Slawko123 03.05.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 De facto jak przyniesiesz wypis z KW sprzed tygodnia to też może być nieaktualny.wtedy będzie wzmianka, a na dziś zawsze możesz to sprawdzić w EKW przez internet.A akt notarialny dostajesz do ręki od notariusza i możesz ruszać załatwiać formalności budowlane, natomiast na wpis do KW musisz nieco poczekać. Poza tym chyba (?) istnieją jeszcze w Polsce nieruchomości bez KW.no chyba że tak, ale wpisów teraz dokonują w niecały miesiąc, wiec zawsze można te chwile poczekać. Ok, temat rozumiem Tak przy okazji. Szukam architekta. znalazłem w Bramkach taką firmę EQ-Projekt Zofia Grodzka. Czy ktoś o Niej słyszał? coś może powiedzieć? Pzdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 03.05.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Potrzebuję niedrogiej firmy, która podstawi w Błoniu kontener na śmieci - ma ktoś jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 03.05.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Tak przy okazji. Szukam architekta. znalazłem w Bramkach taką firmę EQ-Projekt Zofia Grodzka. Czy ktoś o Niej słyszał? coś może powiedzieć?Przejrzyj moje posty, podawałem kontakt do swojego, mogę go spokojnie polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 07.05.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 "Po co komu akt własności (akt notarialny) skoro jest księga wieczysta i zarówno w KW jak i w rejestrach gruntów ja razem z żona figurujemy jako właściciele? Przecież od czasu podpisania aktu notarialnego można dwa razy sprzedać działkę i już dawno nie być jej właścicielem. Poza tym w akcie są dane które na mocy ustawy o danych osobowych są chronione. Na co komu wiadomość za ile kupiłem działkę. Przecież to nic nie zmienia." Mój Drogi! Przecież wpisu w księdze wiecz. dokonuje się na podstawie aktu notarialnego; Notariusz ponosi pełną odpowiedzialność za spisanie aktu i ważność tej czynności, która jest wymieniona w akcie. Nie bój się - nie sprzedaż dwa razy działki li tylko na podstawie aktu notarialnego, zawsze jest potrzebny aktualny wyciąg z kw, który ważny jest tylko trzy miesiące; w zasadzie do każdej czynności cywilno-prawnej dotyczącej nieruchomości potrzebne są te dwa dokumenty. Jesteś wtedy lepiej chroniony, niejako podwójnie. Oczywiście, zawsze można obejść prawo. Ale ja bym się nie skusił na taką transakcję bez tych dwóch dokumentów. Ps. np. Notariusz nie pozwoli na sprzedaż/kupno działki bez zagwarantowanego dojazdu do niej,; obojętnie na jakiej zasadzie, ale dojazd musi być. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.05.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Ale tu nie chodzi o notariusza, tylko o projektantów, architektów, banki itp. po co akt notarialny różnym instytucjom, łącznie z bankiem, skoro istnieje KW. Ode mnie któryś z Banków(a dokładniej pośrednik z jakiegos open financial)) chciał akt notarialny tego co mi sprzedawał działkę. powiedziałem mu aby udał sie do sadu wieczysto-ksiegowego i sobie zobaczył ten akt i pożegnałem gościa.ostatnio któryś architekt tez chciał. to jakaś paranoja. Oczywiście jeśli nie ma KW albo ujawnionego nowego właściciela, to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 08.05.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ale tu nie chodzi o notariusza, tylko o projektantów, architektów, banki itp. po co akt notarialny różnym instytucjom, łącznie z bankiem, skoro istnieje KW. Ode mnie któryś z Banków(a dokładniej pośrednik z jakiegos open financial)) chciał akt notarialny tego co mi sprzedawał działkę. powiedziałem mu aby udał sie do sadu wieczysto-ksiegowego i sobie zobaczył ten akt i pożegnałem gościa. ostatnio któryś architekt tez chciał. to jakaś paranoja. Oczywiście jeśli nie ma KW albo ujawnionego nowego właściciela, to rozumiem. Z tymi instytucjami typu Expander czy OpenFinance trzeba uważać, wbrew pozorom dbają przede wszystkim o własne interesy i promują kredyty od których dostają największe prowizje. Chociaż pracuję w banku, to udałem się do Expander'a, zobaczyć czy zaoferują coś lepszego, niż sam znalazłem analizując oferty banków. To, co próbowali mi wcisnąć to kompletna porażka, po prostu wciskali mi kredyty dwóch banków, nie chcieli rozmawiać o innych ofertach, a to co wygadywali na temat marż, prowizji to był po prostu stek kłamstw. Nie namawiam, by omijać pośredników finansowych, ale bądźcie bardzo ostrożni. A w temacie aktów notarialnych, to tam, gdzie nie było to konieczne, po prostu zamazywałem na kopii kwotę transakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.05.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Miałem to samo z tymi instytucjami, fakt, jak już znalazłem bank, to mimo wszystko zaoferowali mniejsza marżę niz sam mogłem uzyskać bezpośrednio w banku. Akurat w moim przypadku, akt notarialny musiałem dać(kopie) w całości bez zamazywań, bo działkę na kredyt kupowałem, ale nie chcieli aktów poprzedniego właściciela, nawet nie chcieli wypisu z KW, bo sami sprawdzali w EKW przez internet, co w niektórych innych bankach było standardem(to żądanie aktów poprzednika). To samo u posredników. dlatego zastanawiałem się na co im akt notarialny poprzedniego właściciela(na jakiej podstawie on to nabył). Co ich to obchodzi, wszystko jest w KW. Tak samo teraz co niektórzy architekci. Na co im akt notarialny? jest KW.To nawet w Wodociągach w Błoniu wystarczyło podać KW(nie dawać wypisu) aby uzyskać Warunki przyłączy wodno-kanalizacyjnych. Wydaje mi się, ze zbierają zbyt dużo danych co niektórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roslanka 08.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 WitamMam do sprzedania stemple budowlane150 sztuk 2,9 m20 sztuk 3,5 modbiór własny w Pruszkowiezainteresowanych zapraszam na privpozdrawiam roslanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 No i mam ofertę od firmy Etgar na wykonanie projektu budowlano wykonawczego sieci wodociągowej długość około 100mb (ja wymierzyłem szacowałem raczej na 70) wraz z uzgodnieniami + projekt przyłącza wodociągowego. W sumie prawie 3,5kPLN, nie licząc kosztów dokumentacji geodezyjnej: mapy, wyrys, wypis z rej. gruntów. Mogę się mylić, ale wydaje mi się niespecjalnie tanio. Szukam zatem wciąż jakiegoś lokalnego projektanta, który zajmuje się projektowaniem sieci i przyłączy wodociągowych - może uda mi się znaleźć korzystniejszą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 09.05.2011 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 No i mam ofertę od firmy Etgar na wykonanie projektu budowlano wykonawczego sieci wodociągowej długość około 100mb (ja wymierzyłem szacowałem raczej na 70) wraz z uzgodnieniami + projekt przyłącza wodociągowego. W sumie prawie 3,5kPLN, nie licząc kosztów dokumentacji geodezyjnej: mapy, wyrys, wypis z rej. gruntów. Mogę się mylić, ale wydaje mi się niespecjalnie tanio. Szukam zatem wciąż jakiegoś lokalnego projektanta, który zajmuje się projektowaniem sieci i przyłączy wodociągowych - może uda mi się znaleźć korzystniejszą ofertę. No to nieźle chcą Cię skasować! 1. mapę do celów projektowych dostali ode mnie, geodeta zrobił mi standardowo cztery egzemplarze właśnie do celów projektowych. 2. wypis i wyrys z miejscowego planu zagosp. przestrzennego też dostali ode mnie 3, po co im wypis z rej. gruntów? 4. a może przy wstępnej rozmowie chcieli wcisnąć kanalizację ciśnieniową, a nie grawitacyjną. Sama pompa to 6-7 tyś. PLN 5. u mnie chcieli zaprojektować trasę przebiegu po obrysie prostokąta i wyszło coś około 92 metrów. Nie zgodziłem się, zaproponowałem puścić trasę po skosie po mojej działce z mniejszą ilością studzienek rewizyjnych i wyszło o prawie 15 metrów mniej. 6. Kanalizacja grawitacyjna musi posiadać tzw przewyższkę od 0,5 do 2 procent ( chyba?) tzn 5mm spadku na każdy metr bieżący kanalizacji, dlatego podniosłem dom o prawie 0,5 metra aby mieć jeszcze większy spadek i najlepiej bez zakrętów pod kątem prostym. Zawsze na tzw. kolankach rury zapychają się najczęściej i woda/ścieki wytracają w tych miejscach energię kinetyczną spływu czyli mówiąc po chłopsku hamują, co zimową porą może sprawić, że gó.....nka mogą przechodzić ze stanu ciekłego, rzadkiego, w stan stały czyli twarde, zamarznięte g...no. Oczywiście to się nie musi przydarzyć, ale kanalizacja powinna być położona na głębokości przemarzania ( chyba?) od 75 do 90 centymetrów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 09.05.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 3, po co im wypis z rej. gruntów? Może muszą ustalić właścicieli działek na odcinku, na którym jest rozbudowa sieci a nie przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 09.05.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 No i mam ofertę od firmy Etgar na wykonanie projektu budowlano wykonawczego sieci wodociągowej długość około 100mb (ja wymierzyłem szacowałem raczej na 70) wraz z uzgodnieniami + projekt przyłącza wodociągowego. W sumie prawie 3,5kPLN, nie licząc kosztów dokumentacji geodezyjnej: mapy, wyrys, wypis z rej. gruntów. Mogę się mylić, ale wydaje mi się niespecjalnie tanio. Szukam zatem wciąż jakiegoś lokalnego projektanta, który zajmuje się projektowaniem sieci i przyłączy wodociągowych - może uda mi się znaleźć korzystniejszą ofertę. A próbowałeś u Pani Pawlak Mirosławy? Namiary w książce adresowej. Projekt kosztował u niej co prawda 3600 PLN, ale był to projekt do trzech domów budowanych przy jednej prywatnej drodze (razem trzy projekty - woda + kanalizacja ciśnieniowa), w sumie wyszło na rodzinę 1200 pln (2008 rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 09.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A próbowałeś u Pani Pawlak Mirosławy? Namiary w książce adresowej... Potraktowałem dosłownie opis książcę adresowej - "Projekty instalacji wod-kan" i jakoś sobie mylnie założyłem, że chodzi o instalacje wewn. oraz że nie wchodzą w ten zakres przyłącza i rozbudowa sieci. Dzięki za naprostowanie, już skontaktowałem się z panią Pawlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 09.05.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Sprzedam tanio:-garaż blaszak 3x5-1,5 palety dachówki Braas Bałtycka Cisar w kolorze grafitowym-około 2-3m3 desek-4m3 styropianu Knauf Dach/Podłoga λ 37 grubość 8 cm Czy ktoś zna jakieś firmy z okolicy zajmujące się rozbiórkami? W trakcie wylewania betonu B25 popsuła się pompa i wylali mi jakieś 2m3 betonu na ziemię. Teraz muszę skuć tą wielką kupę betonu na mniejsze kawałki by móc jakoś to wywieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 10.05.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Sprzedam tanio: -garaż blaszak 3x5 -1,5 palety dachówki Braas Bałtycka Cisar w kolorze grafitowym -około 2-3m3 desek -4m3 styropianu Knauf Dach/Podłoga λ 37 grubość 8 cm Czy ktoś zna jakieś firmy z okolicy zajmujące się rozbiórkami? W trakcie wylewania betonu B25 popsuła się pompa i wylali mi jakieś 2m3 betonu na ziemię. Teraz muszę skuć tą wielką kupę betonu na mniejsze kawałki by móc jakoś to wywieźć.Ws. rozbiórek zadzwoń do p. Piotra ze Strzeniówki pod Nadarzynem tel. 602-294-565. Chociaż ja bym sugerował wypożyczyć jakiś młot pneumatyczny z wypożyczalni sprzętu bud. i samemu skuć najbliższa znana mi sensowna wypożyczalnia to Dawos Grodzisk, ceny w miarę, sprzęt raczej też. A gruz sobie na podjazd przerzucisz taczką. U pana Piotra możesz zostawić równie dobrze kilka stówek jak ponad tysiąc. Swoją drogą, to jak się dowiesz, jaka u niego cena za taką usługę, daj znać. Co z tym blaszakiem? Na priv pisałem kilka dni temu prośbę o nr tel. i cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks_82 11.05.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Czy wiadomo wam coś na temat budowy KDP w Błoniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 11.05.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Czy wiadomo wam coś na temat budowy KDP w Błoniu? Jakieś 1,5 mies. temu pytałem o to Burmistrza Reszkę na zebraniu w Bieniewicach. Konkretnie to pytałem o to, czy projekt jest konsultowany w jakikolwiek sposób z władzami gminy Błonie. Burmistrz odpowiedział, iż nie są prowadzone w tej sprawie żadne konsultacje z władzami Gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 13.05.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Ws. rozbiórek zadzwoń do p. Piotra ze Strzeniówki pod Nadarzynem tel. 602-294-565. Chociaż ja bym sugerował wypożyczyć jakiś młot pneumatyczny z wypożyczalni sprzętu bud. i samemu skuć najbliższa znana mi sensowna wypożyczalnia to Dawos Grodzisk, ceny w miarę, sprzęt raczej też. A gruz sobie na podjazd przerzucisz taczką. U pana Piotra możesz zostawić równie dobrze kilka stówek jak ponad tysiąc. Swoją drogą, to jak się dowiesz, jaka u niego cena za taką usługę, daj znać. Co z tym blaszakiem? Na priv pisałem kilka dni temu prośbę o nr tel. i cisza Dzięki za info. Telefon do mnie już podesłałem Ci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks_82 16.05.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Jakieś 1,5 mies. temu pytałem o to Burmistrza Reszkę na zebraniu w Bieniewicach. Konkretnie to pytałem o to, czy projekt jest konsultowany w jakikolwiek sposób z władzami gminy Błonie. Burmistrz odpowiedział, iż nie są prowadzone w tej sprawie żadne konsultacje z władzami Gminy. No właśnie nikt nic nie wie, a my nie wiemy czy stawiać dom czy sie wstrzymac. Na Forum Błonia jest kilka informacji, ale żadnych konkretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 16.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No właśnie nikt nic nie wie, a my nie wiemy czy stawiać dom czy sie wstrzymac. Na Forum Błonia jest kilka informacji, ale żadnych konkretów. Myślę, że należałoby wtajemniczyć w temat sołtysów. Oni powinni mieć większe możliwości nacisku na władze Gminy, by te w końcu zainteresowały się tematem i zaczęły się domagać udziału w konsultacjach społecznych. W końcu sołtysi nie powinni być zainteresowani KDP pod własnymi domami. W Starych Faszczycach wybrano właśnie nowego sołtysa - przejdę się do niego i pogadam. Podobnie należałoby zrobić z sołtysami Konstantynowa, Radonic i innych. Kto zatem ma możliwość, niech spróbuje się skontaktować z sołtysem z własnego terenu. Dobrze byłoby mieć jakąś mapkę z naniesioną planowaną linią KDP. Ja coś takiego sobie przygotowałem, jak chcecie, podeślę na mail'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts