Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj kopali i dzisiaj też kopią ,... a ja już ruszam wyobraźnią gdzie jakie będzie pomieszczenie i wydaję mi się ,że wszystko będzie takie malutkie :roll:

Malutkie, bo nie ma punktu odniesienia. Później będzie "normalnie", a na dodatek może się okazać, że malutka to jest ale...działka :lol:

Gorgio jak to możliwe? Do czego się przyczepili? :o

zaświadczenie, odnośnie wyłączenia gruntu z produkcji rolnej;

u mnie tez nie było takiego zaświadczenia, ale pan ze Starostwa sprawdzajacy mój projekt zadzwonił na Konarskiego i sprawdzili, że działka jest wyłączona z produkcji rolnej. Następnie zrobił z tej rozmowy notatkę słuzbową i to wystarczyło.

Ja PNB dostałem 8 dni po urzędowym terminie, ale data wydania na papierku była z przedostatniego mozliwego dnia.

u mnie tez nie było takiego zaświadczenia, ale pan ze Starostwa sprawdzajacy mój projekt zadzwonił na Konarskiego i sprawdzili, że działka jest wyłączona z produkcji rolnej. Następnie zrobił z tej rozmowy notatkę słuzbową i to wystarczyło.

Ja PNB dostałem 8 dni po urzędowym terminie, ale data wydania na papierku była z przedostatniego mozliwego dnia.

Jestem po wizycie na Konarskiego.

Z 8 punktów został tylko ten jeden i jestem szczęśliwy :evil:

Termin rozpatrzenia wniosku: z uśmiechem na twarzy 3 tygodnie. Czyli to będzie 04.04, a usunięcie usterek do 01.04. Trzeba będzie spróbować tego "numeru" z telefonem, inaczej zabawa zacznie się od początku.

Giorgio, współczuję. Faktycznie można sobie trochę zdrowia napsuć w potyczkach z urzędami różnej maści. :evil:

Ze swojej strony mogę podać, że najbardziej zalazła mi za skórę Energetyka w Inowrocławiu. Wniosek o podłączenie prądu do działki złożyłem we wrześniu 2007 i nadal, nie mam skrzynki na działce. Ludzie, czekam 7 miesięcy, załamka. Ręce, z tą pseudo instytucją, opadają :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Byłem u nich, nie dość, że traktują Cię tam jak intruza, to jeszcze mnie załamali. Może to być dopiero czerwiec. :x :x :x.

Dobrze, że mam sąsiadów w porządku, bo inaczej byłoby krucho. Giorgio pożycz mi ten sprzęt, to też trochę postrzelam. Nie mam w tym wprawy, lecz człowiek zdesperowany jest nieobliczalny i nauczyłbym się władania tym szybko.

A teraz trochę pozytywów. Zbrojenie położone i ławy zalane

:D 16m3 betonu B25. Kurcze, zbrojenie robiliśmy przez 3 dni, a zalane w 1 godz.

Niech schnie sobie spokojnie do Wielkanocy, a potem dalej do góry.

Powodzenia

Ja z Energetyką miałam podobne przygody. Wniosek złożyłam w zeszłym roku w maju. Skrzynkę po licznych telefonach z mojej strony założyli jakiś miesiąc temu. Mam już pociągnięte wszystkie kable i jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu mnie podłączą. Jak do tej pory cała budowa była możliwa dzięki uprzejmemu sąsiadowi.

Chyba czas dołaczyć do grupy. Nieskromnie zacznę od chwalenia się. Budowę zaczęliśmy - jak na razie idzie wszystko OK. Dziś mieli zbroić ławę a jutro "leją" beton z gruchy+pompa. Teraz tochę fotek (lekko spóźnionych):

Wytyczony domek:

http://images24.fotosik.pl/179/f6cef3a16ac4575e.jpg

Kopara w akcji:

http://images26.fotosik.pl/178/833b5f9b619fa81b.jpg

A to już po akcji:

http://images32.fotosik.pl/182/a58d29cc5032b822.jpg

Tom - czym będę mógł się podzielić to napiszę. Materiały: bloczki+ porotherm biorę z hurtowni niedaleko Torunia, stal(2,4zł/t netto) i nawet dechy na szalunek (450zł -m3)też przez nich -mają dobre ceny no i transport prawie gratis(spod Torunia!!!). Polecam pracownię projektową "Kreska" z Bydg. Szybko, sprawnie i za przystępną cenę.

Teraz Help!

Gdzie mogę kupić tablicę info dot.Budowy, Inwestora, kierownika budowy i tych innych głupich wymogów, które jestem zobligowany na niej zamieścić?

Gwoli informacji to na tej tablicy trzeba zamieścić nazwisko inwestora wraz z numerem tel. Adres zamieszkania nie jest wymagany. Osobiscie sprawdziłem w Nadzorze Budowlanym jak to się ma do Ustawy o Ochr. Danych Osobowych i właśnie taka była ich odpowiedź.

Gdzie mogę kupić tablicę info dot.Budowy

Castorama -plastikowa ok 45zł ,naklejka ok 25zł :wink: My kupiliśmy plastikową ,ale trzeba było ją przybić do sklejki i wbić na palu w ziemię więc szybciej i taniej będzie z naklejką na garaż :wink:

...a u nas dzisiaj pracowity dzień...

http://img444.imageshack.us/img444/2299/zdjcie209vr6.jpg

Dzięki za info dot. tablicy - chyba pozostaje plastikowa z Castoramy bo o nalepce nie ma mowy -"garaż" a raczej dziwaczny kontener jest własnością firmy budowlanej. Byłem rano ok. 10 wszystko ładnie zaszalowane i zazbrojone. Beton miał być o 13-tej ale czy był nie wiem. Nie będę przeciez dzwonił do majstra bo pomyśli, że jakiś "nagrzany" jestem czy co. Jutro pojadę to się przekonam. Zresztą w taką pogodę to naprawdę im współczuję...

A teraz najnowsze foty:

http://images24.fotosik.pl/179/753380573aaa5145.jpg

http://images34.fotosik.pl/184/40db065082f87047.jpg

Jak widać na zdjęciu, budowlańcy nie zapomnieli o "dmuchanym łóżeczku" na którym pewnie będą spać gdy się zmęczą...

O, :o :o :o , Zielonka, pełen podziwu jestem!!! Ławy fundamentowe w deskowaniu. No,no.

U mnie lane było bezpośrednio do gruntu, tzn. na spodzie chudziak, zbrojenie i zalane betonem B-25 z "gruchy". Nic się nie obsypywało, więc obyło się bez deskowania. A propos, a gdzie u Ciebie chudziak pod zbrojeniem, bądź ewentualnie folia. Nie masz tego? Co na to firma budowlana? Czyżbyś miał podłoże gliniaste?

Kilka postów wyżej psioczyłem na Energetykę. I co? Dziś rano telefon od firmy, że kopią koło działki i montują skrzynkę. :o Jutro wmontują moją na działce, więc w marcu powinienem mieć prąd :D W końcu, a czekam od 07/09/2007.

• 2 weeks później...

ŚWIĘTA ŚWIĘTA I PO ŚWIĘTACH...i zaczął się idealny czas na prace budolwane...ciepło i jasno :lol: oby tak do końca budowy :wink:

Byliście na targach? trochę mi rozjaśniły niektóre tematy, przede wszystkim instalacyjne. Namawiają nas do pieca kondensacyjnego Dietrich

http://www.dedietrich.com.pl/07_08/1/12.htm\

Słyszeliście coś na ten temat? Ja pierwszy raz słysze tę firmę, ale podobno oni nie musza się rekalmować, bo każdy z branży ich zna :roll:

Namawiają nas do pieca kondensacyjnego Dietrich

Temat jeszcze przede mną. Póki co wiem, że będzie to piec gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Teraz na tapecie mam dach. Miałem już wybraną dachówkę: RuppCeramika, Rubin kolor tekowy. Ale druga ekipa, która robi mi wycenę odradza tego producenta, bo wszystkie reklamacje jakie mieli to dotyczyły RuppCeramiki. Podobno pęka. Namawiają na Robbena, że niby równie dobry, a o wiele tańszy. No i znowu jestem w punkcie wyjścia.