Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

pewnie dało by radę i 2,7-2,8m tylko muszę pogadać z wykonawcą. Ile było by tych stempli?

A co do garażu to szkoda mi czasu, a nawet gdyby to po rozebraniu to są spore elementy. Np dach ma pełne 3x6m i jego wolał bym nie rozbierac bo jak wiadomo to przy składaniu zostanie wiadro wkrętów z którymi nie wiadomo co zrobić.

Dach nie ma 3x6 - przyjrzyj się, na pewno to są 3 podłużne płachty blachy, 1,coś x 6m każda. Mam taki sam garaż, więc wiem :) Rozkłada się dość szybko - we 2 jakieś 1,5h nam zajęło.

Stempli jest 240 szt. Nt. długości upewnij się u swojego wykonawcy/kierbuda, zależy kto tam u ciebie zawiaduje budową teraz.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dawno mnie tu nie było, ale i mi się w końcu udało. Jutro zaczynam.

Poszukuje stempli 3m w dobrym stanie, najlepiej w nie zbyt dalekiej okolicy Starych Faszczyc.

A tak poza tym macie może namiar na kogoś ze sporą ciężarówką najlepiej z HDS-em w okolicy Błonia? Potrzebuję przewieźć blaszany garaż 3x6m. Lekki ale spory i nie chciał bym go rozbierać i składać tylko dla transportu na odległość 1km.

Ja takiego blaszaka przeniosłem w cztery chłopa na piechotę, no ale to było nie więcej jak 150m :)

Grzecznie informuję wszystkich, że w dniu 1 czerwca ostatecznie sfinalizowałem z żoną zakup działeczki budowlanej w Starych Faszczycach. Zatem Ntek oficjalnie będziemy sąsiadami (co prawda po drodze stoi 1 dom, ale co tam). Jeśli ktoś byłby zainteresowany to do sprzedaży zaraz obok mnie są jeszcze 4 działki ( w rozmiarówce 1100 - 1190 m).

Wiem, że dość dawno to pisałeś ale spytam - w jakiej odległości mniej więcej są te działki od stacji PKP w Błoniu? Czy to dalego od ulicy Faszcyckiej? Może w weekend się wybiorę tam rowerkiem, czy sa tam jakieś tabliczki z nr.telefonu żeby rozpoznać które to działki?

Wiem, że dość dawno to pisałeś ale spytam - w jakiej odległości mniej więcej są te działki od stacji PKP w Błoniu? Czy to dalego od ulicy Faszcyckiej? Może w weekend się wybiorę tam rowerkiem, czy sa tam jakieś tabliczki z nr.telefonu żeby rozpoznać które to działki?

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=vl

wpisz: 52.176281,20.598426

Na mapie pojawi się zielona strzałka :)

c.d.

Działki są przy ulicy Faszczyckiej już za zakrętem, na rogatkach Błonia. Do PKP około 1300-1500m, w zależności od wybranej drogi. Piechotą to około 15-20m, samochodem około3-4 minuty.

Pytanie było skierowane do SMP, ale pozwoliłem sobie wtrącić parę słów. Jeżeli będziesz zainteresowany prześlę Ci na priv namiary na właścicielkę. Sam kupowałem od niej jedną z działek.

Witajcie,

Czy ktoś z was ma rekuperator? Powaznie zastanawiamy się nad tym rozwiązaniem. Ja na razie jestem na NIE ale szukam kogos kto dotarłby do mnie z silnymi argumentami za TAK. Na wiosne ruszamy z budowa i juz teraz na etapie adatacji projektu musimy zdecydowac sie na wybór instalacji. Bede wdzieczna za pomoc.

@Aleks_82 napisz dlaczego jestes na nie. co prawda jestem na etapie po uzyskaniu PnB, ale jestem pewny na 100%, że bede dażył do mechanicznej wentylacji z rekuperatorem.

+

• czyste przefiltrowane powietrze,
  • kurz ograniczony do minimum,
  • wentylacja działająca także w lato(grawitacyjna nie działa wcale lub prawie wcale)
  • W lato można zastosować GWC co załatwi sprawę klimatyzacji, a w zimie wstępnie ogrzeje nadmuchiwane powietrze
  • możliwość regulacji wydajności dla każdego pomieszczenia, dla dnia tygodnia i dla pory dnia
  • podobno daje oszczędności w ogrzewaniu, w co jestem mocno skłonny uwierzyć, zwłaszcza, ze mam teraz wentylację grawitacyjną, w bloku i nie działa ona wcale, w domu zaduch, duchota, parno, trzeba otwierać okno, a kurzu jest tyle, ze zanim człowiek wyczyści wszystko, do już na początku jest warstwa kurzu

-

• koszty montażu
  • koszty utrzymania(filtry, prąd itp)

Witam !

Mam do sprzedania 150 stempli budowlanych po 3 metry długości, a także deski szalunkowe bez gwoździ ( były skręcane na wkręty ), czyste, bez cementu - odstąpię za połowę ceny. Stemple i deski szalunkowe były tylko raz używane. Sprzedam także paletę pustaków stropowych typu teriva firmy Budokrusz, fabrycznie zapakowaną,

Pozdrawiam

Bobino

Witam

W tym roku rozpoczynamy budowe domu w Bożej Woli, musimy w najbliższym czsie zamówic materiały na stan zerowy, budujemy na odległośc, tzn. mieszkamy za granicą ale prace muszą iśc do przodu..czy moglibyście polecić najlepsze miejsca na zakup materiałów w okolicy.Myślelismy o zamówieniu betonu w Kasob, piach tez mamy na miejsc, wiec gdzie kupić resztę : bloczki , cegły czerwone(cokół) zaprawa do klinkieru , deski, gwoździe..

Jesli macie namiary na fajne hurtownie to dajcie znac.Dzięki.

jusanka autopol na trasie poznańskiej cieszy się dobrą opinią. znajomi z bożej woli często korzystali z tego sklepu.

ja sama nie (coby przez tory nie przejeżdżać) - więc więcej szczegółów nie znam.

mam natomiast dwie inne sprawy

1) wciąz mam sporo gruzu do oddania. naprawdę nikt chętny się nie znjadzie? :)

2) szukam łopatowego dobrego, uczciwego, starannego, silnego...

no dobra może być tylko silny, aby był. znacie kogoś? bo jakoś nie uśmiecha mi się wybieranie robotnika na targu ludzkim na bieniewickiej. :( nie jest to rola dla mnie.

@Aleks_82 napisz dlaczego jestes na nie. co prawda jestem na etapie po uzyskaniu PnB, ale jestem pewny na 100%, że bede dażył do mechanicznej wentylacji z rekuperatorem.

+

• czyste przefiltrowane powietrze,
  • kurz ograniczony do minimum,
  • wentylacja działająca także w lato(grawitacyjna nie działa wcale lub prawie wcale)
  • W lato można zastosować GWC co załatwi sprawę klimatyzacji, a w zimie wstępnie ogrzeje nadmuchiwane powietrze
  • możliwość regulacji wydajności dla każdego pomieszczenia, dla dnia tygodnia i dla pory dnia
  • podobno daje oszczędności w ogrzewaniu, w co jestem mocno skłonny uwierzyć, zwłaszcza, ze mam teraz wentylację grawitacyjną, w bloku i nie działa ona wcale, w domu zaduch, duchota, parno, trzeba otwierać okno, a kurzu jest tyle, ze zanim człowiek wyczyści wszystko, do już na początku jest warstwa kurzu

-

• koszty montażu
  • koszty utrzymania(filtry, prąd itp)

posiadam rekuperator,wiekszosc rzeczy ktore napiasl slawko123 sie zgadza.

Nie wiem jak mozna regulowac wydajnosc dla kazdego pomieszczenia? nie slyszalem o tym, wydajnosc dobiera sie do kubatury budynku oraz losci osob w nim przebywajacych, reku ma np 3 biegi i automatyka i raz dmucha na pierwszym innym razem na drugim biegu itp (ale nie dla kazdego pokoju inaczej)

Co do oszczednosci to nie po to sie wybiera taka wentylacje aby oszczedzac bo przeciez prad to ciagnie ale w niewielkich ilosciach. U mnie w zime piec ustawilem na najnizsze utawienia bo bylo az za goraco, gdy reku pracowalo :)

W lato na poddaszu jednak jest za goraco i okna otwieram. Nie mam GWC. Z GWC przypuszczam ze byloby chlodniej np o 3 stopnie i wtedy bym jechal na reku.

Nie wiem jak mozna regulowac wydajnosc dla kazdego pomieszczenia? nie slyszalem o tym, wydajnosc dobiera sie do kubatury budynku oraz losci osob w nim przebywajacych, reku ma np 3 biegi i automatyka i raz dmucha na pierwszym innym razem na drugim biegu itp (ale nie dla kazdego pokoju inaczej)

Miałem na myśli wstępną regulację na anemostatach w trakcie pierwszej regulacji. Z czasem jak się trochę pomieszka, można stwierdzić, gdzie wentylacja jest zbyt wydajna, a gdzie za mało i samymi anemostatami odpowiednio zmienić stopień wentylacji w danym pomieszczeniu(dokładniej w jednym pomieszczeniu zwiększamy i równocześnie w innym zmniejszamy).

@RL, jak rozwiązałeś kwestie wyciągu kuchennego? Otwierasz okna? Wyciąg idzie przez rekuperator? Czy w jakiś inny sposób?

Jak wiemy taki wyciąg ma wydajność od 400-800m3/h(w zależności od typu) i jego włączenie zakłóca pracę rekuperatora(no chyba, że jest odpowiednio wyliczone i idzie przez rekuperator) to znaczy zarówno wyciąg jak i rekuperator "wysysają" powietrze, ale sam reku nie jest w stanie "nadmuchać" różnicy. Czy nie głupie byłoby z automatu wyłączać wyciąg rekuperatora w momencie włączenia wyciągu kuchennego? Wtedy reku by tylko nadmuchiwał powietrze, a wyciąg kuchenny wyciągał. Oczywiście wtedy odzysk ciepła nie działa. A co w zimie? O wcześniej o tym nie pomyślałem. Czy w taki układzie rekuperator nie mając ogrzewania nie zamarznie?

pzdr

Sławek