Egon 19.05.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Nie, to nie jest to samo, bo EPS 100, jak pisali Forumowicze wyżej oznacza (jakże istotną dla posadzki) wytrzymałość na zginanie powyżej 150 kPa, a 038 to współczynnik lambda dla tego styropianu. W Termo Organice dopiero Dach-Podłoga Gold ma parametry właściwego EPS 100, reszta przed nim (Standard, Baza, Silver) nie jest w pełni twardym styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Dzięki Egon. Czyli dla ścisłości.Jak obłożyłam tym 038 genderki fundamenty w koło a do tego dodałam folię kubełkową to chyba nic się nie stanie ?? ale na posadzki kupujemy EPS100-038 np. GenderkaAle wychodzi na to że styropian ze swisspora 038 się nie nadaje ?? swiss lub będzie niewystarczająco dobry pod posadzki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.05.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 EPS 100-038 Dach-Podłoga jest bardziej twardy od EPS 038 Dach-Podłoga Genderki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Egon instalacje i styropian robimy sami więc będziemy uważać na szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 ale jakby co ten ze swisspora: swiss byłby już ok ?? A Wy jakiej macie firmy styro w posadzkach ?? Genderka, Swisspor, Termo Org. czy jeszcze coś innego ?? PS. Dzięki za cierpliwość w tłumaczeniu, dla niektórych, czegoś oczywistego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 atika mi wychodzi ok. 20m3 na parter, jeszcze powinnam zamówić akustyczny na piętro pewnie ze 3m3 jak dam 3cm gruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 EPS 100-038 Genderka, jak pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 to jeszcze z wywiadu: jaka folia pod ten styropian?wiem już że z folnetu najlepiej, tylko którą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 atika, by sprawdzić, czy styropian dach/podłaoga jest rzeczywiście o parametrach EPS 100 należy wejść do karty technicznej na stronie producenta i sprawdzić, czy ma - jak pisał Esiak - wytrzymałość na zginanie powyżej 150 kPa. Swisspor dach/podłoga z tego co widzę nie jest EPS 100, bo jego wytrzymałość na zginanie wynosi tylko powyżej 125 kPa.Lipka71, na poddaszu też dałem EPS 100 Genderki, 6 cm w dwóch warstwach po 3 cm. Akustyczny styropian to ponoć niezła piana (miękki, odkształcalny elastycznie, dlatego bardziej dźwiękochłonny). W projekcie miałem wełnę mineralną, ale jak sprawdziłem cenę Rockwool'a dla 6 cm, osunąłem się na krześle z wrażenia:jawdrop:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 to jeszcze z wywiadu: jaka folia pod ten styropian? wiem już że z folnetu najlepiej, tylko którą? Folia budowlana, hydroizolacyjna o grubości 0,2 mm. Na spód najlepiej dwie warstwy, na wierzch jedną (tam, gdzie nie ma podłogówki). U mnie leży taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Folia budowlana, hydroizolacyjna o grubości 0,2 mm. Na spód najlepiej dwie warstwy, na wierzch jedną (tam, gdzie nie ma podłogówki). U mnie leży taka. To do kompletu. A jak jest podłogówka to jaka ?? Bo w ten styropian z folią o cudownych właściwościach, który wciska instalator, a który kosztuje tyle że głowa mała, to ja nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 to u mnie tylko pod spód, bo ja mam wszędzie podłogówkę, dzięki ja na górę potrzebuję coś cienkiego pod wylewkę, 6cm to za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 19.05.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Egon pocieszłyłes mnie z tą nierówną posadzką, bo u nas jak zalali fundamenty podbetonem to własnie mielismy załamke ze nie jest równo, nasz wykonawca oczywiście sie spieszył i dosyć nieładnie mu wyszło, rozmyslam nawet czy tego jakoś nie trzeba wyrównać, bo jak położę na to folię to czy ona się nie poprzeciera? dodam też że beton miejscami ma spore grudki :/ A na podbeton u nas chyba też EPS 100-038 Genderka w 2 warstwach 10 i 5 cm zeby z 15 wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 atika, ten "cudowny styropian" do podłogówki, czyli matę oryginalną firmy TECE najtaniej kupisz TUTAJ. Nabyłem go tam o 7 zł taniej na m2 niż proponował instalator w swojej hurtowni. Radzę tam również sprawdzić ceny rozdzielaczy do podłogówki, także wychodzą dużo optymistyczniej. Firma znajduje się w Ceradzu Kościelnym i oferuje darmowy transport zakupionych towarów w okolicach Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Egon pocieszłyłes mnie z tą nierówną posadzką, bo u nas jak zalali fundamenty podbetonem to własnie mielismy załamke ze nie jest równo, nasz wykonawca oczywiście sie spieszył i dosyć nieładnie mu wyszło, rozmyslam nawet czy tego jakoś nie trzeba wyrównać, bo jak położę na to folię to czy ona się nie poprzeciera? dodam też że beton miejscami ma spore grudki :/ A na podbeton u nas chyba też EPS 100-038 Genderka w 2 warstwach 10 i 5 cm zeby z 15 wyszło Kejti, na większe nierówności (powyżej 10 mm) jedna rada - majselek + młotek i do roboty, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 link mi nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 19.05.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Tak, w Ceradzu - tutaj masz link w innej postaci - http://www.polmarlazienka.pl/ Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 19.05.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 19.05.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 atika, ten "cudowny styropian" do podłogówki, czyli matę oryginalną firmy TECE najtaniej kupisz TUTAJ. Nabyłem go tam o 7 zł taniej na m2 niż proponował instalator w swojej hurtowni. Radzę tam również sprawdzić ceny rozdzielaczy do podłogówki, także wychodzą dużo optymistyczniej. Firma znajduje się w Ceradzu Kościelnym i oferuje darmowy transport zakupionych towarów w okolicach Poznania a coś innego na styropian ?? Za to cudo musiałabym zapłacić w Twojej hurtowni - biorąc cenę jaka jest na stronie ponad 2700zł. Można położyć zwykłą czarną folię, albo srebrną z tą czerwoną kratką ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts