Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :lol:

Takimi malutkimi napiszę aby nie zapeszyć: MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!! http://digilander.libero.it/jurada2003/ivres.gif

Pieczątka o uprawomocnieniu 29.04

gratuluję :D :D :D

jeśli jesteście jedynymi stronami, możecie uprawomocnić od ręki, wystarczy na kolanie machnąć, że nie wnosicie sprzeciwu 8)

... :D :D :D

... :D :D :D

jeśli jesteście jedynymi stronami, możecie uprawomocnić od ręki, wystarczy na kolanie machnąć, że nie wnosicie sprzeciwu 8)

Dzięki :roll:

Niestety nie ma tak dobrze. Jestem cierpliwy, więc wytrzymam te parę dni, leżąc brzuchem do góry :p (humus się sam zdejmie itp. itd.)

Wiecie może czy ktoś ma stemple na zbyciu? Trza by było jakieś ogrodzenie skręcić.

W temacie dachu.

Za swój dach mam ustaloną cenę 56 PLN za m2 - konstrukcja, dachówka, obróbka blacharska i bez podbitek.

A większość liczy podobno tak: za dach dwuspadowy - 40PLN za m2, kopertowy - 60 PLN za m2. No chyba, że tylko więźba lub tylko poszycie dachu to odpowiednio połowę tych kwot.

Jest już prąd i woda na działce. :D :D :D

W życiu nie myślałam, że coś tak prostego będzie tak cieszyć. :lol:

Teraz trzeba pomyśleć o zdjęciu humusu. Co robi się z nim robi? Stok narciarski mi niepotrzebny :roll:

humus przyda się do urządzania ogrodu. niektórzy muszą za niego słono płacić bo się go wcześniej pozbyli

Jest już prąd i woda na działce. :D :D :D

W życiu nie myślałam, że coś tak prostego będzie tak cieszyć. :lol:

Teraz trzeba pomyśleć o zdjęciu humusu. Co robi się z nim robi? Stok narciarski mi niepotrzebny :roll:

humus przyda się do urządzania ogrodu. niektórzy muszą za niego słono płacić bo się go wcześniej pozbyli

No trochę zostawić chcę, ale ile może mi być potrzebne przy działce płaskiej i bez większych planów pagórkowych?

Ile tego humusu może być przy przy powierzchni zabudowy ok. 180 metrów? Nie wywozić? Trudno mi jakoś ogarnąć jak to może wyglądać :roll:

A mnie dzisiaj "złośliwy" Pan popsował miejsce na grila :roll:

http://www.upb101.ovh.org/albums/userpics/10002/thumb_humus1.jpg

Ile tego humusu może być przy przy powierzchni zabudowy ok. 180 metrów? [...] jak to może wyglądać

Zdjęte jest ok 14x13 m, na głębokość ok. 50 cm. A pomiędzy hałdami widać sosenkę, ma ona ok. 2 m wysokości.

przyda się nawet do obsypania fundamentów od zewnątrz i do wyrównania działki lub jeżeli w drodze dojazdowej są dziury to do ich zasypania.

Do obsypania fundamentów, to raczej nie. Tylko czekać jak spod opaski wokół domu, będą kiełkować jakieś rośliny. :wink:

Dakota nie zostawiaj sobie całego humusu na działce, bo potem będziesz przeklinać te pagórki zalegającej ziemi. U mnie z powierzchni zabudowy 160m2 wyszło 10 kamazów, a około "2 kamazy" zostały u mnie. Humus na głębokość jakieś 30 - 40 cm. Więc u Ciebie wyjdzie ciut więcej.

Ważne jest też to, że później do zasypania posadzek trzeba nawieźć piasku. U mnie wyszło tego 55 ton po 6 PLN za 1t. Aha, plus piasek z kopania fundamentów. Ale wszystko już ładnie ubite, polewane wodą, więc jutro chłopaki zaczynają lać "chudziaka".

No trochę zostawić chcę, ale ile może mi być potrzebne przy działce płaskiej i bez większych planów pagórkowych?

Ile tego humusu może być przy przy powierzchni zabudowy ok. 180 metrów? Nie wywozić? Trudno mi jakoś ogarnąć jak to może wyglądać :roll:

Ja z przyjemnością przyjme każdą ilość ziemii.

Budowa w Niemczu.

Kosztami transportu możemy sie podzielić po połowie.

Ale myślę , że z daleka nie ma sensu ekonomicznego przewozić tej ziemii.

• 2 weeks później...

No tak.

Budowa idzie pełną parą, to niestety brak mi czasu na cokolwiek innego, z Forum na czele. :D

Mam pytanie do Was. Zamawiał ktoś ostatnio strop? Jestem za pięć dwunasta zamówienia (nadproża L19, strop teriva I-bis) i tak szukam po różnych producentach. Ma ktoś dobrą radę na ten temat?