Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jakiej firmy kupujecie rury na podłogówkę ?

Mam w rozpisce od instalatora (dostałem taką listę z cenami materiałów z hurtowni w Murowanej Goślinie) - rura grzewcza LOGO - 16x2,0 TECE, cena za 1 mb = 3,88 zł (po 20% rabacie). Z Waszych postów wynika, że to dobra marka, chociaż ja i tak ni cholery się na tym nie znam.

U mnie instalacja wod-kan-co zrobiona w miedzi. Instalator wtłoczył sprężone powietrze (ok. 4 barów), sprawdzające szczelność obiegu, i założył manometr. Jutro zaczynają działać tynkarze.

Kurcze to przy moich prawie 180m2 podłogówki musiałabym dopłacić jakieś 4000 zł. :( chyba jednak położę folię i będę pilnować dobrego i solidnego wykonania.

u nas tez pod 180m2

ale za to już sie cieszę na brak grzejników :)

Pozwolę sobie lekko przebić drogie Panie i mówię pińcet..., tzn. 200... Bo tyle metrów podłogówki wyszło mi po obliczeniach. I równie jak Wy cieszę się na brak w domu grzejników, zwłaszcza po naszej zeszłorocznej przeprowadzce, po której od niepamiętnych czasów znów mamy w domu grzejniki... Grzejniki w domu są be.... :(

Tak więc w związku z tymi 200 metrami też nie uśmiecha mi się kładzenie specjalnych styropianów w cenie x3 normalnego. Ale jak nie zapomnę, to też wyhaczę o to mojego instalatora.

Egon, ja również jestem zwolennikiem niemieckiej myśli technicznej (no powiedzmy do momentu rozwijania jej w kierunku np. tematu "Zyklon B" ;)). Jako stary germanofil (nie mylić z germanistą, ani tym bardziej z grafologiem czy grafomanem), który ponad pół domu sprowadził z Niemiec, chciałem zauważyć, że specyficzne niemieckie podejście do stosowania systemowych, markowych, wypróbowanych i drogich rozwiązań, często kończy się pluciem sobie w brodę (spowodowane zazwyczaj ceną) i marzeniami o "polnische Improvisation". Zresztą temat "deutsche Planung vs. polnische Improvisation" to bardzo ciekawy temat do rozmów, niekoniecznie na to forum...

A my już za tydzień - we wtorek 26 kwietnia zaczynamy !!!! Wbicie pierwszej łopaty - ok. 8.00 rano.

Chyba czas założyć dziennik.. "nasz szarak pod lasem" :wiggle:

Atika, no to czekamy na linka... ;)

Esiak, ja Cię proszę...

:bye:

brachol dzięki za info :)

u mnie tez kurcze ze 180m2 podłogówki, musze zagadac instalatora w sprawie stryo :rolleyes:

a dzisiaj przyjechała stal, bo u nas start w czwartek o 7 rano :jawdrop: teraz tylko modły żeby nie ukradli do tego czasu

To ja trzymam kciuki.

Kurcze zaczynamy prawie w tym samym momencie. U mnie w czwartek geodeta tyczy budynek...

A teraz by nie było off topic.

Te ok. 180m2 podłogówki - to ile mb rurek ??

I w jakich odstępach kładziecie rurki ??

Ja pewnie będę miała przewymiarowane, ale wszędzie będę kłaść co 12cm. Wole skręcić na zaworach, lub obniżyć temp., niż mieć za zimno.

ile Wam poszło, średnio betonu na zalanie stropu (teriva)...?

U mnie wyszło 18 m3 B25 (powierzchnia nieco ponad 120 m2) i kosztowało, oj kosztowało ... Niestety, na etapie stanu surowego beton to jeden z najdroższych punktów w budżecie, zliczając razem ławy + chudziak + strop.

myszonikswego czasu armatura też spędzała mi sen z powiek, na szczęście mam ten etap już za sobą :)

Egoni jak Twój OC?

Co do podłogówki, to ja mam skromne ok 70 m2. Z newsów, to mamy postawioną skrzynkę gazową, w czwartek gazownia zrobiła nam przyłącze, a dziś instalator walczył co by to do domku wprowadzić, jeszcze chwila i pozostanie nam tylko się przeprowadzać :)