Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

Potwierdzam, kosztorys się przydaje. Najtaniej go uzyskać, kupując projekt gotowy. Np. archon+ sprzedaje kosztorysy do prawie wszystkich swoich projektów. Kosztuje to do 200-300 zł, jak jest promocja, to można dostać w pakiecie taniej. Wykonany jest również na podst. cen sekocenbud. Ale problem z tymi cenami jest taki, że są to ceny średnie. Niestety, nijak się mają do warunków lokalnych, w jednych miejscach przebijam ceny kosztorysowe w dół, w innych w górę. Jednak kosztorys służy mi raczej do wskazania, w jakich kwotach za jaki etap mam się zmieścić. Wniosek, że kosztorys powinien być przeszacowany w górę - tak lepiej dla inwestora.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt nie próbuje Ciebie namawiać byś zlecał komukolwiek wykonanie kosztorysu. Rpilski po prostu napisał, jak wyglądało to w jego przypadku, ja napisałem jak wyglądało to w moim. Zrobisz co uważasz za słuszne i nic nam do tego - w myśl zasady, jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.

Nikt z nas nie jest fachowcem, po prostu postawiliśmy już swoje domy i możemy się podzielić własnymi wrażeniami z budowy - to wszystko.

Zapytałeś o naszą opinię w sprawie wykonania kosztorysu i my ją Tobie przedstawiliśmy.

Jeżeli z góry zakładasz, że kosztorysy wykonują "pseudo fachowcy", to masz rację - daj sobie z nimi spokój i sam wykonaj kosztorys.

pozdrawiam

Oczywiście zrobię jak będzie mi wygodnie. Nie czuje się do niczego namawiany Ntek :)

Dzięki za wasze rady, jako inwestorów z ukończonymi własnymi domami. Za to wielki szacun.

Z góry nie zakładam że kosztorys wykonują osoby nie kompetentne, ale przez to że nie ma w tej branży uprawnień i certyfikatów, trudno bez polecenia znaleźć kogoś wiarygodnego.

Rozmyślam nad zleceniem kosztorysu, ale raczej przez kosztorysanta z polecenia. Więc takiego kogoś szukam. Jak byście znali kogoś takiego to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

W przypadku budowy budynku jednorodzinnego budowanego sposobem gospodarczym / choć nie tylko/ najlepszy jest tzw. kosztorys realny sporządzony przez kierownika budowy znającego warunki budowy.ceny aktualne materiałów /okoliczne hurtownie/ usługi sprzętu i wykonawstwa. Wieloletnie doświadczenie przy kierowaniu budowami i obliczaniu zużycia materiałów pozwala mi stwierdzić, że kosztorysy projektantów są niedokładne. Wg katalogów KNR kosztorys można wykonać z dokładnością do 30% Normy są zawyżone i rozbudowane. Polecam swoje usługi kierownika budowy tel.604-719-458

Witam, poszukuję opinii na temat firmy MEGA MANIEK. Firma mieści się w Masznie gm Teresin. Może ktoś z W.as korzystał z ich usług. Bardzo proszę o odpowiedź

Nikt nie zna tej firmy.?

Właśnie się zastanawiamy czy powierzyć im wykończenie naszego domu. ale poszukuję opinii, może uda mi się coś znaleźć.

I jeszcze jedno jak z Waszego doświadczenia wyglądało wykańczanie domu. czy wszystkim zajmowała się jedna firma czy każdy etap robił ktoś inny?

Jak się tak zastanawimy, to każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Proszę o opinie jak to się odbywało na Waszych budowach i ku jakiemu rozwiazanie się skłaniacie.

Nikt nie zna tej firmy.?

Właśnie się zastanawiamy czy powierzyć im wykończenie naszego domu. ale poszukuję opinii, może uda mi się coś znaleźć.

I jeszcze jedno jak z Waszego doświadczenia wyglądało wykańczanie domu. czy wszystkim zajmowała się jedna firma czy każdy etap robił ktoś inny?

Jak się tak zastanawimy, to każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Proszę o opinie jak to się odbywało na Waszych budowach i ku jakiemu rozwiazanie się skłaniacie.

W moim przypadku - jedna ekipa od wbicia pierwszej łopaty po oddanie kluczy (i to w systemie gospodarczym).

Zalety

- krótki czas realizacji (11 m-cy)

- dom przez cały czas był "pod opieką" - ekipa zamieszkała na budowie

- brak możliwości zwalania winy na poprzedników

warunek konieczny - polecana i zaufana ekipa.

Ekipa ta zaczyna budowę u jednego z forumowiczów z naszej grupy, zatem nie ma możliwości bym mógł Ci ją polecić w ciągu najbliższego roku.

Nikt nie zna tej firmy.?

A czy oglądałaś ich inne prace, budowy? A może sami Ci powiedzą, gdzie budowali i skontaktuj się poprzez tę firmę z poprzednimi inwestorami. Jeśli Ci inwestorzy byliby podstawieni przez tę firmę - to szybko się zorientujesz podczas rozmowy z potencjalnym wykonawcą.

Na stronie miasta Błonia pojawił się ciekawy wątek poświęcony Kolejom Dużych Prędkości. Temat zainteresuje zapewne wielu z nas, bowiem linia kolejowa ma przecinać tereny, gdzie zapewne część z nas buduje lub zamierza budować domy. Niestety nie są to dobre informacje i zapewne wielu z nam zadrży głos - nowa linia nie jest uwzględniona w dostępnych warunkach zagospodarowania przestrzennego, a to bardzo poważny temat.

http://blonie.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=2471&sid=b6ccdce8b3f4c784481d2c8b546b7b2b

Potrzebuję informacji :) Jaki projekt domu jest potrzebny do pozwolenia na budowę: podstawowy czy branżowy? Jakiego wymagają w Ożarowie? Czy jeśli podstawowego to czy warto robić projekt branżowy?

Ja nie miałem projektów branżowych i pozwolenie dostałem (w 2009r.). Czy warto robić branżowe - to zależy. Podstawowe pytanie jest takie, czy na 100% jesteś pewny, że nie będzie zmian koncepcji (np. zmiana koncepcji rozmieszczenia mebli może powodować zmianę rozmieszczenia punktów elektrycznych), które spowodowałyby że projekt branżowy się zdezaktualizuje.

Z innej bajki - jakie firmy ochroniarskie, które działają na naszym terenie, możecie polecić? korzystne cenowo i jakościowo oczywiście :) potrzebuję zawrzeć umowę na ochronę placu budowy - bawił się ktoś z was w takie działanie? większość pewnie bierze ochroniarzy jak już dom stoi, ale chyba będę musiał szybciej, bo wzrosło zainteresowanie moją budową osób postronnych niestety... :/

Czy ktoś mógłby poratować mnie namiarem na minikoparkę (z operatorem) z okolic Bieniewic/Błonia ? Potrzebuję wkopać uziom otokowy a duża koparka za bardzo rozryje mi teren dookoła domu.
Skądś to mam (chociaż nie wiem, skąd): http://uslugi.tipy.pl/uslugi-mini-koparka-milanowek-i-okolice-mazowieckie,oferta,190841.html

A stal zeszłej nocy nóg zaczęła dostawać :( Muszę ją jakoś powstrzymać przed ucieczką, za bardzo ją na wolność ciągnie...

Z innej bajki - jakie firmy ochroniarskie, które działają na naszym terenie, możecie polecić? korzystne cenowo i jakościowo oczywiście :) potrzebuję zawrzeć umowę na ochronę placu budowy - bawił się ktoś z was w takie działanie? większość pewnie bierze ochroniarzy jak już dom stoi, ale chyba będę musiał szybciej, bo wzrosło zainteresowanie moją budową osób postronnych niestety... :/

Widzialam u sasiadow tabliczke firmy Snajper, ale nie znam szczegółów współpracy.

Niniejszym oficjalnie dopisujemy się jako bardzo świeżo upieczeni mieszkańcy Błonia :)

Projekt wybrany, obecnie walczymy z przyłączami.