Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Panowie, brachol i Jarek, pozwolę sobie nie zgodzić się z Wami, przynajmniej w części.

Nie mam zamiaru nikomu udowadniać wyższości wełny nad styropianem, bo sam jeszcze nie wiem czego użyję, a pierwotnie planowałem właśnie styropian. Dyskusja na ten temat była toczona nie tylko na FM, ale także na forum budowlanym. Dla mnie użycie styropianu było zawsze wyjściem uwarunkowanym względami ekonomicznymi, bo gdybym mógł swobodnie (czyt. bez oglądania się na kasę ;)) wybierać, bez wahania postawiłbym na wełnę. Przypomina mi to trochę dyskusję nad zasadnością deskowania dachu. Sam pokryłem dach membraną, ale gdybym miał nieograniczony budżet kazałbym dach deskować i pokryć go przystosowaną do takich pokryć membraną paroprzepuszczalną. I tutaj, niejako mimochodem, zbliżam się do drugiej kwestii. Otóż nie wierzę w żaden paroprzepuszczalny, czyli oddychający styropian. To pic na wodę, fotomontaż ;). Próbuje się ostatnio robić jakieś styropiany perforowane (np. TUTAJ), co najlepiej świadczy o braku takiej właściwości tego materiału.

To prawda, że dom oddycha dzięki poprawnie działającej wentylacji, niekoniecznie mechanicznej (nie ukrywam, że nie jestem jej entuzjastą). Ściany jednak charakteryzuje spora higroskopijność, a wilgoć w nich zawarta też musi gdzieś ujść. Przypominam sobie zaciekłą dyskusję na temat wełna kontra styro, toczoną kiedyś na forum budowlanym i spory o tzw. punkt rosy. Jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany polecam zajrzeć na tamto forum i poczytać. Warto poza tym zastanowić się dlaczego w domach drewnianych nie zaleca się styropianu do ocieplania ścian. Nietrudno wyobrazić sobie, co stałoby się po kilku latach z balami drewnianymi przy tak "oddychającej" otulinie termoizolacyjnej ;) Summa summarum, traktuję styropian bardziej jako konieczność niż świadomy wybór (jeśli takiego dokonam).

Co do styropianu z folią aluminiową do podłogówki, to właśnie takie gotowe maty są specjalnie wzmacniane, aby ułatwić przytwierdzanie klipsów do mocowania wężownic.

Z pozdrowieniami :)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

amyF, może po kolei ... dobrze? ;)

- Rockwool jaki dajecie (Fasrock Max, systemy MaxEcoRock Max lub EcoRock L) ?

- 240 zł za 1 m2 czy 1 m3, bo to jednak spora różnica?

- jaka dodatkowa wełna w poprzek krokwi?

- hurtownia Efekt w Rokietnicy, mogłabyś dać namiary, skoro dają tam towar w dobrej cenie?

Z pozdrowieniami :)

no to odpowiadam :)

- nie mam pojęcia jaki rockwool bo to mezulek zalatwiał - wiem ze grubość 20cm i jest ona w plytach

- 240 zł za m3 - tylko ze my bralismy u nich juz sporo materiałów wiec mezulek duuuzo sie targował :)

- zeby nie tworzyły sie tzw. mostki termiczne kładzie sie dodatkowo (z rolki) z 5 cm wełny w poprzek - postaram ci sie wysłac rysunki izolacji zalecanej przez isover

- dokładnego adresu nie znam ale miesci sie przy głownej drodze w Rokietnicy - jakbys jechał z Kiekrza do Rokietnicy to za takim skrętem 90st. , jakies dwiescie metrów po prawej stronie - ale ostrzegam jak mają na placu to można brac ale jak zamawiają to mają dłuugie terminy (nie tylko moja opinia...)

Jarku, po przeanalizowaniu kosztów folii do podłogówki muszę przyznać Tobie rację.

1m2 styropianu z folią aluminiową o grubości 3 cm kosztuje ok. 20 zł. Wynika z tego, że 1 m3 takiego styropianu kosztowałby ... ponad 666 zł :eek: Zakup samej folii, np. w FOLNECIE, daje koszt rzędu 1,80 zł/m2. Lepiej zatem położyć styropian dach-podłoga o przewidzianej w projekcie grubości i nakryć go pod wężownice aluminiową folią izolacyjną kupioną z rolki.

Jarku, po przeanalizowaniu kosztów folii do podłogówki muszę przyznać Tobie rację.

1m2 styropianu z folią aluminiową o grubości 3 cm kosztuje ok. 20 zł. Wynika z tego, że 1 m3 takiego styropianu kosztowałby ... ponad 666 zł :eek: Zakup samej folii, np. w FOLNECIE, daje koszt rzędu 1,80 zł/m2. Lepiej zatem położyć styropian dach-podłoga o przewidzianej w projekcie grubości i nakryć go pod wężownice aluminiową folią izolacyjną kupioną z rolki.

Też pytałam o to mojego instalatora.

Za nim powtarzając: styropian z folią to bzdura, pic na wodę i fotomontaż. Spokojnie wystarczy zwykły styro + folia.

Też pytałam o to mojego instalatora.

Za nim powtarzając: styropian z folią to bzdura, pic na wodę i fotomontaż. Spokojnie wystarczy zwykły styro + folia.

Sytuacja zmienia się dynamicznie ... Obliczenia mówią, że ekonomiczniej położyć folię na styropian, ale mój instalator dzisiaj stwierdził, że to raczej gówniana metoda, bo folia drze się, jak sreberko od czekolady, kiedy wpina się w nią klipsy i montuje wężownice, a chodzić po tym w czasie montażu nie sposób. Nie idzie więc o jakieś specjalne właściwości styropianu powleczonego folią aluminiową, ale zwyczajnie o trwałość mocowania wężownic do podłogówki. Jego zdaniem klipsy osadzone w zwykłym styropianie powleczonym folią aluminiową zwyczajnie puszczają, co z czasem może prowadzić do obluzowania wężownic, które bądź co bądź podlegają ciągłej rozszerzalności cieplnej. I cholera wie co tutaj zrobić ... :rolleyes:

U mnie 30 m2 podłogówki wygeneruje dodatkowe 600 zł za styropian typu roll-Jet, ale sen będzie spokojniejszy.

Dla zainteresowanych polecam FILM INSTRUKTAŻOWY o montażu podłogówki, dostępny na stronie internetowej Purmo.

U mnie 30 m2 podłogówki wygeneruje dodatkowe 600 zł za styropian typu roll-Jet, ale sen będzie spokojniejszy.

.

Kurcze to przy moich prawie 180m2 podłogówki musiałabym dopłacić jakieś 4000 zł. :( chyba jednak położę folię i będę pilnować dobrego i solidnego wykonania.

a tak BTW, kto ma HBO może sobie obejrzeć dziś specjalnie odkodowany pierwszy odcinek serialu "Gra o Tron", książka była niezła, więc polecam... :) godz. 22.00

Brzmi ciekawie...

To w takim razie porzucam poszukiwania armatury łazienkowej, od których czuję się z każdą chwilą gorzej i idę się rozerwać:)

kilka razy to pytanie się już tu pojawiało, ale nikt chyba nie dał konkretnej odpowiedzi...

polecacie jakiegoś instalatora wod-kan-gaz-co ? który wykonuję całość: instalacje gazową, podłogówkę, c.o., c.u.w, serwis i instalacja kotła gazowego, instalacja kominka z płaszczem wodnym....?

Witam!

Ja już polecałam swojego. jeśli jesteś zainteresowana to pisz podam ci na priv. pozdr.

Kurcze to przy moich prawie 180m2 podłogówki musiałabym dopłacić jakieś 4000 zł. :( chyba jednak położę folię i będę pilnować dobrego i solidnego wykonania.

Dokładnie 3600 zł, bo taką matę układa się na styk. Zobacz film instruktażowy powyżej.

W wątpliwych sytuacjach zawsze próbuję się dowiedzieć, jak to robią ... Niemcy. Nie przepadam za nimi, ale nie da się ukryć, że to naród na wskroś dokładny i praktyczny, pozbawiony "fantazyjnego kombinatorstwa technicznego", jakie cechuje nas Polaków ;) Pomysłów na różne polskie "erzace" na budowie poznałem ostatnio aż nazbyt wiele, sporo było też fachmanów, którzy wypowiadali sakramentalne: "panie, po co pan będziesz to robił i tyle kasy płacił, nie lepiej ...". Na przykład taki wyłaz dachowy i stopnie kominiarskie dla mojego cieśli były zupełnie zbytecznym kaprysem inwestora, bo jego zdaniem i tak nikt nie będzie zaglądał do komina (od kominka!). On ma kominek od ponad 5 lat, pali systematycznie i żadnego kominiarza nigdy nie wołał. Tymczasem w razie pożaru, firmy ubezpieczeniowe w pierwszym rzędzie żądają okazania kwitów potwierdzających wykonywanie systematycznych przeglądów kominiarskich, nawet jeśli przyczyną było zupełnie coś innego. Ale Polak wie lepiej ... ;)