ninjacorps 26.03.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam! Mam do sprzedania przyczepę kampingową, tzw. budowlaną. 10 km od Blonia w stronę Sochaczewa. Zaintersowanych zapraszam na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 26.03.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Bobino, dzięki. My mamy WZ, wystąpiliśmy o nowe WZ i czekamy, bo niestety nie można było przepisać poprzedniej decyzji na nas. Gazu u nas nie ma. Woda - mamy już warunki i pracujemy nad projektem rozbudowy sieci wodociągowej - jakieś 50 m. Prąd - nie ruszymy bez WZ. Co dalej? Witam ! Najpewniejszą informację otrzymacie w urzędzie gminy; w wydziale architektury powinni udzielić Wam informacji co, gdzie i jak; nie wiem jak jest dokładnie w przypadku warunków zabudowy, ale u mnie była taka kolejność: po otrzymaniu wypisu i wyrysu z planu zagospodarowania przestrzennego złożyłem w wodociągach i kanalizacji, elektrowni, gazowni - wnioski o warunki na przyłączenie poszczególnych mediów; sprawdziłem w Grodzisku Maz. w urzędzie Melioracji czy teren działki jest zmeliorowany ( taki nakaz zawarty był w wypisie planu zagospodarowania przestrzennego - w tym wypisie są podane wszystkie zalecenia ), okazało się, że teren jest zmeliorowany i muszę przełożyć dreny, gdyż przebiegają w miejscu planowanego budynku. Potem odrolniemie działki i wyłączenie terenu pod budynkiem z produkcji rolnej; następnie pozwolenie wodnoprawne; zgoda z gminy na zjazd/wjazd na działkę......... itd. .......... O reszcie napiszę później. Właśnie przedwczoraj firma od melioracji przełożyła dreny i zrobili mi studnię tzw. abisynkę - jestem zadowolony, będę miał własną wodę na czas budowy. Polecam takie rozwiązanie wszystkim budującym, później wykorzystam studnię jako wodę użytkową, mniejsze opłaty za wodę miejską. pozdrawiam. Bobino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 26.03.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Dzieki valdiv. Malzonek na razie dzielnie walczy sam. Nie jest to ogrodzenie docelowe, wiec bedzie jak bedzie. Podpytam jeszcze o architekta. Wyczytalam w temacie o p.Szatkowskim z Plochocina i p. Monice Altrych. Podpowie ktos jak cenowo wygladaja. Chodzi o wprowadzenie kilku zmian do projektu gotowego (ponoc niewielkich - tak sie wypowiadaja osoby bardziej obeznane) i adaptacji projektu do dzialki. Monika Altrych zrobiła nam całościowy projekt i jesteśmy zadowoleni - ceny chyba średnie, ale jest fachowcem, zrobi to w miarę szybko. Pamiętaj, że niewielka zmiana może pociągnąć za sobą zmiany w konstrukcji budynku. Pozdrawiam Bobino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks_82 28.03.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Hej, budowniczowie? Czy ktoś z Was ma pompę ciepła? Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rraphal 31.03.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam wszystkich! Sezon się powoli rozkręca, ogłoszenia też Tanio sprzedam lub wynajmę szalunki systemowe: - podpory: 195szt - płyty (sklejka) 200x50: 128szt - trójnogi - 20szt - belki 20x390 - 104szt - belki 20x100/270 - 53szt - głowice: 60szt - ściągi kpl: 30szt Stan dobry. Idealne rozwiązanie aby mieć gładkie i równe stropy... Lokalizacja: okolice Grodziska Maz., odbiór we własnym zakresie (pomogę coś załatwić). TANIO!! Rafał, 693-935-199 Kilka zdjęć z mojej budowy: http://skirzynski.com/img/szalunki/sz1_th.jpg http://skirzynski.com/img/szalunki/sz2_th.jpg http://skirzynski.com/img/szalunki/sz3_th.jpg http://skirzynski.com/img/szalunki/sz4_th.jpg W razie potrzeby podeślę zdjęcia w lepszej rozdzielczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msjaszczura 31.03.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ogrodzenie - przy robociźnie własnej ok. 160mb ogrodzenia z siatki (dobrej, nie tymczasowo) kosztowało mnie trochę ponad 3kPLN. Tel. do sprzedawcy mogę podać, byli spod Rawy. Widziałem też producenta siatki ogrodz. w Grodzisku Maz., w stronę Siestrzeni, ok.100m od skrzyzowania ze światłami (skrzyż.dróg siestzeń-błonie oraz sochaczew-żyrardów). A możesz mi napisać co ile stawiałeś słupki? ile cementu poszło? czy napinałeś siatkę na drut? może masz jakieś wskazówki z doświadczenia? Po zapoznaniu się z cennikami firm chyba też zdecydujemy się na zrobienie ogrodzenia własnymi siłami:rolleyes: Aha, wszelkie kontakty mile widziane Witam ! Najpewniejszą informację otrzymacie w urzędzie gminy; w wydziale architektury powinni udzielić Wam informacji co, gdzie i jak; No tak też robimy, ale pracownikom tam też zdarza się zmieniać zdanie jakoś idzie na razie... cały czas czekamy na WZ, złożyliśmy wniosek o dec. o lokalizacji inwestycji celu publicznego pod prąd i wodociąg, geodetka robi nam mapki projektowe i zabieramy się pomału za to ogrodzenie:rolleyes: Bobino a ile Cię kosztowała ta abisynka? polecasz ekipę? Myślimy też o projekcie domu, kto robił projekt indywidualny? Tu też będę wdzięczna za namiary na sprawdzonego architekta. Czy ktoś korzystał z usług Teresy Firlej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 01.04.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ...Myślimy też o projekcie domu, kto robił projekt indywidualny?... Ja robiłem indywidualny i wciąż mam nieodparte wrażenie, że czy indywidualny czy gotowy to inwestor musi się bardziej znać od przeciętnego architekta żeby w projekcie nie było baboli.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msjaszczura 01.04.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 No to świetnie bo my się kompletnie na tym nie znamy... pocieszające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 01.04.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 No to świetnie bo my się kompletnie na tym nie znamy... pocieszające No ale macie tego świadomość przed realizacją budynku - niektórzy sobie to uświadamiają dopiero po zamieszkaniu. Jeśli mogę coś doradzić, to znaleźć kogoś mógłby doradzić i kto ma praktyczne doświadczenie dot. budowie domku w dzisiejszych czasach (jak ktoś budował 20 lat temu, to była trochę inna bajka, albo jak ktoś buduje hale z konstrukcji stalowych lub głównie projektuje stropy w halach przemysłowych to może nie znać realiów budowy domku), pytać też o projektowane rozwiązania wykonawców - dobrzy wykonawcy czasem (ale nie zawsze) wychwycą błędy. Teoretycznie doradza też kierownik budowy, ale musielibyście już takiego mieć w momencie projektowania/adaptacji projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msjaszczura 01.04.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 To, że by nam się przydała osoba z wiedzą to ja wiem, tylko nie wiem jak ją znaleźć... Jeden mówi tak, drugi inaczej, a w sumie to każdy i tak czeka, żeby na tobie zarobić... Zobaczymy co to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 01.04.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Myślimy też o projekcie domu, kto robił projekt indywidualny? Tu też będę wdzięczna za namiary na sprawdzonego architekta. Czy ktoś korzystał z usług Teresy Firlej? Nazwisko Firlej obiło mi się o uszy w trakcie poszukiwania architekta cztery lata temu. Znajduje się bodaj na czarnej liście grupy nadarzyńskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 01.04.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Nazwisko Firlej obiło mi się o uszy w trakcie poszukiwania architekta cztery lata temu. Znajduje się bodaj na czarnej liście grupy nadarzyńskiej.Nie, wręcz przeciwnie, vide opinie ze strony kontaktowej grupy: http://grodzisk.info.pl/components/com_sobi2/plugins/reviews/images/Star-Rating/05-0-star.png Autor: wombaty2 Data: 2007-08-18 22:45:27 Bardzo miła Pani. Robiła nam adaptację projektu oraz składała wniosek o pozwolenie na budowę do starostwa. Współpraca bardzo miła. Polecamy gorąco. Mąż p. Teresy jest kierownikiem budów, lecz jego stawki są nieco wyższe w stosunku do innych ofert zamieszczonych w książce grupy N-G. projekt domu od A-Z http://grodzisk.info.pl/components/com_sobi2/plugins/reviews/images/Star-Rating/04-0-star.png Autor: magdek Data: 2007-07-09 10:47:33 polecamy, zrobiliśmy projekt od samego początku - cena była przystępna, p. Firlej wszystkie formalności załatwiła, zapłaciliśmy dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę , jedyny mankament to trochę mało projekt został opisany Adaptacja i projekt działki http://grodzisk.info.pl/components/com_sobi2/plugins/reviews/images/Star-Rating/05-0-star.png Autor: Walaciki Data: 2007-03-11 17:55:44 Polecamy, robiliśmy u Pani Teresy adaptację i projekt zagospodarowania działki. Pani Teresa większość formalności w gminie i startostwie załatwia sama. Złożyła też w naszym imieniu gotowy wniosek o pozwolenie na budowę.Ja z kolei polecam p. Szatkowskiego, uczciwe podejście i w miarę sprawnie. Nie zdarzyło mi się, żeby bez powodu zmienił ustaloną cenę. Jeśli już, to albo mówi, że sprawdzi i poda cenę, a nowa się pojawiała, jeśli coś dorzuciłem istotnego.A możesz mi napisać co ile stawiałeś słupki? ile cementu poszło? czy napinałeś siatkę na drut? może masz jakieś wskazówki z doświadczenia? Po zapoznaniu się z cennikami firm chyba też zdecydujemy się na zrobienie ogrodzenia własnymi siłami Aha, wszelkie kontakty mile widzianeWyślij kontakt email na priv, podeślę mój arkusz z wyliczeniami. Siatkę brałem od firmy Siat-Mar spod Rawy Maz - bez problemu przywieźli, koszt dowozu nie był na tyle znaczący, żeby zniwelować koszryści tel. do nich wrzucę zaraz do kontaktów (a co, podbijemy oglądalność tamtego wątku ). Cementu poszło 12 worków, słupki co 2,5, wys. słupka 2m, w tym 0,5m w ziemii. Cementowałem tylko słupki w ziemii, bez podmurówki wzdluż ogrodzenia - na razie mi niepotrzbne, nie mam z tym problemu, że mi różne zwierzaki po działce ganiają jak nikogo nie ma (faktycznie co jakiś czas coś wyganiam). Siatkę naciągałem sam, tylko na początku mi ktoś pomagał - przy okazji naciągnąłem sobie jedno ścięgno w ręce Można samemu pod warunkiem, że się kupi słupki z przyspawaną nakrętką - nakrętka poziomo. Potem w to nie się wsadza pręt napinający - tą metodą można zrobić ogrodzenia w 1 osobę. Słupki radzę wziąć pomalowane podkładem i pomalować, nim się je wstawi w ogrodzenie - niestety potem rdzewieją punktowo (punkty po jakimś czasie łączą się) - ja tego nie zrobiłem, i teraz maluję słupek z siatką razem. Jest takie wiertło do ziemii - ma to średnicę jakieś 30cm - wierci się tym dziurę w ziemii (dziury oczywiście pod sznurek + korekta na moc wiartu ), wrzuca suchą mieszankę cement-ziemia i wstawia słupek. Potem podlać trochę wodą. Uwaga na poziomowanie słupków przy wstawianiu - trzeba ustalić pi*drzwi w miarę jedną linię słupków np. zacząć od narożnych i pociągnąć jakąś linkę na szczytach. Uff, ale się napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 01.04.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 No to muszę odszczekać tą czarną listę z Panią Firlej, co niniejszym czynię. Skoro Walaciki zachwalają, to nie pozostaje mi nic innego, jak posypać głowę popiołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 09.04.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Witam ! dawno mnie nie było tutaj. wiadomość dla MSJASZCZURA Nam projekt robiła ( adaptowała ) P. Monika Altrych, bardzo solidna, zna się na rzeczy, pracowała w tej okolicy, więc zna tych naszych urzędników. Potrafi doradzić. Słowem zna się na rzeczy. Za studnię abisynkę ( na trzy kręgi - około 3 metrów ) razem z przełożeniem ok 25 metrów drenów ( sączków ) zapłaciłem 3.250 zł. Wystawili mi rachunek. Studniarze - idealnie trafili na źródełko, stare sączki znaleźli co do centymetra, nie ryli mi ziemi po całej działce w poszukiwaniu wody i starych drenów, które trzeba było przełożyć. Jeśli ktoś chce kontakt niech zajrzy na link " książka adresowa " ewentualnie podeślę na priva. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 12.04.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Mam pytanie - potrzebne są stemple. 60 szt. 3m, 12 szt. 4m. Ma ktoś na zbyciu? Potrzebne od zaraz, więc pytanie aktualne tylko do godz. 12 jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msjaszczura 15.04.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Dzięki wszystkim, bardzo pomocne informacje Czekamy na mapki projektowe od geodetki, ale ma jakąś obsuwę Zamówiliśmy elementy na ogrodzenie i pewnie jakoś na samym początku maja będziemy działać. Planujemy wynająć spalinowy świder do wiercenia dziur pod słupki, żeby trochę przyspieszyć prace. Brama zamówiona i się robi Furtki na razie nie będzie. Orientujecie się czy budowę ogrodzenia bez podmurówki trzeba zgłaszać do starostwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 16.04.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Wiitam ! Wczoraj elektrycy kładli mi kabel elektryczny tzw. przyłącze od drogi głównej do mojej działki, mieli do wykopania i ułożenia ok. 90 metrów. Robili od 10.00 do 19.45 i ułożyli około 60 metrów, będą kończyć w przyszłym tygodniu. Tęsknię za czasami elektryfikacji wsi, kiedy to ustawiali słupy raz dwa i w ciągu kilku godzin był prąd w chałupie. Dodatkowo wykonawcy musieli dzielnie walczyć z wysokim stanem wód gruntowych, która zalewała wykop, gdyż kabel musi być ułożony na głębokości 0,80 metra, a na mojej działce na tym właśnie poziomie przechodzą dreny. Mówiąc krótko kładli go w wodzie, potem zasypując piaskiem wykop. Czy nie można kłaść kabla trochę płycej, przecież i tak idzie skrajem drogi, metr od działki i nikt po nim nie będzie jeździł. No ale niestety wszystko musi kosztować, chcesz człowieku budować to płać; przecież to wszystko kosztuje i czas i pieniądze. No a potem jeszcze nadzór elektrownii nad podwykonawcą, którego sami wybrali, gdyż ja jako inwestor i osoba zainteresowana nie mogę zlecić wykonania tej usługi prywatnej firmie, która nie jest znana w elektrownii; a i tak całą robotę wykonuje prywatna firma tylko, że na zlecenie elektrownii, za które ja zapłaciłem. Ale widać, że moi fachowcy robią to sprawnie i znają się na swoim fachu, są godni polecenia. A potem jeszcze sterta papierów urzędniczych, jeden, drugi , trzeci odbiór, dwie kontrole, jedna umowa o dostarczanie energii i możesz bracie w końcu zapalić żarówkę w chałupie. Cudownie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 19.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 No to mi się w końcu udało. Dostałem po wielu perypetiach w starostwie w ożarowie maz. pozwolenie na budowę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 20.04.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 No to mi się w końcu udało. Dostałem po wielu perypetiach w starostwie w ożarowie maz. pozwolenie na budowę. Pozdrawiam. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMW 20.04.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Gdyby ktoś poszukiwał sprawdzonego hydraulika polecam usera Starn http://forum.muratordom.pl/member.php?3290-starn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts