Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam również. I wstępuję!!!!

Startuję z budową w marcu 2008, budowa w Pakości. Projekt Migdałowy z Muratora. Dom parterowy - 123m2 pow użytk.

Jakie są Wasze projekty, jaki materiał na ściany, itp. Napiszcie coś. My zdecydowaliśmy się na silkę, fundamenty z bloczków.

Pozdrawiam

Witam serdecznie!

Budujemy wg projektu Lawenda z biura Horyzont, pow. uzytkowa 161m + pomieszczenie nad garażem ok 20m do tego garaz z kotłownia ok 40m. W oryginale mamy Ytong 36,5cm ale raczej zdecydujemy się na Porotherm 24cm + 14cm styropian.W tej chwili jesteśmy tuż przed złożeniem dokumentów i pozostanie nam oczekiwanie na pozwolenie na budowę, podobno teraz trwa to 64dni.

Witamy

sąsiadów z gminy Białe Błota

nasz domek powstanie w Prądkach

będzie powierzchnią pasował do Waszego czyli około 160 kwadracików

ale będzie parterowy .

Mamy zamiar rozpocząć w marcu 2008 ale przygotowania trwają czyli chumus aut ,jakiś prąd , garaż itp .

Pozdrawiam

Witam w Nowym Roku aby był dla Nas wszystkich bardzo udany :D

Pytanko do Iva2008 masz może jakieś namiary na kogoś od sciągnięcia humusu? ja mam zaklepaną ekipę na budowę,ale wchodzą po humusie.Jeśli tak to proszę o namiar :) A jak tam z Waszymi ekipami? My za cały domek (prace murarskie + dach) będziemy płacić 54000zł z wszystkimi materiałami potrzebnymi do budowy po stronie wykonawcy tj.drewno na szalunki, gwoździe itp. Musimy spisac tylko umowę, może ma ktoś z Was już to za sobą i może doradzic na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu.

Miałam też tańsze oferty,ale ta ekipa jest sprawdzona przez naszego dobrego znajomego, który pracuje w tej branży ...no i robią całość więc troszkę mniej stresu czy zdażą z pracami murarskimi przed umówionym terminem z wykonawcą dachu.

Witam

życzę zdrówka i efektów na budowach w tym roku .

Info wysyłam na PRIV .

Co do ceny to myślę że ta cena za dobrą ekipę jest wporządku ,

nasza ekipa liczy podobnie i zależy mi również na całości .

Mam pytanko co do dachu jeżeli dachówka to jaka no i czemu taki wybór .

pozdrawiam

Dachówka cementowa, antracyt albo brąz ...jeszcze się zastanawiamy.Dlaczego? Rozmawiałam z kilkoma dekarzami i mówili,że dzisiejsza ceramika to nie to samo co kiedyś i jesli mieliby polecić to cementowa ale lakierowana no i jest tańsza :wink: Najpierw przeczytałam priva a potem tutaj więc moje pytanko z priva nieaktualne :D

Witam :D

Miło ,że dołączyliście do nas. Napiszcie troszkę o swojej budowie...jaki projekt itp. Ja właśnie mam dylemat, co do ekipy, mogę zaoszczędzić 12 000 biorąc inną niż chciałam , też polecaną (ale osobna byłaby na mury i osobna na dach)...tyle tych dylematów a to dopiero początek

Witam budowniczych

właśnie robimy rozpoznanie po hurtowniach i także zauważyłem że hurt .

robia problemy z przechowaniem towaru , no i chyba sezon się rozpoczyna

zauważyłem że np Solec ,stal i cement trochę idą w górę .

Ale może jest to magia stycznia i wizyt NAS dumnie mówiąc inwestorów w tych firmach , jakie jest Wasze zdanie .

Pozdrowionka

Witam wszystkich budujących w okolicy Bydgoszczy.

Jesienią kupiliśmy działkę w gminie Sicienko. Nie ma tu planu, więc czekamy na warunki zabudowy. Urząd działa sprawnie, więc pewnie w lutym dostaniemy. Projekt będziemy robić indywidualny, bo mamy działkę ze sporym spadkiem terenu, a trudno nam dopasować gotowy projekt. Domek będzie miał ok. 150 m. kw., będzie w całości podpiwniczony. Materiał: porotherm 25, mamy już zamówiony (6,25 zł/szt.). Chcemy ruszyć wiosną i wprowadzić się do jesieni, ale czy to nie zbytni optymizm...?

Witaj Paweł2008 :)

masz baaardzo ambitny plan :D Jeśli środki i fachowcy dopiszą napewno możliwy do realizacji. Nie wiem czy takie tempo jest wskazane od strony technicznej, ale nie jestem fachowcem a Ty zapewne już się orientowałeś w temacie.Trzymam kciuki! Ja mam zamiar skończyć w maj-czerwiec 2009.

U nas czas też jest ważny,mieszkanie mamy już sprzedane.

Czesc my juz troche materialow mamy kupione i mamy je u siebie na dzialce fakt ceny ida w gore i chyba juz tak u nas bedzie ze do czerwca beda szly w gore a pozniej na zime w dol bo prawie powtarza sie sytuacja z tamtego roku strasza duzymi podwyzkami

na działce budowlanej? nie obawiacie się złodzieji? my kupiliśmy już przyczepkę campingową żeby w razie czego pilnowac materiałów, no i musimy jeszcze garaż kupić. Jestem na siebie zła, ponieważ w listopadzie dostałam ofertę na materiały budowlane i mogłam kilka pozycji już wtedy zaklepać ,ale jakoś były inne sprawy i teraz czekam na aktualizację -mam nadzieję,że nie spadnę z krzesła :wink:

INEZ2007 - dzięki za wsparcie!

Przyda nam się dawka życzliwości wobec wszystkich przeciwności losu związanych z budową :wink:

Aktualnie poszukuję bloczków fundamentowych w dobrej cenie. Obecna propozycja to 3,60 zł/szt. brutto z dostawą. Czy ktoś ma lepszą ofertę?

Pozdrawiam