Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :lol:

Takimi malutkimi napiszę aby nie zapeszyć: mamy pozwolenie na budowę!!! http://digilander.libero.it/jurada2003/ivres.gif

pieczątka o uprawomocnieniu 29.04

gratulacje!!! :D :D :D

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :lol:

Takimi malutkimi napiszę aby nie zapeszyć: MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!! http://digilander.libero.it/jurada2003/ivres.gif

Pieczątka o uprawomocnieniu 29.04

gratuluję :D :D :D

jeśli jesteście jedynymi stronami, możecie uprawomocnić od ręki, wystarczy na kolanie machnąć, że nie wnosicie sprzeciwu 8)

... :D :D :D

... :D :D :D

jeśli jesteście jedynymi stronami, możecie uprawomocnić od ręki, wystarczy na kolanie machnąć, że nie wnosicie sprzeciwu 8)

Dzięki :roll:

Niestety nie ma tak dobrze. Jestem cierpliwy, więc wytrzymam te parę dni, leżąc brzuchem do góry :p (humus się sam zdejmie itp. itd.)

Wiecie może czy ktoś ma stemple na zbyciu? Trza by było jakieś ogrodzenie skręcić.

W temacie dachu.

Za swój dach mam ustaloną cenę 56 PLN za m2 - konstrukcja, dachówka, obróbka blacharska i bez podbitek.

A większość liczy podobno tak: za dach dwuspadowy - 40PLN za m2, kopertowy - 60 PLN za m2. No chyba, że tylko więźba lub tylko poszycie dachu to odpowiednio połowę tych kwot.

I tak mniej więcej na moim dachu wychodzi. 270 m, 12 tys., w tym wstawienie 11 okien dachowych i obróbki.

Wczoraj spędziłam pół dnia w hurtowniach, teraz mi liczą strop, okna, kominy, grzejniki kanałowe i inne :roll:

Jest już prąd i woda na działce. :D :D :D

W życiu nie myślałam, że coś tak prostego będzie tak cieszyć. :lol:

Teraz trzeba pomyśleć o zdjęciu humusu. Co robi się z nim robi? Stok narciarski mi niepotrzebny :roll:

Teraz trzeba pomyśleć o zdjęciu humusu. Co robi się z nim robi? Stok narciarski mi niepotrzebny :roll:

humus przyda się do urządzania ogrodu. niektórzy muszą za niego słono płacić bo się go wcześniej pozbyli

humus przyda się do urządzania ogrodu. niektórzy muszą za niego słono płacić bo się go wcześniej pozbyli

No trochę zostawić chcę, ale ile może mi być potrzebne przy działce płaskiej i bez większych planów pagórkowych?

Ile tego humusu może być przy przy powierzchni zabudowy ok. 180 metrów? Nie wywozić? Trudno mi jakoś ogarnąć jak to może wyglądać :roll:

A mnie dzisiaj "złośliwy" Pan popsował miejsce na grila :roll:

http://www.upb101.ovh.org/albums/userpics/10002/thumb_humus1.jpg

Ile tego humusu może być przy przy powierzchni zabudowy ok. 180 metrów? [...] jak to może wyglądać

Zdjęte jest ok 14x13 m, na głębokość ok. 50 cm. A pomiędzy hałdami widać sosenkę, ma ona ok. 2 m wysokości.

przyda się nawet do obsypania fundamentów od zewnątrz i do wyrównania działki lub jeżeli w drodze dojazdowej są dziury to do ich zasypania.

Do obsypania fundamentów, to raczej nie. Tylko czekać jak spod opaski wokół domu, będą kiełkować jakieś rośliny. :wink:

Dakota nie zostawiaj sobie całego humusu na działce, bo potem będziesz przeklinać te pagórki zalegającej ziemi. U mnie z powierzchni zabudowy 160m2 wyszło 10 kamazów, a około "2 kamazy" zostały u mnie. Humus na głębokość jakieś 30 - 40 cm. Więc u Ciebie wyjdzie ciut więcej.

Ważne jest też to, że później do zasypania posadzek trzeba nawieźć piasku. U mnie wyszło tego 55 ton po 6 PLN za 1t. Aha, plus piasek z kopania fundamentów. Ale wszystko już ładnie ubite, polewane wodą, więc jutro chłopaki zaczynają lać "chudziaka".

No trochę zostawić chcę, ale ile może mi być potrzebne przy działce płaskiej i bez większych planów pagórkowych?

Ile tego humusu może być przy przy powierzchni zabudowy ok. 180 metrów? Nie wywozić? Trudno mi jakoś ogarnąć jak to może wyglądać :roll:

Ja z przyjemnością przyjme każdą ilość ziemii.

Budowa w Niemczu.

Kosztami transportu możemy sie podzielić po połowie.

Ale myślę , że z daleka nie ma sensu ekonomicznego przewozić tej ziemii.

:evil: własnie dzisiaj zostałam poinformowana ,że mamy małe opóżnienie ..przez pogodę, krzywy porotherm i nieprzewidziane wysokie ścianki fundamentowe itp i zamiast 5.05 prace murarskie skończa się 30.05 :roll:
  • 2 weeks później...

No tak.

Budowa idzie pełną parą, to niestety brak mi czasu na cokolwiek innego, z Forum na czele. :D

Mam pytanie do Was. Zamawiał ktoś ostatnio strop? Jestem za pięć dwunasta zamówienia (nadproża L19, strop teriva I-bis) i tak szukam po różnych producentach. Ma ktoś dobrą radę na ten temat?