Egon 01.04.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 jednak styropian na resztę zamówię wczesniej w necie np. styropian z fabryki w Kępnie na fasadę 115zł lipka71, tylko co to za styropian, ten z Kępna? Na Twoim miejscu nie kupowałbym ... hmm, no wiesz To przecież Twój dom, a ściany są ważniejsze od fundamentów. Zamierzam na elewację dać coś markowego (Platinum Termoorganiki z grafitem), albo - jeśli zgłupieją totalnie z cenami - przerzucę się na wełnę mineralną i niech sobie sami żrą ten styropian jak myszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 02.04.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 myszonik, wczoraj spotkałem się z instalatorem, który powiedział wprost, że gdyby miał kłaść plastik wolałby wrócić do ajzoli, czyli starą metodą łączyć rurki stalowe na gwint. W bloku mam plastik do wody (a wiadomo, że w blokach robią najtaniej). Do c.o. zrobili jednak rurki stalowe. Kiedy kilka lat temu zatrudniliśmy osiedlowego instalatora, aby założył drabinkowy grzejnik w łazience, jak myślisz jakie rurki zainstalował do niego? Wyobraź sobie, że do plastikowych rurek, nawet jeśli są zbrojone wewnątrz aluminium, wlewa się woda o temperaturze bliskiej wrzenia. Zadaj instalatorowi pytanie za 100 punktów: jaką instalację robi deweloperka? To wśród fachowców, którzy przewinęli się przez moją budowę najczęściej wyznacznik metody lekkiej, łatwej i przyjemnej ... ale niekoniecznie dla inwestora. Na bank robią wszystko w plastiku. Zapytaj żartobliwie faceta, czy dachy kościołów pokryte blachą miedzianą, uważaną za najbardziej trwały materiał nie powodują przypadkiem awarii instalacji ... odgromowej . Ujemna stroną instalacji miedzianej jest z pewnością jej wyższa cena. Wybór należy więc do inwestora i jak zwykle jest bolesny Na pewno o tym pogadam. Z drugiej strony mamy w domu, w którym mieszkamy teraz instalację z miedzi i non stop są z nią problemy (a ma ok. 10 lat). Nie wiem czy to wina miedzi czy nie ale ciągle są jakieś cyrki z zaworkami, które się zapychają i jakieś takie. Praktycznie co sezon instalator coś tam poprawia i wymienia... Może to nie ma żadnego związku z miedzią. Zobaczymy co powie jak poproszę o konkretne wady miedzi. Mój małż po cyrkach z tą instalacją w domu też dał się przekonać do tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.04.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 jak instalacja z miedzi to chodzi w grę tylko system trójnikowy...ja będę miał robione w systemie rozdzielaczowym na alupexie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.04.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 moim zdaniem do wody lepiej dać plastik niż miedź. W przypadku miedzi do wody wytrącają się szkodliwe substancje które potem pijesz wraz z herbatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 03.04.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Egon ale jaka masz pewność, że ten markowy faktycznie dobry, a nie tylko dobrze reklamowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 03.04.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Ja w obecnym domu mam instalacje z pcv wavina - działa bezawaryjnie 9 lat. Nigdy niec nie było zmieniane, naprawiane, itp.... W nowym będzie podłogówka, więc też plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 04.04.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dzieki za namiary na płyt kg:) apropos instalacji - my mamy plastikową...nie zastanawialam sie nad tym wczesniej jaka lepsza a teraz juz "po ptakach" bo posadzki wylane. mam nadzieje ze pomimo wszystko nic sie nie bedzie dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 04.04.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 czy ktoś reflektuje na wspólne zamówienie szamba z jesbetu w tym miesiącu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 04.04.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 czy ktoś reflektuje na wspólne zamówienie szamba z jesbetu w tym miesiącu? A jakie koszty w jasbecie ?? ja mam porównanie 3 innych firm, ale ich nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.04.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 czy ktoś reflektuje na wspólne zamówienie szamba z jesbetu w tym miesiącu? lipka, ja bym reflektował. Jeśli to nie kłopot odezwę się w piątek, bo dzisiaj wyjeżdżam do Lwowa i będę odcięty od neta (wracam w czwartek o północy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 04.04.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ma do Was prośbę. Czy osoby które stan SSO/SSZ mają już za sobą mogłyby wpisać ekipy od murarki.Mam nadzieję na rozpoczęcie budowy już niedługo i zbieram informację.Mam spisaną białą listę więc mnie na nią nie odsyłajcie. chciałabym "poznać" Waszych budowniczych - i tych chwalonych i tych przed którymi przestrzegacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.04.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 moim zdaniem do wody lepiej dać plastik niż miedź. W przypadku miedzi do wody wytrącają się szkodliwe substancje które potem pijesz wraz z herbatką No nie żartuj, na wszystko się zgodzę, że złączki miedziane mogą się rozszczelnić, że z aluminiowymi grzejnikami (analogicznie jak instalacja elektryczna miedź + aluminium) zrobi się kaszana, ale nie na to, że miedź jest niezdrowa. Przeczytaj sobie w linku, który podałem kilka postów wyżej - miedź ma silne właściwości antybakteryjne i przez to jest najzdrowszą instalacją do wody pitnej. Pomijam fakt, że woda z Aquanetu najlepiej nadaje się do spłukiwania szamba:D, a nie do herbatki (my od 8 lat pijemy butelkowany Żywiecki Kryształ i w czajniku nie ma grama kamienia). Jak wygląda kabina prysznicowa po 10 latach użytkowania wodą z Aquanetu wolę nie wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.04.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Egon ale jaka masz pewność, że ten markowy faktycznie dobry, a nie tylko dobrze reklamowany? Pewności żadnej, jak ze wszystkim, ale chociaż na razie trochę spokojniejsze sny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 04.04.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Atika napiszę z domu, bo w pracy nie mam oferty ale z tego co pamietam to jednokomorowe 2100 plus transport (łączony dla 3 szamb 2100 czyli po 700 od szamba), do tego jak ktoś chce pokrywę najazdową 150 i chyba właz najazdowy 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 04.04.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 lipka - ok - to daj znać z domu.Rozumiem, że bierzemy pod uwagę 10.000m3 ?I napisz jak u nich z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 04.04.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 tak 10m3, trzeba przygotować wykop i oni osadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 04.04.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ceny netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 04.04.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Odnośnie tematu miedź vs. plastik, mój Magik Wod-Kan odradzał mi miedź. Ponoć jakość elementów z miedzi stosowanych obecnie w instalacji wodociągowej schodzi na psy i instalacja traci szczelność, a kolanka w takiej instalacji się przecierają w trybie ekspresowym. Wiadomo, że są różni producenci takich instalacji miedzianych i w związku z tym zdanie instalatorów na temat inst. CU może się różnić w zależności od producenta przez nich stosowanego. Ja nie miałem problemu, bo nigdy nie rozważałem robienia instalacji z CU i przy tym pozostałem. Instalacja z CU rzeczywiście nie jest szkodliwa, ale instalator, też wspominał mi o innym (niekoniecznie lepszym ) smaku wody z takiej instalacji. Ja sam mam w tym względzie 0 doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.04.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ponieważ nie jestem ortodoksyjnym wyznawcą jedynie słusznej metody, zadzwoniłem do faceta, który robi mi przyłącze wodociągowe i ... odradzał miedź w środku. Twierdzi, że wskutek oksydowania kolanka się rozszczelniają ... A więc, Houston mamy problem Zadzwoniłem do KierBuda, ten z kolei, jak i jego brat, we własnym domu maja wszystko z miedzi, ... ech Rurki do płaszcza wodnego muszą być z miedzi, to tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 04.04.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 wyjście z kotła i z kominka z płaszczem wodnym robi się na krótkich dystansach z miedzi, potem łączy się to już z plastikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts