iwonkakarim 31.10.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam; Szukam ekipy do wykończenia domu. Dobrze by było znaleść godnego polecenia elektryka i hydraulika z błonia lub bliskich okolic.PozdrawimKarim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 01.11.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam wszystkich serdecznie, to pierwszy wpis w tym watku, ale pewnie gosciem bede czestym choc moze nie od razu. Planujemy z zona na wiosne kupic dzialke w okolicy Blonia (Radonice, Stare Faszczyce, Debowka, Boza Wola). ......... Pozdrawiam wszystkich cieplo (w ten piekny sloneczny dzien) Michał Witam nowego budowniczego ad.1. Chyba najlepiej zacząć od przestudiowania planu zagospodarowania przestrzennego (dostępny w necie). Na nim znajdziesz, gdzie przebiegają media, drogi, gdzie nowe drogi są planowane i wiele, wiele innych rzeczy. Wybieracie interesujący Was obszar mając na uwadze np odległość od stacji kolejowej i pytacie tubylców o działki budowlane. To chyba najefektywniejszy sposób, generalnie unikałbym pośredników - mają nieźle gadane i są kosztowni. ad 2. Kupić od kogoś z forum stemple po kilka zł za sztukę i z nich wykonać słupki ogrodzeniowe - z tego co mi wiadomo, to nie kwalifikuje się pod żadne pozwolenia. ad 3. Blaszak stawia się i koniec. Dobrze go z góry czymś obciążyć, by silny wiatr go nie zniszczył. ad 4. Jak studnia to i prąd. Konieczna będzie pompa by wodę wydobyć na powierzchnię. Do pewnej głębokości zezwolenie nie jest chyba wymagane - ale to łatwo sprawdzić w necie. Działeczki, jakie mi przychodzą na myśl, to kompleks działek wystawionych na sprzedaż na granicy Błonia(ulica Faszczycka za numerami 40) w kierunku Starych Faszczyc - to bardziej Błonie, niż Stare Faszczyce - jest tam już kilka wybudowanych nowych domów (jeden jest mój). Radonice bym odradzał - ruch ciężarówek na trasie Grodzisk - Błonie jest naprawdę hałaśliwy. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Kiedy chcecie wystartować z budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 01.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam; Szukam ekipy do wykończenia domu. Dobrze by było znaleść godnego polecenia elektryka i hydraulika z błonia lub bliskich okolic. Pozdrawim Karim Jak znajdziecie dobrego elektryka, to dajcie proszę znać. Mój elektryk, to jedyna osoba która przeszła przez moją budowę i którą miałem ochotę zamordować. Niestety zostawił parę niedoróbek i chętnie skorzystałbym również z pomocy solidnego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budujemy_ostro 01.11.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam wszystkich serdecznie, 2. Jak juz kupimy te dzialeczke to chcielibysmy ja ogrodzic. Wiadomo, ze nie stawiac od razu ogrodzenia z siatki i zbrojonego betonu z ogniskami karabinow maszynowych, ale proste drewniane pale z tzw. siatka lesna coby bylo wiadomo, ze to nasze Czy na takowe zabiegi potrzeba jakis specjalnych pozwolen/zgod ? 4. Studnia. Przeczytalem caly watek i w sumie jesli budowa rozpoczac sie ma kilka lat po kupnie dzialki to w sumie byloby dobrze miec dostep do wody przez ten czas bez koniecznosci wpinania sie w jakiekolwiek instalacje. Z tego co znalazlem to woda w okolicy jest na glebokosci 16-18 lub 26m co przy podanych cenach daloby koszt jakis 2,5-3k netto za zrobienie studni. Jak wyglada taka instalacja? Czy konczy sie po prostu najzwyklejszym wystajacym z ziemi kranikiem czy to jakos bardziej skomplikowane? I jak to jest potem z ew. podlaczeniem czegos takiego jako instalacji wodnej do budowanego domu? Zasadniczo posiadanie darmowej wody do podlewania trawnika i uzytku wlasnego jest calkiem kuszaca. Co jednak z kanalizacja? Szambo trzeba budowac, czy mozna sie tez wpiac do sieci? (i rowniez czy ma to sens skoro i tak trzeba by ciagnac rury). ad. 2 pomyśl nad tym aby dwa razy nie robić tej samej roboty. można w sumie tanim kosztem wbetonować słupki, bez wykonania fundamentu/podmurówki. jeśli docelowo planujesz z trzech stron mieć siatkę, wybrał bym te opcje. po co wydawać na drewniane słupki, siatkę , które to docelowo i tak będziesz usuwał?? a podmurówkę zrobisz już po postawieniu chaupy.(koszt pewnie większy aniżeli siatka + słupki) ad.4 co do studni w okolicy Błonia. Dokładnie badam temat samej Dębówki. znalazłem jedną osobę która niedawno zainwestowała w studnie. woda na 37 metrze. w smaku - okropna. bez filtrów nie do spożycia. to tak aby wziąć i to pod uwagę, że można trochę więcej wydać aniżeli się planowało. sam planuje taka inwestycje - jak się okaże że woda będzie paskudna to z sąsiadem jedna studnia do wspólnego użytku. + jest taki że koszt /2. jak będzie ok to przynajmniej pewność ze opłaca się robić druga studnie.ot, takie minimalizowanie ryzyka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budujemy_ostro 01.11.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 ad. 2 pomyśl nad tym aby dwa razy nie robić tej samej roboty. można w sumie tanim kosztem wbetonować słupki, bez wykonania fundamentu/podmurówki. jeśli docelowo planujesz z trzech stron mieć siatkę, wybrał bym te opcje. po co wydawać na drewniane słupki, siatkę , które to docelowo i tak będziesz usuwał?? a podmurówkę zrobisz już po postawieniu chaupy.(koszt pewnie większy aniżeli siatka + słupki) ad.4 co do studni w okolicy Błonia. Dokładnie badam temat samej Dębówki. znalazłem jedną osobę która niedawno zainwestowała w studnie. woda na 37 metrze. w smaku - okropna. bez filtrów nie do spożycia. to tak aby wziąć i to pod uwagę, że można trochę więcej wydać aniżeli się planowało. sam planuje taka inwestycje - jak się okaże że woda będzie paskudna to z sąsiadem jedna studnia do wspólnego użytku. + jest taki że koszt /2. jak będzie ok to przynajmniej pewność ze opłaca się robić druga studnie.ot, takie minimalizowanie ryzyka:) BTW odkupię blaszak na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SMP 02.11.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam nowego budowniczego Działeczki, jakie mi przychodzą na myśl, to kompleks działek wystawionych na sprzedaż na granicy Błonia(ulica Faszczycka za numerami 40) w kierunku Starych Faszczyc - to bardziej Błonie, niż Stare Faszczyce - jest tam już kilka wybudowanych nowych domów (jeden jest mój). Radonice bym odradzał - ruch ciężarówek na trasie Grodzisk - Błonie jest naprawdę hałaśliwy. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Kiedy chcecie wystartować z budową? Ale domyslam sie, ze ktos jest na sprzedaz wystawil - jest tam jakowas tablica czy cos by do wlasciciela uderzyc? Z budowa to wystartujemy pewnie dopiero za 2-4 lata (chcemy miec baaaardzo duzy wklad wlasny do kredytu, nie widze sensu w oddawaniu bankowi gratis kilkudziesieciu tysiecy zlotych), ale dzialeczke chcemy miec wczesniej z podanych przeze mnie wzgledow. O studni i grodzeniu Za info o studni dziekuje, jak juz gdzies kupie te dzialke to popytam sasiadow i w okolicy na pewno jak to wyglada. Co do ogrodzenia - z zona jestesmy chorzy na bardzo drogie ogrodzenia (z kruszonego kamienia, takie "angielskie"). Troche to kosztuje nawet by zrobic od frontu zatem to sie pewnie przesunie na dosc odlegly termin, a ogrodzenie dzialki to jednak przy stojacym tam blaszaku to wolalbym cosik ogrodzic. Koszt nie jest duzy - w jednym z dziennikow budowy ktos takie ogrodzenie dla dzialki ok. 1200m postawil w weekend i kosztowalo go to kilkaset zlotych. Takiego ogrodzenia nie bedzie szkoda, jak mi w nie przylozy Kamaz z 30 tonami cegiel , a i rozebrac o wiele latwiej i nie szkoda, jak wokol pojawia sie sasiedzi i np. bedzie sie chcialo postawic jakies inne ogrodzenie. Dziekuje za odpowiedzi, milo by bylo miec takich ja Wy sasiadow Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 02.11.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ale domyslam sie, ze ktos jest na sprzedaz wystawil - jest tam jakowas tablica czy cos by do wlasciciela uderzyc? Z budowa to wystartujemy pewnie dopiero za 2-4 lata (chcemy miec baaaardzo duzy wklad wlasny do kredytu, nie widze sensu w oddawaniu bankowi gratis kilkudziesieciu tysiecy zlotych), ale dzialeczke chcemy miec wczesniej z podanych przeze mnie wzgledow. Tak, w kompleksie jest 8 działek wystawionych na sprzedaż - ile z nich pozostało, tego nie wiem - na pewno więcej niż połowa. O działki pytaj bezpośrednio sprzedawczynię. Wystarczy podjechać do niej przy okazji rekonesansu i popytać. Działki są przy asfaltowej drodze, w której powinny być wszystkie media z kanalizacją włącznie - odległość do dworca PKP - około 20 minut piechotą, zatem w razie awarii samochodu odległość znośna. Gdybyś chciał namiary na sprzedawczynię czy też miał więcej pytań, pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 06.11.2010 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witam; Szukam ekipy do wykończenia domu. Dobrze by było znaleść godnego polecenia elektryka i hydraulika z błonia lub bliskich okolic. Pozdrawim Karim Witam! Jeśli nadal szukacie elektryka, mogę wam kogoś polecić; pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 06.11.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Jeżeli ktoś potrzebowałby solidnej firmy do wykonania:- tynków (tradycyjnych cementowo-wapiennych i gipsowych)- elewacji, docieplenia budynku- docieplenia poddaszy i zabudów karton gipsowych- gładzi- innych prac budowlanychto serdecznie zapraszam.Referencje na forum muratora pod adresem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132483http://www.sain.plPozdrawiamHubert509-499-922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 07.11.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Pilnie szukam kogos sprawdzonego do wykonania projektu gazu i przyłącza. Dom w Błoniu przy ul. Nowakowskiego. Podobno Ci z gazownii w Błoniu mają pełen pracy i jakąs nie udało mi się z nimi umówić na spotkanie. Chce robić przyłącze i instalacje gazową jeszcze w tym roku.Dziękuję i pozdrawiamKarim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 07.11.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam! Jeśli nadal szukacie elektryka, mogę wam kogoś polecić; pozdrawiam:D Znalazłem elektryka-ten sam co mi założył skrzynkę na początku budowy, ale wydaje mi sie że jest drogi. Dobrze by było dać komuś innemu robić wycenę do porównania. Także chętnie prosiłbym o kontakt do elektryka. Dziękuję i pozdrawiam Karim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 07.11.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Ponieważ mamy nową stronę na Forum ponawiam ogłoszenie;) Pilnie szukam kogos sprawdzonego do wykonania projektu gazu i przyłącza. Dom w Błoniu przy ul. Nowakowskiego. Podobno Ci z gazownii w Błoniu mają pełen pracy i jakąs nie udało mi się z nimi umówić na spotkanie. Chce robić przyłącze i instalacje gazową jeszcze w tym roku.Dziękuję i pozdrawiamKarim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettystyle 12.11.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 ahoj, chętnie odkupię stemple. 3 metry. ma ktoś na zbyciu? i jeszcze jedno pytanie - gdzie w naszej okolicy kupujecie deski szalunkowe? gdzie nie zapytam - drogo a najśmieszniejsze, że w kilku okolicznych tartakach drożej niż w składach budowlanych... nie powinno być odwrotnie? mam do sprzedania stemple tylko po mojej budowie odbiór osobisty Stare Faszczyce tel.501 403 907. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msjaszczura 12.11.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam prawdopodobnie przyszłych sąsiadów, Jestem zupełnie nowa na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość Kupiliśmy niedawno z mężem działkę w okolicach Błonia z WZ, ale chcemy złożyć swój, nowy wniosek. Możecie mi doradzić co wpisywaliście w ilości zaopatrzenia w media? Na ile dokładne mają być wymiary domu? Nie mamy jeszcze do końca wybranego projektu. Co oprócz WZ powinno być teraz załatwione w pierwszej kolejności? Przyłącza? Jesteśmy kompletnie zieloni a chcielibyśmy w miarę szybko zacząć działać, więc będę wdzięczna za pomoc i rady . Czy możecie podpowiedzieć jak poradzić sobie z melioracją? Może macie namiar do jakiegoś fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettystyle 13.11.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 mam do sprzedania stemple tylko po mojej budowie Błonie miejsc.Stare Faszczyce tel.501 403 901 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onliw 13.11.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mam do sprzedania cegle Wienerberger Porotherm 25 kl 15 - 2 palety (120 sztuk) w rozsadnej cenie. Kupiona 3 miesiace temu prosto z fabryki. Odbior w Bozej Woli.510085986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 14.11.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam prawdopodobnie przyszłych sąsiadów, Jestem zupełnie nowa na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość Kupiliśmy niedawno z mężem działkę w okolicach Błonia z WZ, ale chcemy złożyć swój, nowy wniosek. Możecie mi doradzić co wpisywaliście w ilości zaopatrzenia w media? Na ile dokładne mają być wymiary domu? Nie mamy jeszcze do końca wybranego projektu. Co oprócz WZ powinno być teraz załatwione w pierwszej kolejności? Przyłącza? Jesteśmy kompletnie zieloni a chcielibyśmy w miarę szybko zacząć działać, więc będę wdzięczna za pomoc i rady . Czy możecie podpowiedzieć jak poradzić sobie z melioracją? Może macie namiar do jakiegoś fachowca? Witam! Właśnie odebraliśmy z żoną pozwolenie na budowę. Jest trochę latania po urzędach. Nie wiem jak jest przy warunkach zabudowy, ale my robiliśmy to tak: Najpierw idźcie do gminy - tam Wam powiedzą, co po koleji i gdzie; zawsze noście ze sobą wszystkie dokumenty dotyczące działki, nigdy nie wiadomo co będzie potrzebne; Melioracja dla Waszego rejonu jest chyba w Grodzisku ul. Traugutta 4. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SMP 14.11.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Melioracja dla Waszego rejonu jest chyba w Grodzisku ul. Traugutta 4. powodzenia eeeem melioracja w jakim sensie? Bo jakos mi to umknelo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 14.11.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 eeeem melioracja w jakim sensie? Bo jakos mi to umknelo? W jakim sensie? Wyjaśniam; trzeba sprawdzić czy przez działkę przechodzą tzw "dreny", czy nie przepiebiegają w miejscu gdzie będzie stał dom; wtedy musicie je przebudować tzn. przełożyć lub zlikwidować. Aby otrzymać pozwolenie budowlane musi być dołączone do dokumentacji tzw pozwolenie wodno-prawne, ale aby otrzymać to pozwolenie wodnoprawne musi być dokument z Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń wodnych W Warszawie ( okolice Błonia to chyba inspektorat w Grodzisku ) informujące co pod ziemią się znajduje i gdzie. takie są wymogi prawne, niestety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SMP 14.11.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 W jakim sensie? Wyjaśniam; trzeba sprawdzić czy przez działkę przechodzą tzw "dreny", czy nie przepiebiegają w miejscu gdzie będzie stał dom; wtedy musicie je przebudować tzn. przełożyć lub zlikwidować. Aby otrzymać pozwolenie budowlane musi być dołączone do dokumentacji tzw pozwolenie wodno-prawne, ale aby otrzymać to pozwolenie wodnoprawne musi być dokument z Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń wodnych W Warszawie ( okolice Błonia to chyba inspektorat w Grodzisku ) informujące co pod ziemią się znajduje i gdzie. takie są wymogi prawne, niestety. Pozdrawiam Ok, dzieki za info. W sumie ta cala papierologia to dopiero za jakis czas, ale dobrze wiedziec co i jak zawczasu. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts