Bobino 26.06.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 U nas zalatwianie calej papierologii do pozwolenia "przy okazji" adaptacji projektu i przy aktualnym planie zagospodarowania przestrzennego trwalo dwa miesiace - nie wliczamy w to przylaczy, ktore sa obecnie zalatwiane. Moze ktos ma kibelek na dzialke na zbyciu?? Z checia przygarniemy. mikel_1, doczytalam w Twoim watku budowlanym, ze beton brales i z Budokruszu i z Kasob Kozerki? Widze, ze bardziej polecasz te druga firme?? Powoli kompletujemy liste "zakupowa", bo mamy nadzieje ruszyc na poczatku sierpnia. Witam ! To normalny czas oczekiwania, ale czegoś tu nie rozumiem. Dostaliście PnB bez warunków na przyłącza? Co do kibelka - najprościej, gdy ekipa sama z zakupionych przez Ciebie desek szalunkowych na budowę wybuduje tzw. "wygódkę" oraz szopę-magazynek. U mnie tak zrobili, wyszło taniej i szybciej: kibelek ok. 1 godziny plus komórka i łazienka 4 godziny, całość pokryli papą; wykorzystali około 1 m3 powierzchni desek. Metr sześcienny desek kosztuje 600 zł. Tylko niech zmontują te budowle na wkręty, a nie na gwoździe! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpilka17 26.06.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 To normalny czas oczekiwania, ale czegoś tu nie rozumiem. Dostaliście PnB bez warunków na przyłącza? Warunki mielismy, a jakze. Mowie tu o tworzeniu projektow przylaczy i faktycznym dociagnieciu mediow na dzialke (mimo ze sa w odleglosci ok 10 m od niej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glinek4 27.06.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Witam ,potrzebuje zrobic wjazd na działkę .niestety między drogą a moja działka jest rów melioracyjny.zna ktos moze namiary na jakas firmę ktora moze się tym zająć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 27.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Odpow. dla Glinek4 Chyba musisz zasięgnąć info w melioracji co z tym zrobić i prawdopodobnie posiadać pozwolenie wodno-prawne przebudowy rowu melioracyjnego. Spróbuj w Melioracjii Grodzisk Maz. tel 22 755 50 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.06.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 pozwolenie wodno-prawne załatwiasz w starostwie w Ożarowie, w WZMiUW w Grodzisku uzyskujesz tylko opinie. Musisz do nich sie udać z mapka wysokościowo-sytuacyjna w skali 1:1000, która uzyskasz w Starostwie za ok 50zł. jeśli masz, to kolorowa kopia wystarczy. Jak będziesz w melioracji to tam składasz wniosek, oni Ci podpowiedzą. A tak w ogóle, to projektant zjazdu powinien wiedzieć co i gdzie załatwić. zna ktos moze namiary na jakas firmę ktora moze się tym zająć ? Sprawdź w firmie [tu jest adres i nazwa firmy, ze względu na to, ze nie chce robić nikomu reklamy, dane podam na PW jeśli ktoś będzie zainteresowany] mnie przysłali ofertę na projekt zjazdu. Cena może nie najnizsza, ale zawiera - Wykonanie dokumentacji zjazdu na posesję z drogi gminnej, - Uzgodnienie dokumentacji z zarządcą drogi, - Uzgodnienie dot. mediów znajdujących się w zasięgu zjazdu, - Uzyskanie pozwolenia na budowę zjazdu, - Wykonanie tymczasowej organizacji ruchu na okres budowy. Wszystkie opłaty administracyjne po stronie Inwestora. Inwestor zobowiązany jest do dostarczenia mapy do celów projektowych, wypisów z rejestru gruntów oraz kopii mapy ewidencyjnej, wypisu z planu miejscowego lub warunki zabudowy. Firma Beyonds może dostarczyć w/w dokumenty jednakże inwestor zwróci koszty ich uzyskania. proszę tego nie traktować jako reklamy. znalazłem ich na stronie z ogłoszeniami i wysłałem zapytanie. nie korzystałem, nie rozmawiałem. Mam 3 lata na wykonanie zjazdu, więc na razie skupiam sie na tym aby postawić budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 29.06.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Wszystkie opłaty administracyjne po stronie Inwestora. Ha, Ha , HA !!! Wykonanie zjazdu i inne opłaty administracyjne to jest właśnie państwo prawa. Te wszystkie dokumenty potrzebne do wykonania zjazdu to kolejna biurokratyczna paranoja, a co wy o tym sądzicie! A jeśli nie wykonasz zjazdu - wjazdu na swoją działkę, to co? Urzędnik z gminy nie pozwoli Ci wjeżdżać do siebie? Może postawi zasieki albo szlaban. A może ustawi policjanta, który będzie pobierał myto za wjazd. Ps. a ile to wszystko razem kosztuje, no te dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glinek4 29.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Dziekuje za pomoc.dowiedziałem się w Błoniu ze musze złozyc wniosek o uzgodnienie lokalizacji zjazdu - 30 dni czekania na decyzje .z tym do starostwa -pewnie znowu 30 dni .w zwiazku z tym ze zjazd w tym wypadku będzie nad rowem melioracyjnym sprawa sie komplikuje .papierologia do kwadratu.sam projekt kosztuje 1500 + vat plus papiery zwiazane z przebudową rowu -500 zł plus jeszcze pewnie coś .3-4 miesiace załatwiania papierków w tym przypadku a bez tego nie moge podzielić działki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.06.2011 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Wszystkie opłaty administracyjne po stronie Inwestora. Ha, Ha , HA !!! Ps. a ile to wszystko razem kosztuje, no te dokumenty. nie dużo. Uzgodnienie w gminie do 100zł (chyba, ze jest za darmo, bo ostatnio niektóre przepisy sie pozmieniały i sporo jest darmowych), pozwolenie wodno prawne, tyle co w starostwie(w melioracji od nowego roku gratis) no i samo pozwolenie na budowę ok 70zł, chyba, ze starostwo to potraktuje jako budowę mieszkaniową to wtedy gratis. No i ewentualnie ZUD, ale to ponoć nie jest potrzebne. Wykonanie zjazdu i inne opłaty administracyjne to jest właśnie państwo prawa. Te wszystkie dokumenty potrzebne do wykonania zjazdu to kolejna biurokratyczna paranoja, a co wy o tym sądzicie! sądzimy, ze tak, ale patrząc z drugiej strony na te wszystkie biurokratyczne wymagania oraz wszelakie aspekty ich braku, przynajmniej ja, doszedłem do wniosku, ze to ma sens. Inaczej byłaby taka samowolka, ze np. nie wiadomo kiedy sasiad postawił by Ci tuz obok płotu budynek na wysokość 2 pieter i zasłonił cały widok, albo płot murowany 4m wysoki, albo ... wszystko inne na Twoja szkodę, a Ty nic nie mógłbyś zrobić(oprócz podłożenia granatu w nocy). A jeśli nie wykonasz zjazdu - wjazdu na swoją działkę, to co? Urzędnik z gminy nie pozwoli Ci wjeżdżać do siebie? Może postawi zasieki albo szlaban. A może ustawi policjanta, który będzie pobierał myto za wjazd. projektu zjazdu, pewnie to miałeś na myśli. Nie, nie postawi zasieków, policjanta też, ale podczas przebudowy/budowy drogi nie uwzględni Twojego zjazdu, nawet jak go wybuduje, to obciąży Cie kosztami jego budowy po swoich cenach. Jeśli zjazd jest przez rów(bez rowu też, ale konsekwencje mniejsze), to może znaleźć się "życzliwy" sąsiad i "uprzejmie doniesie" , ze z Twoim zjazdem jest coś nie tak, a wtedy kontrola z nadzoru budowlanego i jesli nie masz PnB i innych dokumentów, moga kazać Ci rozebrać, albo zalegalizować a to koszt, niezależnie co, 50tys. zł samej kary + pozostałe koszty projektu, uzgodnień itp. jakby co, to mam namiary na innych projektantów tańszych. Nie korzystałem, bo jak juz pisałem, na razie zrezygnowałem z projektu zjazdu. mam 3 lata, wiec zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 30.06.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Pewną część przepisów akceptuję, żeby nie było samowoli budowlanej, a także i te przepisy, które traktują o tak zwanym dobrym sąsiedztwie np. odległości budynków od granicy działki, ich wysokości, ogrodzeń i etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipsi 03.07.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 witamchętnie sprzedam: około 2 metrów3 desekposzalunkowe, ale idealnie poczyszczone, bez gwoździ. duża część bardzo długaza stów siedem stemple - już poszłyokoło 80 sztukdługość około 2,80po dwa złote za sztukę mam jeszcze niewielkie ilości cegły czerwonej plecewickiej, której chetnie bym się pozbyła z placu. spore ilości przeróżnych gwoździ krokwiaków wielkości wszelakiej. - gwoździ też już nie ma. oraz HEBy (dwuteowniki) 26 (2 razy po 2.8 mb) i HEBy 30 (też 2* 2.8 mb) wszystko - transport własny z Błonia/ Faszczyc tel. 609 365 305pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 04.07.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam wszystkich i proszę o pomoc Panowie od wykończeniówki choć robili bardzo dokładnie i byłem z nich zadowolony, pokłócili się ze sobą i rozeszli, zostawiając nas z niedokończoną robota:( Poszukuję więc PILNIE solidną osobę lub firmę do dokończenia prac wykończeniowych(malowanie, tapetowanie, panele, itp), sądzę, że 3-4dni pracy, najlepiej z naszych okolic aby dojazd nie był problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roslanka 05.07.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witammam po budowie deski na szalunki 4 m3 - połowa długa 3,5 i 4 metry bez gwoździ lekko zabrudzona cementem a druga połowa 3,4, 5 metrowe z gwoździami. Sprzedam wszystkie za 800 zł. Odbiór w Pruszkowietel 608 089 366Pozdrawiamroslanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 06.07.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam ! Szukam składu z drewnem na więźbę dachową. Gdzie, u kogo kupowaliśćie drewno . Podajcie namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 06.07.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 mikel_1, doczytalam w Twoim watku budowlanym, ze beton brales i z Budokruszu i z Kasob Kozerki? Widze, ze bardziej polecasz te druga firme?? Powoli kompletujemy liste "zakupowa", bo mamy nadzieje ruszyc na poczatku sierpnia.Correct, bardziej Kasob polecam. Zaczniesz korzystać, to zrozumiesz, czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeman 08.07.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam, potrzebuję 30 szt stempli budowlanych o długości 3,30m, z góry dziękuję za pomoc.przeman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 12.07.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Correct, bardziej Kasob polecam. Zaczniesz korzystać, to zrozumiesz, czemu Czy możesz opisać szerzej i jaśniej na temat tej drugiej firmy od Betonu. Dlaczego nie z Budokruszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 12.07.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Czy możesz opisać szerzej i jaśniej na temat tej drugiej firmy od Betonu. Dlaczego nie z Budokruszu?W dzienniku budowy opisałem, poszukaj we wpisach. Być może sytuacja jednostkowa, ale wyglądało na problem systemowy, nie jednostkowy. Oczywiście, można się do nich dostosować, ale nie bardzo mi się podoba, że klient ma się we wszystkim do sprzedawcy dostosowywać, jakoś mi to nie leży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 14.07.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 przejrzałem Twoje forum: dzięki za inspirację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 14.07.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 czy możesz podać kontakt do tych Kozerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobino 14.07.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 I przyszedł mi taki pomysł, aby wszyscy, którzy rozpoczęli budowę niedawno, lub niebawem rozpoczną spotkali się na "neutralnym" gruncie, aby wymienić poglądy i dotychczasową wiedzę na temat budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts