32zetka 05.03.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 W Barcinie Wsi. Z drogi na Bydgoszcz widać mój dom. A ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 05.03.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 10 kamazów ziemi wywieźli. nie szkoda było wywozić tyle urodzajnej ziemi która przyda się do urządzenia ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 05.03.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ja też zostawiałam sobie ładną ziemię, napewno się przyda...a i tak będzie jej za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 05.03.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Dobry wieczór Przywitam się, bo tu mnie jeszcze chyba nie było Powoli wpadam w wir przedbudowlany. Wniosek o pozwolenie na budowę leży już prawie miesiąc, w projekcie odkrywamy coraz to inne niedoróbki, a wiosna za pasem. Dziś ostatecznie dogadaliśmy się z majstrem, ale zanim przygotuje umowę to pewnie minie ze dwa tygodnie. Pierwsze wbicie łopaty czy innej koparki i tak w czerwcu. Majster nakłonił nas do deskowania dachu, muszę jeszcze zadzwonić do konstruktora i upewnić się, że nasza więźba to utrzyma. Największy problem mamy z decyzją "kominową", oboje patrzymy jak szpak w 50 groszy w te rysunki, z opisu nie wynika nic, a nasza wiedza na temat kominów sprowadza się do tego, że komin jest potrzebny i z komina się dymi. Dylematy - murowany czy systemowy? - to magia jakaś. Dziś w hurtowni wyliczył nam jakiś człowiek bardzo w temacie wykształcony (bo nasze rysunki przyjął ciepło i ze zrozumieniem) kominy firmy Zapel na kwotę 7800, a ja nawet nie wiem czy to tanio czy drogo. I zapytać też nie ma jak, bo przecież każdy ma inne, z inną ilością różnych dziur i fi. Chyba poszukam jeszcze jakiegoś znawcy, niech też ogląda te kreski i liczy... To tyle na razie wynurzeń zielonego jak groszek inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 06.03.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witaj Dakota , nie przejmuj się, ja też jestem zielona, ale jeszcze trochę ja mam kominy systemowe ceramiczne Twister , ale mam też dylemat co do komina zewnętrznego...chciałam go nie robić, ale mąż się uparł więc chyba jednak będzie.Wiecie może czy zewnętrzne też sie robi systemowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13hp 06.03.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dobry wieczór Przywitam się, bo tu mnie jeszcze chyba nie było Największy problem mamy z decyzją "kominową": sprawdź schiedel'a w A-R Dach Osielsko, kominy sprawdzone, ceny konkurencyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 06.03.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dobry wieczór Przywitam się, bo tu mnie jeszcze chyba nie było Największy problem mamy z decyzją "kominową": sprawdź schiedel'a w A-R Dach Osielsko, kominy sprawdzone, ceny konkurencyjne dziękuję, sprawdzę porotherm 25 P+W - 7,15 zł brutto z dostawą i magazynowaniem - chyba tanio? obdzwoniłam z 10 hurtowni znalazłam podobnie gdzieś tam nawet, ale jednak ciut drożej ale i tak szlag jasny mnie trafił, bo wczoraj była rozmowa za 7,00, a dziś podskoczyło, bo Pan Hurtownik zaskoczył, że ma zbyt tanio chyba no to wrzucił jeszcze niby jednego hds-a do transportu (a nie zgadza się nijak) i wypiera się w żywe oczy tak samo uczynił z bloczkami, ale tych cena wzrosła jeszcze bardziej - teraz 4,27 dużo? są gdzieś taniej? generalnie mam ochotę zrezygnować z zakupów u niego, bo nie znoszę krętactwa , ale nie wydaje mi sie, żebym uniknęła zetknięcia z ta piękna cecha podczas budowy , a unoszenie się honorem dobre jest przy obronie własnej czci, a nie zawartości portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 06.03.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witaj Dakota , nie przejmuj się, ja też jestem zielona, ale jeszcze trochę ja mam kominy systemowe ceramiczne Twister , ale mam też dylemat co do komina zewnętrznego...chciałam go nie robić, ale mąż się uparł więc chyba jednak będzie.Wiecie może czy zewnętrzne też sie robi systemowe? pamiętaj tylko że komin zewnętrzny wymaga dobrego ocieplenia by spaliny się nie wychładzały. jeżeli to możliwe lepiej unikać takiego umiejscowienia komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 07.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 W Barcinie Wsi. Z drogi na Bydgoszcz widać mój dom. A ty? Pakość. Z drogi na Barcin widać moją budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 07.03.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 10 kamazów ziemi wywieźli. nie szkoda było wywozić tyle urodzajnej ziemi która przyda się do urządzenia ogrodu? 10 kamazów?! No przecież szkółki drzew nie prowadzę A troszkę ziemi zostawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 07.03.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Cześć Tom.PakośćWidziałam twoją budowę. Co do ziemi. Ja na swoją działkę nawiozłam prawie 200 ton ziemi. Działka trochę idzie w dół i wyrównywałam teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 07.03.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ludzie 10 kamazów - co za marnotrawstwo!!! Ja chętnie przyjmę ziemię na działkę bo mam sporo do nawiezienia - Osielsko - chętnie i każdą ilość (no ... prawie każdą ) W sprawie kominów polecam firmę Kom & Bud - tel 052 324-00-41 - sama brałam od nich kominy Eko-Zapel to jest tańszy ale równie dobry odpowiednik schidla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 08.03.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Największy problem mamy z decyzją "kominową", oboje patrzymy jak szpak w 50 groszy w te rysunki, z opisu nie wynika nic, a nasza wiedza na temat kominów sprowadza się do tego, że komin jest potrzebny i z komina się dymi. Dylematy - murowany czy systemowy? - to magia jakaś. Też stoję przed takim dylematem, a wiedzę mam podobną. W projekcie mam kominy tradycyjne, ale chciałem systemowe i już prawie się zdecydowałem na nie. Rozpytywałem znajomych to różne zdania były na ten temat. Głównie pojawiały się problemy współpracy kominó systemowych z kominkiem. A w tym tygodniu muszę się zdecydować. Jak powiedziałem ekipie, że kominy chyba będą tak jak w projekcie z cegły to chcą ekstra zapłaty, bo umawialismy się na systemowe. Sam już nie wiem jakie robić, bo dziś rozmawiałem z znajomym, który ma kominy schidla i nie wiedzi zadnych problemów....chyba rzucę monetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 09.03.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Też stoję przed takim dylematem, a wiedzę mam podobną. W projekcie mam kominy tradycyjne, ale chciałem systemowe i już prawie się zdecydowałem na nie. Rozpytywałem znajomych to różne zdania były na ten temat. Głównie pojawiały się problemy współpracy kominó systemowych z kominkiem. A w tym tygodniu muszę się zdecydować. Jak powiedziałem ekipie, że kominy chyba będą tak jak w projekcie z cegły to chcą ekstra zapłaty, bo umawialismy się na systemowe. Sam już nie wiem jakie robić, bo dziś rozmawiałem z znajomym, który ma kominy schidla i nie wiedzi zadnych problemów....chyba rzucę monetą a jakie mogą być problemy przy współpracy kominka z kominem systemowym? nie rozumiem tego stwierdzenia. jeżeli komin jest odpowiedniego typu i średnicy to jest lepszym rozwiązaniem niż tradycyjny. należy tylko pamiętać że kominy systemowe śą różnego typu - do pieców na paliwo stałe (kominek) jest inny, do pieca gazowego jest też inny a jeszcze inny do kondensata. ja mam kominek z płaszczem + komin schiedla i wszystko gra i buczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 11.03.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 i jak tam u Was coś się już ruszyło na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 12.03.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 i jak tam u Was coś się już ruszyło na wiosnę? Ano... Pozostało dni: 38 + 14 Ostatnio zmieniony przez Gorgio dnia Sro, 12 Marzec 2008 15:58, w całości zmieniany 27 razy A dzisiaj dzwonek do drzwi... Pan listonosz uprzejmie donosi, że ma polecony Patrzę ci ja, a to ze Starostwa A w środku... Postanowienie dużo mądrych paragrafów postanawiam nałożyć obowiązek do 1.04 usunięcia braków i nieprawidłowości[...] Razem poz. 8 ZABIJĘ... Mam wprawę z takim sprzętem: http://www.gaminator.pl/data/character/223/223.2.jpg najwyżej o jedną głowę się pomylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 12.03.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Giorgio, współczuję. Faktycznie można sobie trochę zdrowia napsuć w potyczkach z urzędami różnej maści. Ze swojej strony mogę podać, że najbardziej zalazła mi za skórę Energetyka w Inowrocławiu. Wniosek o podłączenie prądu do działki złożyłem we wrześniu 2007 i nadal, nie mam skrzynki na działce. Ludzie, czekam 7 miesięcy, załamka. Ręce, z tą pseudo instytucją, opadają Byłem u nich, nie dość, że traktują Cię tam jak intruza, to jeszcze mnie załamali. Może to być dopiero czerwiec. . Dobrze, że mam sąsiadów w porządku, bo inaczej byłoby krucho. Giorgio pożycz mi ten sprzęt, to też trochę postrzelam. Nie mam w tym wprawy, lecz człowiek zdesperowany jest nieobliczalny i nauczyłbym się władania tym szybko. A teraz trochę pozytywów. Zbrojenie położone i ławy zalane 16m3 betonu B25. Kurcze, zbrojenie robiliśmy przez 3 dni, a zalane w 1 godz. Niech schnie sobie spokojnie do Wielkanocy, a potem dalej do góry. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 12.03.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 współczuję E tam, jak powiadają, nie takie sprawy się zawalało. Energetyka [...] Może to być dopiero czerwiec Szczęściarz. Przy złym układzie może będę "jechał" z agregatu. Sąsiedzi też na cieńkiej lince jadą... Fajnie jest. pożycz mi ten sprzęt, to też trochę postrzelam. Nie mam w tym wprawy, lecz człowiek zdesperowany jest nieobliczalny i nauczyłbym się władania tym szybko. Nic darmo Opłata wynosi połówkę od łepka (albo na głowę) Lekcje gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 12.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Gorgio jak to możliwe? Do czego się przyczepili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 12.03.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Gorgio jak to możliwe? Do czego się przyczepili? A do pier...ł. Tu przecinka brakuje tam kropeczki nie ma A po prawdzie to do pier...ł zaświadczenie, odnośnie wyłączenia gruntu z produkcji rolnej; trzeba zrobić 2 "machloje" na planie zagospodarowania; wykreślić instalację gazową (bo skoro nie ma gazu po co mi ona?); wytłumaczyć, czemuż to nie ma projektu instalacji CO; i... ponumerować strony w projekcie. Niby niewiele ale licznik [38] zatrzymany Startujemy [...] w środę Lepiej pochwal się ze swoimi postepami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts