Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

jednak styropian na resztę zamówię wczesniej w necie

np. styropian z fabryki w Kępnie na fasadę 115zł

lipka71, tylko co to za styropian, ten z Kępna? Na Twoim miejscu nie kupowałbym ... hmm, no wiesz ;) To przecież Twój dom, a ściany są ważniejsze od fundamentów. Zamierzam na elewację dać coś markowego (Platinum Termoorganiki z grafitem), albo - jeśli zgłupieją totalnie z cenami - przerzucę się na wełnę mineralną i niech sobie sami żrą ten styropian jak myszy ;)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myszonik, wczoraj spotkałem się z instalatorem, który powiedział wprost, że gdyby miał kłaść plastik wolałby wrócić do ajzoli, czyli starą metodą łączyć rurki stalowe na gwint. W bloku mam plastik do wody (a wiadomo, że w blokach robią najtaniej). Do c.o. zrobili jednak rurki stalowe. Kiedy kilka lat temu zatrudniliśmy osiedlowego instalatora, aby założył drabinkowy grzejnik w łazience, jak myślisz jakie rurki zainstalował do niego? Wyobraź sobie, że do plastikowych rurek, nawet jeśli są zbrojone wewnątrz aluminium, wlewa się woda o temperaturze bliskiej wrzenia. Zadaj instalatorowi pytanie za 100 punktów: jaką instalację robi deweloperka? ;) To wśród fachowców, którzy przewinęli się przez moją budowę najczęściej wyznacznik metody lekkiej, łatwej i przyjemnej ... ale niekoniecznie dla inwestora. Na bank robią wszystko w plastiku. Zapytaj żartobliwie faceta, czy dachy kościołów pokryte blachą miedzianą, uważaną za najbardziej trwały materiał nie powodują przypadkiem awarii instalacji ... odgromowej ;). Ujemna stroną instalacji miedzianej jest z pewnością jej wyższa cena. Wybór należy więc do inwestora i jak zwykle jest bolesny ;)

Na pewno o tym pogadam.

Z drugiej strony mamy w domu, w którym mieszkamy teraz instalację z miedzi i non stop są z nią problemy (a ma ok. 10 lat). Nie wiem czy to wina miedzi czy nie ale ciągle są jakieś cyrki z zaworkami, które się zapychają i jakieś takie. Praktycznie co sezon instalator coś tam poprawia i wymienia... Może to nie ma żadnego związku z miedzią.

Zobaczymy co powie jak poproszę o konkretne wady miedzi. Mój małż po cyrkach z tą instalacją w domu też dał się przekonać do tworzywa.

Ma do Was prośbę.

Czy osoby które stan SSO/SSZ mają już za sobą mogłyby wpisać ekipy od murarki.

Mam nadzieję na rozpoczęcie budowy już niedługo i zbieram informację.

Mam spisaną białą listę więc mnie na nią nie odsyłajcie.

chciałabym "poznać" Waszych budowniczych - i tych chwalonych i tych przed którymi przestrzegacie.

moim zdaniem do wody lepiej dać plastik niż miedź. W przypadku miedzi do wody wytrącają się szkodliwe substancje które potem pijesz wraz z herbatką

No nie żartuj, na wszystko się zgodzę, że złączki miedziane mogą się rozszczelnić, że z aluminiowymi grzejnikami (analogicznie jak instalacja elektryczna miedź + aluminium) zrobi się kaszana, ale nie na to, że miedź jest niezdrowa. Przeczytaj sobie w linku, który podałem kilka postów wyżej - miedź ma silne właściwości antybakteryjne i przez to jest najzdrowszą instalacją do wody pitnej. Pomijam fakt, że woda z Aquanetu najlepiej nadaje się do spłukiwania szamba:D, a nie do herbatki (my od 8 lat pijemy butelkowany Żywiecki Kryształ i w czajniku nie ma grama kamienia). Jak wygląda kabina prysznicowa po 10 latach użytkowania wodą z Aquanetu wolę nie wspominać.

Odnośnie tematu miedź vs. plastik, mój Magik Wod-Kan odradzał mi miedź. Ponoć jakość elementów z miedzi stosowanych obecnie w instalacji wodociągowej schodzi na psy i instalacja traci szczelność, a kolanka w takiej instalacji się przecierają w trybie ekspresowym. Wiadomo, że są różni producenci takich instalacji miedzianych i w związku z tym zdanie instalatorów na temat inst. CU może się różnić w zależności od producenta przez nich stosowanego. Ja nie miałem problemu, bo nigdy nie rozważałem robienia instalacji z CU i przy tym pozostałem.

Instalacja z CU rzeczywiście nie jest szkodliwa, ale instalator, też wspominał mi o innym (niekoniecznie lepszym ;) ) smaku wody z takiej instalacji. Ja sam mam w tym względzie 0 doświadczenia.

:bye:

Ponieważ nie jestem ortodoksyjnym wyznawcą jedynie słusznej metody, zadzwoniłem do faceta, który robi mi przyłącze wodociągowe i ... odradzał miedź w środku. Twierdzi, że wskutek oksydowania kolanka się rozszczelniają ... A więc, Houston mamy problem :sick:

Zadzwoniłem do KierBuda, ten z kolei, jak i jego brat, we własnym domu maja wszystko z miedzi, ... ech

Rurki do płaszcza wodnego muszą być z miedzi, to tak na marginesie.