Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

[...] pan z rozbrajającą szczerością informuje mnie, że moja RB-tka jest postawiona "za blisko" ich skrzynki. [...]

Moja skrzynka dotyka "plecami" ich skrzynki i nie robili żadnego z tego tytułu problemu. Zresztą jak się przejedziesz po budowach to zobaczysz, że tak jest najczęściej robione. Raczej problem polegał na tym, że kabel z Twojej skrzynki nie był doprowadzony pod ziemią do ich skrzynki.

A u mnie przygotowują do zalania stropów:

http://img409.imageshack.us/img409/425/p1000675wq8.th.jpg

Problem mam z dachem. Dachówkę wybrałem z Robena. Chciałem w hurtowni wziąć dachówkę z usługą, żeby płacić 7% VATu i nie bawić się później w odzyskiwanie różnicy. Po pierwszych wycenach hurtowni mających tego producenta ostudziło mnie, bo za robociznę (więźba + dachówka) życzą sobie od 85zł do 95zł - dla mnie to koszmar. Zacząłem szukać tańszych wykonawców. Najpierw cieśla - wyszło, że tak są zawaleni robotą, że bez problemów podają namiary na konkurencję, może oni mają jakieś wolne terminy. Obdzwoniłem tartaki z prośbą o namiary na fachowców i dopiero nasty cieśla znalazł wolny czas na interesujący mnie termin koniec maja - początek czerwca. Cena 35zł/m2 - muszę brać. Teraz dekarz - tu trochę lepiej, bo już pierwszy chętnie by wział robotę, ale za.... 55zł za m2 plus obróbki blacharskie. Jak dla mnie to za dużo i szukam dalej.

Ja płacę ok 25 000 zł z deskowaniem za 304m dachu, ale dach jest dość skomplikowany, 7 okien dachowych + 3 lukarny

Moj ma 300m2, czterospadowy, 9 okien dachowych i 3 lukarny - czyli skomplikowanie mamy zbliżone. Następny dekarz chce 45zł/m2 + 200zł za okno. Czyli cięsla + dekarz daje mi razem 25.800zł.

Ja płacę ok 25 000 zł z deskowaniem za 304m dachu, ale dach jest dość skomplikowany, 7 okien dachowych + 3 lukarny

Moj ma 300m2, czterospadowy, 9 okien dachowych i 3 lukarny - czyli skomplikowanie mamy zbliżone. Następny dekarz chce 45zł/m2 + 200zł za okno. Czyli cięsla + dekarz daje mi razem 25.800zł.

Czyli dachy i ceny zbliżone :wink: a... pamiętaj o podbitce, często nie wliczają jej w cenę dachu. W umowie mam też 3 lata gwarancjii na dach, jakby coś miałoby być nie tak to chyba w tym czasie by wyszło? :wink: ...odpukać!!!

Moja skrzynka dotyka "plecami" ich skrzynki i nie robili żadnego z tego tytułu problemu. Zresztą jak się przejedziesz po budowach to zobaczysz, że tak jest najczęściej robione. Raczej problem polegał na tym, że kabel z Twojej skrzynki nie był doprowadzony pod ziemią do ich skrzynki.

Moja skrzynka dotyka "plecami" ich skrzynki i nie robili żadnego z tego tytułu problemu. Zresztą jak się przejedziesz po budowach to zobaczysz, że tak jest najczęściej robione - tak się robi jak masz przy swojej działce skrzynkę główną enei - zetę.

jeżeli jej nie masz stawiasz budowlankę przy najbliższej zetce - w linii z nią i przy niej. a tu się dowalili że nie może być przy zetce bo to i tamto (za dużo tłumaczyć)

Raczej problem polegał na tym, że kabel z Twojej skrzynki nie był doprowadzony pod ziemią do ich skrzynki. - czyli myślisz że jak były one ze sobą połączone - kablem na wierzchu lub nad ziemią? proszę nie pisz takich przemyśleń. kabel był doprowadzony pod ziemią, był przykryty niebieską folią tylko nie był podłączony w zetce do odpowiednich zacisków bo tego nie wolno robić nawet elektrykowi. tylko że panowie z enei są wygodni i nauczeni przez innych że przyjeżdżają na gotowe założyć licznik. ja nie mam zamiaru dawać łapówek za wykonywanie przez kogoś swojej pracy.

Widzę, że Partner sie trochę zdenerwował - nie ma o co. Chciałbym tu wszystkim wyjaśnić, że Partner to elektryk, który montował mi skrzynkę. Wszystko naprawdę było OK i oczywiście kable do skrzynki Enei były podciągnięte pod ziemią i nawet końcówki lizolacji ściągnął żeby "Pan Miszcz" z Enei jeżdzący starym Lublinem sobie rączek nie pobrudził podłączając trzy kabelki.

"Panowie Miszczowie" z Enei przyjechali i zadecydowali o przesunięciu - oczywiście na oko - spóźniłem się i nie miałem tej wątpliwej przyjemnosci pogadać z nimi...

Skrzyneczka przed...

http://images33.fotosik.pl/220/c46ca96dae92fc00m.jpg

i po.

http://images31.fotosik.pl/220/7e08addb56c2c70bm.jpg

I jeszcze jedno: w Warunkach Przyłączenia wystawionych przez Enea z ul. Kąpielowej jest napisane aby skrzynkę postawić "obok"(dokładnie tak) istniejącej co w rezultacie podważyli monterzy z Błonia z ul. Broniewskiego.

Co ciekawe to ci panowie wymyślili sobie, że muszę uzyskać od Gminy Białe Błota na piśmie zgodę na postawienie RB-tki w pasie drogi gminnej. Oczywiście w Warunkach z ul. Kapielowej nie było o tym ani słowa. Po prostu ręce opadają. Pismo w gminie złożone - odbiór za tydzień. Ciekawe co wymyślą następnym razem. Zastanawiam się nad złożeniem skargi na ul. Kąpielową na tych z Broniewskiego ale zobaczymy co będzie następnym razem.

Dom rośnie jak na drożdzach a raczej Solbecie.

http://images28.fotosik.pl/197/385dc1617e0003f6m.jpg

Za dach 262 m2 płacę: montaż więźby 40 zł netto, pokrycie dachówką 40zł netto.

Mam do wszystkich proźbę - piszcie czy ceny, które podajecie są netto czy brutto bo jest to zasadnicza różnica.

Witam serdecznie.

Mam pytanie: czy wiecie może jak wyglada kwestia odliczenia VAT za materiały budowlane jesli faktury sa wystawione przed uprwomocnieniem się pozwolenia na budowę -zabraknie dosłownie 3 dni a w hurtowni nie chcieli juz dłuzej czekac:(

Aha-jesli wątek był juz poruszany to z gory przepraszam,ale nie mam w tej chwili czasu alby przejrzec wszystki posty

pozdrawiam i licze,ze ktos cos bedzie wiedział.....

Witam serdecznie.

Mam pytanie: czy wiecie może jak wyglada kwestia odliczenia VAT za materiały budowlane jesli faktury sa wystawione przed uprwomocnieniem się pozwolenia na budowę -zabraknie dosłownie 3 dni a w hurtowni nie chcieli juz dłuzej czekac:(

Aha-jesli wątek był juz poruszany to z gory przepraszam,ale nie mam w tej chwili czasu alby przejrzec wszystki posty

dzwoniłam do skarbówki w tej sprawie 8)

ważne, żeby działka była nabyta w pełni, można nawet nie mieć o pozwolenie złożone

w momencie występowania o zwrot vat należy dołączyć kserokopię aktu notarialnego i pozwolenie na budowę, bo dopiero wówczas można występować o zwrot

Witam serdecznie.

dzwoniłam do skarbówki w tej sprawie 8)

ważne, żeby działka była nabyta w pełni, można nawet nie mieć o pozwolenie złożone

w momencie występowania o zwrot vat należy dołączyć kserokopię aktu notarialnego i pozwolenie na budowę, bo dopiero wówczas można występować o zwrot

Serdecznie dziekuję:)