Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Myszonik nie pisałem, że z czegokolwiek, tylko należałoby to wymurować z bloczków betonowych (fundamentowych), tak samo na pewno my wszyscy mamy zrobione, wylana szersza ława fundamentowa pod komin i na tym wymurowana ściana fundamentowa o polu powierzchni takiej jak ława...

nasze ściany fundamentowe mają pewnie max wysokość 1,2m i później jest ładnie zasypane, Lukarna jak robi piwnice, to pewnie ciągnie ściany fundamentowe gdzieś do 2,5m wysokości i na tym wylewa strop piwnicy...

zresztą wystarczy spojrzeć w projekt na przekrój budynku, tam wszystko musi być ładnie rozrysowane :)

Z bloczków, z bloczków, nie miałam na myśli nic innego, chodziło mi raczej o to, że nie musi być z cegły. Chociaż u mnie z tego co kojarzę to nie było robione z bloczków tylko miałam "dolane" te stopy z betonu, ale może się mylę... muszę zobaczyć do starych zdjęć...

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W projekcie jeden z kominów "zaczyna się" dopiero nad piwnicą. W tej chwili wymurowany jest pod niego fundament/ściana z bloczków. Ale 2 pozostałe zaczynaja się w piwnicy bo tam będzie kotłownia. Pod każdym jest ława odpowiedniej wielkości.

http://img716.imageshack.us/img716/9493/piwnica1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Czyli teraz kontaktuję się z Panem Schiedelem;) wysyłam mu projekt i on mi powie co, ile i za ile tak?

ps. myslę że budowanie na etapie wykańczania bedzie dla mnie o niebo łatwiejsze. A przynajmniej taką mam nadzieję;)

jakie macie i dlaczego akurat takie okna dachowe, gdzie i za ile kupowane

miałam nie mieć takich dylematów, ale w jednym pokoju chcemy jednak okno połaciowe wstawić i muszę się szybko zdecydować

ja ma Fakro z zebranych przeze mnie informacji wynika że mają najlepszy stosunek cena/jakość

kupowane na alledrogo

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Obawiam się że za późno staram się poznać temat kominów, pieca/pieców, kominków itd. O kominach wentylacyjnych nie wspomnę.

I mam kolejne pytania, pilne bardzo bo nie mam argumentów do dyskusji nt "Mój teść wie najlepiej jaki komin musimy mieć". Może się niepotrzebnie czepiam (OBY!!) ale sytuacja pokrótce wygląda tak:

W projekcie mieliśmy piec gazowy (podłączony do komina nr 1, wrzucam rzut jeszcze raz, żeby nie trzeba sie było do niego wracać) oraz kominek podłączony do komina nr 2. Jeszcze przed rozpoczęciem budowy teśc męczył mojego M. o to, żebyśmy zrobili drugi piec na paliwo stałe bo stara spiewka "Jak Ruski gaz zakręci":/ M. oczywiście uległ namowom i mamy w planach 2 piece. I teraz plan podłaczenia jest taki:

Komin nr 1

- piec na paliwo stałe - komin systemowy IBF Classic chyba fi 200

Komin nr 2

- kominek (nie mam pojęcia jaką powinniśmy mieć moc) - komin IBF chyba fi 180

- piec gazowy - komin zbudowany z (cholera nie wiem czy to dobrze zrozumiałam i czy dobrze opiszę) pustaków takich czerwonych więc chyba ceramicznych, z dziurą w srodku. W to ma iść podobno wkład (rura) i ma to mieć średnicę fi 130

Na moje pytanie dlaczego komin do pieca który może nigdy nie będzie podłaczony (paliwo stałe) jest kupiony gotowy systemowy a do pieca gazowego, który będzie "chodził" cały czas mają być zużyte pustaki które podejrzewam nie doczekały się innego zastosowania usłyszałam, że:

- to będzie baaaaardzo dobry komin z tych pustaków z dziurą i rury

- tańszy będzie niż system

- a w ogóle to systemowy się nie zmieści bo systemowe są 40x40 a nam taki duży nie potrzebny

I ręce mi opadły bo nie umiem z nim rozmawiać;(

I pięćset pytań znowu mam:

1. Czy w ogóle to dobry pomysł, żeby wykonać komin do pieca gazowego w sposób jaki proponuje teść? Czy mam próbować upierać się przy systemowym również do gazu?

2. Jeżeli nie to jaki jest inny sposób na wybudowanie komina który nam się "zmiesci":/

3. Czy ktoś z Was się orientuje jaką moc powinien mieć piec gazowy na 180m2 powierzchni użytkowej, parter plus poddasze i jakie to cholerne FI komina on musi miec? Kominy wysokie na 8 m.

4. Ile kW powinien mieć kominek, zwykły, bez płaszcza, ew rozprowadzenie ciepła do 2 pokoi na poddaszu i jakie FI komina do tego?

5. Teoretyczny i przyszłościowo niepewny piec na paliwo stałe ma mieć 18 kW podobno i analogicznie jakie FI

6. Czy ktoś coś wie/lub ma kominy IBF, pewnie się więcej dużo dowiadywaliście na ten temat, podzielicie się uwagami?

(przed chwilą dzwonił Pan z IBF, za 2 kominy 8 metrowe żąda 4860 brutto)

http://img98.imageshack.us/img98/9493/piwnica1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

ps. sytuacja wydaje mi się beznadziejna. Zamiast oglądać płytki do łazienki mogłam od razu czytac o stropach kominach i takich tam. Ale naiwnie wierzyłam, że panowie zrobią dobrze. A może zrobia a ja tylko histeryzuję?

ps. a jak już minie temat kominów to mam jeszcze kilka pytań odnosnie sztuki budowlanej...

nie denerwuj się...

większość producentów kotłów gazowych ma teraz gotowe systemy spalinowo-powietrzne...

taki przewód koncentryczny lub też nie, wprowadzasz w szacht kominowy lub wentylacyjny...

np vaillant ma przekroje 125/80, do szachtu wprowadza się rurę fi80 a pozostała objętością szachtu kocioł zasysa powietrze...

spójrz w mój dziennik, tam wytłumaczyłem o co chodzi...

dla dziesiejszych domów przyjmuje się zapotrzebowanie na ciepło w okolicach 60W/m2, więc przy Twoim domku, będzie to około 11kW, zależy jeszcze jak będziesz miała przygotowywaną ciepłą wodę, osobny zasobnik, przepływowo, czy np wbudowany zasobnik warstwowy...

myślę, że kocioł 15-19kW w zupełności Tobie wystarczy...

Ja chyba sobie właśnie jakąś lampkę naleję:/

Dzięki Esiak za słowa otuchy i czekam do jutra grzecznie.

A co do nerwów - staram się być spokojna, ale jak słyszę"po co ona się wtrąca, przeciez się na niczym nie zna" to mnie już ponosi trochę... I moze dlatego na pomysły teścia (który z budowlanką ma tyle wspólnego, ze jakieś 12 lat temu mu murarze dom postawili) patrzę przez lupę. I z nerwem;)

Lukarno - nie pomoge ci w kominach bo my mamy murowane z cegieł i obydwa są na paliwo stałe - jeden na ekogroszek a drugi kominek na drewno i inne...

ale mogę wesprzec cie we wtrącaniu sie w sprawy budowlane bo ja rowniez slyszalam po co baba sie wtrąca, a dodatkowo moj mezulek wysmiewał sie ze moja wiedza pochodzi z neta i forum

ale musisz byc twarda bo to jest twoj (wasz) domek a nie tescia czy innych fachmachow ktorzy wiedza lepiej czego chcesz - jak zaczelam zadawac trudne pytania i facet od tynków zaczął sie miotać to mezulek sam go wywalil, a jak zaczelam załatwiac rózne rzeczy tansze bo ludzie z forum podpowiadali to sam zaczął szukac info w necie

takze głowa do góry i pamietaj ze to wy jestescie szefami :)