Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chodzicie do kościoła czy nie ?

Gość GREG.M

Recommended Posts

Ponawiam pytanie.

Gaga sporo napisała, ale nie otrzymałem odpowiedzi.

To było zresztą do Joshi jako znawczyni Biblii.

Wiem o co Ci chodzi i nie bede sie wdawac z Toba w jalowe sprzeczki. Poza tym uwazam, ze sa lepsi znawcy ode mnie.

Jeżeli tak uważasz, że sprzeczki ze mną na temat Bibli byłyby jałowe, to chyba z Twojej strony. Ja mam argumenty. A Ty? Oto tajemnica wiary?-jak pytanie jest niewygodne?

Dlatego wierząc w Boga nie chodzę do kościoła. Za dużo manipulacji.

A jeżeli wiesz o co mi chodzi, to chociaż powiedz, bo ja myślę, że jednak nie wiesz.

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie odczytuję Bibli literalnie, raczej szukam tam myśli przewodniej, generalnych wzorców. ... Czuje że warto!

Oczywiście ze warto. Tak samo jak warto czytać Koran, Talmud i Księgi innych religii.

W pytaniu było: czy chodzicie do kościoła?

Sądzę, że zwyczajowym, coniedzielnym chodzeniem można niekiedy swoją wiarę poddusić.

Yorki napisał o części z nas /uczestnikach tych rytuałów jako o niewierzących praktykujących. Myślę, że to celne określenie, dlatego je przytaczam.

To chociaż powiedz gdzie pisał. Możliwe, ale nie natrafiłem na to. Mogłabyś być tak uprzejma i zacytować Leona?

Eeee... to nie powazne. Az tak wybiorczo traktujesz nasza rozmowe ? Czyli co ? Nie interesuje Cie rozmowa, tylko zaczepianie mnie ? Mnie to nie bawi...

JoShi prawdziwa kobieta lubi byc zaczepiana :lol:

ktos napisal, ze nie ma "twardych dowodow" na istnienie Boga ....ze jest to kwestia wiary .... zatem czy Wy ...wierzacy ...wierzycie w te wszystkie "opowiesci" o krzewie gorejacym, arce Noego, niepokalanym poczeciu, zmartwychwstaniu czy chociazby przejsciu Mojzesza przez morze ???

Albo sama instytucja spowiedzi - czy nie wydaje sie Wam naciagane ...ze jesli zwierzycie sie ze swoich grzechow innemu czlowiekowi - bedzie Wam odpuszczone ?

Zaczynam troche takim tonem jak ksiadz z ambony ;-))) wiec koncze.

Yoric

To ze ksiadz jest taki a nie inny to nie znaczy ze on nie wierzy w to czego naucza tylko ze nie potrafi zyc tak jak naucza.

Nie potrafi?? Cóż to za usprawiedliwienie. A może nie chce... :roll:

Jeśli wierzysz temu pierwszemu, to z pewnością łatwiej Ci, Joshi, być katoliczką.

pozdrawiam

ktos napisal, ze nie ma "twardych dowodow" na istnienie Boga ....ze jest to kwestia wiary .... zatem czy Wy ...wierzacy ...wierzycie w te wszystkie "opowiesci" o krzewie gorejacym, arce Noego, niepokalanym poczeciu, zmartwychwstaniu czy chociazby przejsciu Mojzesza przez morze ???

Owszem... Ja tak...

Albo sama instytucja spowiedzi - czy nie wydaje sie Wam naciagane ...ze jesli zwierzycie sie ze swoich grzechow innemu czlowiekowi - bedzie Wam odpuszczone ?

Nie wiem jak inni ale ja nie spowiadam sie z grzechow ksiedzu, tylko Bogu w obecnosci ksiedza. Dla mnie to powazna roznica...

Nie potrafi?? Cóż to za usprawiedliwienie. A może nie chce...

To nie usprawiedliwienie. Sama nie jestem idealem, wiec w mysl przypowiesci o belce we wlasnym oku i kolcu w oku blizniego...

W kazdym razie nie bede kamionowac wiarolomnych ksiezy. Zamiast tego wole sie w ich intencji pomodlic.

To chociaż powiedz gdzie pisał. Możliwe, ale nie natrafiłem na to. Mogłabyś być tak uprzejma i zacytować Leona?

Eeee... to nie powazne. Az tak wybiorczo traktujesz nasza rozmowe ? Czyli co ? Nie interesuje Cie rozmowa, tylko zaczepianie mnie ? Mnie to nie bawi...

Faktycznie napisał. Nie zauważyłem. Przepraszam. Na potrzeby kościoła zostało wywalone 2 przykazanie o którym pisze Leon.

Dlatego zadałem Tobie pytanie, a nie komuś innemu, gdyż napisałaś, żeby czytać ze zrozumieniem, czy coś w tym sensie.

Czyli wychodząc, że czytasz ze zrozumieniem, widzisz manipulacje kościoła i zgadzasz się z tym. Dziwne podejście do sprawy.

Mógłbym przykłady mnożyć, ile jest przekrętów związanych z Pismem Świętym. Ale chyba nie o to chodzi.

Nie chodzę do kościoła, bo to dostrzegam. Nie mogę pogodzić się z robieniem poprawek do Pisma Świętego.

Joshi,

Podobno ...nawet zwykly czlowiek moze ochrzcic drugiego i bedzie to tak samo skuteczny chrzest jak "ksiezy".

Czemu wiec w tak ...powiedzmy drobnej sprawie jak spowiedz niezbedna jest obecnosc ksiedza ?? czyzby Bog nie mogl Cie wysluchac osobiscie ? czy ksiadz w jakis tajemny sposob przekazuje swojemu przelozonemu Twoje slowa ? i czy naprawde "odklepanie" kilku zdrowasiek spowoduje, ze naprawde poczujesz sie oczyszczona ? rozgrzeszona ?

Yoric

Czyli wychodząc, że czytasz ze zrozumieniem, widzisz manipulacje kościoła i zgadzasz się z tym.

Tyle ze nie dostrzegam nigdzie aby kosciol nakazywal modlenie sie do obrazow i figorek. Poza tym dla mnie to nie jest manipulacja. Dla inteligentnego czlowieka wystarczy "nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna" i dla mnie to jest rownoznaczne z "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego,

co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani tych rzeczy,

które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą,

a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mnie miłują i strzegą

przykazań moich. "

Sadze, ze nie o rzezbienie chodzi a o oddawanie tym rzezbom kultu. Dla mnie to ciagle jest pierwsze i najwazniejsze przykazanie.

Podobno ...nawet zwykly czlowiek moze ochrzcic drugiego i bedzie to tak samo skuteczny chrzest jak "ksiezy".

Czemu wiec w tak ...powiedzmy drobnej sprawie jak spowiedz niezbedna jest obecnosc ksiedza ??

Spowiedz to nie jest drobna sprawa. Przy konfesjonale slucha mnie Bog a nie tylko ksiadz. To znaczy, ze jednak znajduje dla mnie troche czasu. A ksiadz jest posrednikiem bo tak zostalo ustanowione w Nowym Testamecie.

Tak dla scislosci. Chrzest przeprowadzony przez osobe swiecka moze byc tylko w wyjatkowych okolicznosciach, na przyklad gdzy dziecku grozi bliska smierc. Podobnie jest z Sakramentem Pokuty. Wtedy mozesz sie wyspowiadac dowolnej osobie, ktora zechce Cie wysluchac.

i czy naprawde "odklepanie" kilku zdrowasiek spowoduje, ze naprawde poczujesz sie oczyszczona ? rozgrzeszona ?

Nie. Jest kilka warunkow dobrej spowiedzi. Po pierwsze spowiedz musi byc szczera i nie wolno taic nawet najbardziej wstydliwych grzechow. Po drugie spowiedz musi byc zwiazana z mocnym postanowieniem poprawy. Pokuta to nie tylko odklepanie zdrowasiek, ale czas poswiecony na zastanowienie sie nad wlasnymi slabosciami i swiadectwo szczerej checi poprawy. Jesli te wszystkie warunki sa spelnione to czuje sie oczyszczona. Jesli nie to nie mam po co isc do spowiedzi.

Joshi,

Czemu wiec w tak ...powiedzmy drobnej sprawie jak spowiedz niezbedna jest obecnosc ksiedza ?? czyzby Bog nie mogl Cie wysluchac osobiscie ? czy ksiadz w jakis tajemny sposob przekazuje swojemu przelozonemu Twoje slowa ? i czy naprawde "odklepanie" kilku zdrowasiek spowoduje, ze naprawde poczujesz sie oczyszczona ? rozgrzeszona ?

Yoric

Spowiedź do "ucha" została wprowadzona chyba w 12 wieku. Panujący za pośrednictwem kleru chcieli wiedzieć co planują ich przeciwnicy.

Do Yoshi.

Trójca Święta, Maryja zawsze dziewica. Gdzie o tym jest napisane w Piśmie Świętym? Kto z Marii zrobił dziewicę?

Modląc się przed obrazem Matki Boskiej łamiemy te cytowane przez Ciebie przykazanie. A nawiasem pytam: O jaką matkę Boską chodzi? Bóg miał matkę? Jest jeden Bóg i rozmnażanie go do Trójcy jest przegięciem, ale to przecież tajemnica wiary. Tajemnica, którą wymyślił sam człowiek i nie potrafi tego uzasadnić, umiejscowić w Piśmie Świętym.