Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czarnululka - po 2,60 PLN :-? Trochę tanio..... Kup 2-3 sztuki rzuć z całej siły jednym o drugi i zobacz co będzie. Będą całe to :D , jak pękną to :(

A przy takiej cenie co z transportem? Gratis? No chyba, że przyjedzie wywrotka, skipuje jak żwir :o :o i będziesz mieć stos bloczków na działce. Hmmm, myślę, że przy fundamentach warto pomysleć o jakości wyrobu, bo potencjalna oszczędność może potem kosztować podwójnie.

angelb - hurtownia FILAR Inowrocław i hurtownia w Pakości. Tylko zaznaczam, że mam tam spory upust, bo zamawiam zaraz większe ilości materiału.

Jak masz dużo kasy to deskuj.Kiedys przecież tylko tak się robiło.Przy tej cenie drewna i robocizny wydaje się to interes nieopłacalny.Nowoczesna membrana powinna przeżyć Ciebie.Stara technologia była dobra gdy dom budowało się 3-5 lat.Teraz 2 lata to dużo i zaraz po załozeniu folii kładzie się dach.Jak kto woli.Ja po przeanalizowaniu cen i strat orazb zysków zdecydowałem się na dobrą folię.

Deski na cały dach to kwota ok 4500zł brutto a odchodzi koszt membrany ponad 2000zł no i dojdzie koszt robocizny 2000zł, w sumie to wyjdzie ok 4500zł + papa albo ta folia , nie wiem jeszcze ile kosztuje papa na dach, wiecie może?

Przestudiowałam wypowiedzi dotyczące dachu i zdecydowanie lepiej forumowicze wypowiadają się na temat deskowania,jeden z wątków:

http://forum.muratordom.pl/post1604427.htm?highlight=folia%20deskowanie#1604427

... ale tak jak mówisz to jest droższe, ale jeśli ma to miec znaczący wpływ na ogrzewanie i większą pewność,że dach nie będzie przeciekał to myślę,że koszt nie jest aż tak duży. W sumie przekonałam się do desek po złym doświadczeniu znajomych, którym już trzecia ekipa poprawia dach i ponownie cieknie,podobno gdzieś jest uszkodzona folia i źle zabezpieczony komin.Folię mieli podobno bardzo drogą.Być może to wina dekarza, ale i tak się przestraszyłam.

Witam

Dołączam się do grupy, choć na razie w planach mam rozpoczęcie budowy na wiosnę. Może nie tak do końca budowy, ale remontu. Choć generalnie to i tak większość z mojej starej chaty będzie trzeba zburzyć i postawić na nowo. Gmina Gąsawa, polanka w środku lasu niedaleko Chomiąrzy Szlacheckiej. Przeprowadzam się w rodzinne strony mojej mamy z Mazur. Dlatego chętnie poobserwuję co rodowi mieszkańcy tego regionu robią ze swoimi budowami. U mnie na razie papierkowe sprawy dojrzewają. WZ wydane, czekam na projekt (z racji tego, że to przebudowa to musi być robiony na zamówienie). Czeka mnie jeszcze podjęcie decyzji dotyczącej wody i ścieków, a to pewnie i tak dopiero początek.

Ja walczę z dachówką:( nie wiem juz sama na co się zdecydować... myslałam o ceramicznej L15 koramic brąz angoba, w hurtowniach przekonuja do Robbena średzkiej falistej.Niestety,jak wchodze na fora i czytam,to sa tak podzielone zdania,że ja jako laik nie mam juz pojęcia co wybrać:(

A że z cenami szaleja,nie wiadomo co i jak będzie,więc chciałam kupic juz teraz.

A Wy co planujecie/kładziecie na dach?

Witam.

No to od dzisiaj pracuje "ustawowy" licznik. Kwity zdane do starostwa i... czekamy.

----------------------------------------------------------------------------

Pozwolenie wydano po: 57 dniach :)

Uprawomocnienie za: 0 godz.

ciekaw jestem ile razy będę zmieniał ten licznik :roll:

----------------------------------------------------------------------------

Pozwolenie ważne i uprawomocnione po 72 dniach od złożenia.

Ja walczę z dachówką:( nie wiem juz sama na co się zdecydować... myslałam o ceramicznej L15 koramic brąz angoba, w hurtowniach przekonuja do Robbena średzkiej falistej.Niestety,jak wchodze na fora i czytam,to sa tak podzielone zdania,że ja jako laik nie mam juz pojęcia co wybrać:(

A że z cenami szaleja,nie wiadomo co i jak będzie,więc chciałam kupic juz teraz.

A Wy co planujecie/kładziecie na dach?

wybraliśmy Nelskamp -ceramiczną, Koramic podobno słabej jakości, też chciałam go kupić, ale dekarz powiedział "Tylko nie Koramic" haha

WŁAŚNIE! Moje dokumenty tez dzisiaj wyladowały na biurku w starostwie, juz na czerwono data zaznaczona w kalendarzu i równiez zaczęło sie nerwowe (w moim przypadku) odliczanieJak znam zycie, to pojawia sie problemy,bo to tu a może tam ktos o czyms zapomniał...Ehhhh...ale moze będzie tylko opcja jak wyżej 65+14, a jak Bozia da to krócej(wiem,licze na cud;) )

Lena08 i Giorgio - jak mniemam chodzi o pozwolenie na budowę. Szczerze życzę powodzenia !!!! Ja na załatwienie formalności urzędowych zaplanowałem sobie jesień 2007, cel osiągnąłem, PnB mamy z żonką od listopada. Ku pocieszeniu dodam, że czekaliśmy 1 (słownie: jeden) tydzień. Ach te układy KierBuda adaptującego projekt :roll:

Wczoraj za to oddałem do Starostwa ośw. o rozpoczęciu prac. :p Ale się niedługo zacznie.... :o.

Dzisiaj rozmawiałem z koparkowym ile liczy za zdjęcie humusu.

75 PLN za 1 godzinę.

Biała - znam, znam, piękne tereny!!!! Lasy, jeziora.

:D :D :D :D I sympatyczna Gąsawka z uroczą knajpką!! 8) Pozdrawiam !!!!

Tom.Pakość zazdroszczę Tobie.Niestety moja pani proj adaptujaca jest....delikatnie mówiąc mało kompetentna,a o ukladach i jakiejkolwiek dodatkowej pomocy z jej strony nie ma co liczyć.Zostaje więc czekanie i nadzieja,ze może uda sie troszke szybciej.Też chciałam załatwić formalności pod koniec roku(tzn złożyc dokumenty o PnB) ,ale jesli GOTOWY projekt lezał u tej kobiety ponad 3 miesiace,to nie wyszło.