monmark 28.04.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 papisiadokłądnie tak jak piszesz, na korek można łączyć ze sobą tylko podłogi niepływające, czyli muszą być przyklejone do podłoża...czytałam o tym, panele też punktowo przyklejają do podłoża, chyba w odległości ok. metra od łączenia korkiem, poszukaj w necie, na pewno znajdziesz sposoby łączenia podłóg. My na dole będziemy mieli w ten sposób łączoną płytkę z deską trójwarstwową, ale to dopiero gdzieś w czerwcu, więc wtedy będę mogła podzielić się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papisia 28.04.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 dzięki monmark, będziemy kombinować i kleić panele - podobno stracimy przez to gwarancję na panele, ale trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 28.04.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Egon zobacz tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157129-Karii/page13 Lipka, nie znalazłem, ale domyślam się o co chodzi. U mnie dach kopertowy, więc na szczęście żadnych szczytów nie mam Ponieważ krokwie są 18 cm, więc najprawdopodobniej dam 18 cm + 12 lub 15 cm w poprzek. Teraz pytanie kolejne: dajecie Uni Matę czy Super Matę Isovera? Różnica w cenie jest bardzo znacząca, mało kto kupuje Super M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 28.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 A tak przy okazji, ile dajecie wełny na ocieplenie poddasza, 25 czy 30 cm? 25 cm - 20 rolki między krokwie i na to 5 płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 28.04.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Lipka, nie znalazłem, ale domyślam się o co chodzi. U mnie dach kopertowy, więc na szczęście żadnych szczytów nie mam Ponieważ krokwie są 18 cm, więc najprawdopodobniej dam 18 cm + 12 lub 15 cm w poprzek. Teraz pytanie kolejne: dajecie Uni Matę czy Super Matę Isovera? Różnica w cenie jest bardzo znacząca, mało kto kupuje Super M. Różnica znacząca. Myślę jeszcze nad tym. Jak podsumuję koszty globalnie to zobaczę czy mnie na lepszą wełnę stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.04.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 a wycinacie szczyty na ocieplenie? ścian szczytowych się nie wycina, należy je po prostu tylko wymurować do dolnej krawędzi krokwi i wtedy pozostaje cała szerokość krokwi na ułożenie ocieplenia do folii lub deskowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 28.04.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Egonwidzę, że masz na tapecie temat wełny. Pochwal się gdzie znalazłeś najlepszą cenę i jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 dobra, ile podlewaliście strop? ja już podlewam tydzień... starczy? czy jeszcze nie? choć widoki wieczorkiem mam przyjemne... http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/154.jpg co prawda, to nie wieczór akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 28.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Esiak my dzis podlaliśmy chyba ostatni raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 28.04.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Egon widzę, że masz na tapecie temat wełny. Pochwal się gdzie znalazłeś najlepszą cenę i jaką? Myszonik, u mnie właśnie skończyli tynki (maszynowe gipsowe Knaufa). 10-11 maja posadzki (wybrałem Genderkę EPS 100-038 ), a około 20-23 maja startuje ocieplanie poddasza, więc rzeczywiście pomału zaczynam się rozglądać za wełną. Szef ekipy sugeruje Isovera (nie mam nic przeciwko) i system Lafarge, a więc polską Nidę Gips (tutaj też pełna zgoda, bo nie chcę płyt Norgipsu, robionych z odpadów ciepłowniczych). Przy czym - tutaj zwracam uwagę - system Lafarge różni się także stelażem do zabudowy, a ściślej jego solidnością. W marketach sprzedają szajs do zabudowy k-g z blachy grubości 0,4 mm, natomiast Lafarge ma profile grubości 0,55-0,6 mm, lepsze, solidniejsze, choć nieco droższe. Co do wełny - pytałem w Budchemie (jutro dostanę fakturę za Genderkę i poproszę o wycenę), byłem też dzisiaj w Leroy'u (akurat zmieniałem opony w Norauto), ale w marketach budowlanych dość zgrabnie podają ceny albo za rolkę albo za m2 (wszystkie hurtownie zazwyczaj w m3) . Jeszcze nie przeliczyłem. Uni Matę Isovera ma też Folnet i przypuszczam, że w dobrej cenie, ale nie handlują grubością 18 cm (taką mam szerokość krokwi). Do tego cały czas myślę, a w zasadzie marzę o Super Macie ... Napisałem do przedstawicielki Isovera - wskazała hurtownię "Wesołek". Jednak po zeszłorocznych negocjacjach w sprawie styropianu do fundamentów nie mam zbyt dobrego zdania o ich filii z ul. Gdyńskiej (najbliżej mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaciej 28.04.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 A tak przy okazji, ile dajecie wełny na ocieplenie poddasza, 25 czy 30 cm? My dajemy 15+15 cm, folia między deskowaniem a wełną Strotex AL, a do tego jeszcze między wełną a płytą GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.04.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 My dajemy 15+15 cm, folia między deskowaniem a wełną Strotex AL, a do tego jeszcze między wełną a płytą GK błąd! paroizolacje daje się pomiędzy wełną a płytą GK w celu nie wchłaniania przez wełnę wilgoci z wnętrza domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 28.04.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 My daliśmy 40 cm - 2 x 20cm wełna Schwenka z rolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 28.04.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 My daliśmy 40 cm - 2 x 20cm wełna Schwenka z rolki Strasznie dużo, poddasze chyba mocno się skurczyło. Jaką lambdę ma ta wełna Schwenka, gdzie ją kupiliście i w jakiej cenie? Widziałem w Twoim dzienniku, że masz grzejnik kanałowy. Jaki wybrałaś, bo ja głowię się nad tym od paru dni, a posadzki tuż tuż? I jeszcze jedno pytanie: na jakiej wysokości masz wylewkę w stosunku do niskiego progu drzwi tarasowych? U nas KierBud kazał zrobić 3 cm poniżej dolnej krawędzi skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 29.04.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 A tak przy okazji, ile dajecie wełny na ocieplenie poddasza, 25 czy 30 cm? U nas zastosowaliśmy 30 cm- 2 x 15 cm + ocieplenie wewnętrzne wszystkich profili.(z tego co zauważyłem podczas rozmów z wykonawcami nie wszyscy to stosują) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 29.04.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 szambo zamontowane kopalismy dół od rana bo strach był że się obsunie (i z tego co pisala lipka nie bez powodu). ale teraz zastanawiamy sie czy czekac tylko dwa dni na to zeby szambo osiadło czy dłuzej, no i czy zalać je wodą bo trochę by jej poszło... poddasze ocieplenie: 15 cm pomiedzy krowkie (krokwie maja 18cm ale trzeba zostawić przestrzeń z 2 cm), na to 5cm w poprzek i na to folia (chyba juz pisalam) , ale w instrukcji ocieplenia isovera dopuszcza sie kladzenie folii pomiedzy warstwami wełny esiak: my lalismy wodę na podbeton pod posadzki tydzień przy znacznie wyższych temperaturach i nic sie nie działo wiec chyba starczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 29.04.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Strasznie dużo, poddasze chyba mocno się skurczyło. Jaką lambdę ma ta wełna Schwenka, gdzie ją kupiliście i w jakiej cenie? Widziałem w Twoim dzienniku, że masz grzejnik kanałowy. Jaki wybrałaś, bo ja głowię się nad tym od paru dni, a posadzki tuż tuż? I jeszcze jedno pytanie: na jakiej wysokości masz wylewkę w stosunku do niskiego progu drzwi tarasowych? U nas KierBud kazał zrobić 3 cm poniżej dolnej krawędzi skrzydła. Egon - my mamy dach z niewielkim spadem (22 st.) i na poddaszu mamy wys. 2,35:), nie mamy prawie w ogóle skosów, w każdym razie ta wełna nie pomniejszyła pomieszczeń. Wełnę kupowaliśmy w Big Budzie - hurtownia w Borówcu (mamy tam najbliżej a i ceny okazało się też mają często allegrowe), kupowaliśmy w styczniu, cena chyba 65zł za rolkę, lambda 0,39 Szczerze mówiąc to nad grzejnikem za bardzo nie zastanawiałam - zdecydowałam się na ten który propnował instalator - Regulus Quattrovent z wentylatorem 100/300/2250 - moi znajomi też mają Regulusa i nie narzekają. Z wylewką to mnie zaskoczyłeś pytaniem.. mamy drzwi przesuwne bezprogowe i w założeniu parkiet - na parkiet przyjmuje się 2 cm, podobno ma to wyjść tak, że deska wchodzi pod próg drzwi tarasowych - praktycznie próg licuje się z deską.. no może jest trochę wyżej.. więc pewnie te 3cm mają sens. Mieliśmy dobrą (szybką, sprawną i znającą się na rzeczy i przystępną cenowo) ekipę od wylewek - jeżeli nie masz jeszcze ekipy to polecam! p.Adrian tel. 505 866 660. W sumie to ekipa od wylewek ustalała wszystkie wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 29.04.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Co do poziomu wylewek to koniecznie trzeba go dostosować do nawierzchni finalnej - deska, gres. Ja mam deskę szczotkowaną (której się już nie cyklinuje) i ona ma 22-23 mm grubości i tyle też salon parkietowy jak i parkieciarz kazali zostawić różnicy pomiędzy wylewką a docelowym poziomem. Tylko, że ja nie mam niskiego progu, więc jak mi kilka milimetrów się przesunie w tę czy tamtę to nie ma dramatu...Generalnie chyba co do milimetra i tak nie da się tej wylewki wypoziomować... Egonco do wełny to pewnie będę potrzebować w tym samym czasie co Ty. Muszę chyba jeszcze raz ściągnąć ekipę i o tych profilach z nimi pogadać. Kurczę wszyscy więcej tej wełny dają i zaczynam się zastanawiać czy nie dołożyć... będzie o czym myśleć w długi weekend... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 29.04.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 A tak przy okazji, ile dajecie wełny na ocieplenie poddasza, 25 czy 30 cm? My również 30 cm. 18 cm między krokwie, dalej 12cm. Po weekendzie tynki, później instalator. Posadzka pewnie czerwiec więc ocieplenie planujemy na drugą połowę czerwca. Zaczęliśmy casting na ekipę od wykończenia i ocieplenia domu. Czy macie już jakieś ekipy na oku? Jesteśmy dopiero po kilku spotkaniach a ja już mam dosyć Jestem wykończona odpowiadaniem na pytania na które jeszcze nie znam odpowiedzi:( A tych ekip trochę trzeba znaleść: od wykończenia, płytki, schody, kuchnia, kominek ... i tak dalej. Najgorzej, że jak się nie chce mieć zastojów to trzeba o wszystkim myśleć dużo naprzód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.04.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 ja już pisałem że dawałem 15 cm Superrock między krokwie (dach deskowany tak więc musiałem zostawić szczelinę wentylacyjną) i 15 cm pod krokwie Toprock wieszaki grzybkowe i do tego profile Met-pol 0,5 mm płyty Knauf i Lafarge (te drugie moim zdaniem słabsze mechanicznie chyba że były bardziej wilgotne i przez to trzeba było bardziej uważać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts