Natalia i Marcin 25.05.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Rekuperacja wygląda kosmicznie:] Renatko czy zrezygnowałać z kominka wew. i zewn. bo nie widzę komina u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 25.05.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Zrezygnowałam tylko z kominka zewnętrznego, a wewnętrzny przeniosłam, o tak jak na zdjęciuhttp://images43.fotosik.pl/298/7745acd43617283dmed.jpg Będzie chyba narożny portalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 25.06.2010 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witajcie Zenitkowicze! Minął miesiąc od ostatniego wpisu w naszej grupie i to mojego wpisu Gdzieście się podziali??????????????? Nie czas na sen zimowy U mnie instalacje skończone oprócz podłogówki i pompy ciepła. Kończą tynkowanie. Tynk cementowo-wapienny na piasku zwykłym. Zalało piaskarnię z której wydobywa się na moim terenie bardzo miałki piaseczek. Musiałabym czekać miesiąc lub dłużej aż woda opadnie, a stało jej w wyrobisku 4 m. Zdjęcie pokazuje mokry tynk w korytarzu i widok na sypialnię. Mało to efektowne, ale jak nikt nie pisze to dobre i takie "ożywienie" wątku. http://images50.fotosik.pl/308/9babee6a2915ffccmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 28.06.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Ile Wam wyszło m2 tynku w zenitku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 03.07.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Renatko - tynki wyglądają rewelacyjnie:) Też bym chciała już mieć dom na takim etapie. U nas totalna obsuwa ze wszystkim - ale mam nadzieję, że od przyszłego tygodnia prace znów ruszą z kopyta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 12.07.2010 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Spadliśmy na 4 stronę, więc podnoszę. Smutne, że sami czytający tylko. Tak liczyłam na odpowiedź o tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 14.07.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Renatko pewnie dużo Zenitowiczów się urlopuje:) - takim to dobrze:) Napisz ile wyniosły cię instalacje oraz tynk. Czy robiony był ręcznie czy maszynowo? Niedługo nas czeka ten etap, tak więc dobrze być zorientowanym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 14.07.2010 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Natalia i Marcin wiadomość na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 07.08.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Widzę, że wątek faktycznie zaczyna umierć śmiercią naturalną - posty piszę tylko ja i Renatka Mam nadzieję, że pozostali Zenitkowicze pójdą naszym śladem i podzielą się z nami nowinkami ze swoich budów. Przestój na forum pewnie spowodowany jest okresem wakacyjnym - my też przez pewnien czas tu nie gościliśmy, gdyż w te ciepłe dni wypoczywaliśmy na naszym tarasiku grillując Oczywiście trochę też pracowaliśmy W tym tygodniu w końcu zacznie się dziać na budowie - w poniedziałek przyjeżdza dachówka i dekarze zaczynają ja układać oraz powracają - po długiej przewie murarze kończyć to, co zaczęli - postaram się na bieżąco robić zdjęcia i zamieszczać je w naszym dzienniku. Póki co zamieszczam parę zdjęć naszego Zenitka - więcej można zobaczyć w naszym dzienniku budowy. http://images35.fotosik.pl/177/0ac4fe0b654a20ecmed.jpg http://images35.fotosik.pl/177/3c7d6c5d359b8b73med.jpg http://images43.fotosik.pl/323/643040854774c8bamed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 09.08.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Ogłaszam uroczyście zakończenie brudnych prac w moim zenitku.Tynki wyschły i są jaśniutkie , a wylewki wysychają, bo mają tylko 10 dni. Obecnie pracuję nad aranżacja wnętrz i coś udało się już zaprojektować. Stan obecny: jadalnia i salonhttp://images47.fotosik.pl/324/fcbd2fb84b3f9139med.jpg Garaż ze zmienionym oknem (jedno większe oprócz okrągłego) i szybą ornamentową. Brama firmy Krispolhttp://images47.fotosik.pl/324/051eb8b55ac6c727med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 10.08.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Wow - Renatko, jaki Twój Zenit już jest piękny!!! Aż normalnie Ci zazdroszczę - muszę przyznać, że Twoi fachowcy uwijali się nieziemsko - wnętrze wygląda imponująco!!! To teraz została Ci ta najprzyjemniejsza rzecz (a zarazem najbardziej wyczerpująca) - aranżacja. Teraz to będzie powoli widać efekty ale już te "domowe" Naprawdę jestem pod wrażeniem Napisz proszę jaki poniosłaś koszt za wylewki oraz jaki gruby dawałaś styropian. No i koniecznie zamieść więcej zdjęć!!! I oczywiście dziel się tymi aranżacjami Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.08.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Pod wylewki poszło 15 cm styropianu EPS 100 (podłoga) za wyjątkiem garażu - tam 6cm.Robocizna to 10 zł za m2 wylewki plus 2 zł za m2 układania styropianu. Wylewkarze nie chcą układać styropianu pod ogrzewanie podłogowe, to muszą zrobić hydraulicy i tak jest lepiej. U mnie ogrzewanie podłogowe jest wszędzie za wyjątkiem garażu.Ilości materiału nie będę podawać bo mam podwójne ilości wszystkiego z racji tego, że na strychu również wylewka. Kiedyś będzie można tam zrobić 2 pokoje i łazienkę gdyby zaistniała taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kassiula78 13.08.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Cześć wszystkim !Po przeczytaniu całego forum postanowiłam do Was dołączyć, z racji, że też wkrótce czeka mnie przedsięwzięcie budowy zenita. Na razie jestem jeszcze w lesie , a dokładnie na etapie adaptacji projektu. I tu pojawiły się pierwsze schody. Tak jak większość forumowiczów, tak i ja z mężem planujemy zmienić konstrukcję dachu na tradycyjną. Chyba nie udźwigniemy tych dźwigarów i kratownic:). No cóż, po konsultacji z naszym architektem okazało się, że sprawa będzie troszkę kosztowna, na tyle, że rozpatrzałam nawet zmianę projektu, choć nie ukrywam, że żal byłoby mi pożegnać się z projektem zenita. Czy ktoś z Was może podejmował się zmian, które planujemy z mężem, mianowicie: - zmiana konstrukcji dachu z kratownicowej na tradycyjną więźbę dachową- powiększenie kąta nachylenia dachu z 25 na 30 lub 35 stopni- ewentualne podwyższenie ścianki kolankowej- zmiana stropu drewnianego na betonowy (oczywiście planujemy także drobne zmiany na parterze) Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby polecić swojego architekta, który dokonywał w/w adaptacji dachu. Nie ukrywam, że liczyłabym na troszkę mniejsze koszta zakupienia właściwie gotowej już adaptacji u tego architekta. Pozdrawiamnowa forumowiczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 13.08.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Kassiula78 witaj w naszym skromnym gronie! Z osób, które aktualnie się tu udzielają ja mam zmieniony strop i dach na tradycyjne. Strop mam Ackermana i zwykłą więźbę. Dach jest bardzo solidny i bardzo dobrze podparty na ścianach konstrukcyjnych parteru. Tu także musiała być zmiana z lekkich ścianek działowych na konstrukcyjne. Wiąże się to z większą ilością materiału już od ław fundamentowych. Zmian tych dokonał architekt pan Grzegorz Kowalczyk tel. 605742300 za normalną cenę. Pełni on również rolę kierownika budowy i jest świetny! Angażuje się w to co robi, przyjeżdża na budowę nie tylko w tych przypadkach, które przewiduje umowa, ale też zawsze wtedy gdy mam wątpliwości. Bardzo mi pomaga. Zadzwoń do niego i zobaczysz co z tego wyniknie. Aha, kąta nachylenia dachu nie zmieniałam, ani nie dodawałam wysokości ścianek kolankowych. Dom traci wtedy proporcje, a i tak można przy obecnych wysokościach zrobić na strychu 2 pokoiki z łazienką, więc po co? Gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 13.08.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witamy kolejnego Zenitowicza:) My z mężem budujemy Zenita wg projektu, tj. z wiązarami - kratownicą, tak więc doradzić w tym temacie nie mogę. Jednak z tego co zauważyłam kilka osób zmienia strop drewniany na tradycyjny. Co do kątu nachylenia dachu, to całkowicie zgadzam się z Renatką - Zenit straci dużo na wyglądzie jeśli kąt nachylenia zostanie zwięszony oraz podwyższona zostanie ścianka kolankowa. Życzę dużo wytrwałości w budowie Zenita Daj znać jak będą wyglądały sprawy z przeróbkami no i budową Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kassiula78 14.08.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Dziękuję Wam za miłe przyjęcie no i za pierwszą pomocną dłoń. Zenitka budujemy w lubuskim i na pewno skorzystam z telefonu, który podałaś Renatko bez względu na to z jakiego regionu Polski jest ten projektant. W naszym przypadku chyba nie obędzie się bez zmiany kąta nachylenia dachu, chyba że zaryzykujemy z nadzieją , że żadna inspekcja nie będzie chodzić z kątomierzem i nie przyczepi się do 5 stopni. Przy zakupie projektu wiedzieliśmy, że miasto życzy sobie kąt nachylenia od 30 st. na naszej działce, jednak pani x sprzedająca nam projekt, próbowała nas przekonać , że to naprawdę nie jest żadne wielkie nadużycie i nikt nie będzie sprawdzał, ani czepiał się , że jest 5 stopni mniej niż powinno. Może to nasz błąd, w sumie pani zależało na sprzedaniu projektu. Na razie jesteśmy w kropce,musimy zadecydować, którą opcje wybierzemy, wolałabym jednak nie oszpecać domku. Ech, te przepisy....Miłej niedzieliKaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 22.09.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Halo - jest tu kto? Takiej ciszy na naszym forum się nie spodziewałam - ja też tu dawno nie zglądałam (urlop) jednak miałam cichą nadzieję, że ktoś pochwali się swoimi osiągnięciami z pola budowy - a tu nic!!! Mam nadzieję, że coś się tu "ruszy" U nas w końcu prace powoli idą do przodu - skończoną mam już całą murarkę w domu, dachówka też zbliża się ku końcowi, ku naszej uciesze, bo strasznie się to wszystko ślimaczy - niewątpliwie wynika to z faktu, że dekarze w tym samym czasie robią 2 dachy naprzemian - no ale cóż byliśmy tego świadomi. Na dzień dzisiejszy dachówka położona jest na całym garażu, na "długiej" stronie gdzie znajdują się pokoje i łazienki, nad tarasem (tj. sypialnią i częścią salonu) oraz częściowo nad wejściem do domu. Dziś dekarze układają dachówkę na części gdzie znajduje się wykusz. Jak pojadę popołudniu na budowę to będę mogła zobaczyć efekt - no i postaram się zrobić nowe zdjęcia, bo te co mam to są troszkę nieaktualne Myślałam, ze położenie dachówki pójdzie im szybciej, ale samo jej przycinanie jak sama zobaczyłam jest bardzo mozolne i czasochłonne - no ale dzięki temu dach będzie prezentował się wspaniale (już powoli nabiera wspaniałego wyglądu).No i kładą ją tylko we dwóch - ale nie będę narzekać - ważne, że prace posuwają się do przodu Po skończeniu dachu w tym roku już nic nie planujemy - zamkniemy budowę i będziemy czekali do wiosny. Mamy plan aby zacząć od marca (jeżeli pogoda pozwoli) wstawimy okna, któe już są zrobione i czekają na wstawienie, następnie elektryka, wszystkie rury wodn. kanalizacyjne, gazowe, kaloryfery i tynki. Tynki zdecydowaliśmy się, że będą maszynowe - na dzień dzisiejszy nie przewidujemy gładzi. Zobaczymy co się urodzi w trakcie. Kilka zdjęć z budowy (więcej standardowo w naszym dzienniku): http://images49.fotosik.pl/344/69b23b46e3339df4med.jpg http://images41.fotosik.pl/339/66bb51b6ec861491med.jpg Pozdrawiam gorąco "sennych" Zenitowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 23.09.2010 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Natalia i Marcin, jakież wspaniałe postępy! Pięknie się prezentuje Wasz zenitek. U mnie dzisiaj zamontowali drzwi wejściowe od frontu, ale są do poprawki. Producent schrzanił jedną szybkę, jest do wymiany - wzór jest na innym poziomie niż na pozostałych dwóch. Na zdjęciu to widać.http://images42.fotosik.pl/228/15e1fd8fd630b61bmed.jpghttp://images50.fotosik.pl/344/15955a4e58346144med.jpg Gdy zamontują drugie drzwi boczne to też pokażę.Pozdrawiam wszystkich budujących Zenity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia i Marcin 24.09.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witaj Renatko Drzwi przepiękne!!! Nie spotkalam się jeszcze z takim wzorem. My postanowiliśmy, że drzwi zewnętrzne nie będą miały żadnych szybek i wybraliśmy taki wzór z urzędowskiego: http://images42.fotosik.pl/228/87ec59c2d4727fd1.jpg Ciekawa jestem jak będą wyglądały w realu - kształt zaokrągleń na drzwiach wydaje mi się, że fajnie wpasuje się w charakter wejścia, gdzie jest zaorąglony murek i schody oraz okrągłe okno (u nas po lewej stronie). Zobaczymy po zamontowaniu. Renatko czekam na zdjęcia drugich drzwi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixxer 24.09.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witajcie:) My równiez będziemy budowac Zenita:)mam nadzieję że uda się szybko:)no razie podczytuje Wasze wpisy. Jeśli znajdziecie chwilkę to proszę o zdjęcia na maila [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts