Bobino 21.04.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 No to mi się w końcu udało. Dostałem po wielu perypetiach w starostwie w ożarowie maz. pozwolenie na budowę. Pozdrawiam. No to wiatru w żagle !! Ciekawi mnie, jak długo załatwiałeś te papiery i gdzie rzucali Ci kłody pod nogi? PS. A u mnie skończyli dzisiaj budować linię energetyczną; teraz tylko odbiór, podłączenie i już.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 22.04.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 No to wiatru w żagle !! Ciekawi mnie, jak długo załatwiałeś te papiery i gdzie rzucali Ci kłody pod nogi? PS. A u mnie skończyli dzisiaj budować linię energetyczną; teraz tylko odbiór, podłączenie i już.... Nie ciekawie było w wydziale architektury i budownictwa w starostwie w Ożarowie. Żądano takich rzeczy których dawno już się nie dodaje do projektu, np. projektu ogrodzenia. Kazali mi zmienić tytuł niezgodnie z wydana decyzja o warunkach zabudowy. Mimo że w decyzji o WZ jest mowa że nie trzeba odralniać, musiałem to zrobić. Chcieli w starostwie, mimo że dostałem zgodę na budowę przydomowej oczyszczalni, jakiejś zgody na konkretny typ oczyszczalni z gminy Błonie. Normalnie jakieś straszne idiotyzmy, o których nic nie ma mowy w prawie budowlanym. Już nie wspomnę że żądano ode mnie projektu zjazdu z drogi powiatowej na drogę wewnetrzną. Dodam ze ten zjazd już istnieje i że go wykonali dla zarząd dróg powiatowych, przy modernizacji drogi powiatowej. Normalnie ręce opadają. Projektanci aż mi zrezygnowali z adaptacji, bo stwierdzili że "nie będą się kopać z koniem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letkus 22.04.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Już nie wspomnę że żądano ode mnie projektu zjazdu z drogi powiatowej na drogę wewnetrzną. Dodam ze ten zjazd już istnieje i że go wykonali dla zarząd dróg powiatowych, przy modernizacji drogi powiatowej. Uzgodnienie zjazdu, to chyba ich konik. Też mnie przegonili po coś takiego pomimo, że z działki mam wyjazd na tzw. drogę prywatną. Co więcej, sąsiad, który już się pobudował - wcześniej jakimś cudem dostał PnB. Pozdrawiam i powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszal 23.04.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam, Kupię deski budowlane calówki w okolicach Pruszkowa. Najchętniej bez gwoździ Tel. 530-166-605 Dziekuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 23.04.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Nie ciekawie było w wydziale architektury i budownictwa w starostwie w Ożarowie. Żądano takich rzeczy których dawno już się nie dodaje do projektu, np. projektu ogrodzenia. Kazali mi zmienić tytuł niezgodnie z wydana decyzja o warunkach zabudowy. Mimo że w decyzji o WZ jest mowa że nie trzeba odralniać, musiałem to zrobić. Chcieli w starostwie, mimo że dostałem zgodę na budowę przydomowej oczyszczalni, jakiejś zgody na konkretny typ oczyszczalni z gminy Błonie. Normalnie jakieś straszne idiotyzmy, o których nic nie ma mowy w prawie budowlanym. Już nie wspomnę że żądano ode mnie projektu zjazdu z drogi powiatowej na drogę wewnetrzną. Dodam ze ten zjazd już istnieje i że go wykonali dla zarząd dróg powiatowych, przy modernizacji drogi powiatowej. Normalnie ręce opadają. Projektanci aż mi zrezygnowali z adaptacji, bo stwierdzili że "nie będą się kopać z koniem". Witam ! Jest kolosalna różnica pomiędzy PnB a WZ. WZ wydaje się, gdy dla danego terenu nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, a w przypadku terenu gdzie plan zagosp. przestrz. już jest - wydaje się PnB. Różnica polega na tym, że w planie zagosp. przestrzennego wszystko jest dokładnie opisane np. jakie ogrodzenie, jak podłączyć media, jaki zjazd, czy wolno podnieść teren działki, czy szambo czy kanalizacja; dlatego w przypadku PnB - jako pierwszy dokument (jest niezbędny do dalszego działania!!) otrzymujesz wypis i wyrys z planu zagosp. przestrzennego; tutaj są podane wszelkie informacje, co i jakie powinno być. 1. Być może żądali projektu ogrodzenia dlatego, że przylega ono do działki od stronny drogi gminnej; np. u mnie w wypisie jest podane, że nie można stawiać ogrodzenia z gotowych płaszczyzn betonowych, że zakazuje się budowy ogrodzeń pełnych i tylko do wys. 2,20m; z prefabrykowanych mogą być tylko elementy słupów i podmurówek, a nie całość ogrodzenia- znacie takie ohydne, szare, betonowe "gotowce"- chodzi o estetykę ulicy. 2. Z tego co wiem, to nie wolno postawić budynku na nie odrolnionym terenie - musi być wyłączenie z produkcji rolnej; odrolniasz tylko to co jest pod budynkiem i ewentualnie pod twardą nawierzchnią działki. (chyba dobrze pamiętam?) 3. W Starostwie, w "Karcie informacyjnej usługi" pkt 10 brzmi - " uzgodnienie zjazdu na teren działki i włączenia do drogi publicznej z zarządcą drogi". Musiałeś złożyć wniosek "o wyrażenie zgody na lokalizację zjazdu o parametrach zjazdu indywidualnego"; projekt i wykonanie zjazdu zgodnie zwymogami par.79 rozp. ministra gospodaeki z dn. 2 marca 1999r. w sprawie warunków techn. , jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie ( Dz, U. z 1999r. nr.43 poz 430 ) Reasumując: nie narzekaj, niestety ktoś musi dbać o wygląd naszych własnych domów, (jeśli brak nam gustu) bo chyba nie chcesz, aby sąsiad postawił Ci przed nosem np. czterometrowy mur pełny z litego, przepięknego, szarego betonu z widokiem na Twoją wymarzoną chałupę. Kiedyś też tak myślałem jak Ty, że to moja własność i wolno mi - właśnie. Ale nie zapominajmy, że obok nas mieszkają jeszcze inni. Mój przyjaciel (geodeta) wytłumaczył mi, że te przepisy działają także w moim interesie, o czym już się przekonuję rozpoczynając budowę. Wyobraź sobie, że wyjechałeś gdzieś na dłużej, wracasz, a po sąsiedzku, tuż za ogrodzeniem stoi przepiękna, o stalowym odcieniu, wysoka na 15 metrów i długa na 50m. hala do produkcji mączki rybnej, z przecudowny aromatem w powietrzu, wesoło co?! PS> Inaczej mielibyśmy tzw. francuski porządek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 24.04.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 1. Być może żądali projektu ogrodzenia dlatego, że przylega ono do działki od stronny drogi gminnej; np. u mnie w wypisie jest podane, że nie można stawiać ogrodzenia z gotowych płaszczyzn betonowych, że zakazuje się budowy ogrodzeń pełnych i tylko do wys. 2,20m; z prefabrykowanych mogą być tylko elementy słupów i podmurówek... No właśnie nie przylega do drogi gminnej tylko do drogi prywatnej - wewnetrznej 2. Z tego co wiem, to nie wolno postawić budynku na nie odrolnionym terenie - musi być wyłączenie z produkcji rolnej; odrolniasz tylko to co jest pod budynkiem i ewentualnie pod twardą nawierzchnią działki. (chyba dobrze pamiętam?) No jeśli tak jest w istocie, to po co w decyzji administracyjnej bądź co bądź, jaką jest decyzja o warunkach zabudowy, zapisują że "Nie wymaga odrolnienia!"? 3. W Starostwie, w "Karcie informacyjnej usługi" pkt 10 brzmi - " uzgodnienie zjazdu na teren działki i włączenia do drogi publicznej z zarządcą drogi". Musiałeś złożyć wniosek "o wyrażenie zgody na lokalizację zjazdu o parametrach zjazdu indywidualnego"; projekt i wykonanie zjazdu zgodnie zwymogami par.79 rozp. ministra gospodaeki z dn. 2 marca 1999r. w sprawie warunków techn. , jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie ( Dz, U. z 1999r. nr.43 poz 430 ) No i tu jest kolejny babol, bo jedyny zjazd jaki mogę teraz wykonać, to zjazd z posesji na drogę wewnętrzną (prywatną) czyli nie jest w gestii uzgodnienia z urzędem, a zjazd z drogi wewnętrznej (prywatnej) na drogę powiatową (publiczną) istnieje (był już uzgadniany, projekt powstał i został wykonany). Tu jest większy problem niedogadania się urzędników różnych komórek tego samego urzędu, oraz niewatpliwe błedy w wydawaniu decyzji admin. Pozdrawiam. P.S.Nie narzekam, jedynie mam słuszne zarzuty do pracy urzedników, oraz ich dość specyficzne "rozumienie przepisów" na swoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabart 25.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam, mam prośbę polećcie proszę firmę, która odbiera odpady budowlane tzw. śmieci ale wszystkie bez segregacji czy ze styr czy bez? Jak znalazłam jakąś to nie chciała przyjechać do BW, bo za daleko. dziękiEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 27.04.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam, mam prośbę polećcie proszę firmę, która odbiera odpady budowlane tzw. śmieci ale wszystkie bez segregacji czy ze styr czy bez? Jak znalazłam jakąś to nie chciała przyjechać do BW, bo za daleko. dzięki Ewa Ewa, nie pamiętam skąd dokładnie brałem kontener do śmieci, ale była to jakaś spółka z Pruszkowa. Brała wszystko, co tylko wrzuciłem do kontenera i nie robiła problemu, że kontener podstawiła w Starych Faszczycach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabart 27.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Ewa, nie pamiętam skąd dokładnie brałem kontener do śmieci, ale była to jakaś spółka z Pruszkowa. Brała wszystko, co tylko wrzuciłem do kontenera i nie robiła problemu, że kontener podstawiła w Starych Faszczycach. Witam dzięki, a moze chociaż nazwę tej firmy pamiętasz, bo ja już parę obdzwoniłam firm z netu i wszystkie kreca nosem na odleglosć, a nie mogę namierzyć na nasze rejony Pozdrawiam, Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kato77 28.04.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witajcie, To mój debiut na forum, więc proszę o wyrozumiałość Domek mam w Bramkach, a piszę z prośbą o podanie kontaktu do sprawdzonych ekip które wykonują tynki, mixokret, ocieplanie poddaszy, ścianki działowe, wykonanie podbitki, wymurowanie ścianki 2x2,5... Jeśli ktoś miałby namiary na powyższych którzy dodatkowo nie mają odległych terminów bardzo prosiłbym o info na priva. Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotko 28.04.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witajcie, To mój debiut na forum, więc proszę o wyrozumiałość Domek mam w Bramkach, a piszę z prośbą o podanie kontaktu do sprawdzonych ekip które wykonują tynki, mixokret, ocieplanie poddaszy, ścianki działowe, wykonanie podbitki, wymurowanie ścianki 2x2,5... Jeśli ktoś miałby namiary na powyższych którzy dodatkowo nie mają odległych terminów bardzo prosiłbym o info na priva. Dzięki serdeczne Witam sąsiada z Bramek Podłączam się pod pytanie - jeszcze nie teraz, ale za czas pewien i ja będę potrzebował zlecić komuś podobny zakres prac, dlatego jeśli zna ktoś godną polecenia ekipę / ekipy to poproszę o namiary na nią i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 28.04.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Ja natomiast szukam dobrej ekipy na stan zerowy i SSO jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 28.04.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam dzięki, a moze chociaż nazwę tej firmy pamiętasz, bo ja już parę obdzwoniłam firm z netu i wszystkie kreca nosem na odleglosć, a nie mogę namierzyć na nasze rejony Pozdrawiam, Ewa Nazwy nie pamiętam, namiarów szukałem (dawali rachunek) i nie znalazłem - wiem, że dwa lata temu też miałem problem z namierzeniem kontenera od wszelakich śmieci po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 30.04.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Ja natomiast szukam dobrej ekipy na stan zerowy i SSO jeszcze w tym roku.Moja ekipa kończy robotę, mogę ich spokojnie polecić. Namiar - poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 01.05.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Szukam projektanta/projektantki, który/a może wykonać projekt rozbudowy sieci wodociągowej i projekt przyłącza wodociągowego w Bieniewicach.Czy ktoś, kto podłączał się do wodociągu w okolicach Błonia może polecić swojego/swoją projektanta/projektantkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 01.05.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Szukam projektanta/projektantki, który/a może wykonać projekt rozbudowy sieci wodociągowej i projekt przyłącza wodociągowego w Bieniewicach. Czy ktoś, kto podłączał się do wodociągu w okolicach Błonia może polecić swojego/swoją projektanta/projektantkę ? Witam ! Mogę polecić firmę ETGAR z Krakowa, ale działają na naszym terenie, znają naszych urzędników; zostawiasz im tylko mapkę geodezyjną, kopię aktu własności i po kilku tygodniach odbierasz gotowy projekt do realizacji. podaję nr.na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 02.05.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Mogę polecić firmę ETGAR z Krakowa, ale działają na naszym terenie, znają naszych urzędników; zostawiasz im tylko mapkę geodezyjną, kopię aktu własności i po kilku tygodniach odbierasz gotowy projekt do realizacji. podaję nr.na priva.też poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.05.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam wszystkich. To mój debiut na tym forum. Mam zamiar budować się w Bramkach. Działka juz jest Mam takie pytanie bo czegoś nie rozumiem. Po co komu akt własności (akt notarialny) skoro jest księga wieczysta i zarówno w KW jak i w rejestrach gruntów ja razem z żona figurujemy jako właściciele? Przecież od czasu podpisania aktu notarialnego można dwa razy sprzedać działkę i już dawno nie być jej właścicielem. Poza tym w akcie są dane które na mocy ustawy o danych osobowych są chronione. Na co komu wiadomość za ile kupiłem działkę. Przecież to nic nie zmienia. pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 02.05.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 ... Mam takie pytanie bo czegoś nie rozumiem. Po co komu akt własności (akt notarialny) skoro jest księga wieczysta i zarówno w KW jak i w rejestrach gruntów ja razem z żona figurujemy jako właściciele? ... De facto jak przyniesiesz wypis z KW sprzed tygodnia to też może być nieaktualny. A akt notarialny dostajesz do ręki od notariusza i możesz ruszać załatwiać formalności budowlane, natomiast na wpis do KW musisz nieco poczekać. Poza tym chyba (?) istnieją jeszcze w Polsce nieruchomości bez KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpilka17 02.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nazwy nie pamiętam, namiarów szukałem (dawali rachunek) i nie znalazłem - wiem, że dwa lata temu też miałem problem z namierzeniem kontenera od wszelakich śmieci po budowie. Czy ja tez moglabym prosic o namiary? Bede bardzo wdzieczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts