smartcat 01.09.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Jednym słowem idziecie na łatwiznę ) Czy ja wiem czy na łatwiznę...? Abstrahując od ostatniego przykładu nie jest łatwo w Polsce być wierzącym i na dodatek katolikiem. Jest sie wtedy oskarzanym o ciemnogród, posądzanym o fanatyzm itp. I jeśli broni sie swojej wiary i przekonań to trudno nazwac to pójściem na łatwizne. Natomiast, jeśli juz to, pójsciem na łatwiznę jest moim zdaniem zycie bez wiary, bez religii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 01.09.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A to ciekawe Czyli co? Nie można już mieć własnego zdania - odmiennego od Twojego, aby nie narazić się na takie uwagi ? ...no ubolewam, ze wypowiadasz sie o sprawach, ktorych nie rozumiesz... lubisz jak ktos Twoje zachowania, zwiazane z czyms, co jest dla Ciebie wazne, nazywa 'idiotyzmem'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 01.09.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Jednym słowem idziecie na łatwiznę ) Czy ja wiem czy na łatwiznę...? Abstrahując od ostatniego przykładu nie jest łatwo w Polsce być wierzącym i na dodatek katolikiem. Jest sie wtedy oskarzanym o ciemnogród, posądzanym o fanatyzm itp. I jeśli broni sie swojej wiary i przekonań to trudno nazwac to pójściem na łatwizne. Natomiast, jeśli juz to, pójsciem na łatwiznę jest moim zdaniem zycie bez wiary, bez religii. no coż... to też ostra ocena... pamietaj, że wiara jest łaską i nie każdy ją otrzymuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.09.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 ...no ubolewam, ze wypowiadasz sie o sprawach, ktorych nie rozumiesz... lubisz jak ktos Twoje zachowania, zwiazane z czyms, co jest dla Ciebie wazne, nazywa 'idiotyzmem'? O i tu się przewiozłeś kolego. Ostatnio nie jestem czasowy, ale jak się "obrobię" to jestem gotowy do polemiki podpartej publikacjami, dowodami i takie tam, wliczając w to cytowanie fragmentów biblii. Co do tych idiotyzmów - chyba źle odczytałeś moją wypowiedź. Idiotyzm to modlenie się do "świętych figurek" i wypraszanie u nich łask - w tym uzdrowień i tym podobnych. Ten idiotyzm jest jednocześnie zaprzeczeniem najważniejszego z przykazań - Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 01.09.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 no coż... to też ostra ocena... pamietaj, że wiara jest łaską i nie każdy ją otrzymuje... W swietle tego co cytuje Renatka to chyba rzeczywiscie ostra, no ale nie wziąłem pod uwage jej postu przy tej wypowiedzi. Bo wtedy życie bez wiary, bez duchowości to jest dopiero jazda bez trzymanki i potężne wyzwanie żaden tam spacerek przez zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.09.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A "show must go on!" - no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 01.09.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 [quote="JoShi" Mysle, ze swoja agresja sploszyliscie nastepnych forumowiczow... Agresją?? Dla mnie to zderzenie kontrowersyjnych opinii, chwilami z pewnością cynicznych. Te pomijam. Luc mógłby sobie ODPUŚCIĆ. Dla mnie paskudną cechą, gorszą po stokroć od agresji jest np.zakłamanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.09.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Czy ktoś z nas tutaj dyskutujących/wierzących/ mówi Wam, jak macie zyć? Czy czujecie sie atakowani? Skąd ta agresja, wymuszanie, żądanie dowodów? Czy nie jesteście całkiem pewni, że dobrze wybraliscie idąc drogą ateizmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 01.09.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 MAJKA, ja też uważam sie za wierzącą, może ułomną, ale jednak. Nie czuję tu jednak zmasowanego ataku ,a pytanie o dowody mieści się dla mnie w granicach zdrowej dyskusji. Nic mnie tu nie obraża. Cóż w tym złego,że mamy różne opinie. Nikt z adwersarzy się tu nie naśmiewa, ani nie poucza, jak żyć. Wypowiedzi wyjątkowo cyniczne jak wspomniałam -pomijam. Aż się prosi -więcej tolerancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.09.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Leon. Obietnica to obietnica Ewangelia Św. Mateusza. Jezus wzgardzony w Nazarecie: 55. Czyż nie jest to syn cieśli? Czyż matce jego nie jest na imię Maria, a braciom jego Jakub, Józef, Szymon i Juda? 56. A siostry jego, czyż nie są wszystkie u nas? Skąd ma tedy to wszystko? W innych Ewangeliach, np. Św. Marka jest podobny tekst. Albo to: Ewangelia Św. Jana. Jezus i jego bracia. 3. Rzekli więc do niego bracia jego..... 5. Bo nawet bracia jego nie wierzyli w niego. To nie jest głos w dyskusji. To spełniona obietnica dla Leona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 01.09.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Do Luca....wczoraj nie odpowiedziałam na Twoje pytanie o moje doświadczanie Boga... wczoraj przed zaśnięciem znalazłam jednak tekst, który w dość dobry sposób oddaje moje osobiste doświadczenie:"Nie można udowodnić istnienia Boga w senie dowodzenia w jakim się spotykamy w naukach matematyczno-przyrodniczych. Dowody należa do świata rzeczy [...] Istnieje jednak "doświadczenie Boga " w powszednim dniu człowieka. Podczas gdy "dowody" skierowane są jedynie do rozumu, "doświadczenie" obejmuje całego człowieka z wszelkimi jego siłami. Takiego doświadczenia nie można tworzyć, ani też zachwiać za pomocą samego rozumu, za nim bowiem stoi mądrość całego życia [...] Filozof E. Bloch powiada "Istnieje taki rodzaj poznania, do którego dochodzi się tylko wówczas, gdy jest się nim zainteresowanym" (F. Krenzer: Taka jest nasza wiara, Editions du dialogue, Paris 1981, s. 29).i jeszcze jeden fragment: "Trzeba zatem wiarę praktykować, by w ten sposób zrozumieć ostateczne powiązania, by w ten sposób osiągnąć pewność wiary! Nie wiodą do tego teoretyczne rozważania: wszystko to są tylko punkty oparcia i wstępne ćwiczenia. Wiara jest czymś więcej niż poznaniem. Obejmuje nie tylko intelekt, ale całego człowieka, który powinien jednak w całości dac się jej objąć. Musi wkroczyć w sam środek, zacząć praktykować wiarę, nawet gdyby ewentualnie na początku było to jedynie "na próbę", "jak gdyby". W praktykowaniu wiary i w życiu nią doświadcza się, jakie przynosi owoce, jak dzięki niej rzeczy nabierają kształtu, jak wyjaśnia się wiele wątpliwości życiowych, jak bardzo opłaca się żyć w tym świecie wiary i jak wszystko uzyskuje swój ostateczny sens. I to praktyczne wypróbowywanie wiary w życiu codziennym przynosi człowiekowi - jeśli to w ogóle dla niego możliwe i zgodne z pojęciem wiary - pewnośc głębszą i bardziej autentyczną, a także bardziej ludzką, dlatego też bardziej doniosłą niż wszelkie wyłącznie intelektualne dowodzenie (Ibidem, s. 362).Od siebie dodam, że moja wiara bierze się właśnie z doświadczania i praktykowania wiary....Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 01.09.2005 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 gaga2 Ta odpowiedz podoba mi sie.Nie w sensie,ze ladna,tylko dlatego ze piszesz jak sprawy sie maja.Zupelnie odwrotnie niz wypowiedzi w stylu Joshi i kilku innych forumowiczow,ktorzy odpowiadajac, skupiaja sie na leciutkim docinkom,uwypuklajac rzeczy mniej istotne ,niewiele znaczace,stanowiace pobocze wypowiedzi.Leciutko zas przebiegaja po sednie odpowiedzi interlokutora.Lub pomijaja je,sedno,wynioslym milczeniem.A pozniej zadziwienie nad jeszcze bardziej cieta riposta.Tacy katolicy robia wiecej zlego swoim dawaniem swiadectwa,niz by milczeli.Nie odmieni ich tez moja wypowiedz.Sam nie wiem,po co to pisze.Moze dlatego samego powodu,dla ktorego przestalem wierzyc i chodzic do kosciola.Kosciol wszak tworza ludzie.Prawdopodobnie wyznawcy innych religii tez sa hipokrytami.Prawdopodobnie tez zyja niezgodnie z zasadami gloszonymi przez ich koscioly.Tylko ze ja tak nie moge,nie chce.W sprawach wiary istnieje dla mnie tylko biale i czarne.I nie wazne,ze Chrystus kazal wybaczac.Wypowiadam sie jednak o polskim kosciele,bo urodzilem sie ,wychowalem,ksztalcilem,zylem,bedac Polakiem katolikiem.Dlatego mam prawo glosno na temat polskiego kosciola sie wypowiadac.I rzuce sie z furia na kazdego,kto tego prawa mi odmowiNie uznaje tez tematow tabu,jezeli o religie chodzi.Bo obraza uczuc religijnych?Raczej unikanie niewygodnych tematow,a raczej podtematow,skoro religia to temat glowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fan4x4 02.09.2005 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Gaga 2 Przyjemnie się czyta to o czym piszesz. Joshi. Twoje podejście do sprawy przeczy wszelkim zasadom katolickim. Ludzie widząc podobne zachowania odchodzą od kościoła. W ten sposób wiary nie obronisz. Robisz dużą krzywdę wierzącym. Podjęłaś walkę, to walcz uczciwie. Nie posługuj się stwierdzeniami i przykładami na które nie masz pokrycia. Których znaczenie wypaczasz. Ośmieszasz w ten sposób i siebie i wierzących. Ośmieszasz kościół.Coraz częściej zastanawiam się, czy jest sens uczestniczenia w coniedzielnych nabożeństwach widząc co wyprawia się po. pozdrawiamLucek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 02.09.2005 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Gaga2 - piękne i mądre słowa - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 02.09.2005 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Piękny dzień mamy dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 02.09.2005 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Nie bądźcie tak surowi dla JoShi. Z tego co czytam w żadnym miejscu nie robiła osobistych wycieczek i nie przekraczała dobrego smaku (czego nie można powiedzieć o adwersarzach). Szacunek dla cierpliwości w kontynuowaniu dyskusji na tylu frontach - to nie jest łatwe. Udanego dnia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 02.09.2005 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 "Pokój Wam, ludzie żyjący w różnych ustrojach społecznych, ekonomicznych, politycznych! Pokój jako owoc podstawowego ładu, jako wyraz poszanowania prawa do życia, do prawdy, do wolności, do sprawiedliwości i do miłości każdego człowieka." /Jan Paweł II, 15 kwietnia 1979 r., Urbi et Orbi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.09.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Wypowiadam sie jednak o polskim kosciele,bo urodzilem sie ,wychowalem,ksztalcilem,zylem,bedac Polakiem katolikiem. Dlatego mam prawo glosno na temat polskiego kosciola sie wypowiadac. I rzuce sie z furia na kazdego,kto tego prawa mi odmowi Nie uznaje tez tematow tabu,jezeli o religie chodzi. Jesli o mnie chodzi to nie odmawiam Ci tego prawa. Ba, wiecej. W wielu kwestiach przyznam Ci racje. Tyle, ze nie nawidze uogolnien. Wytykajac najbardziej jaskrawe bledy i mowiac ze "wszyscy katolicy to..." popelniasz powazny blad. Na to tylko chcialam Ci zwrocic uwage. Jesli zastanowisz sie glebiej i uznasz, ze nie wszyscy katolicy sa nietolerancyjni, zaklamani, balwochwalczy itak dalej to mozemy dalej dyskutowac o patologiach jakie maja miejsce w kosciele. JEdnakze tylko pod tym jednym warunkiem, ze przyjmiesz do wiadomosci ze uogolnianie jest zle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.09.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Twoje podejście do sprawy przeczy wszelkim zasadom katolickim. Ludzie widząc podobne zachowania odchodzą od kościoła. W ten sposób wiary nie obronisz. Robisz dużą krzywdę wierzącym. Podjęłaś walkę, to walcz uczciwie. Zaraz zaraz. Je nie podjelam zadnej walki. Ja przedstawiam swoje podejscie do sprawy. Poza tym nie czuje sie nieuczciwa. Jesli przeczytasz uczciwie wszystkie moje wypowiedz w tym temaciei to dowiesz, sie, ze ani nie jestem idealem ani sie na taki nie kreuje. Nie kreuje sie rowniez na walczaca katoliczke. Padlo kilka pytan wiec odpowiedzialam jakie jest moje pojmowanie sprawy. Co w tym nieuczciwego ? Jestes katolikiem, ze czyjesz sie przeze mnie skrzywdzony ? Nie posługuj się stwierdzeniami i przykładami na które nie masz pokrycia. Których znaczenie wypaczasz. Ośmieszasz w ten sposób i siebie i wierzących. Ośmieszasz kościół. A tak konkretniej ? Ktora z moich wypowiedzi wTwoim przekonaniu osmiesza kosciol ? Coraz częściej zastanawiam się, czy jest sens uczestniczenia w coniedzielnych nabożeństwach widząc co wyprawia się po. A co sie wyprawia ? Ja nie wyprawiam nic zlego po wyjsciu z kosciola, dlatego nie mam takich dylematow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.09.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Od siebie dodam, że moja wiara bierze się właśnie z doświadczania i praktykowania wiary.... Dzieki za ten tekst. Jest w nim wszystko czego wlasnymi slowami wypowiedziec nie potrafie... Jeszcze raz dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts