monmark 18.05.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 "po co ona się wtrąca, przeciez się na niczym nie zna" to mnie już ponosi trochę..ale chamski tekst, chyba bym nie zdzierżyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 18.05.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Mnie też by to wkurzyło. U mnie na szczęście jest odwrotnie. Mój mąż sam mówi, że on się nie zna, a ja już jeden dom zbudowałam to najlepiej wiem co i jak i to on się nie wtrąca choć czasem wolałabym by się wtrącał i zajął niektórymi mało interesującymi tematami dla kobiety, jak właśnie kominy, itp. Lukarno - a Ty głowa do góry. I stawiaj na swoim. Na pewno wszystkim wyjdzie to na dobre, a zwłaszcza Waszemu domkowi. A Mężowi bym powiedziała, że lepiej mieć wiedzę z neta, bo to na dobrą sprawę kopalnia wiedzy, niż żadną. A jeśli teściu ma tyle wiedzy co napisałaś, to sie nie dziwię, że go pod lupę bierzesz. Też bym tak zrobiła. Trzymaj się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 18.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ja chyba sobie właśnie jakąś lampkę naleję:/ Dzięki Esiak za słowa otuchy i czekam do jutra grzecznie. A co do nerwów - staram się być spokojna, ale jak słyszę"po co ona się wtrąca, przeciez się na niczym nie zna" to mnie już ponosi trochę... I moze dlatego na pomysły teścia (który z budowlanką ma tyle wspólnego, ze jakieś 12 lat temu mu murarze dom postawili) patrzę przez lupę. I z nerwem;) Lukarna w lewym kominie (rysunek) widze 8 kanałow, w tym jeden jest powietrzno-spalinowy (kocioł gazowy), reszta wentylacyjne, prawy komin ma 4 kanały wentylacyjne i niby 2 kanały spalinowe (czarne prostokąty) lesz kształt mają dziwny, chyba, że to nie są kanały spalinowe... to teraz mi powiedz, w którym kominie co ma być... jeśli w lewym ma być kocioł gazowy oraz na paliwo stałe, to zrobiłbym tak, że systemowy IBF (jeśli się uparłaś) reszta, systemowe pustaki wentylacyjne, odpowiednio ułożone (trzeba zobaczyć na rzutach pięter, gdzie są podejścia) i w jednym z kanałów wentylacyjnych umieścić później systemowy przewód spalinowy producenta danego kotła gazowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 18.05.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Lukarna nie daj sobie w kaszę dmuchaću nas na szczęście dzielimy się robotą i zdobywaniem wiedzy praktyczie w każdej dziedzinie mam zaczątki komina do kominka zrobione i kurczę wrażenie, że dziura na przewód dymowy za niskona jakiej wysokości macie wejście przewodu dymowego od kominka do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 18.05.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Lukarno, to i ja wtrącę swoje 3 grosze. Tak się składa, że wielu przedstawicieli mojej płci ma się za wszechwiedzących i nieomylnych we wszystkim, a już szczególnie w sprawach technicznych. Budowę domu poprzedziłem kilkuletnią lekturą Muratorów oraz rozmowami z zaprzyjaźnionym sąsiadem (technikiem budowlanym), z którym kiedyś dzieliliśmy piętro w bloku i chodziliśmy z naszymi małymi córkami na wspólne spacery pod miasto; głównie po to, by obserwować wznoszone domy i dyskutować o ich architekturze. Ot, takie swoiste hobby Kiedy jeździliśmy z żoną w odwiedziny do jej sióstr, pod Poznań, do stołu zasiadało towarzystwo mieszkające niemal wyłącznie w domach jednorodzinnych, najczęściej klockach zbudowanych własnym sumptem w końcu lat 60. przez ich rodziców, ewentualnie przez młodsze pokolenie ciut rozbudowanych i zmodernizowanych. Po ich wypowiedziach odnosiłem wrażenie, że mogliby sobie bez wahania wpisać do CV, że realizowali największe inwestycje budowlane ostatnich dziesięcioleci. Panowie z dumnymi minami ekspertów wypowiadali się na wszystkie tematy w tonie nie cierpiącym sprzeciwu Miałem wtedy niezły ubaw, bo udając totalnego ignoranta byłem już mocno wtajemniczony w niektóre kwestie, przede wszystkim za sprawą lektury Muratorów. Z czasem nabrałem pewności, że ich wiedza opiera się na technologiach stosowanych w czasach Gomułki, opiniach zasłyszanych u znajomych bądź też w wielu kwestiach po prostu ... pieprzą głupoty. Kiedy jeden taki "autorytet" budowlany, przyjaciel mojego szwagra, rzucił tekst, że decydując się na użycie Silki (wapno + piasek) muszę się liczyć z tym, że będę miał grzyba w domu, doszedłem do wniosku, że dalsze dyskusje są tylko stratą czasu. Mój dom stoi pod dachem, właśnie skończyli wylewać posadzki i żaden z tych domorosłych "ekspertów" nie był konsultantem w najmniejszej nawet sprawie dotyczącej mojej budowy. Niestety, większość Polaków uważa, że każdy zna się co najmniej na dwóch rzeczach i to bez względu na poziom posiadanego wykształcenia czy doświadczenia - na polityce i budowaniu domów. Lukarno, głowa do góry! To ma być Twój dom, nie teścia, więc to Ty decydujesz o tym, co ma w nim być i jak mają wyglądać konkretne rozwiązania! Ty i kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 18.05.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 mam zaczątki komina do kominka zrobione i kurczę wrażenie, że dziura na przewód dymowy za nisko na jakiej wysokości macie wejście przewodu dymowego od kominka do komina? Lipka71, wejście przewodu dymowego mam w przedostatnim pustaku (Schiedla) pod stropem. W razie czego służę fotką na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 18.05.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Lukarna ja to bym się umówiła na spotkanie z panem schiedlem - wzięła projekt i myslę ze wszystko by ci się wyklarowało, myślę że skoro chcesz kupić 3 kominy systemowe to jestes dobry klient a nie ma to jak rozmowa bezposrednia a co do doradców to musisz sie uzbroic w cierpliwosc bo jeszcze mnóstwo ich bedzie i wiekszosc z nich g wie a ma inwestora za debila, takie są i moje spostrzeżenia :/ u nas bedzie 1 komin systemowy do kominka - niby droższe, ale trudniej spartolić montaż co podobno jest bardzo łatwe przy budowaniu komina z cegły (musi być odpowiednia cegła i majster ), ja kupuję CJ Blok z http://www.kominkiikominy.pl ma dobre opinie na forum i jest połowe tańszy niż plewa i schiedel (na które dostałam bardzo podoben wyceny) a ja poszukuję teraz tulei szalunkowych pod kolumny o fi 45, masakra jakaś nic nie moge znaleźć w okolicach Poznania a w casto fi do 40cm :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 18.05.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 [..] mam zaczątki komina do kominka zrobione i kurczę wrażenie, że dziura na przewód dymowy za nisko na jakiej wysokości macie wejście przewodu dymowego od kominka do komina? najlepiej zostawić trochę miejsca pod stropem na komorę dekompresyjną, a reszta to już wizja zabudowy inwestora, ja np. chcąc zyskać miejsce na ścianie z kominkiem mam wyprowadzony trójnik pod kątem, żeby uciec z nim maksymalnie na koniec ściany; od stropu mam coś w okolicach 30-40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 18.05.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Lipka u mnie wejście jest 3 pustaki poniżej stropu (w schiedlu).Lukarnoja tam się nie znam, pan schiedl na pewno we wszystkim doradzi, grupa widzę, że też dużo napisała, ale jedyne co kojarzę z wypowiedzi wszystkich speców to, że do paliw stałych (kominka) jak najszerszy komin - ja mam fi 20. P.S. poza budownictwem i polityką każdy Polak najlepiej zna się na prawie i medycynie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 19.05.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 cd. ps. i na motoryzacji oczywiscie ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 dzięki, konsultowałam jeszcze z panem od wkładu kominkowego, który sobie upatrzyłam i będą poprawiać komin, dobrze, że wymurowali na razie tylko to tego wylotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 wy o wełnie już a ja szukać zaczynam styropianu na posadzkęgdzie i za ile kupowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 wy o wełnie już a ja szukać zaczynam styropianu na posadzkę gdzie i za ile kupowaliście? Budchem, ul. Druskienicka 1/3, Genderka EPS 100-038 Dach/Podłoga, cena 186,96 zł/m3 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 i drugie pytaniemam 20cm w posadzce przewidziane, kłaść 10 i 10 czy jakiś inny podział z różnych względów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Egon a wiesz jaka jest różnica między Genderką EPS 100-038 Dach podłoga tym: http://www.genderka.pl/files/galleries/id6/1_eps100-038.jpg A Dach podłoga 038 tym ?? http://www.genderka.pl/files/galleries/id27/1_EPS038_dach_podloga.jpg Bo oba są na posadzki, a ten drugi kosztuje 153,75zł. brutto./m3 Różnica dość znaczna. Edytuję. Jest różnica w parametrach zgniatania: Ten droższy:Wytrzymałość na zginanie BS150 ≥ 150 kPaNaprężenie ściskające przy 10% odkształceniu CS(10)100 ≥ 100 kPa Ten tańszy:Wytrzymałość na zginanie BS125 ≥ 125 kPaNaprężenie ściskające przy 10% odkształceniu CS(10)80 ≥ 80 kPa Ale czy parametry tańszego nie wystarczą na używanie w normalnych warunkach domowych ?? Ja go kupowałam na fundament bo podobno lepszy, ale czy pod posadzki ?? Ktoś wie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Atika ten pierwszy jest bardziej wytrzymały na ściskanie, ale jeden i drugi jak piszą nadaje się na posadzki normalnie obciążone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Atika ten pierwszy jest bardziej wytrzymały na ściskanie, ale jeden i drugi jak piszą nadaje się na posadzki normalnie obciążone Czyli nie ma co przepłacać. Wystarczy ten za 153 zł. lub tak jak Ci pisałam w swoim dzienniku - kup na allegro. a ile m3 potrzebujesz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 EPS 038Wytrzymałość na zginanie BS125 ≥ 125 kPa Naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu CS(10)80 ≥ 80 kPa EPS 100-038Wytrzymałość na zginanie BS150 ≥ 150 kPa Naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu CS(10)100 ≥ 100 kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 atika, z relacji posadzkarzy wynika, że zwykły dach/podłoga (nie EPS 100) różnych firm (należy tutaj także tak hołubiony produkt Termo Organiki Silver Dach-Podłoga) ugina się pod nogami jak pianka. Musicie też wiedzieć, że posadzkarze nie pieszczą się z tym styropianem i łażą po nim na całego przed zalaniem betonem. Miękki pozostawia wyraźne ślady, wgnioty. No i najważniejsze - w garażu pod autem powinien być mocniejszy styropian, nawet EPS 200, na pewno nie zwykły dach/podłoga. Dlatego po długim namyśle wybrałem jednak EPS 100-038. Posadzkę na gruncie robi się tylko raz! Lipka71, moim skromnym zdaniem 20 cm na posadzkę to lekka przesada. Powyżej pewnej grubości dokładanie styropianu daje tylko jeden efekt - spustoszenia kieszeni inwestora U mnie jest 15 cm, a i tak ze względu na nierówności podbetonu (bierzecie to pod uwagę, koniecznie, bo możecie nie wstawić drzwi wejściowych lub nie otworzyć drzwi tarasowych!) w jednym pokoju musieli zejść do 13 cm. Co do układania, najlepiej jest kłaść styropian kilkuwarstwowo, aby uniknąć powstawania mostków termicznych na złączkach, bo płyty się jednak rozsuwają. 15 cm mam więc położone jako 3 x 5 cm. Polecam wszystkim, aby w znacznej mierze sami poukładali ten styropian, a przede wszystkim uznaję (za słuszną radą Z. Koniecznego) za niezbędną obecność inwestora w dniu rozpoczęcia prac nad posadzkami! Na wejściu panowie przystępują do mierzenia poziomów elektroniczną poziomicą i wtedy okazuje się, że to, co myśleliśmy, że jest niemal idealnie równe ma odchyłkę rzędu 2 cm. A to już bardzo dużo, jeśli ktoś ma w planach niski próg przy wyjściu na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 To trochę pociągnę temat. znalazłam taką tabelę: aplikacja nazwa dotychczasowa nowa nazwa Ściana EPS 50 EPS 042 ŚCIANA Fasada EPS 70 EPS 040 FASADA Dach/podłoga EPS 100 EPS 038 DACH PODŁOGA Parking EPS 200 EPS 035 PARKING więc - czy to EPS100 to nie to samo co 038 ?? Kurcze nie mogę zrobić tego bardziej czytelnego To tak tylko dla wyjaśnienia mi - jeśli bedzie ktoś chciał. Na allegro i tak jest ten EPS100-038 w cenie 145zł. więc bardzo dobrej. Gend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts