Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

Marku, z doświadczenia wiem, że jak "fachowiec" namawia do jakiejś marki to ma w tym swój, sobie wiadomy interes (najczęściej kasa - prowizje, lub własna wygoda) :evil: przykre to ale najczęściej prawdziwe :cry: .

Nie słuchaj fachmanów!!! - szukaj porady u osób niezainteresowanych (którzy nie mają interesu aby radzić to czy tamto).

Ja mam dachówkę Tondach - ładna bo nowa, nie narzekano przy kładzeniu, że nierówna czy coś takiego, jak będzie w przyszłości to życie pokaże :wink:

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

INEZ2007 napisał:

Namawiają nas do pieca kondensacyjnego Dietrich

Na temat De Dietrich na forum krążą różne poglądy, jedni mówią, że tani, inni, że wcale nie bo z osprzętem kosztuje tyle co inne tej klasy... Mnie nie przekonuje to, że ma wąski zakres mocy tzn. zaczyna od wysokich mocy np 28 kW i więcej (te z mniejszą mocą są duzo droższe) a jeśli Twój dom ma nieduże zapotrzebowanie na ciepło (z racji solidnego ocieplenia) to piec o zbyt dużej mocy będzie Ci "taktował" często się załączał co jest mało oszczędne. Ja z racji tego co napisałam De Dietricha sobie odpuściłam :wink:

Na temat De Dietrich na forum krążą różne poglądy, jedni mówią, że tani, inni, że wcale nie bo z osprzętem kosztuje tyle co inne tej klasy... Mnie nie przekonuje to, że ma wąski zakres mocy tzn. zaczyna od wysokich mocy np 28 kW i więcej (te z mniejszą mocą są duzo droższe) a jeśli Twój dom ma nieduże zapotrzebowanie na ciepło (z racji solidnego ocieplenia) to piec o zbyt dużej mocy będzie Ci "taktował" często się załączał co jest mało oszczędne. Ja z racji tego co napisałam De Dietricha sobie odpuściłam :wink:

to bardzo proszę o pomoc :D , które piece polecasz? jakie mają mniejsza moc startową? tyle tego na rynku... :roll:

pożycz mi ten sprzęt, to też trochę postrzelam. Nie mam w tym wprawy, lecz człowiek zdesperowany jest nieobliczalny i nauczyłbym się władania tym szybko.

Czy jeszcze chcesz się przyuczyć?

Dzisiaj ponownie bylem na Konarskiego. Dostałem kwitek, który powinien być dostarczony do 01.04 (dla przypomnienia: zaświadczenie lub decyzja o odrolnieniu). No i...

Uprzejmie informuję, że w świetle artykułu 11 ust. 1 ustawy itd. Dz.U. z 2004 Nr 121 poz. 1266

i to jest najlepsze:

nie jest wymagane wydanie decyzji na wyłączenie z produkcji rolniczej gruntu itd.

Nic tylko lać i patrzeć czy równo puchnie. Mam nadzieję, że teraz już będzie z górk (choć 3 tygodnie diabli wzięli).

Witajcie,

jakoś cicho tutaj...wszyscy na budowie? :lol:

u nas małe kłopoty, bo koparka za bardzo zasypałą fundamenty i kierownik budowy nie zgodził się na zalanie betonem, może to i dobrze ,bo jakby siadło to wtedy byłyby problem, więc teraz jedziemy z cegłami do góry a podłoga musi poczekać na swoją kolej :wink:

Ufff, wracam po 2 tygodniach na Forum. Niestety sprzęt komputerowy mi siadł i był w serwisie :evil:

Ale tu cicho. Ludzie piszcie, bo ta Grupa padnie :( Pogoda nie dopisuje, prace budowlane idą przez to powoli, to chociaż popiszmy.

Przy okazji pytanie do osób, które już przerabiały ten temat. Możecie polecić jakąś dobrą hurtownie w okolicy (Bydgoszcz, Toruń?), w temacie sprzedaży dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych? Chodzi o firmę specjalizującą się w dachach, gdzie można wynegocjować cenę, uzyskać poradę, sensowny kosztorys. Zastanawiam się nad RuppCeramika dachówka Rubin.

:p Aha, ludzie 04/04/2008 - mam prąd na działce!!!!! 8 m-cy czekania!!! Aż się woda "ognista" z tej okazji polała. :wink:

Przy okazji pytanie do osób, które już przerabiały ten temat. Możecie polecić jakąś dobrą hurtownie w okolicy (Bydgoszcz, Toruń?), w temacie sprzedaży dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych? Chodzi o firmę specjalizującą się w dachach, gdzie można wynegocjować cenę, uzyskać poradę, sensowny kosztorys. Zastanawiam się nad RuppCeramika dachówka Rubin.

Tom zobacz dachówkę Nelskamp w Białych Błotach na Szubińskiej -Słowińscy Centrum Budowlane, ja dość mocno robiłam rozeznanie wśród dachówek na rynku bydgoskim i zdecydowanie wygrała właśnie ta dachówka .Przede wszystkim jako jedyni zgodzili się przetrzymać dla mnie dachówkę przez pare miesięcy :wink: a do tego cena bardzo konkurencyjna i naprawdę duży wybór.

Rzeczywiście jak na sezon budowlany to w wątku cichutko. Może jakieś fotki zamieścicie z pola bitwy :wink: Jedna fotka zastępuje tysiąc słów :lol:

U nas były małe kłopoty z zalaniem płyty, Kierownik nie zgodził się ze względu na wysokie ścianki fundamentowe.Więc najpierw mury pną się do góry a podłoga w póżniejszym terminie :wink: ...aż się dobrze ubije

Teraz wygląda tak:

http://img501.imageshack.us/img501/8499/zdjcie006li9.jpg

Ma ktoś może namiary na kogoś od stawiania kominów zewnętrznych tzw. zduna?

Ufff, wracam po 2 tygodniach na Forum. Niestety sprzęt komputerowy mi siadł i był w serwisie :evil:

Ale tu cicho. Ludzie piszcie, bo ta Grupa padnie :( Pogoda nie dopisuje, prace budowlane idą przez to powoli, to chociaż popiszmy.

:p Aha, ludzie 04/04/2008 - mam prąd na działce!!!!! 8 m-cy czekania!!! Aż się woda "ognista" z tej okazji polała. :wink:

Gratuluję!!!

My prąd mamy mieć podłączony jeszcze w tym tygodniu, zobaczymy :wink:

Nie przerabiałam jeszcze żadnego tematu, tu http://szczegoly.pkt.pl/kom_bud_4060c80ddc90ef239887324793f8e532.html kupowaliśmy porotherm, gość rozmawiałam z nami o dachach, sprawiał wrażenie znającego się, przynajmniej na dachach i kominach :lol:

Gdzie mnie tam do Was, ale "to mały krok dla wodociągów ale wielki dla spragnionego". Dzisiaj była ekipa, kopara i mamy podziemny kranik :lol:

http://upb101.ovh.org/albums/userpics/10002/thumb_kopara.jpg http://upb101.ovh.org/albums/userpics/10002/thumb_kranik.jpg

szczęściarz, moja gmina życzy sobie trzy kręgi betonowe z deklem :-?

chyba jakiegoś sponsora z okolicznych betoniarni mają :lol:

Tom: czekam na jakieś info o firmie, choć cokolwiek.

U nas nawet projekt jeszcze nie gotowy, choć miał być do końca marca. Jak już na tym etapie się przedłuża, to co to będzie jak budowa rusza. Choć nam się nie spieszy, a raczej czas działa na naszą korzyść.

Nie martw się opóźnieniami. U mnie, ze względów pogodowych, strasznie ślimaczą się prace z fundamentami. Ale jak tu robić, jak w poprzednim tygodniu przez 5 dni padał deszcz :evil: Na szczęście zakończenie etapu prac ziemnych (chudziak, ławy, fundamenty, hydroizolacja) coraz bliżej. :wink:

Witajcie

Dawno mnie nie było więc nadrabiam zaległości. Budowa idzie zgodnie z planem - mimo niesprzyjajacej pogody no poza ostatnimi dwoma dniami. Ale jutro znowu mają być deszcze...

Teraz trochę o tym jak energetyka podnosi cisnienie. Jak wiadomo na budowie potrzebny jest prąd a że go nie ma więc trzeba założyć. Na razie tylko budowlany - podania, umowy,akty notarialne, pozwolenia na budowę, kupno i zamontowanie przez elektryka tzw. "RB - tki" czyli skrzynki z gniazdkiem i licznikiem. Przyjechał sobie "Pan Miszcz" od prądu (tak, tak - Pan Miszcz) żeby podłączyć licznik i powiedział budowlańcom (mnie nie było), że nie podłączy bo skrzynka nie jest podpięta pod skrzynkę energetyki stojacą obok co uważam należy do jego obowiązku ponieważ to skrzynka energetyki więc nikt tam nie może grzegać. Zabrał się i pojechał. Przekazał mi to wszystko budowlaniec więc wzywam elektryka, żeby podpiął ją do tej drugiej skrzynki co też uczynił. Przy czym poinformował mnie, co też potwierdził budowlaniec, że najprawdopodobniej chodziło mu o łapówę w postaci 0,7l wódki. Ponoć tak jest przyjęte, że do skrzynki wkłada się wódkę i jest OK i prąd jest. Następnie dzwonię grzecznie do posterunku Enea na Błoniu w Bydgoszczy(pod nich podlega Zielonka) z zapytaniem kiedy Pan Miszcz może przyjechać i podłaczyć ten cholerny licznik. Na co słyszę że w czwartek ok 10-11 (a był poniedziałek) no dobra jakoś to ścierpię. Oczywiście w czwartek nikt nie przyjechał. W piątek też nie i w poniedziałek również nie. Wiec z podniesionym ciśnieniem dzwonię dziś do Enei no i pan z rozbrajającą szczerością informuje mnie, że moja RB-tka jest postawiona "za blisko" ich skrzynki. Po prostu puściły mi zawory...Ciekawe, że wcześniej jakoś mi o tym nie mówił no i zarządałem aby określił jaka jest prawidłowa odległość od "Ich" skrzynki - 10 cm, 1 metr a może 3 metry?Pan poprosił abym jutro przyjechał na budowę o 10 to przyjedzie kolejny "Pan Miszcz" , który jak wyrocznia stwierdzi - zapewne na oko jaka odległość jest "jedynie słuszna". Oj czekajcie monopolisci- łapówkarze, Julka Pitera tylko czeka na takie kwiatki...Bym zapomniał - skrzynka Enei jest umiejscowiona pomiędzy działką sąsiednią a następną - tak dla jasnosci.