Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

A teraz pytanie z innej beczki, jak omijać poranne korki do W-wy? Ja staram się jechać przez Leszno, Borzęcin itd, ale może są lepsze sposoby?

A chodzi tutaj o korki w Błoniu ... czy korki na trasie? Też się tego obawiamy :( może ta nowa trasa trochę odciąży w przyszłości ruch na Poznańskiej.

Masz na myśli A2? Pewnie trochę się poluzuje na poznaśkiej dwójce, niestety A2 do Pruszkowa (węzeł) będzie płatna. Ja nastawiam się na dojazd koleją - wczoraj wyczytałem w Wyborczej, że koleją będzie można jeździć z Błonia na bilecie sieciowym ZTM (ponoć już w 2009 roku).

Co u Was na budowie??? - od przyszłego tygodnia zaczynam instalację grzewczą.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas ... powolutku :(

Zdjęty humus, od wczoraj panowie kopią ławy i dzisiaj/jutro rano będą zbroić (jedziemy po pracy zobaczyć efekty i stan zaawansowania, już się nie mogę doczekać) a jutro zalewanie ław. :p Jak pogoda pozwoli to od poniedziałku zaczną stawiać bloczki. Więc nadal bawimy się w ziemi ... :/

• 3 weeks później...

Witaj karuzel,

robiłem projekt indywidualny, bowiem wyszło mi, że kupując gotowca i płacąc za przeróbki będę miał zbliżone koszty - za 6 kpln zrobiliśmy projekt dokładnie taki, jaki sobie wymarzyliśmy.

Projekt robiła mi para architektów, ona z Brwinowa, on z W-wy. Jak chcesz, mogę podać namiary na priva.

Powodzenia przy załatwianiu papierków :)

To zupełnie tak samo jak my. Nasz projekt indywidualny wyszedł nas tyle ile znajomi zapłacili za gotowca + przeróbki + adaptacje. A podobno jak się sporo zmienia w projekcie to później można mieć problemy z wentylacją itp. Więc radzę poszukać architekta i zainwestować w swój pomysł.

• 1 month później...

Mapki z siecią gazociągów znajdziesz tutaj:

http://www.bip.blonie.pl/

w pozycji "zagospodarowanie przestrzenne" (obowiązkowa cała lektura dla chcących stawiać dom!!!).

W sprawie przyłącza gazowego najlepiej kontaktuj się ze spółką GAZ z Błonia - choć unikaj pewnej Pani architekt rekomendowanej w w/w spółce - straszne babsko. Sama spółka jest OK, załatwia wszystko w Gazowni Warszawskiej i nie żąda jakiś dużych pieniędzy.

To ja również chciałbym się przysiąść do stolika dyskusyjnego bądź co bądź przyszłych sąsiadów. Również zamierzam się budować koło Błonie i to zdaje się w okolicach podobnych jak Ntek, choć może bardziej na zachód.

Na razie jestem na etapie kwitkologii i wyboru projektu.

Do tej pory skłaniałem się do wyboru gotowego projektu i jego adaptacji ale po Waszej dyskusji zdaje się że poszukam jakiegoś dobrego ( i nie zbyt drogiego) architekta. Może kogoś polecicie?

A swoją drogą to jestem pozytywnie zaskoczony urzędnikami w gminie Błonie bo to jak ostatnio tam załatwiałem swoje sprawy w porównaniu z warszawskimi urzędami to strasznie miła odmiana.

Witaj Marcin,

gdzie konkretnie się budujesz i kiedy planujesz wystartować?

Jak wcześniej pisałem projekt robił dla mnie architekt z W-wy (bardzo sympatyczny Pan) i jego technik z Brwinowa (bardzo roztrzepana Pani) - myślę, że nie są drodzy i zawsze można poprosić, by oszacowali, ile będzie kosztować u nich wykonanie projektu indywidualnego.

Mój projekt w zasadzie wykonali bez zastrzeżeń - dom stoi zgodnie z projektem i chyba najbliższe lata jeszcze postoi.

Zanim zanieśliśmy swoje pomysły do architekta, nasz syn ściągnął z netu jakiś programik do projektowania i na tym etapie mieliśmy prawdziwą burzę mózgów. Projekt zmieniał się i ewoluował chyb kilkadziesiąt razy - potem, gdy już nie było się czego czepiać zanieślimy go do architekta. Ten dokonał jeszcze jakiś poprawek i na jego postawie wykonał projekt naszego domu.

Jeżeli chcesz, namiary mogę przesłać Ci na priva.

Konkretnie działkę mam w samych Starych Faszczycach.

Co do kiedy zacznę to na pewno nie wcześniej jak we wrześniu tego roku, a jak będzie to kto to wie. Co do architekta to bardzo chętnie poproszę o namiary na prv. Ja etap zabaw z projektowanie mam za sobą choć moja lepsza połowa nie jest jeszcze całkiem zdecydowana. W projekcie mocno kombinuję bo mam wejście od strony południowo-wschodniej, a chciałbym zachować jakiś sensowny układ pomieszczeń, bez bieganiny od wejścia przez salon do kuchni, bo takie częste są propozycje projektów z wejściem od strony południowej.

Witam i dolaczam do grupy :) Dzięki Ntek ;)

My również będziemy budować się w Starych Faszczycach. Co raz nas więcej - fajnie :D

Formalności za nami. Pozwolenie mamy więc teraz pora zabrać się za budowę :) Projekt gotowy - ze zmianami. Woleliśmy kupić gotowca, który jest już przetestowany przez innych użytkowników. Na tym forum znalazłam grupę, która buduje wg tego projektu więce jeszcze poczytałam sobie opinie osób, które mieszkają lub też są w trakcie budowy. Przydatne, nawet bardzo. Mam znajomych, którzy budowali wg indywidualnego i nie są niestety do końca zadowoleni. Zobaczymy czy my będziemy ;)

Pozdrawiam

Taleja

Hehe :D nic nas nie odstraszyło ... po prostu tak wyszło, że działkę kupiliśmy w innym miejscu. Pamiętam, że w momencie gdy szukaliśmy działki na gratce.pl było sporo ogłoszeń w Faszczycach o działkach po 3000 m2 za bardzo korzystne pieniądze. Stąd pamiętam tą miejscowość. Nasza działka jest jednak o ok 3-5 km bliżej Warszawy i chociażby to już jest dla nas bardzo in plus.

Bieniewice to też miejscowość w której coś tam oglądaliśmy, ale raczej szukając ogłoszeń o sprzedaży "po słupach itp" nie znaleźliśmy konkretnych ofert które by nas zainteresowały ...

Jak już wcześniej pisałam Błonie i wybór działki to mix: troszkę przypadku troszkę pragmatyzmu co do ceny i tak to wyszło ... i jest 8)

Hehe

Nasza działka jest jednak o ok 3-5 km bliżej Warszawy i chociażby to już jest dla nas bardzo in plus.

Zatem dojazd do W-wy samochodem?

Moim ważnym kryterium była odległość od stacji PKP - jest około 1300 m - da się przełknąć - pociągów prawie nie słychać, na piechotę dojdzie się w kwadrans (rowerem lub autem jeszcze szybciej).

No proszę, ustrzeliłem stronkę :lol: