ka_em 16.04.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Ja też się dopisuję do chętnych na Termoorganikę. Tylko zastanawiam się czy nie kupić już teraz - przy tych rosnących cenach... Zgapiłam się tak z bramą garażową. Odkładałam bo nie potrzebowałam jej już teraz (przecież montuje się ją po tynkach). a jak przyszło co do czego to się okazało, że spóźniliśmy się jeden dzień i Normastahl podniósł ceny o 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.04.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Ja teraz nie mam kasy na styro na ocieplenie. W kolejnej transzy kredytu dopiero...Ale liczę na to, że się te ceny uspokoją w trakcie sezonu, już wcześniej tak bywało. Z tym styro to trochę tak jak z cukrem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 16.04.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Z tym styro to trochę tak jak z cukrem:) Mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 16.04.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Oddam za 50% ceny wyłaz dachowy do poddasza nieogrzewanego marki Fakro WGT 45x75 cm, kupiony omyłkowo. Przy okazji informuję wszystkich zainteresowanych, że od maja drożeją okna dachowe Fakro. Dowiedziałem się wczoraj, zamawiając okna w Dach-Budzie, przy Obornickiej. Kto zainteresowany, niech działa. Odnośnie styropianu - jestem zainteresowany Termoorganiką Dach-Podłoga Silver, ale potrzebuję 3 rozmiary grubości płyt: 5, 6 i 8 cm. Jeśli ktoś z Was będzie miał podłogówkę, pamiętajcie że do planowanej warstwy ocieplenia posadzki trzeba "wkomponować" styropian z folią aluminiową pod wężownice, który ma 3 cm grubości. Jeśli idzie o ocieplenie elewacji, coraz bardziej skłaniam się, wzorem ani_74, ku wełnie mineralnej i tynkowi mineralnemu, aby nie robić sobie z domu termosu. Ponadto w rozmowie z fachowcem od ocieplania dowiedziałem się (spostrzeżenia na podstawie badań kamerą termowizyjną), że otulina styropianowa, aby była pozbawiona mostków termicznych powinna zostać wykonana dwuwarstwowo. Takiej potrzeby nie ma w przypadku wełny, której pokrycie jest bardzo szczelne. O innych zaletach wełny nie muszę pisać, bo to wszyscy znają. Tym samym inicjuję powołanie grupy secesyjnej, kontestującej styropian (przynajmniej na elewację) i ciągłe podwyżki jego cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 16.04.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Ja i tak planuję położenie styropianu dwuwarstwowo bo planuję położyć 20 cm, czyki po 10 kładzione na zakładkę. Z tym robieniem sobie z omu temosu to lekka przesada. I tak zależe wszystko od jakości i rodzaju wetylacji. Jesli masz dobrą wentylację to nie ma znaczenia co kładziesz na ocieplenie. Dla przykładu: mam znajomą, która ma położone na elewacji 5cm styo (czyli prawie nic). Ale ma kiepską wentylację(grawitacyjną) i w domu jest ciągła wilgoć oraz wieczne zimno. Nie jestem ekspertem w tej sprawie ale już z doświadczenia wiem, że czasami nie warto przepłacać. A wełna i tynki na wełnę są dużo droższe. To jest tylko takie moje skromne zdanie. A oczywiście każdy robi jak uważa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 16.04.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Egon ja moze bym była zainteresowana wyłazemdaj znac o szczegółach na pw co do tynku mineralnego to niestety mamy taki teraz, jego wadą jest nasiąkliwośc, po deszczu elewacja wygląda marnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 16.04.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Esiak dzięki! Myszonik no wlasnie ja pytałam w nadstadze (jak to sie odmienia hehe) ale nie mieli wlasnie, tez chyba od nich bede duzo brała, chociaz zobacze ten namiar Esiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.04.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 a co się tak uparliście na tą TermoOrganice..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 16.04.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 co do tynku mineralnego to niestety mamy taki teraz, jego wadą jest nasiąkliwośc, po deszczu elewacja wygląda marnie Myślę o opcji wełna 15 cm + dobry tynk mineralny + elewacyjna farba silikonowa (oddychająca). Wstępnie dowiedziałem się od szefa "ocieplaczy", że 1m2 dobrego tynku mineralnego wyjdzie ok. 5 zł, silikatowego lub silikonowego - 25 zł. 10 litrów dobrej jakości silikonowej farby elewacyjnej kosztuje ok. 250 zł. KierBud również optymistycznie zapatruje się na ten wariant. Jak zrobię kalkulację i wyjdzie atrakcyjnie, cenowo i technologicznie - zapodam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 16.04.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 [...ciach...] Jeśli ktoś z Was będzie miał podłogówkę, pamiętajcie że do planowanej warstwy ocieplenia posadzki trzeba "wkomponować" styropian z folią aluminiową pod wężwonice, który ma 3 cm grubości. Jeśli idzie o ocieplenie elewacji coraz bardziej skłaniam się, wzorem ani_74, ku wełnie mineralnej i tynkowi mineralnemu, aby nie robić sobie z domu termosu. [...ciach...] Tym samym inicjuję powołanie grupy secesyjnej, kontestującej styropian (przynajmniej na elewację) i ciągłe podwyżki jego cen O warstwie styropianu z folią kiedyś pamiętałem a dziś Ty mi przypomniałeś. Dziękuję Budowany przez nas domek to szkieletor, więc siłą rzeczy damy raczej wełnę na ocieplenie. Niektórzy twierdzą, że można zastosować styropian, ale jednak nie będziemy ryzykować. Nawet się jakiś czas zastanawiałem nad styropianem, bo szkielet jest wypełniony keramzytem a obłożony płytami Fermacell (gipsowo-włóknowe). W takiej kombinacji ponoć można by zastosować styro... Pozostajemy jednak przy wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 16.04.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 posadzki za nami wiec moge sie wypowiedziec jak my robilismy : najpierw folia, styropian, znowu folia odnosnie wylewek anhydrytowych od Kosmowskich to radze kontaktować sie z p. Małgosią niz z jej mezem - zdecydowanie lepiej orientuje sie w temacie tel . 602137318 - korzystaja z lafarge i robią naprawde prosciutkie my na ocieplenie damku dajemy wełne rockwool 20 cm za 240zł w hurtowni Efekt w Rokietnicy aha przy ociepleniu poddasza pamietajcie o daniu dodatkowej wełny w poprzek krokwi - my prawie zapomnielismy i czesc folii została juz załozona i teraz trzeba poprawiac:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.04.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 my na ocieplenie damku dajemy wełne rockwool 20 cm za 240zł w hurtowni Efekt w Rokietnicy cena za m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 16.04.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 posadzki za nami wiec moge sie wypowiedziec jak my robilismy : najpierw folia, styropian, znowu folia odnosnie wylewek anhydrytowych od Kosmowskich to radze kontaktować sie z p. Małgosią niz z jej mezem - zdecydowanie lepiej orientuje sie w temacie tel . 602137318 - korzystaja z lafarge i robią naprawde prosciutkie my na ocieplenie damku dajemy wełne rockwool 20 cm za 240zł w hurtowni Efekt w Rokietnicy aha przy ociepleniu poddasza pamietajcie o daniu dodatkowej wełny w poprzek krokwi - my prawie zapomnielismy i czesc folii została juz załozona i teraz trzeba poprawiac:( amyF, może po kolei ... dobrze? - Rockwool jaki dajecie (Fasrock Max, systemy MaxEcoRock Max lub EcoRock L) ? - 240 zł za 1 m2 czy 1 m3, bo to jednak spora różnica? - jaka dodatkowa wełna w poprzek krokwi? - hurtownia Efekt w Rokietnicy, mogłabyś dać namiary, skoro dają tam towar w dobrej cenie? Z pozdrowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.04.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 co do oddychania ścian to poszukajcie był na ten temat długi wątek z którego wynika, że dom "oddycha" poprzez wentylację a nie ściany co do 2 warstw styropianu to jest to błąd aby zniwelować szczeliny między płytami stryropianu można zastosować płyty z zakładką albo pióro-wpustem i dodatkowo zapiankować. W przypadku źle wykonanego ocieplenia z wełny tzn złego dociśnięcia do siebie płyt nie da się już tego zrobićz tego co wiem robocizna za ocieplenie wełną jest wyższa niż za styropian. Ja przez dłuższy czas byłem zdecydowany na wełnę ale na jesień ociepliłem styropianem między innymi z powodu niższej ceny wtedy styropian Austrotherm 0,037 kosztował 170 zł a wełna 260 zł za m3 poza tym do wełny kleje są droższe należy uważać na deszcz i jak zamoknie to trzeba wysuszyć zanim zacznie się kłaść klej i siatkę (zaczynając ocieplenie jesienią nie miałem pewności że dam radę wszystko zaciągnąć klejem przed zimą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.04.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Esiak dzięki! Myszonik no wlasnie ja pytałam w nadstadze (jak to sie odmienia hehe) ale nie mieli wlasnie, tez chyba od nich bede duzo brała, chociaz zobacze ten namiar Esiaka Nie mają na stanie, ale sprowadzają. Szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.04.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 a co się tak uparliście na tą TermoOrganice..? Nie wiem, pytałam małża o co mu chodzi z tą termoorganiką i jakoś mętnie się tłumaczy. Ale z drugiej strony nie chce odpuścić, więc nic mu nie zrobię. Najpierw kazałam mu wybrać materiały, to teraz nie będę dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.04.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 posadzki za nami wiec moge sie wypowiedziec jak my robilismy : najpierw folia, styropian, znowu folia odnosnie wylewek anhydrytowych od Kosmowskich to radze kontaktować sie z p. Małgosią niz z jej mezem - zdecydowanie lepiej orientuje sie w temacie tel . 602137318 - korzystaja z lafarge i robią naprawde prosciutkie my na ocieplenie damku dajemy wełne rockwool 20 cm za 240zł w hurtowni Efekt w Rokietnicy aha przy ociepleniu poddasza pamietajcie o daniu dodatkowej wełny w poprzek krokwi - my prawie zapomnielismy i czesc folii została juz załozona i teraz trzeba poprawiac:( amyF dzięki za ten namiar. Zrobili mi tynki i jestem bardzo zadowolona. Teraz czekam ma wylewki. Tzn. wylewki czekają na instalatora. Napisz mi proszę na priv jak cenowo wypadli w wylewce? I brałaś wszystkie materiały od nich czy sama kupowałaś (folie, styro?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 17.04.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 ja w sumie nie upieram sie przy termo, moze byc tez genderka, yetico albo swisspor byle dobra cena była, dobra lambda i odpowiednia grubość płyty i tez mysle ze za termos to raczej wentylacja odpowiada, u nas bedzie na pewno styro + wm brachol zapytałes moze tescia o tego gościa od ogrodzeń ze Słupcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 17.04.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Jeśli ktoś z Was będzie miał podłogówkę, pamiętajcie że do planowanej warstwy ocieplenia posadzki trzeba "wkomponować" styropian z folią aluminiową pod wężownice, który ma 3 cm grubości. Nie ma takiej potrzeby, aby cokolwiek wkomponowywać... Na styropianie o docelowej grubości wystarczy położyć folię i tyle. I kładzenie folii ma tylko wtedy sens, gdy jest ona wzmacniana, tak aby w styropianie lepiej trzymały się długie klipsy do rurek. Bo jeśli ktokolwiek liczy, że folia aluminiowa poprawi jakieś parametry, przez odbijanie promieniowania, to może od razu włożyć to między bajki - to tylko kłamliwy marketing... No chyba, że ktoś potrzebuje folię dla podziałki, która jest na niej nadrukowana... A poza tym, przyłączam się do głosu brachola... Jeśli chodzi o "styropianowe termosy", to raz, wbrew pozorom styropian też "oddycha", dwa, nie ma to nic do rzeczy, bo dom ma "oddychać" dzięki wentylacji a nie ścianom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.04.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 kilka razy to pytanie się już tu pojawiało, ale nikt chyba nie dał konkretnej odpowiedzi...polecacie jakiegoś instalatora wod-kan-gaz-co ? który wykonuję całość: instalacje gazową, podłogówkę, c.o., c.u.w, serwis i instalacja kotła gazowego, instalacja kominka z płaszczem wodnym....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts