Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

Nie, to nie jest to samo, bo EPS 100, jak pisali Forumowicze wyżej oznacza (jakże istotną dla posadzki) wytrzymałość na zginanie powyżej 150 kPa, a 038 to współczynnik lambda dla tego styropianu. W Termo Organice dopiero Dach-Podłoga Gold ma parametry właściwego EPS 100, reszta przed nim (Standard, Baza, Silver) nie jest w pełni twardym styropianem.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Egon. Czyli dla ścisłości.

Jak obłożyłam tym 038 genderki fundamenty w koło a do tego dodałam folię kubełkową to chyba nic się nie stanie ??

ale na posadzki kupujemy EPS100-038 np. Genderka

Ale wychodzi na to że styropian ze swisspora 038 się nie nadaje ?? swiss lub będzie niewystarczająco dobry pod posadzki ??

atika, by sprawdzić, czy styropian dach/podłaoga jest rzeczywiście o parametrach EPS 100 należy wejść do karty technicznej na stronie producenta i sprawdzić, czy ma - jak pisał Esiak - wytrzymałość na zginanie powyżej 150 kPa. Swisspor dach/podłoga z tego co widzę nie jest EPS 100, bo jego wytrzymałość na zginanie wynosi tylko powyżej 125 kPa.

Lipka71, na poddaszu też dałem EPS 100 Genderki, 6 cm w dwóch warstwach po 3 cm. Akustyczny styropian to ponoć niezła piana (miękki, odkształcalny elastycznie, dlatego bardziej dźwiękochłonny). W projekcie miałem wełnę mineralną, ale jak sprawdziłem cenę Rockwool'a dla 6 cm, osunąłem się na krześle z wrażenia:jawdrop:.

Folia budowlana, hydroizolacyjna o grubości 0,2 mm. Na spód najlepiej dwie warstwy, na wierzch jedną (tam, gdzie nie ma podłogówki). U mnie leży taka.

To do kompletu. A jak jest podłogówka to jaka ??

Bo w ten styropian z folią o cudownych właściwościach, który wciska instalator, a który kosztuje tyle że głowa mała, to ja nie wierzę.

Egon pocieszłyłes mnie z tą nierówną posadzką, bo u nas jak zalali fundamenty podbetonem to własnie mielismy załamke ze nie jest równo, nasz wykonawca oczywiście sie spieszył i dosyć nieładnie mu wyszło, rozmyslam nawet czy tego jakoś nie trzeba wyrównać, bo jak położę na to folię to czy ona się nie poprzeciera? dodam też że beton miejscami ma spore grudki :/

A na podbeton u nas chyba też EPS 100-038 Genderka w 2 warstwach 10 i 5 cm zeby z 15 wyszło ;)

atika, ten "cudowny styropian" do podłogówki, czyli matę oryginalną firmy TECE najtaniej kupisz TUTAJ. Nabyłem go tam o 7 zł taniej na m2 niż proponował instalator w swojej hurtowni. Radzę tam również sprawdzić ceny rozdzielaczy do podłogówki, także wychodzą dużo optymistyczniej. Firma znajduje się w Ceradzu Kościelnym i oferuje darmowy transport zakupionych towarów w okolicach Poznania :)

Egon pocieszłyłes mnie z tą nierówną posadzką, bo u nas jak zalali fundamenty podbetonem to własnie mielismy załamke ze nie jest równo, nasz wykonawca oczywiście sie spieszył i dosyć nieładnie mu wyszło, rozmyslam nawet czy tego jakoś nie trzeba wyrównać, bo jak położę na to folię to czy ona się nie poprzeciera? dodam też że beton miejscami ma spore grudki :/

A na podbeton u nas chyba też EPS 100-038 Genderka w 2 warstwach 10 i 5 cm zeby z 15 wyszło ;)

Kejti, na większe nierówności (powyżej 10 mm) jedna rada - majselek + młotek i do roboty, niestety ;)

atika, ten "cudowny styropian" do podłogówki, czyli matę oryginalną firmy TECE najtaniej kupisz TUTAJ. Nabyłem go tam o 7 zł taniej na m2 niż proponował instalator w swojej hurtowni. Radzę tam również sprawdzić ceny rozdzielaczy do podłogówki, także wychodzą dużo optymistyczniej. Firma znajduje się w Ceradzu Kościelnym i oferuje darmowy transport zakupionych towarów w okolicach Poznania :)

a coś innego na styropian ??

Za to cudo musiałabym zapłacić w Twojej hurtowni - biorąc cenę jaka jest na stronie ponad 2700zł. :(

Można położyć zwykłą czarną folię, albo srebrną z tą czerwoną kratką ??