monmark 20.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 mikiadato próbuje wyczaić na jakim etapie jesteś i nie mogę. Ostatnio własnie przed rozpoczęciem inst. wew. jeździłam zgłosić zamiar rozpoczęcia prac i tam rzeczywiscie był potrzebny przegląd kominairski. Zastanawiam się o co chodzi z tą gazownią, skoro masz skrzynkę, to teraz tylko przyłącze...nie pamiętam, żebyśmy geodetę wzywali po coś...qrcze, pewnie mój małż będzie wiedział więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 20.05.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Inwentaryzacja powykonawcza geodezyjna jest niestety potrzebna do ostatecznego odbioru każdego przyłącza.. aaa, to teraz kumam...to my jeszcze tego nie robiliśmy, nawet nie wiem kiedy mamy to w planie...ehhh znowu kasa... i to na jakieś kompletnie nie widoczne pierdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 21.05.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Już teraz wszystko wiem. Mamy to zakończone wszystko, tylko że jeśli chodzi o gaz, to u nas gazownia to kompleksowo załatwiła (geodetę też) i tylko wystawiła rachunek. Z wodą hydraulik wszystko załatwiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.05.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 O jak to uprzejmie ze strony gazowni? Może u mnie też zrobią?Bo pozostałe to na pewno muszę zrobić na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.05.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Pytanie dotyczące gazowni.Projekt przyłącza od nitki gazowej w ulicy do budynku robi wykonawca przyłącza, który musi być na liście Gazowni (mam już tego fachmana). Wczoraj dowiedziałem się, że ci durnie z gazowni chcą jeszcze projektu przebiegu rurki w domu na odcinkach 2-3 m, po przebiciu ściany frontowej do kotła i kuchenki gazowej. Mam to rozprowadzenie w projekcie domu, ale na pozwoleniu na budowę mam napisane, że dotyczy ono domu i szamba. Czy teraz muszę mieć jeszcze projekt przebiegu rurki w pom. gospodarczym do kotła i na odcinku 150 cm do kuchenki? Może mam jeszcze występować o pozwolenie na budowę na to? Instalator od przyłącza sugeruje, że skoro w gotowym projekcie domu jest takie rozprowadzenie wyrysowane i opisane, wystarczy tylko adnotacja KierBuda o dokonanej zmianie/adaptacji. Może mnie ktoś oświeci w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Egon na gazową instalację wewnętrzną (czyli od skrzynki gazowej) potrzebny jest osobny projekt oraz zgłoszenie: W przypadku budowy przyłączy elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, inwestor ma prawo wyboru jednej z dwóch procedur: budować na podstawie zgłoszenia (art. 29 ust. 1 pkt 20 w zw. z art. 30 ust. 1 pkt 1a ustawy - Prawo budowlane). Do zgłoszenia budowy przyłączy należy dodatkowo dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane bez zgłoszenia (art. 29a ustawy - Prawo budowlane). W przypadku budowy bez zgłoszenia inwestor zobowiązany jest do sporządzenia planu sytuacyjnego przyłącza na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. Do planu tego będą miały zastosowanie odpowiednie przepisy Prawa geodezyjnego i kartograficznego, a do wykonywania przyłączy - w zależności od rodzaju przyłącza - Prawa energetycznego bądź ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 21.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 gazownia chce ode mnie na razie:) tylko protokół kominiarski, a ten geodeta jest potrzebny do inwentaryzacji powykonawczej do nadzoru budowlanego...jeju co za koszmar. Szkoda że Palikot rzeczywiście nie pociągnął tematu absurdów biurokracyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.05.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Esiak, facet wyznaczony przez gazownię dostał ode mnie 6 mapek w skali 1:500 do celów projektowych. Ma na nich wrysować projekt przyłącza, chyba nie od nitki gazowej do skrzynki, bo to na takiej mapce zajmie 2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 22.05.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 zmiany Palikota w prawie budowlanym przeszły nawet swego czasu przez sejm, ale zostały zaskarżone do Trybunału i całkiem niedawno tenże stwierdził, że są niezggodne z konstytucją jak dobrze, że jeden problem z gazem przynajmniej mam z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.05.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 u mnie sprawa z gazem wyglądała tak: - z urzędu pozwolenie na budowę do którego potrzebny jest projekt wewnętrznej instalacji gazu (to ta od skrzynki do odbiorników końcowych)- z otrzymanym pozwoleniem do gazowni dostałem umowę o przyłącze i czekałem na montaż szafki przyjechała ekipa 2 gości z łopatą i po 1,5 h było po sprawie (mam gazociąg po mojej stronie drogi) ten etap wykonuje podwykonawca gazowni można podobno mieć swojego wykonawcę ale trzeba to zgłosić do gazowni i czekać na ich decyzję oczywiście po wykonaniu przyłącza a przed zasypaniem przyjechała pani z gazowni i odebrała wykonane prace - wykonanie wewnętrznej instalacji we własnym zakresie ale musi ona być odebrana przez gazownię przed rozpoczęciem użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 22.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Z tym gazem to jest coś namotane, ale u mnie jest tak:- przyłącze zewnętrzne (od rury do skrzynki) leży po stronie gazowni: gazownia załatwia projekt, pozwolenie na budowę, wykonuje i odbiera;- przyłącze wewnętrzne (od skrzynki do moich urządzeń odbiorczych -pieca) wykonuję ja w całości: wzięłam projektanta, kominiarza, zrobili projekt z projektem wystarałam się o PNB, czekam na uprawomocnienie i mój wykonawca wykonuje, po wykonaniu odbiór kominiarski i odbiór przez gazownię. Ja mam w umowie z gazownią zakreślony termin w jakim mam swoją część wykonać, oni to odbierają i dopiero przyjeżdżają zrobić swoją część i finalnie puścić ten upragniony gaz.... na razie mam PNB jak będzie dalej zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 25.05.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Właśnie to przede mną oraz przyłącze wodociągowe. Najgorsze jest to, że oni chcą za te projekty grubą kasę. Po prostu zdziercy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 25.05.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 o działa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.05.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Esiak, miałam napisać dokładnie te same dwa słowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotopolskie 26.05.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 znalazłam ich w necie i nie wiem czy są wiarygodni - moze komuś się obiło: Roman Figlak PHU-ROMBUD??? Zrobili mi szambo i nikomu tej firmy nie polecę, tak nieszczelnego zbiornika nie ma na całym osiedlu, przy realizacji mnożyły się koszty, jakość usługi bardzo słaba - nie polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 26.05.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Działa - ale ja nie mam powiadomień , ani nie zaznacza mi pogrubioną czcionką, że są nowe wiadomości złotopolskie - to odradź nam firmę z której masz szambo, bo ten zakup ciągle przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.05.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 powiadomienie mi właśnie zadziałało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 26.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 mi też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 26.05.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Czy ktoś z Was jest może zainsteresowany podłogą z żywicy epoksydowej w garażu/kotłowni? Dostałam namiary od grupy warszawskiej na ekipę z Łodzi, która robi te posadzki w cenie 60zł/m2. Czekam od nich na ofertę, bo ja mam tylko 35m2 do zrobienia i nie wiem czy będą chcieli tylko do mnie przyjechać.. może ktoś jeszcze się na to pisze? Realizację planuję w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 26.05.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Czy ktoś z Was jest może zainsteresowany podłogą z żywicy epoksydowej w garażu/kotłowni? Dostałam namiary od grupy warszawskiej na ekipę z Łodzi, która robi te posadzki w cenie 60zł/m2. Czekam od nich na ofertę, bo ja mam tylko 35m2 do zrobienia i nie wiem czy będą chcieli tylko do mnie przyjechać.. może ktoś jeszcze się na to pisze? Realizację planuję w czerwcu. ja bym chciała w kuchni choć jeszcze bardziej bym chciała szlifowany beton + żywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts