Palisiu 25.06.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Witam Wszystkich! Chciałem poruszyć temat przydomowej oczyszczalni ścieków. Pytanie konkretne: Jak najlepiej napisać we wniosku o warunki zabudowy aby otrzymać warunki na POŚ?Czy napisać, że chcę tylko samą oczyszczalnie czy może napisać szczelne szambo lub POŚ, a może POŚ lub kanalize? Wiem, że różnie to bywa w gminach. Temat dotyczy Łochowa i gminy Białe błota i nie chodzi o warunki na samo POŚ tylko o warunki zabudowy potrzebne do pozwolenia na budowę domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 25.06.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Witam Wszystkich! Chciałem poruszyć temat przydomowej oczyszczalni ścieków. Pytanie konkretne: Jak najlepiej napisać we wniosku o warunki zabudowy aby otrzymać warunki na POŚ? Czy napisać, że chcę tylko samą oczyszczalnie czy może napisać szczelne szambo lub POŚ, a może POŚ lub kanalize? Wiem, że różnie to bywa w gminach. Temat dotyczy Łochowa i gminy Białe błota i nie chodzi o warunki na samo POŚ tylko o warunki zabudowy potrzebne do pozwolenia na budowę domu. Pozdrawiam. najrozsądniejszym wyjściem wydaje się napisanie że chcesz samo POŚ - nie dajesz im wyboru na co mogą się zgodzić. Z drugiej strony ryzykujesz tym że się nie zgodzą i tylko zmarnujesz czas. najpierw zobacz czy twoja działka "zmieści" dom i oczyszczalnię. nam w gminie Szubin powiedzieli że na oczyszczalnię się nie zgodzą ale wysłaliśmy wniosek że chcemy zmienić szambo na oczyszczalnię i mamy POŚ. generalnie im większe szanse na inwestycję gminy w kanalizę tym mniejsze na POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 25.06.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Partner dzięki za podpowiedź. Ryzyk-fizyk napiszę tylko o POŚ mając nadzieję, że jak się na POŚ nie zgodzą to sami dopiszą szczelne szambo (co bym drugi raz wniosku nie musiał składać) i potem tak jak ty wniosek o zmianę szamba na oczyszczalnie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 25.06.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 myślę że jak nie dadzą ci zgody na POŚ w warunkach to potem już tego nie zmienisz. nam udało się zmienić ale to było 3 lata temu - było łatwiej o takie rzeczy. a musieliśmy zmieniać bo pani która robiła nam adaptację projektu ( mocno niepolecana na forum firma DAKO na osowej górze ) nie zapytała nas co chcemy zrobić tylko sama wpisała nam szambo. tyle ze nam się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 26.06.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Wniosek nasuwa mi się jeden: pisze tylko o POŚ a dostosuje się niestety do tego co mi odpiszą. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 26.06.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Z ostatniej chwili: zadzwoniłem do urzędu gminy aby zaciągnąć języka o POŚ i odpowiedź była krótka: "raczej negatywnie opiniujemy zgodę na POŚ"!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 27.06.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam wszystkich na forum. Będę budować w Bydgoszczy, ale pewnie dopiero w przyszłym sezonie. Narazie jestem na etapie adaptacji projektu. Napiszcie proszę ile czekaliście na adaptację (ja już dwa miesiące) i ile was to kosztowało (ja płacę 3100 z projektami przyłączy plus 1000zł za projekt garażu doklejony do domu). Myślałam o Dako, ale widzę że niepolecana. Czy robiliście badania geotechniczne gruntu? Czy można to sobie darować??Na pewno będę śledzić wątek, bo chciałabym wiedzieć wszystko wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutis 27.06.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam wszystkich na forum. Będę budować w Bydgoszczy, ale pewnie dopiero w przyszłym sezonie. Narazie jestem na etapie adaptacji projektu. Napiszcie proszę ile czekaliście na adaptację (ja już dwa miesiące) i ile was to kosztowało (ja płacę 3100 z projektami przyłączy plus 1000zł za projekt garażu doklejony do domu). Myślałam o Dako, ale widzę że niepolecana. Czy robiliście badania geotechniczne gruntu? Czy można to sobie darować?? Na pewno będę śledzić wątek, bo chciałabym wiedzieć wszystko wcześniej. ja płaciłam 1500 ale to trochę po znajomosci, jak dzwoniłam po różnych biurach to słyszałam 1800 +vat, dodatkowo 300 zł za większe zmiany. adaptacja zajęła nam jakieś dwa, maks. 3 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 27.06.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam wszystkich na forum. Będę budować w Bydgoszczy, ale pewnie dopiero w przyszłym sezonie. Narazie jestem na etapie adaptacji projektu. Napiszcie proszę ile czekaliście na adaptację (ja już dwa miesiące) i ile was to kosztowało (ja płacę 3100 z projektami przyłączy plus 1000zł za projekt garażu doklejony do domu). Myślałam o Dako, ale widzę że niepolecana. Czy robiliście badania geotechniczne gruntu? Czy można to sobie darować?? Na pewno będę śledzić wątek, bo chciałabym wiedzieć wszystko wcześniej. tu jest wątek bydgosko-toruński z forumowiczami którzy już powoli kończą i mogą doradzić. a Dako nie jest najlepszą firmą - jeżeli możesz to zmień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 29.06.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witam wszystkich na forum. Będę budować w Bydgoszczy, ale pewnie dopiero w przyszłym sezonie. Narazie jestem na etapie adaptacji projektu. Napiszcie proszę ile czekaliście na adaptację (ja już dwa miesiące) i ile was to kosztowało (ja płacę 3100 z projektami przyłączy plus 1000zł za projekt garażu doklejony do domu). Myślałam o Dako, ale widzę że niepolecana. Czy robiliście badania geotechniczne gruntu? Czy można to sobie darować?? Na pewno będę śledzić wątek, bo chciałabym wiedzieć wszystko wcześniej. Ja płaciłem 2400 PLN za wszystko, choć architekt zażyczył sobie 3600 PLN netto . Uznałem, że to stanowczo za dużo - zwłaszcza, że niewiele zrobił z projektem, nie dotrzymał terminu i popełnił kilka błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 29.06.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Ja placiłam 2500 i trwalo to ok 3 miesięcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale spowodowane to bylo zawilościami prawnymi działki W piatek dostałam w końcu upragnione pozwolenie HURRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 29.06.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jesienią zwykłą adaptację (w zasadzie bez zmian) wyceniano mi na 1500 zł. Do adaptacji polecam np. "Kreskę" - można wyguglać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugx 30.06.2008 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 witam wszystkich jestem tu nowy. Pozwolenie dostalismy jakis miesiac temu.papiery od warunkow zabudowy do pozwolenia na budowe robila nam "KRESKA" . obecnie jestem na etapie szukania kirownika budowy i oczywiscie firmy budowlanej.PROSZE O NAMIARY JEZELI MACIE GODNE POLECENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugx 30.06.2008 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Niedługo będziemy zalewać strop, więc przerwa technologiczna. Dlatego POLECAM EKIPĘ BUDOWLANĄ - rzetelni, sumienni, słowni, znający się na rzeczy. Nie jest to płatna reklama Kontakt na priv.[/quote witam mozna prosic namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 01.07.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Cześć Wszystkim. Słuchajcie a na czym polega ta cała adaptacja projektu do warunków zabudowy i czy jest to konieczne? Trochę mnie to przeraziło bo nie uwzględniałem kosztów jakiejś adaptacji a za chwile będę miał warunki zabudowy i pewnie mnie to nie minie Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 01.07.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Cześć Wszystkim. Słuchajcie a na czym polega ta cała adaptacja projektu do warunków zabudowy i czy jest to konieczne? Trochę mnie to przeraziło bo nie uwzględniałem kosztów jakiejś adaptacji a za chwile będę miał warunki zabudowy i pewnie mnie to nie minie Pozdrowionka Widzisz , sam projekt to nie wszystko, jak narazie "wisi on w powietrzu" Adaptacja polega na umieszczeniu budynku na Twojej dzialce, czyli wrysowaniu go na mapke. Przy adaptacjidokonasz zmian w projekcie jezeli bedziesz chcial, no i oczywiscie media, musisz uzyskac warunki przylacza: wody, pradu, kanalizacji i gazu, na podstawie tych warunków projektant, ktory bedzie dokonywal adaptacji narysuje Ci ktoredy beda one przebiegaly po Twojej dzialce. Ja za to wszystko placilem 1200+Vat Do adaptacji potrzebna Ci bedzie mapka do celow projektowych koszt w moim przypadku to 400 zl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 01.07.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Dzięki,Kumam o co chodzi. Nie byłem świadomy tego wszystkiego. Wydawało mi sie, że adaptacja polega tylko na stwierdzeniu, że dany projekt pasuje pod warunki zabudowy lub nie. A mnie w gminie powiedzieli, że wystarczy do warunków mapka ta tańsza do celów informacyjnych. Rozumiem, że muszę sie spodziewać jeszcze wyciągnięcia mapki do celów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 01.07.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 No tak to wyglada, bez mapki do celow projektowych nic nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 01.07.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ja również polecam Kreskę -szybko, sprawnie i najważniejsze - uczciwa cena. adaptacja robiona w listopadzie 2007 - teraz już kończą dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugx 01.07.2008 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 do Zielonka mam prozbe szukam jak najwiecej kontaktow do ekip budowlanych czy mozesz podac mi namiary na twoich fachowcow o ile jestes z nich zadowolony i oczywiscie jesli chcesz.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts