m.dworek 31.08.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 no ladnie sie porobilo na chwile zostawic was samych.... zauwazcie ze dyskusja miala byc tylko na temat czy chodzimy do kosciola, czy tez nie czyli cos w rodzaju ankiety a tutaj co widze?- zaciekle wymiany zdan dwoch obozow za i przeciw istnieniu boga moze olejmy to czy istnieje czy nie bo tego na pewno tu nikt nei rozstrzygnie, ani nawet nikogo nie przekona do zmiany swojego zdania wazniejsze chyba jest pytanie czy jesli istnieje bog- to czy mozna go identyfikowac z kosciolem jakimkolwiek, albo raczej jak czynia to tzw niepraktykujacy czy niewierzacy (bo to to samo )- zostawic ten temat w przestrzeni wlasnego sumienia, duszy. mnei osobiscie takie wyjscie wydaje sie logiczniejsze, gdyz nei kalam wtedy mego stanu ducha skojarzeniami z krwawa historia kosciola i ta cala szopka ktora dzis na codzien obserwujemy a ktora w moim przekonaniu w najblizszej przyszlosci doprowadzi do odejscia ludzi od kosciola, lub tez kosciol aby temu zapobiec umocni swoja pozycje w panstwie by kiedys jak za starych dobrych czasow kontrolowac cale spoleczenstwo i sila nawracac zblakane owieczki na jedyna sluszna droge do nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Wybacz,ale Twoja osoba,a raczej profesja - fizyk,znaczy sie ,korci mnie do zadania pytania. Jak Ty, jako fizyk,laczysz udzial boga w powstaniu swiata z naukowym udowodnieniem powstania Ziemii ,poprzez wybuch supernovej. Gwoli scislosci SUPERNOWEJ po polsku. Po drugie supernowa nie ma nic wspolnego z powstaniem wszechswiata. Jest to ostatnie stadium 'zycia' niektorych gwiazd i jako zjawisko obserwowane jest od czasu do czasu. Wiesz, ze gdzies dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele. Podpowiem Ci. Chodzilo Ci o wielki wybuch. To moze mi powiesz co bylo sila sprawcza wielkiego wybuchu ? Dla mnie odpowiedz jest prosta... Jako naukowiec wiem, ze naukowcy nie maja pojecia skad sie wzielo takie nagromadzenie energii. A z tym udowodnieniem to nie jest tak slotko bo do pelnego udowodnienia ciagle brakuje nam miliardow ton antymaterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Jest napisane w Biblii, że "prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho ugielne niż bogaczwoi uda się wejść do królestwa bożego". A mimo to ludzie gormadzą majątek http://www.polska.pl/galeria/gallery.htm?what=alpha&view=slide&gal_id=60042&category_id=5&sh=6 Magdzia ucho igielne to nazwa bramy ... pzdr No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na to, że "opłata" za mszę świętą stanowi utrzymanie księdza. Czy 900 zł na miesiąc to wysoka "pensja"? 900 zł od jednej tylko osoby zlecającej odprawienie gregorianki ? To bardzo dużo. To jest MASA pieniędzy dla kogoś, kto nie ma na utrzymaniu rodziny, nie płaci czynszu, nie dojeżdza do pracy (benzyna, bilety miesięczne), nie ponosi kosztów jakie my szarzy obywatele zazwyczaj mamy (abonament za TV, komórkę, rozrywki, ciuchy itp). W zasadzie ksiądz płaci tylko za jedzenie i media, typu woda, gaz, prąd. 900 to jest bardzo dużo pieniędzy, zważywaszy na to, że jest bardzo wiele RODZIN (czyli więcej niż jeden człowiek) które muszą wyżyć za mniejszą sumę MIESIĘCZNIE. A te 900zl. dla księdza to jest jednorazowa fucha, jakich w miesiącu pewnie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Użyłem przenośni. Zresztą ostatnio dla mnie kościół to w znaczącej wierze PIENIĄDZE - A Ty ciagle mieszasz kosciol z wiara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Czyli co? Małpy były na świecie przed Bogiem ? Nie... Wedlug Biblii Bog przed czlowiekiem stworzyl zwierzeta. Czyli wszystko sie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło... Nie w sandomierzu tylko w murze okalajacym swiatynie w jerozolimie byla taka brama zwana uchem igielnym. Troche wysilku i szczerych checi i sama dotrzesz do tej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło... Nie w sandomierzu tylko w kazdym izraelskim miescie byla taka brama zwana uchem igielnym. Troche wysilku i szczerych ceci i sama dotrzesz do tej informacji. Link który podrzuciła brzoza prowadzi do strony "Sandomierz i okolice" na której to stonie jest zdjęcie takiej bramy. Dlatego tak napisałam. No, chyba że się nie znam i "jakieś izraelskie miasto" znajduje się w okolicach Sandomierza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło... Nie w sandomierzu tylko w kazdym izraelskim miescie byla taka brama zwana uchem igielnym. Troche wysilku i szczerych ceci i sama dotrzesz do tej informacji. Link który podrzuciła brzoza prowadzi do strony "Sandomierz i okolice" na której to stonie jest zdjęcie takiej bramy. Dlatego tak napisałam. No, chyba że się nie znam i "jakieś izraelskie miasto" znajduje się w okolicach Sandomierza... Dobrze to poszukaj samodzielnie. Nie jest trudno... Ot chocby: http://wiki.u.szu.pl/__ATWIEJ.HTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło... Nie w sandomierzu tylko w kazdym izraelskim miescie byla taka brama zwana uchem igielnym. Troche wysilku i szczerych ceci i sama dotrzesz do tej informacji. Link który podrzuciła brzoza prowadzi do strony "Sandomierz i okolice" na której to stonie jest zdjęcie takiej bramy. Dlatego tak napisałam. No, chyba że się nie znam i "jakieś izraelskie miasto" znajduje się w okolicach Sandomierza... Dobrze to poszukaj samodzielnie. Nie jest trudno... Ot chocby: http://wiki.u.szu.pl/__ATWIEJ.HTM Aż tak mi na tym nie zależy. Zresztą, nie wiem, po co w ogóle brzoza wklejała link uświadamiający, ja tylko przytoczyłam słowa z Biblii, ze Starego Testamentu bodajże. O, nie, poprawka, skorzystałam z informacji... Ew. wg. św. Mateusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 31.08.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 po co te klotnie o uszy? przeciez obojetnie czy chodzilo o ucho igly czy waska brame sens jest i tak jeden ze wielblad chocby sie ..... to przez nia nie przejdzie i to samo niby dotyczy bogaczy ciekawe ze powiedzial to jezus, a ludzie wierzacy oraz wszyscy ksieza lacznie z kazdym papiezem maja te slowa w d..... mysla chyba ze w tym punkcie Jezus (pisze z duzej na wyrazne zyczenie jakiegos forumaka) akurat sciemnial niezly cyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Aż tak mi na tym nie zależy. Zresztą, nie wiem, po co w ogóle brzoza wklejała link uświadamiający, ja tylko przytoczyłam słowa z Biblii, ze Starego Testamentu bodajże. Brzoza jak sadze przytoczyla to po to, zeby pokazac, ze Biblie nie tylko nalezy czytac, ale rowniez czytac ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 31.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 A propos zwierzęcości naszego bytu w przypadku braku wiary. Przecież jesteśmy zwierzętami w sensie biologicznym. Mało tego, zgodnie z teorią Freuda WSZYSTKIE nasze zachowania są zdeterminowane popędem płciowym, zwłaszcza w przypadku facetów. Pracujemy, bo chcemy więcej zarabiać, żeby mieć więcej, żeby móc lepiej wyglądąć, czyli żeby mieć lepszą samicę...ooops przepraszam kobietę! Budujemy domy, żeby zapewnić schronienie naszej rodzinie, będącej przedłużeniem naszego materiału genetycznego. W obronie własnych dzieci jesteśmy skłonni zabić. Doskonalimy ciało na siłowni i umysł w szkole, pracy żeby być lepszym od innych, atrakcyjniejszym, żeby mieć lepszą, równą sobie partnerkę. Dobór naturalny sprawia, że osobniki niesprawne, ułomne umierają bezpotomnie. Czy któraś z szanownych koleżanek wyszłaby za mąż za śmierdzącego menela spod mostu i chciałaby mieć z nim dzieci ?!! Wszystko kręci się jak w zegarku dzięki matce naturze i teori ewolucji. W tym wszystkim nie miejsca na metafizykę, jest tylko konkurencja mniej lub bardziej dzika. Taaaa... To jak się ma do tego to co zrobił Kolbe w Auschwitz ? To co zrobił Kolbe było czymś wyjątkowym, nie wiem czy byłbym w stanie zdobyć się na coś takiego. Ale cała sytuacja w jakiej się On znalazł jest tylko potwierdzeniem mojej tezy ! Kolbe znalazł się w obozie koncentracyjnym bo Polskę napadli Niemcy. Niemcy byli silniejsi i bardziej agresywni od Polaków. Mordowali kogo się dało, żeby zdobyć tzw. "przestrzeń życiową" dla swoich. Polacy nie byli w stanie obronić swoich dzieci i kobiet. Nie byli w stanie obronić nawet samych siebie. Obawiam się, że tak jest do dziś. Niemcy ogłosili się rasą panów, stosowali czystki rasowe, wybrani chłopcy z Wehrmachtu zapładniali niemieckie kobiety w celu prokreakcji i "produkcji" jak największej liczby czystych rasowo zdobywców swiata. Przykłady można by podawać bez końca. Polacy w tym czasie tłumnie oblegali kościoły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 po co te klotnie o uszy? przeciez obojetnie czy chodzilo o ucho igly czy waska brame sens jest i tak jeden ze wielblad chocby sie ..... to przez nia nie przejdzie No wlasnie ze nie, bo przez ta brame jednak by sie jakos przecisnal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 31.08.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Aż tak mi na tym nie zależy. Zresztą, nie wiem, po co w ogóle brzoza wklejała link uświadamiający, ja tylko przytoczyłam słowa z Biblii, ze Starego Testamentu bodajże. Brzoza jak sadze przytoczyla to po to, zeby pokazac, ze Biblie nie tylko nalezy czytac, ale rowniez czytac ze zrozumieniem ty joshi masz widac jakies kompleksy w temacie czytania ze zrozumieniem (nie bez powodu ) ze tak przy kazdej okazji podkreslasz te zrozumienie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 po co te klotnie o uszy? przeciez obojetnie czy chodzilo o ucho igly czy waska brame sens jest i tak jeden ze wielblad chocby sie ..... to przez nia nie przejdzie i to samo niby dotyczy bogaczy ciekawe ze powiedzial to jezus, a ludzie wierzacy oraz wszyscy ksieza lacznie z kazdym papiezem maja te slowa w d..... mysla chyba ze w tym punkcie Jezus (pisze z duzej na wyrazne zyczenie jakiegos forumaka) akurat sciemnial niezly cyrk Właśnie o to chodzi. Wymądrzanie się nt. ucha igielnego (czym by ono nie było) a gubienie sensu tego zdania - że bogaczom TRUDNO będzie osiągnąć zbawienie. Tego nikt nie pamięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 ty joshi masz widac jakies kompleksy w temacie czytania ze zrozumieniem (nie bez powodu ) ze tak przy kazdej okazji podkreslasz te zrozumienie tekstu No bo trudno sie dyskutuje na forum z ludzmi, ktorzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 31.08.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 po co te klotnie o uszy? przeciez obojetnie czy chodzilo o ucho igly czy waska brame sens jest i tak jeden ze wielblad chocby sie ..... to przez nia nie przejdzie No wlasnie ze nie, bo przez ta brame jednak by sie jakos przecisnal ty to widze nie tylko nie masz zrozumeinia tekstu, ale nawet slowa mowionego, czytanego (bo chyba slyszalas juz ten tekst na jakiejs mszy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Właśnie o to chodzi. Wymądrzanie się nt. ucha igielnego (czym by ono nie było) a gubienie sensu tego zdania - że bogaczom TRUDNO będzie osiągnąć zbawienie. Tego nikt nie pamięta. Mow za siebie... Tak bedzie bardziej sprawiedliwie i obiektywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 A w ogóle, to po co ta cała dyskusja? Pytanie było krótkie - czy chodzimy do koscioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts