Tom.Pakość 29.01.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam wszystkich. Giorgio, też będę budował z silki z Xelli. Zaczynam w marcu.Mam już zamówioną SILKę w hurtownii z możliwością przechowania: E24 po 5,20 PLN, a E12 po 2,95 PLN. Jak to wygląda u Ciebie? Co do bloczków betonowych to mam po 4,40 PLN. Wiem, dosyć drogo, lecz gwarancja jakości, markowy producent - firma KAMAL. Owszem można taniej od innych producentów, lecz w tym przypadku zależało mi naprawdę na jakości.My z żoną zdecydowaliśmy się na ogrzewanie na paliwa stałe, (miał, eko-groszek), jednak nie wybraliśmy jeszcze pieca.Co do dachu to mam załatwioną ekipę - 56 PLN za m2 za więźbę i za dachówkę. Co sądzicie o tej cenie? Dobrze, że ten wątek powstał, przecież można pisać na jednym i drugim, szczególnie, że tamten jest zdominowany przez "Murowańców". Poza tym, z tego co czytam, większość z nas dopiero startuje z budową, a tam, już większość kończy. Osobiście, jestem tu i tu, jeden i drugi pomocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 29.01.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 A ja właśnie do jutra musze się zdecydować SILKA 24 (5.98zł) czy POROTHERM (6.35zł) - to chyba dobra cena bo w Cielu dostałam ofertę na Porotherm 25- 8,93zł/szt .Bloczki mam "zaklepane" za 3.53zł z transportem i rozładunkiem.Ile wychodzi Silki na m2- 16szt?wiem,że Porothermu 11szt.Przestudiowałam net i jest tyle zwolenników Silki co Porothermu i bądź tu mądry.Myślę,że przy styropianie grubszym to i tak nie ma większego znaczenia,ale głowa pełna wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Olek 30.01.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 @ Gorgio Fajna wizualizacja. Pytanko - sam ją zrobiłeś? jeżeli tak, jaki software używałeś? Czy jest to wizualizacja ściągnięta ze strony jakiejś firmy projektanckiej? Pozdrowionka Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 30.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam wszystkich. Giorgio, też będę budował z silki z Xelli. Zaczynam w marcu.Mam już zamówioną SILKę w hurtownii z możliwością przechowania: E24 po 5,20 PLN, a E12 po 2,95 PLN. Jak to wygląda u Ciebie? Wyjdę na niepoważnego ale co do cen to nie wiem Nie robiłem jeszcze rozpoznania. Projekt kończy się adaptować, w lutym do starostwa i wtedy dopiero coś ruszę. Nawet gdybym chciał w tej chwili rozmawiać o materiałach to nie mam za co... Dobrze, że ten wątek powstał, przecież można pisać na jednym i drugim, szczególnie, że tamten jest zdominowany przez "Murowańców". Poza tym, z tego co czytam, większość z nas dopiero startuje z budową, a tam, już większość kończy. Osobiście, jestem tu i tu, jeden i drugi pomocnyNo w tym wątku to okolice Murowańca mają przewagę ilościową (narazie ) A ja właśnie do jutra musze się zdecydować SILKA 24 (5.98zł) czy POROTHERM (6.35zł) [...] Ile wychodzi Silki na m2- 16szt? wiem,że Porothermu 11szt.[...] Myślę,że przy styropianie grubszym to i tak nie ma większego znaczenia,ale głowa pełna wątpliwości U nas decyzja o silce (silikatach) zapadła ze względu na lepsze właściwości akustyczne, no i lepiej akumulują ciepło, a to przyda się przy podłogówce - tyle moja teoria*. * mogę się mylić (A poza tym, silka jest ciężka, więc jak rzucę odłamkiem (i trafię), to przynajmniej delikwent nie będzie się męczył ) Zużycie (szer. 24 cm) - silkaty: przy zaprawie tradycyjnej 17,4 szt/m2, przy zaprawie klejowej 18 szt/m2. - silka: liczba elem. na palecie 45, średnia wydajność z palety - 3 m2 (na klej) Fajna wizualizacja.No nie Pytanko - sam ją zrobiłeś?No nie Czy jest to wizualizacja ściągnięta ze strony jakiejś firmy projektanckiej? Pozdrowionka Olek http://www.kominki.net/ a pokazany (301 v2): http://www.kominki.net/index.php?go=view&k=projekty&all=t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 30.01.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Jestem juz po pierwszych zakupach zdecydowaliśmy się jednak na Porotherm 24 + styro 14cm (styropianu nie kupiłam) i ścianki wewnętrzne Porotherm 11,5.Kupiłam jeszcze bloczki fundamentowe po 3.53zł/szt -kupiłam je "rzutem na taśmę" w takiej cenie, o mało co już bym się nie załapała.Od lutego drożeją 15% więc tym co mogą polecam się jutro rozejżeć za towarem Kupiłam jeszcze dwa kominy systemowe i wentylacyjne Twister CRH.Chciałam jeszcze kupić strop, ale podobno z tym się czeka aż będzie pierwsza warstwa muru Wybraliśmy też okna wybór padł na M&S,antywyważeniowe z ciepłą ramką (ramka u=1,0) trójszybowe (u=0,6).Okna mam duże więc bałam się nadmiernych strat ciepła dlatego zależało mi na energooszczędnej opcji.Do tego rolety zintegrowane z okienkami. Ufff...jak na jeden dzień to już mam dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 30.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam wszystkich Również zamierzam wystartować na wiosne tego roku Mój projekt domu to codzienny c117 http:// http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=332&IdKolekcji= działka w Osielsku, materiał na ściany solbet 24x24x59 + styropian kominy systemowe, na dach dachówka pozdrawiam i życzę wytrwałości podczas budowy Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iva2008 30.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Zapewne rekuperator nie zużyje tyle energii co wspomniana pompa,więcej info polecam http://www.rekuperatory.pl , instalacja centralnego odkurzacza to jestpestka do zamontowania ,klei sie jak rurky PCV na klej i należy uważać aby w biegu rur nie tworzyć kątów ostrych i sprawdzic przejścia w przewodzie który należy położyc z rurami do każdego gniazdka .Firmy za położnie instalacji 3 gniazdek biorą ok 1 tys , a odkurzacz polecam Beam w zestawie z włącznikiem w rączce czyli " lux " ostatnio sprawdzałem do takiej instalacji 2.4 tys . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena08 01.02.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam wszystkich. Dopisuję się do grupy zaczynajacej na wiosne.Mój dom będzie rósł w okolicach Bydgoszczy(kier.na Pawłówek). A do Pawła: masz szczęście,że udało się Tobie kupic bloczki po 3,49 brutto z dostawą,bo niestety w cegpolu od środy juz zdrożały- 4,10zł (co prawda jeszcze rano tego dnia pani mnie informowała,że sa po 3,56 ale juz po 15:00 były droższe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 01.02.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witaj Lena08, musiałyśmy się minąć w środę w Cegpolu mi "fuksem" udało się kupić bloczki i porotherm w starej cenie...to co się dzieje w hurtownaich to szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 01.02.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 a ja zaszalałam ...kupujemy dachówkę ceramiczną metalizującą (stalowo-srebrą) w każdym świetle jest inny kolor wygląda tak: http://www.nelskamp.de/fileadmin/Ziegelbilder/Nibra-Dachziegel/Nibra-Flachdach-Ziegel_F_10/Ziegel/metallic.jpg a tak wygląda dach w tym kolorze ,ale z inną dachówką... (tą chciałam, ale cena jej jest obłędna ok 7,90 zł/szt) : http://www.nelskamp.de/uploads/RTEmagicC_bunt_metallic_edelengobiert_k.jpg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 05.02.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 ...no i stchórzyłam nie kupiłam srebrnej dachówki , widać na niej było każdy palec i wydaję mi się,że na dachu byłoby na niej wszystko widać a nie kupuję dachu na dwa sezony ...szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnululka 06.02.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam wszystkich. my również zaczynamy w tym roku ale powolutku bo systemem gospodarczym. w przyszłym tygodniu stawiamy ogrodzenie(wiem wiem dopiero , ale od czegos trzeba zacząć) i tego właśne dotyczy moje pytanie. czy ma ktoś namiary na tanie słupki ogrodzeniowe, przęsła kute i klinkierówkę?w castoamie słupki z podkładem 2.00m sa za 27 zł a przesło na front za 280zl zastanawiam sie czy można znaleść coś tańszego bo jak narazie ogrodzenie wyjdzie nam 6 tyś. w najgorszym wypadku front też bedzie z siatki a brama własnego wykonania az do ukonczenia budowy. proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 06.02.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam wszystkich. my również zaczynamy w tym roku ale powolutku bo systemem gospodarczym. w przyszłym tygodniu stawiamy ogrodzenie(wiem wiem dopiero , ale od czegos trzeba zacząć) i tego właśne dotyczy moje pytanie. czy ma ktoś namiary na tanie słupki ogrodzeniowe, przęsła kute i klinkierówkę?w castoamie słupki z podkładem 2.00m sa za 27 zł a przesło na front za 280zl zastanawiam sie czy można znaleść coś tańszego bo jak narazie ogrodzenie wyjdzie nam 6 tyś. w najgorszym wypadku front też bedzie z siatki a brama własnego wykonania az do ukonczenia budowy. proszę o pomoc. Pozdrawiam Witam!!! Daj sobie spokój z Castoramą. Myślę, że w obojętnie jakiej hurtowni stali słupki dostaniesz o wiele tańsze, są one oczywiście dłuższe poproś, aby docięli na potrzebny wymiar. Zrobisz jak zechcesz, lecz jeśli mogę coś zaproponować, to frontowe ogrodzenie zrób jakieś tymczasowe. Wiadomo jak to przy budowie, zrobisz kute przęsła, klinkier, a niech ktoś/coś w to walnie podczas budowy. Ja zrobiłem tak: z 3 stron siatka+słupek+murki pod siatką - ogrodzenie gotowe. Na front jakaś stara siatka, kombinowane słupki, brama zbita desek i siatki. Na finiszu budowy (a zaczynam w 03/2008) planuję ( PLN ????)zrobić klinkier+jakieś przęsła. Pozdrawiam i powodzenia !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnululka 07.02.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 dziekuję za odpowiedz.mysle że masz racje po co wydawac tyle kasy, przeciez czekają nas ważniejsze wdatki.muszę poszukać jakiejś hutowni ale gdzie hmm mam nadzieję ze w takiej hurtowni naprawdę bedzie taniej. wiec jeśli ktroś ma namiary będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 07.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja też jestem na etapie ogrodzenia, muszę kupić siatkę i słupki, chciałabym zrobić taki prowizoryczną bramę ,ale nie wiem czy to się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 08.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam wszystkich. [...] w przyszłym tygodniu stawiamy ogrodzenie(wiem wiem dopiero , ale od czegos trzeba zacząć) Również witam w naszym gronie Niektórzy mówią, że jak ogrodzisz przed budową, to już... nic więcej nie zrobisz A mnie się kiedyś "nudziło" (można kliknąć). To coś okazało się bardzo pomocne przy rozmowach z adaptującym Brak mu jeszcze wykończenia, ale... czekam na wiosnę front: http://upb101.ovh.org/model/fr.jpg "południe":http://upb101.ovh.org/model/pl.jpg ogród: http://upb101.ovh.org/model/ty.jpg parter: http://upb101.ovh.org/model/pa.jpg poddasze: http://upb101.ovh.org/model/po.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 08.02.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jerzy rewelacja ale się napracowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnululka 09.02.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 witam. muszę sie pochwalić ze znalazłam gościa który ma wmiare takei słupki. bo za 2m (nieocynkowany) chce 18 zł. ocynkowane również posiada ale nie orientuje sie za ile.dla porównania Castorama liczy sobie 27 zł. pochodzenie ich jest nie dokońca znane ale szczerze ważne że są. skoro wszyscy zaczynacie wiosna to może podacie gdzie kupowaliście bloczki fundamentowe i za ile. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 10.02.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ... to może podacie gdzie kupowaliście bloczki fundamentowe i za ile. pozdrawiam CEGPOL :3,53zł/szt - bloczki, ale teraz są chyba z 4,10zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkast 10.02.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 nikt z Was nie buduje suporeksu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts