Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Pyrekcb
z tego co pamiętam u mnie to szło w ustawowym czasie

Na to chyba nie ma ustawowego czasu - jak znajda błedy w operacie, to oddaja do poprawki.

Załatwiałem ten temat prawie dwa miesiące, bo mapkę robiła mi znajoma "spoza układu"... :-?

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pyrekcb
Witam wzystkich po długiej nieobecości.

Odezijcie się bo widzę, że forum zamiera i powstaje lista ogłoszeń co kto ma do sprzedania.

Może wrócimy do pomysłu spotkani naszej grupy? :lol:

Więc sie odzywam... :lol:

Witałem sie w wątku do przywitań, a teraz odnalazłem "moją" grupę.

Nie mam za bardzo czasu na forum, ale od czasu do czasu coś tam przeczytam i skrobnę... :wink:

A co do inwestycji - czekam na wyłączenie z produkcji rolnej i składam papiery o pozwolenie. Może w tym roku uda się zrobic chociaż "zerówkę"... :p

A co do inwestycji - czekam na wyłączenie z produkcji rolnej i składam papiery o pozwolenie. Może w tym roku uda się zrobic chociaż "zerówkę"... :p

Ile już czekasz na wyłączenie i gdzie sie budujesz?

Gość Pyrekcb

Składałem 23 maja - kazali podjechac za 30 dni, czyli jeszcze dwa tygodnie czekania.

Składałem 23 maja - kazali podjechac za 30 dni, czyli jeszcze dwa tygodnie czekania.

Daj znać jak Ci wydadzą papier.

Przy okazji - zgodnie z KPA urząd ma obowiązek wydać decyzję niezwłocznie, więc jeżeli tego ni erobi to możnaby wnieść skarge na bezczynność urzędu.

Gość Pyrekcb

Przy okazji - zgodnie z KPA urząd ma obowiązek wydać decyzję niezwłocznie, więc jeżeli tego ni erobi to możnaby wnieść skarge na bezczynność urzędu.

Szczerze mówiąc - nie znam się na tym.

Przy składaniu wniosku otrzymałem informację 30 dni - ani dłużej, ani krócej.

Pytałem się, czy można się wcześniej dowiedziec, a dziewczyna odpowiedziała mi, że nie - po prostu przyjechac za 30 dni bez dowiadywania się.

Może chcą po prostu uniknąć telefonów z pytaniami...? :wink:

Szczerze mówiąc - nie znam się na tym.

Przy składaniu wniosku otrzymałem informację 30 dni - ani dłużej, ani krócej.

Pytałem się, czy można się wcześniej dowiedziec, a dziewczyna odpowiedziała mi, że nie - po prostu przyjechac za 30 dni bez dowiadywania się.

Może chcą po prostu uniknąć telefonów z pytaniami...? :wink:

Pewnie tak jak mówisz - chą uniknąć telefonów. Nie mniej nie mają prawa występować z takimi żądaniami do petenta.

Ogólnie w tym urzędzie wszystko jest jakieś "na łaskę" i niemiłe. Dziwię się staroście, że to toleruje, bo złość ludzi może się na nim skupić...

Ja już czekam 2 tygodnie i dzisiaj zamierzqam do nich dzwonić. Nie wiem czy będę składał skargę na bezczynność urzędu - musze najperw pogadać z kierolem, czy wszystkie inne dokumenty mamy gotowe.

BTW, czy kazali Ci przynieść wypis z rejestru gruntów i wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego?

• 2 months później...
Gość Pyrekcb
Pewnie tak jak mówisz - chą uniknąć telefonów. Nie mniej nie mają prawa występować z takimi żądaniami do petenta.

Już nie pamiętam, czy odpisywałem na privie... :oops:

"Papier" dali równo po 30 dniach - pojechałem, "pani z okienka" upewniła się, że minęło 30 dni ( :o ), po czym wydała papir.

Ogólnie w tym urzędzie wszystko jest jakieś "na łaskę" i niemiłe. Dziwię się staroście, że to toleruje, bo złość ludzi może się na nim skupić...

Tu się zgodzę - złożyłem kpl dopkuemtów do PNB, po 30 dniach mniej więcej pisemko, żeby uzupełnić (takie pierdoły, że śmiech na sali :-? ), pojechałem i chciałem się dowiedzieć konkretnie, jak mam zrobić te poprawki, a pani naczelnik (podpisana na pisemku) stwierdziła, że nie jest geodetą i nie wie... :o

Odesłała mnie do pokoju obok, gdzie wszyscy wchodzili sobie bez kolejki, a ja musiałem czekac. Wreszcie "zlitowała się" nade mną i wysłała do jeszcze innego pokoju. Tak "mlaskająca" jedzeniem pani z łaską wytłumaczyła mi, OCB... :-? Komuna "pełnom gembom"... :evil:

Ja już czekam 2 tygodnie i dzisiaj zamierzqam do nich dzwonić. Nie wiem czy będę składał skargę na bezczynność urzędu - musze najperw pogadać z kierolem, czy wszystkie inne dokumenty mamy gotowe.

Mój architekt tez się chciał z nimi "boksować", ale z racji tego, że On w lato siedzi na rancho kilkadziesiąt km od W-wy, a ja się guzik znam na tym wszystkim - odpuścilismy. :-?

BTW, czy kazali Ci przynieść wypis z rejestru gruntów i wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego?

Z tego, co pamiętam, to tak.

A tak na marginesie - pewnie powyższe info już Cię nie interesuje, bo minęło sporo czasu... :lol:

Ale tak jakoś nie zaglądałem do "grup budujących", a nasza ożarowska "spadła" gdzies w odmęty internetu... :D

Jeszcze jedno - musze zrobić przyłącze prundu i wody - mam wstępne warunki, jak teraz dalej zadziałać?

Znacie może kogoś, kto to zrobi fachowo, w miarę sprawnie i w ludzkich pieniądzach? :roll:

No i na koniec - może ktoś poleci "koparkowego" oraz "studniowego"...? :)

Nie rozumiem czegoś... Czy w pisemku, które dostałeś po 30 dniach nie było napisane co należy zmienić i przede wszystkim na jakiej podstawie prawnej?? Ja chyba w takiej sytuacji odpowiedziałbym pismem, że wezwanie jest bezzasadne i wzywam do przywrócenia terminów ustawowych.

Ehhhhh. niedługo będę składał o PNB....

Z drugiej strony to trochę ryzykownie walczyć, jeżeli jeszcze będzie trzeba załatwić odbiór domu, a tu jak wiadomo nigdy nic nie jest super idealnie....

Wyłączenie odebrałem po 3-ech tygodniach, ale co ciekawe podpisane było już" po 10 dniach. Trzeba dzwonić i rozmawiać z panem Michałem.

Żądanie wypisu z ewidencji gruntów jest całkowicie nielegalne - rejestr ten jest prowadzony przez wydział wydający decyzje o wyłączeniu.

Żądanie wypisu z MZP jest też nielegalne - MZP jest aktem prawa miejscowego i winien być znany urzędowi. To tak jakby (odpukać) Ciebie okradli, a policja odmówiła przyjęcia zgłoszenia do czasu dostarczenia przez Ciebie Kodeksu karnego.

---

W sprawie wodociągu zadzwoń do CEWOK - może oni kogoś poradzą.

Też zauważyłem że grupa Ożarowska spada i spada.... No xóż... Przeprowadzamy się do gminy mocno geriatrycznej :-)

Gość Pyrekcb
Nie rozumiem czegoś... Czy w pisemku, które dostałeś po 30 dniach nie było napisane co należy zmienić i przede wszystkim na jakiej podstawie prawnej?? Ja chyba w takiej sytuacji odpowiedziałbym pismem, że wezwanie jest bezzasadne i wzywam do przywrócenia terminów ustawowych.

Było napisane, co zmenić, ale bez podstawy - takie pierdoły, jak zła numeracja stron (nie może być podziału na częsci: opis, rysunki, konstrukcję i załączniki, tylko wszystko ciurkiem), czy wyznaczenie miejsc parkingowych na działce (dom z garażem ~50 m :-? ). Nam się nie spieszy, więc nie walczyłem o terminy.

Ehhhhh. niedługo będę składał o PNB....

Z drugiej strony to trochę ryzykownie walczyć, jeżeli jeszcze będzie trzeba załatwić odbiór domu, a tu jak wiadomo nigdy nic nie jest super idealnie....

Bardzo nietypowa dla mnie sprawa, bo ja lubiłem się poboksować czasem dla zasady - z racji wykonywanego zawodu mam ciągle styczność z różnego rodzaju urzedami. :D

Ale tu się nie znam za bardzo, a dodatkowo nie chcę, by mnie "zapamiętano" w urzędzie. :wink:

Wyłączenie odebrałem po 3-ech tygodniach, ale co ciekawe podpisane było już" po 10 dniach. Trzeba dzwonić i rozmawiać z panem Michałem.

Żądanie wypisu z ewidencji gruntów jest całkowicie nielegalne - rejestr ten jest prowadzony przez wydział wydający decyzje o wyłączeniu.

Żądanie wypisu z MZP jest też nielegalne - MZP jest aktem prawa miejscowego i winien być znany urzędowi. To tak jakby (odpukać) Ciebie okradli, a policja odmówiła przyjęcia zgłoszenia do czasu dostarczenia przez Ciebie Kodeksu karnego.

To trzeba było łazić z dyktafonem i nagrywać, co panienki mówią. Ja kupiłem u nich jakąś mapkę, która (rzekomo) miała być potrzebna do tego wyłączenia. Specjalnie pytałem, żeby potem mieć kpl dokumentów. A jak skąłdałem wniosek, to koleżanka stwierdziła, że to niepotrzebne. :evil:

Flaszka poszła w niepotrzebny papier. :cry:

-

W sprawie wodociągu zadzwoń do CEWOK - może oni kogoś poradzą.

OK. :)

Też zauważyłem że grupa Ożarowska spada i spada.... No xóż... Przeprowadzamy się do gminy mocno geriatrycznej :-)

Jak JW zrealizuje swoje szalone plany osiedla w burakach (czyt. Kręczkach Kaputach) na kilkanaście tys. mieszkań, to jeszcze zatęskisz za geriatrycznymi czasami... :lol:

Było napisane, co zmenić, ale bez podstawy - takie pierdoły, jak zła numeracja stron (nie może być podziału na częsci: opis, rysunki, konstrukcję i załączniki, tylko wszystko ciurkiem), czy wyznaczenie miejsc parkingowych na działce (dom z garażem ~50 m :-? ).

OOO!!! TO cenne info. Ja nie mam ciurkiem. Na niektórych dokumentach mam taką konstrukcję:

s. 26

s. 27 1/2

s. 27 2/2

s. 28

na 27 jest jeden dokument dwustronicowy...

Miałeś coś takiego?

Jak poprawiałeś? Korektorem?

Jak JW zrealizuje swoje szalone plany osiedla w burakach (czyt. Kręczkach Kaputach) na kilkanaście tys. mieszkań, to jeszcze zatęskisz za geriatrycznymi czasami... :lol:

JW? A co to :roll:

Gdzie będziesz się stawiać? GRATULUJE PNB 8) 8)

Oj, kolego, no nie uwierze normalnie, ze nie slyszales jeszcze o tej inwestycji jednego z wiekszych deweloperow??? :wink: :)

Gość Pyrekcb
OOO!!! TO cenne info. Ja nie mam ciurkiem. Na niektórych dokumentach mam taką konstrukcję:

s. 26

s. 27 1/2

s. 27 2/2

s. 28

na 27 jest jeden dokument dwustronicowy...

Miałeś coś takiego?

Jak poprawiałeś? Korektorem?

Ja wtedy byłem - delikatnie mówiąc - lekko zdenerwowany, więc nic nie korektorowałem, tylko zrobiłem od nowa numerację na środku strony (na dole) i nowy spis treści.

http://www.jwconstruction.pl/pl/dla_klientow/inwestycje/art14.html

Gdzie będziesz się stawiać? GRATULUJE PNB 8) 8)

Dzięki! Pisałem Ci kiedyś priv. :wink:

Gość Pyrekcb
Pyrekcb to zazdroszczę, choć mam nadzieję, że ja w przyszłym tygodniu odbiorę. A kiedy chcesz zacząć stawiać i gdzie?

To już zależy od ekipy - może uda się w tym roku.

Mieszkać mamy gdzie, więc nie mamy cisnienia.

3 km od Lazurowej. :wink:

Gość Pyrekcb
Dzięki! Pisałem Ci kiedyś priv. :wink:

Faktycznie :oops:

Co do JW to o inwestycji nie słyszałem... Ten link, który dałeś to do tej inwestycji?

Tak. Jak zwykle bajerują "kameralnym osiedlem", ale jak wynika z ich planów, docelowo ma być prawie 3 tysiące mieszkań, co = +/- 10 tys. mieszkańców.

Biorąc pod uwagę, że obecnie Ożarów zamieszkuje ok. 8 tys. mieszkańców, mozna sobie wyobrazic, jak to wszystko będzie wyglądać... :x

http://www.ozarow.maz.pl/index.php?option=content&task=view&id=895&Itemid=167&nonews=1&limit=1&limitstart=0

O ja pier......

To chyba tu:

http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=kr%EAczki&Submit=Szukaj&long=20.7727136&lat=52.2361264&type=3&scale=3

Wyobrażasz sobie co się będzie działo na drogach w godzinach szczytu??? Niech szybko budują autostradę....