Esiak 16.05.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 To ja tez proszę byś pisała tutaj - sama z chęcią skorzystam z odpowiedzi bo sama mam właśnie dylemat kominowy. I to taki, że właśnie wykonawca wylewa mi fundament pod komin w innym miejscu (pierwszy już wylany), bo by mi kocioł nie wszedł do kotłowni Atika co do zmiany położenia komina skonsultuj się koniecznie z kierbudem... może wystąpić problem więźby dachowej, strop masz wylewany..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja też mogę ją polecić - cały salon mam w Tikkurilli i jest super zmywalna i wytrzymała. Ale kosztuje więcej niż dulux. A tak na przyszlość (do zapisania) co polecacie do łazienki ?? - gdzie wiadomo para i woda nieraz na farbie wyląduje. no to właśnie szczególnie lateksowa Tikkurila, np. Feelings Extra Durable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 16.05.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 u nas w domu do tej pory różne farby były, polecam bondex, duluxa mam ciemnobrązową scianę i niestety widać paluchy dzieciaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 16.05.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 mikiadau nas właśnie będą kolorki i chciałabym znaleźć jakiś kompromis między w miarę dobrymi jakościowo farbami a niezbyt drogimi. Czytałam już o różnych farbach, ale tak się zastanawiałam jakie jest zdanie innych stąd. Wymyśliłam, ze miejsca bardziej uczęszczane, takie jak wiatrołap czy klatka schodowa i te bardziej narażone na zabrudzenia, zachlapania, jak kuchnia, jadalnie, łazienka pomaluję lepszymi farbami, a garderoby i pokoje na górze jakimiś tańszymi, a w przyszłości jak będe remontować, odświeżę kolorek już lepszą farbą, bo teraz coraz bardziej krucho z kasą. ps. Gratuluję Wam dziewczyny Waszych ciąż i trzymam kciuki za ekspresowe (ale terminowe!!) rozwiązania:) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 16.05.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 monmarkmy malujemy caparolem, samtex -7 połmat 3D, fajnie wygląda na skosach,podwieszanych sufitach, w zależności od padającego światła, ma sie wrażenie, jakby była ściana malowana róznymi farbami, a to ciągle ta sama.jesteśmy po pierwszym malowaniu i wyglada to fajnie. Malowaliście jakąś farbą podkłądową i gruntem? Jeśłi po pierwszej warstwie efekt jest fajny, no to super. Jak cenowo ta farba się kształtuje? Mam na myśli z mieszalnika, nie gotową z puszki. Bardzo dobrą farbą (podobno) jest Benjamin Moore, ale też drogą, tak się zastanawiam nad Tikkurilą...może ktoś ma doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 16.05.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 ja zaś polecam Tikkurile, szczególnie lateksową, pięknie kryje, dobrze się zmywa i jest bardzo wytrzymała...masz teraz u siebie, czy już w domku malowałeś? Bo właśnie ta farbka mi najbardziej chodzi po głowie...cenowo chyba nie wypada jakoś strasznie drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 16.05.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja też mogę ją polecić - cały salon mam w Tikkurilli i jest super zmywalna i wytrzymała. Ale kosztuje więcej niż dulux. wiem, wiem, ze jest droższa, wiadomo, za jakość trzeba więcej zapłacić...to teraz chyba mnie utwierdzacie w przekonaniu, żeby wybrać Tikkurilę...chyba że mnie cena zniszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 masz teraz u siebie, czy już w domku malowałeś? Bo właśnie ta farbka mi najbardziej chodzi po głowie...cenowo chyba nie wypada jakoś strasznie drogo? mieszkanie miałem nią wymalowane... i częściowo uratowała nam "życie" tydzień przed odbiorem przez nowych właścicieli, w kuchni wybuchła nam butelka z sokiem z winogron... cała jedna ściana i sufit oberwały... i wystarczyła tylko gąbka i ciepła woda i po 2h ściany wyglądały jak nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Tikkurille najlepiej kupować np optive bazę (matową, półmat, połysk) i następnie uzyskać kolor przez dodanie ich firmowego kolorantu, co robią na miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 poza tym, pewnie mi nie uwierzycie, ale Tikkurilla malowałem także kafelki w łazience i wyszło całkiem przyjemnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 16.05.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Atika co do zmiany położenia komina skonsultuj się koniecznie z kierbudem... może wystąpić problem więźby dachowej, strop masz wylewany..? Nie, spokojnie - ja mam wiązary czyli stropo-dach i na to położę deski lub płytę OSB jako strop. Jeśli byłby betonowy to bym pewnie nie zmieniała. A więźba nie była projektowana przez mojego projektanta, tylko przez kogoś z wiązarów, więc chyba nie będzie problemu przeprojektować ?? Oni i tak chcą przed zamówieniem wiązarów jeszcze raz projekt by ustalić szczegóły więc to chyba dla nich nie będzie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 16.05.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Esiaka co użyłeś pod farbę, grunt i podkład? czy tylko podkład? też jakiś Tikkurili, czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Esiaka co użyłeś pod farbę, grunt i podkład? czy tylko podkład? też jakiś Tikkurili, czy coś innego? specjalną farbę gruntującą Otex Adhesion Primer, też Tikkurilli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.05.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No dobra, ale błagam nie śmiejcie się Tytułem wstępu: mamy mieć 3 kominy. Do tych 3 kominów maja być podłączone: kominek (bez płaszcza, z DGP), piec gazowy, alternatywnie w przyszłości piec na paliwo stałe i kanały wentylacyjne. Kominy maja być systemowe cokolwiek to znaczy (ok, to mogę sobie wygooglać jak położę dzieciarnię spać) W projekcie mam: - wentylacyjne o przekroju 150 z kształtek kominowych - spalinowe o przekroju 130 z wkładem ze stali nierdzewnej - dymowe o przekroju 14x27 z wkładem ze stali nierdzewnej 1. Kiedy muruje się komin?? Teraz jesteśmy na etapie piwnicy, więc jak: zostawia się otwór w stropach (piwnica i strop nad parterem) i komin stawia się później? Czy część "piwniczną" robić teraz a resztę później? Kupuje się pewnie od razu cały komin i co, stawia w częściach?? 2. Jakie kominy systemowe wybrać?? 3. Czy może lepiej murować z cegieł i wkładać wkład?? Tylko buduje na razie złota raczka - teoretyk, więc zakładam że moze mu coś nie pójść:/ 3 Gdzie je kupić?? Tzn czy macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 aaaa to piwnica jest...no to fundament pod kominy masz...?wg mnie, żeby było taniej powinni Tobie teraz wymurować "kominy" ale z bloczków betonowych do poziomu stropu parteru, czyli Twojej przyszłej podłogi...od parteru będziesz już murować albo z cegły, albo systemowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 16.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Lukarno, mam kominy systemowe Schiedla. Uważam, że to b. dobry wybór. Wszystko, włącznie ze sporządzeniem szczegółowej specyfikacji elementów kominowych (bloczki + wkłady), zrobił mi przedstawiciel techniczno-handlowy Schiedla na Poznań i okolice - Patryk Wawrzyniak, tel. 602 490 620, [email protected]. Facet bardzo kontaktowy, chętnie wszystko tłumaczy, polecam Ci kontakt z nim. Wskazał mi również hurtownię, w której dali najlepszy rabat na kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 schiedel dobry, ino drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Lukarno,1/ pod kominami powinnaś mieć już na etapie fundamentu wylane stopy (odpowiednie fragmenty fundamentu ze zbrojeniem, na których komin się stawia;2/ nie wiem jak to jest w przypadku piwnicy, może jest tak jak Esiak pisze, że można ten fragment pomiędzy piwnicą a stropem parteru wymurować z czegokolwiek, ale obawiam się, że po może wcale nie być takie proste. 3/ ja też mam schiedle i zdobyte tym samym kanałem co Egon - za jego radą, piszesz maila do przedstawiciela, podajesz do jakich celów potrzebujesz kominy i on wybiera odpowiedni model i części, z których powinien się skąłdać;4/ komin murowany z cegły można zrobić, ale powinien być wykonany przez kogoś kto naprawdę się na tym zna, bo spartolony komin to nic fajnego, więc nie ryzykuj wykonania kominów murowanych przez kogoś kto tego w życiu nie robił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Myszonik nie pisałem, że z czegokolwiek, tylko należałoby to wymurować z bloczków betonowych (fundamentowych), tak samo na pewno my wszyscy mamy zrobione, wylana szersza ława fundamentowa pod komin i na tym wymurowana ściana fundamentowa o polu powierzchni takiej jak ława... nasze ściany fundamentowe mają pewnie max wysokość 1,2m i później jest ładnie zasypane, Lukarna jak robi piwnice, to pewnie ciągnie ściany fundamentowe gdzieś do 2,5m wysokości i na tym wylewa strop piwnicy... zresztą wystarczy spojrzeć w projekt na przekrój budynku, tam wszystko musi być ładnie rozrysowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papisia 16.05.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Tikkurilę mamy teraz i faktycznie wytrzymała i dobrze sie zmywa.co do Caparol-a, polecił nam znajomy, ze wzgędu na efekt 3D, ładnie kryje, ale jak będzie w utrzymaniu czystosci to sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts