Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Chciałem poruszyć temat przydomowej oczyszczalni ścieków. Pytanie konkretne: Jak najlepiej napisać we wniosku o warunki zabudowy aby otrzymać warunki na POŚ?

Czy napisać, że chcę tylko samą oczyszczalnie czy może napisać szczelne szambo lub POŚ, a może POŚ lub kanalize? Wiem, że różnie to bywa w gminach. Temat dotyczy Łochowa i gminy Białe błota i nie chodzi o warunki na samo POŚ tylko o warunki zabudowy potrzebne do pozwolenia na budowę domu.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich!

Chciałem poruszyć temat przydomowej oczyszczalni ścieków. Pytanie konkretne: Jak najlepiej napisać we wniosku o warunki zabudowy aby otrzymać warunki na POŚ?

Czy napisać, że chcę tylko samą oczyszczalnie czy może napisać szczelne szambo lub POŚ, a może POŚ lub kanalize? Wiem, że różnie to bywa w gminach. Temat dotyczy Łochowa i gminy Białe błota i nie chodzi o warunki na samo POŚ tylko o warunki zabudowy potrzebne do pozwolenia na budowę domu.

Pozdrawiam.

najrozsądniejszym wyjściem wydaje się napisanie że chcesz samo POŚ - nie dajesz im wyboru na co mogą się zgodzić. Z drugiej strony ryzykujesz tym że się nie zgodzą i tylko zmarnujesz czas. najpierw zobacz czy twoja działka "zmieści" dom i oczyszczalnię.

nam w gminie Szubin powiedzieli że na oczyszczalnię się nie zgodzą ale wysłaliśmy wniosek że chcemy zmienić szambo na oczyszczalnię i mamy POŚ.

generalnie im większe szanse na inwestycję gminy w kanalizę tym mniejsze na POŚ

myślę że jak nie dadzą ci zgody na POŚ w warunkach to potem już tego nie zmienisz. nam udało się zmienić ale to było 3 lata temu - było łatwiej o takie rzeczy. a musieliśmy zmieniać bo pani która robiła nam adaptację projektu ( mocno niepolecana na forum firma DAKO na osowej górze ) nie zapytała nas co chcemy zrobić tylko sama wpisała nam szambo. tyle ze nam się udało

Witam wszystkich na forum. Będę budować w Bydgoszczy, ale pewnie dopiero w przyszłym sezonie. Narazie jestem na etapie adaptacji projektu.

Napiszcie proszę ile czekaliście na adaptację (ja już dwa miesiące) i ile was to kosztowało (ja płacę 3100 z projektami przyłączy plus 1000zł za projekt garażu doklejony do domu). Myślałam o Dako, ale widzę że niepolecana.

Czy robiliście badania geotechniczne gruntu? Czy można to sobie darować??

Na pewno będę śledzić wątek, bo chciałabym wiedzieć wszystko wcześniej.

Witam wszystkich na forum. Będę budować w Bydgoszczy, ale pewnie dopiero w przyszłym sezonie. Narazie jestem na etapie adaptacji projektu.

Napiszcie proszę ile czekaliście na adaptację (ja już dwa miesiące) i ile was to kosztowało (ja płacę 3100 z projektami przyłączy plus 1000zł za projekt garażu doklejony do domu). Myślałam o Dako, ale widzę że niepolecana.

ja płaciłam 1500 ale to trochę po znajomosci, jak dzwoniłam po różnych biurach to słyszałam 1800 +vat, dodatkowo 300 zł za większe zmiany. adaptacja zajęła nam jakieś dwa, maks. 3 tygodnie...

tu jest wątek bydgosko-toruński z forumowiczami którzy już powoli kończą i mogą doradzić. a Dako nie jest najlepszą firmą - jeżeli możesz to zmień.

Ja płaciłem 2400 PLN za wszystko, choć architekt zażyczył sobie 3600 PLN netto :o . Uznałem, że to stanowczo za dużo - zwłaszcza, że niewiele zrobił z projektem, nie dotrzymał terminu i popełnił kilka błędów

Cześć Wszystkim.

Słuchajcie a na czym polega ta cała adaptacja projektu do warunków zabudowy i czy jest to konieczne?

Trochę mnie to przeraziło bo nie uwzględniałem kosztów jakiejś adaptacji a za chwile będę miał warunki zabudowy i pewnie mnie to nie minie :evil:

Pozdrowionka

Widzisz , sam projekt to nie wszystko, jak narazie "wisi on w powietrzu"

Adaptacja polega na umieszczeniu budynku na Twojej dzialce, czyli wrysowaniu go na mapke.

Przy adaptacjidokonasz zmian w projekcie jezeli bedziesz chcial, no i oczywiscie media, musisz uzyskac warunki przylacza: wody, pradu, kanalizacji i gazu, na podstawie tych warunków projektant, ktory bedzie dokonywal adaptacji narysuje Ci ktoredy beda one przebiegaly po Twojej dzialce.

Ja za to wszystko placilem 1200+Vat

Do adaptacji potrzebna Ci bedzie mapka do celow projektowych koszt w moim przypadku to 400 zl

pozdrawiam

Dzięki,

Kumam o co chodzi. Nie byłem świadomy tego wszystkiego. Wydawało mi sie, że adaptacja polega tylko na stwierdzeniu, że dany projekt pasuje pod warunki zabudowy lub nie. A mnie w gminie powiedzieli, że wystarczy do warunków mapka ta tańsza do celów informacyjnych. Rozumiem, że muszę sie spodziewać jeszcze wyciągnięcia mapki do celów projektowych?