietrza z reszty domu na danym poziomie, stąd wymóg tych wszystkich otworów wentylacyjnych w drzwiach do tych pomieszczeń...

więc jeśli chcesz mieć w miarę dobrą wymianę powietrza, porób otwory w drzwiach o powierzchni co najmniej 200cm3

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem ze Swarzędza. W najbliższym czasie zamierzam budować dom Z98 z dachem czterospadowym. Szukam dobrego i niedrogiego murarza oraz fachowca od dachu. Otrzymane wyceny są przerażające.

Z góry dziękuję

A jak się ma wentylację mechaniczną to owe otwory wentylacyjne w drzwiach też są potrzebne?

Bo jak znam życie to jak coś ma mi się nie podobać to na pewno mi się nie spodobają....

przy wentylacji mechanicznej także muszą być otwory w drzwiach ponieważ nawiew masz w pomieszczeniach czystych czyli pokojach a wywiew w pomieszczeniach brudnych czyli lazienkach, kuchni, kotłowni i jakoś to powietrze musi krążyć w ramach jednej kondygnacji