Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka - polecane usługi i produkty

Recommended Posts

Witam,

jestem już na końcu przygody z budowaniem i na szczęście, do tej pory, byłam zadowolona z moich ekip. Niestety pod koniec straciłam czujność i dałam się zwieść polecanemu tu na forum - Panu JAROSŁAWOWI PLEWKA ze Zgierza (dla niewtajemniczonych, zajmuje się "kompleksowym" :bash: wykończeniem wnętrz).

Obawiam się, że od czasów Majkiego, Pan Jarek obrósł w piórka i ma stanowczo za dużo pracy, w związku z tym nie musi szanować swoich klientów. Obiecał "za jakiś czas" dokończyć i poprawić po sobie kilka rzeczy, a ja wierząc w jego uczciwość dałam całą kwotę na jaką się umówiliśmy. Teraz niestety Pan Jarek już nie ma czasu zrobić u mnie tego do czego się zobowiązał.

pozdrawiam wszystkich budujących i nie dajcie się

Witam serdecznie.

Nigdy nie miałem okazji zabierac głosu na forum, jednak na prośbę moich klientów odniosę się do zarzutów, jakie postawiła mi Pani Kinga P- M z R.

Po pierwsze, nie miałem okazji zakończyc prac z uwagi na to, że inwestorzy nie zamówili drzwi wewnętrznych (mimo moich apeli). Prace zakończyłem na położeniu paneli podłogowych - listwowanie wykonuje się dopiero po montażu drzwi.

Prace moje zostały odebrane w miesiącu lutym - nie zgłoszono żadnych uwag. Pragnę zauważyc, że nie zlecono mi kompleksowego wykończenia tego domu, wybierano prace których nie będę realizował - pojawiła się konkurencja:stirthepot: z tego co wiem to z rodziny - i chyba chcą mnie ugotowac. :rolleyes:

Ostatnie malowanie należało do wspomnianej konkurencji, pojawili się panowie od elewacji, dokonano montażu drzwi, i diabli wiedzą co tam się działo po odebraniu moich prac. Nagle w lipcu słyszę o jakiś uszkodzeniach i konieczności poprawek. Skoro inwestorka twierdzi, że uszkodziliśmy coś wynosząc narzędzia, to dlaczego zgłasza to dopiero teraz? ...:jawdrop::jawdrop::jawdrop: - opada nawet więcej.

Kontynuacja wątku paneli i listwowania: zapłacono mi za położenie paneli, listwowanie wykonuje gratisowo. Zresztą to nie jedyna praca jakiej nie uwzględniałem w rozliczeniu z inwestorką...

Dla tzw. "świętego spokoju" chciałem zapłacic za to, by kto inny oblistwował te panele, nie wyobrażałem sobie prac u osób które poniżały mnie bezlitośnie... usłyszałem stawkę 10 000 zł!!!

Szkoda słów, więc milczę...

Obecni i przyszli inwestorzy - jeśli już mnie wybraliście możecie spac spokojnie. Jakośc moich usług i fachowośc nie uległy zmianie.

Tak jak Wam "trafiają" się nieuczciwi wykonawcy, ja miałem okazję spotkac baaaardzo specyficznego inwestora:rolleyes:

Pani Kingo - wykorzystywanie forum, w celach wymuszenia ode mnie jakiś działań nie jest właściwą i chlubną drogą. Naszą "przygodę" uznaję za zakończoną i bardzo mi przykro, ze nie dołączyła Pani do licznego grona moich zadowolonych klientów.

Pozdrawiam.

Jarosław Plewka

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam korzystając z okazji chciałbym wam polecić firmę Krakowiak usługi sprzętowe. Zdziwiła mnie u nich niska cena, ponieważ szukałem taniej firmy, ale zaryzykowałem i nie żałuje. Panowie robili mi przeciski pod drogą i transportowali moje maszyny. Radzę spróbować, mało już tak dobrych firm w naszym województwie

• 2 weeks później...
Witam,

Jestem z Warszawy, ale tak się złożyło że okna miałam z Łodzi, więc mimo zastrzeżenia że wątek jest dla grupy łódzkiej postanowiłam coś skrobnąć.

Polecam bardzo firmę pana Krzysztofa Mroza - Okna Mróz.

Pierwotnie zamówiliśmy okna w Warszawie, niestety wystąpiły pewne komplikacje i byliśmy zmuszeni na szybko szukać innej firmy, która handluje oknami na profilach Schuco, i która "przejmie" nasze zamówienie od firmy z W-wy, która nas zawiodła.

Wszystko szybko, sprawnie, profesjonalnie, pełne doradztwo, wychwyconych zostało przy okazji parę "szkopułów" z naszego pierwotnego zamówienia. Zamówienie szybko zostało poprawione i wysłane do fabryki. Po niespełna 2 tygodniach okna były gotowe (kolor orzech, nie czeka się na niego długo).

Na montaż nie musieliśmy czekać, mimo iż wstrzeliliśmy się jakby nie było poza kolejką. Jak tylko okna przyjechały z Niemiec od razu umówiliśmy montaż kilka dni później.

Montaż sprawnie i solidnie. Ekipa przyjechała punktualnie mimo fatalnej pogody. Jestem co prawda laikiem, ale kilka osób oglądało efekty prac montażystów i twierdzą że jest dobrze :) Montaż był warstwowy.

Jesteśmy naprawdę zadowoleni ze współpracy z Panem Krzysztofem. Prawdopodobnie zamówimy u Niego też drzwi wejściowe i bramę garażową-od razu za jednym zamachem będzie można serwisować ;)

Pozdrawiam!

Hmm, też mamy okna Schucco z firmy Mróz, ale nie podzielam pozytywnego komentarza. Rzeczywiście bardzo fachowe doradztwo i kompetentna, miła obsługa. NIESTETY my na okna czekaliśmy półtora miesiąca ponad wyznaczony termin! Termin montażu był przesuwany z tygodnia na tydzień. W końcu, zamiast pod koniec maja założyli nam je w połowie lipca. Też miał być montaż ciepły z wysunięciem poza lico ściany, jednak majster na miejscu przekonał męża, że to bez sensu, i zamontował na krawędzi otworu.

Mimo wszystko - podobnie jak Ty - chcieliśmy od nich kupić drzwi zewnętrzne i bramę. Myślałam, że po tak nieprzyjemnej sytuacji z oknami, firma będzie chciała się zrewanżować jakimś rabatem. Jakże się zdziwiłam, gdy poszukałam tej samej bramy (Krispol) i drzwi (Wiatrak) na Allegro. Okazało się, że firma Mróz dorzuciła ponad tysiąc złotych do ceny bramy (dostałam od nich wycenę na 5 tys, a dziś inna firma powiedziała 3600),a drzwi też zaoferowali w możliwie najwyższej cenie. Bez komentarza.

Okna Schucco są piękne i do montażu - póki co - nie mogę się przyczepić (poza tym, że okna nie są wysunięte). Obsługa w firmie jest miła, pracownicy pomocni i znają sie na tym, co sprzedają. Niestety w naszym przypadku usługa była bardzo nieterminowa, a w zamian nic poza "przepraszam".

Witam, szukam firmy wykonującej kominki z dystrybucją gorącego powietrza.

Byliśmy w tapis w łodzi, dostaliśmy wstępną wycenę i szukamy dalej. Mamy zamiar zajrzeć do Zgierza ul. Bazylijska (Kochański), tam mają wkąłdy z Tarnawy. Czy ktoś u nich zamawiał wykonanie kominka?

Pewnie już nieaktualne, ale może komuś się przyda. Też byliśmy u Tapis, wyszło drogo. Mamy kominek z firmy Kochański, Zgierz i jesteśmy zadowoleni. Majster, p. Marcin, zna się na rzeczy, przemiły człowiek, nie marudził, że wymyślamy tylko od razu zabrał się do kombinowania jak to zrobić (jedna firma odmówiła realizacji, bo tak to się nie da..). Trochę czekaliśmy, aż wejdą z robotą ale warto było czekać, bo kominek wyszedł taki jak sobie wymyśliliśmy. I cenowo też całkiem dobrze. Na koniec było małe nieporozumienie, kto ma wykańczać (farba strukturalna i kolor), ale już tam, kwestia domówienia się na początku. Także polecam!

Korzystając z okazji. Potrzebuję namiarów na tanią i solidną firmę brukarską/brukarza. Z góry dziękuję !

Pewnie już nieaktualne, ale może komuś się przyda. Też byliśmy u Tapis, wyszło drogo. Mamy kominek z firmy Kochański, Zgierz i jesteśmy zadowoleni. Majster, p. Marcin, zna się na rzeczy, przemiły człowiek, nie marudził, że wymyślamy tylko od razu zabrał się do kombinowania jak to zrobić (jedna firma odmówiła realizacji, bo tak to się nie da..). Trochę czekaliśmy, aż wejdą z robotą ale warto było czekać, bo kominek wyszedł taki jak sobie wymyśliliśmy. I cenowo też całkiem dobrze. Na koniec było małe nieporozumienie, kto ma wykańczać (farba strukturalna i kolor), ale już tam, kwestia domówienia się na początku. Także polecam!

Korzystając z okazji. Potrzebuję namiarów na tanią i solidną firmę brukarską/brukarza. Z góry dziękuję !

kominki

http://www.tmstone.pl

Hmm, też mamy okna Schucco z firmy Mróz, ale nie podzielam pozytywnego komentarza. Rzeczywiście bardzo fachowe doradztwo i kompetentna, miła obsługa. NIESTETY ...

Widać, musiał być to ten jeden przypadek na przysłowiowy milion, szkoda że na Was padło, my nadal podtrzymujemy pozytywną opinie na temat firmy Mróz, a mamy z tej firmy : okna, drzwi wejściowe i bramę garażową, - obsługa profesjonalna, wszelkie problemy są serwisowane , i nawet teraz w okresie urlopowym, nasz kłopot z roletą dało się załatwić sprawnie.

mam świetną brygadę do wykończeniówki:

- płyty k/g, zabudowy z k/g i podwieszane sufity

- gładzie

- ścianki działowe z płyt k/g

- malowanie, stiuk, trawertyn

- układanie glazury i terakoty, panele, deska barlinecka

- biały montaż

firma nazywa się Archi-Budowa, p. Radek - świetny specjalista.

sprzątają po sobie, nie ma z nimi problemu. pracują od rana do wieczora.

z tego względu że są bardzo dobrzy, na 2 mies do przodu mają zajęte terminy.

jeśli ktoś chciałby namiary poproszę na priv.

Witam

WIELKI Czas za podsumowanie. Wprowadziliśmy się z "Nowym Rokiem" ale jakoś jak to zwykle bywa;) troche czasu upływa na tzw. porządki. W związku z zakończeniem budowy chciałbym się podzielić opiniami oraz zarekomendować lub nie wykonawców.

Zaznaczę że zawsze wyceniałem minimum 6 wykonawców. System budowy GOSPODARCZY.

W więc zacznijmy od materiałów budowalanych.

1. Budowałem z Porothermu który zakupiłem w Firmie z Aleksandrowa Łodzkiego "Twoja Chata" - cena najlepsza ale NIE POLECAM - materiał zakupiny jesienią. Cena wraz z przechowaniem do wiosny. Jak przyszedł czas na budowe to za każdym razem musiał dzwonić naście razy aby otrzymać wcześniej zapłacony materiał. Właściciel z obrażoną mina "musiał" się pofatygować z transportem... i tak za każdym razem...PORAŻKA.

2. Beton - Go-Trakt ale tylko fundamenty gdyz okazało sie że Firma Junikost koło Zgierza jest znacznie tańsza.Poza tym oferuje konkurencyjne ceny kruszców (piasek, żwir, itp...). POLECAM

3. Więźba Dachowa - Łukasz Klimczak 502-724-765 - cena jaką wynegocjowałem mogę spokojnie powiedzieć że była bardziej niż atrakcyjna w odniesieniu do drugiej oferty:yes: Wykonanie bardzo profesjonalne i bardzo szybkie. Zaznaczę iż mam dach z blachy na rąbek stojący. Okna dachowe zgodnie z moja prosbą obrabiali blachą (bardzo ładnie wygląda i tak się powinno okna montować) a nie kołnierzami...tak więc POLECAM

4. Blacha na rąbek stojący - Rukki, podbitka, orynnowanie - APK i wspomniany juz Kuba z Brzeźińskiej/Łodź 512-225-474... POLECAM..Ps (można się mocno targować a jak myślicie że już nic nie zejdzie niżej to zapewniam Was że zejdzie :-) )

5. Pozostałem materiały budowlane brałem u dwóch dostawców których POLECAM

a) IWONA Aleksandrów Łodzki bezpośrednio rozmawiajcie i targujcie się z szefem tzn. p. Piotrem Wojciechowskim - cegły, klinkier, kominy systemowe, tynk SISI

b) cement, styropian i pozostała drobnica ze Zgierza - POL-BUD i przedstawiciel handlowy Piotr Sadowski - 516-022-611 - MEGA Pozytyw. Przywozi drobne materiały na budowę swoim samochodem służbowym w momencie kiedy czegoś brakuje. Poza tym można negocjować ceny...bardzo negocjować :-) otwarty gość.

6. Stal ze wspominanego już Centrozłomu z Brukowej 30. Negocjowałem bezpośrednio z dyrektorem p. Jarosławem Baranowskim. Najlepsze ceny za rynku. POLECAM

7. Elektryk :jawdrop: wspominamy już kilkakrotnie i "wychwalany pod niebiosa" Robert Solarski - 600-389-949. Cóż mogę powiedzieć.... MEGA Profesjonalista, bardzo miły, Pomocny (doradza fachowo). Jednym słowem NAJLEPSZY Fachowiec na mojej budowie..Ceny rynkowe - POLECAM!!!!!!!!!!!!!

Dodam tylko iż poleciłem moim znajomym którzy w tym samym czasie się budowali i wrażenia mają bardzo podobne do moich :-)

8. Wod-Kan, CO i tutaj zaczynają się schody z Happy-Endem..

Zacząłem od wycen kilku firm. Wszystkie prezentowały dość wysokie ceny ale firma A-Z Instal przebiła wszystkie. Otrzymałem wycenę na 55 tyś za Wod-Kan i CO. Była to jedna z pierwszych wycen dlatego uważałem iż należy się spotkać z przedstawicielem i kulturalnie podziękować. Tak tez uczyniłem. Podczas spotkania jak "podziękowałem" gość stwierdził żebym się nie przejmował ceną ponieważ to jest wyjściową...pokreślił wycenę i wyszło mu 30 tyś a więc o 25 tys mniej....Nie wiem jak Wy ale nie bardzo chciałem współpracować z gościem który robi wycenę na astronomiczna kwotę i czeka czy/a może się zgodzi a jak nie to policzę normalnie. Pytanie gdzie odbije sobie różnicę? Na jakości materiałów? zatem NIE POLECAM

Znalazłem przez znajomych Hydraulika z którego byłem bardzo zadowolony i otrzymałem najlepszą cenę na rynku. Bardzo profesjonalnie, rzetelnie, fachowo doradza, materiały wskazane przez mnie,,,wszystko działa :-) ..jestem po pierwszym okresie grzewczym... Robert Awgul - 668-437-070 - POLECAM!!!!

9. Tynki - po rozeznaniu zdecydowałem się na http://www.tynkilodz.pl Radosłąw Brandenbura 501-530-966... kompletna PORAŻKA. Wystrzegajcie się tej Firmy. Jak przyjechałem pierwszego dnia to goście byli na "gazie" a po przyłożeniu łaty okazało się że ściany po dwóch stronach drzwi do łazienki maja różnicę w poziomie 5 cm!!!!! Oczywiście poprawiali "Paproki" ale efekt końcowy był daleki od przyzwoitości nie wspominając o ideale...aha zapomniałem że mnóstwo gniazd było zatynkowanych... NIE POLECAM!!!!!!...MASAKRA przez Duże "M"

10. Schody Wewnętrzna Drewniane Dębowe - Jacek Matusiak - 665-077-431. Super Gość i super wykonanie za najlepszą cenę. Mega Pozytyw...POLECAM

11. Wykończeniówka - Jarosław Plewka. Dużo już było napisane na temat Pana Jarka ale ja dołączam się do dobrej oceny usług.Wykonanie PIERWSZA KLASA. Czysto, profesjonalnie i co najważniejsze Bardzo wysoka jakość. Jedyne do czego bym się "przyczepił" to do tego że czasami bywa "marudny" tzn. trzeba namawiać aby coś zmienić np. przemalować na inny kolor jak już jest na gotowo bo się pewnie spieszy na inna budowę :-) (do małej poprawy elastyczność) ale proszę to nie traktować jako brak rekomendacji ponieważ jest to jedna z najlepszych ekip na mojej budowie...Panie Jarku proszę się nie obrażać:) WIELKI POZYTYW. POLECAM!!!!

12. Kostka brukowa - KAMBRUK Kamil Pecek 503-976-505 - najlepsza cena za m2. Wysoka jakość usług. POLECAM!!!

13. Kamień Szlachetny - Labradoryt z Rokicińskiej...POLECAM

14. Zapomniałem o architekcie - A.Kwadrat - Zofia Tomczak/Zgierz - 501-303-222. Bardzo profesjonalne doradztwo, efekt końcowy zgodny z oczekiwaniem a poza tym najlepsza cena. POLECAM!!!

15. Brama garażowa - łódzka firma Poltau z wycieczkowej - dobra jakość za rozsądna cenę pod warunkiem że negocjujemy z właścicielem. Pierwsza wycena przedstawiciela handlowego była kosmiczna więc udałem się za radą forumowiczów do właściciela p. Bogdana Bodetko i poszło :-) dogadaliśmy się i jest ok. POLECAM !!!

16. Odkurzacz Centralny - Bud-Lux - 503-738-066 wspominany już wielokrotnie. MEGA Pozytyw. Bardzo miły Gość. Profesjonalnie, szybko, bardzo wysona jakość usług za rozsądna cenę. POLECAM!!!!

17. Daszek szklany - z allegro z południa Polski - firma Quabaglass -531-447-395. Super daszek za dobrą cenę. Wykonanie i montaż bez zarzutów. POLECAM

18. Podłoga - Drewnostyl z łodzi. Cena rynkowa, świetny montaż. POLECAM

19. Geodeta Wawrzyńczak ze Zgierza - 42 716-13-29. Bardzo miły gość. Cen rynkowa, jakość usług wysoka. POLECAM

20. Przydomowa oczyszczalnia - zdecydowaliśmy się na szwedzką oczyszczalnie In-Dran firmy Wik-Bud Artur CZubak - 530-830-123. Czy się sprawdzi? Czas pokaże natomiast odnośnie wykonania, terminu realizacji nie mam zastrzeżeń. POLECAM

21. Ocieplenie tarasu i uszczelnienie nad garażem firma ze Zduńskiej Woli - Jerzy Juszczak - 509-275-943. Taras nie przecieka a przy płaskim uszczelnieniu chyba najlepsza rekomendacja. Najlepsza cena. Jakość wykonania bez zastrzeżeń tylko trochę "Figo-Fago" czego nie lubię....Polecam

22. Kominek - Michał Kuraś - 505-443-020. Gość długo okres pracował w firmie wykonującej kominki. Teraz przeszedł na swoja działalność co przełożyło się na cenę "Bardzo dostępną" generalnie nikt nawet nie zbliżył się do niej a jakość usług bardzo wysoka. POLECAM!!!!

23. Trawnik - wspominany już na forum Konrad 511-491-161. Podobnie jak kolega od kominków przeszedł na własną działalność co również przełożyło się na Mega Promocje :-) obiecałem że nie zdradzę ile zapłaciłem ale co tam... trawnik 1000m2 z nawodnieniem Rain-Bird niecałe 10 tyś. Trawka zielona i eligancka:-). POLECAM!!!!!!

24. Kostka Nostalit i wogóle wyroby firmy http://www.rembud-lowicz.pl/‎ to chyba taniej nie znajdziecie jak w Pabianicach firma l NVEST STAL S.C.. Hurtownia Stali Budowlanej 95-200 Pabianice ul. Torowa 40. Mega Ceny :-) można znaleźć na allegro ceny które są nienegocjowalne ponieważ jada na najniższej marży. POLECAM!!

25. Tynki Zewnętrze - ekipa z Poddębić Grzegorz Szafarz 608-426-494 - cena rynkowa z niżej półki ale jakość wykonania z Najwyższej półki - POLECAM!!!

26. Kuchnia, Szafy Wnękowe, Szafki na zmówienie do łazienki i nie tylko Polecam mojego wykonawcę. Ceny rynkowe z możliwością negocjacji ale jakość usług MEGA WYSOKI. Jedna z najlepszych Ekip. Pan Michał - 604-060-610 Mega zorientowany, gość z wizją tzn nie namawia ale bardzo dobrze i mądrze doradza. Mieliśmy robić tylko kuchnię ale po montażu zdecydowaliśmy się na Full (szafy wnękowe, szafy pod wymiar łazienkowe, listwy podłogowe). SUPER. POLECAM!!!! ....dodam tylko że nigdzie się nie ogłasza, robi tylko z polecenia a to chyba najlepsza rekomendacja.....

NA KONIEC Zostawiłem sobie największe "kwiatki"

27. Okna pan Sławomir Gałązka -500-059-348 firma Oknovid z Retkini. Od czego zacząć... Rozmowa z Panem Sławkiem super, przekonywujący, uśmiechnięty, miły, dobra cena..cóż chcieć więcej. I tutaj zaczynają się schody. Słyszałem opinie bo bardzo złej jakości montażu no ale Pan Sławek przekonał że to mit, niestety "MIT" dopadł mnie. Na dzień dzisiejszy wygląda tak że czekam na poprawki z Centrali z Północy Polski ponieważ było tyle reklamacji na montaż iż Oknovid rozwiązał umowę ze wspomnianym gościem. Ja czeka na poprawki chyba w sumie większości okien przy czym jedno największe jest w kształcie banana a zimą tak wiało iż musiałem kupić uszczelki aby karnisz nie odleciał z zasłoną. Okna Schuco a więc całkiem , całkiem...

Zatem jeśli nie chcecie stracić pieniędzy i mnóstwo zdrowia to wystrzegajcie się Pana Sławka Gałązki.Podobno zaczął handlować oknami innej firmy...NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!

28. Kolejne "Asy" to firma montująca balustrady z nierdzewki. Skusiłem się przystępną ceną - Łódź, Kolumny, Sielastal Krzysztof Sielecki. http://sielastal.pl/

Ładna strona internetowa na której ciągle widnieje Rabat 15%. Gość jak Pan Słąwek z Okien Miły, pożartował... nawet się chwilami ubawiłem, niezłe kawały, generalnie, wow taka cena , taki gość to podpisujemy umowę. Wszystko było ok do momentu kiedy nie przyjechałem na budowę. Jadąc z żona już z 50 m było widać iż barierka na wykuszu jest trochę krzywo. No ale daleko pewnie się mylę w końcu mam trochę wadę wzroku no ale się nie myliłem. Różnica miedzy jednym końcem a drugim była Grubo ponad 20cm...tak tak 20 cm. Panowie siedzieli na paletach i czekali...zobaczy czy nie zobaczy..możne się uda....no ale się nie udało. Kolejne poprawki nic nie dały a wręcz przeciwnie. Nie będę rozpisywał się gdyż musiałbym napisać mega wypracowanie odnośnie dalszej współpracy. Powiem tylko że współpraca zakończyła się w sądzie w sensie trwa.... Zatem Omijacie ta firmę szerszym łukiem niż mówi przysłowie. Jest to NAJGORSZĄ firma z która miałem przyjemność. NIE POLECAM SILNIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zatem to tyle. Jak zauważyliście bądź nie nie podałem ekipy budowlanej ponieważ budowałem rodzinnie stan surowy. Zatem preferowałem metodę Gospodarczą starając się jak najwięcej zaoszczędzić ponieważ stwierdzenie że " a co to jest dwa tysiące w porównaniu całą budową" nie do końca jest trafne ponieważ Ci co budowali wiedzą że te właśnie przysłowiowe dwa tysiące brakuje na sam koniec budowy :-)...no ale trzeba się o tym samemu przekonać...

Pozdrawiam a razie pytań chętnie odpowiem.

• 2 weeks później...