Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Błonie koło W-wy

Recommended Posts

Uwaga! W okolicach Błonia grasują złodzieje okradający budowy. Moja budowa została okradziona (blaszak + barak budowlany ). Stało się to prawdopodobnie wczoraj w nocy. Oprócz kradzieży elektronarzędzi złodzieje ucięli mi też kabel zasilający wyprowadzony w garażu (garaż jeszcze bez bramy) i ukradli odgromówkę z dachu. Policja twierdzi, że od jakiegoś czasu ma średnio około 3 takich zgłoszeń tygodniowo.

Gdyby ktoś zauważył jakichś podejrzanych typków sprzedających elektronarzędzia/narzędzia spalinowe to należy to najlepiej od razu zgłosić to policji/straży miejskiej.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwaga! W okolicach Błonia a więc może i Grodziska Mazowieckiego grasują złodzieje okradający budowy. Moja budowa została okradziona (blaszak + barak budowlany ). Stało się to prawdopodobnie wczoraj w nocy. Oprócz kradzieży elektronarzędzi złodzieje ucięli mi też kabel zasilający wyprowadzony w garażu (garaż jeszcze bez bramy) i ukradli odgromówkę z dachu. Policja z posterunku w Błoniu twierdzi, że od jakiegoś czasu ma średnio około 3 takich zgłoszeń tygodniowo.

Gdyby ktoś zauważył jakichś podejrzanych typków sprzedających elektronarzędzia/narzędzia spalinowe to należy to najlepiej od razu zgłosić to policji/straży miejskiej.

Niech to szlag, źle zrobiłem że mojej kradzieży nie zgłosiłem. Ale widzę, że sz.p. policjanci sami potwierdzają - co z tego, że zgłosisz, my nie jesteśmy w stanie ich znaleźć... eh. a rząd na policji jeszcze oszczędza shit.

Miałem na myśli wstępną regulację na anemostatach w trakcie pierwszej regulacji. Z czasem jak się trochę pomieszka, można stwierdzić, gdzie wentylacja jest zbyt wydajna, a gdzie za mało i samymi anemostatami odpowiednio zmienić stopień wentylacji w danym pomieszczeniu(dokładniej w jednym pomieszczeniu zwiększamy i równocześnie w innym zmniejszamy).

@RL, jak rozwiązałeś kwestie wyciągu kuchennego? Otwierasz okna? Wyciąg idzie przez rekuperator? Czy w jakiś inny sposób?

Jak wiemy taki wyciąg ma wydajność od 400-800m3/h(w zależności od typu) i jego włączenie zakłóca pracę rekuperatora(no chyba, że jest odpowiednio wyliczone i idzie przez rekuperator) to znaczy zarówno wyciąg jak i rekuperator "wysysają" powietrze, ale sam reku nie jest w stanie "nadmuchać" różnicy. Czy nie głupie byłoby z automatu wyłączać wyciąg rekuperatora w momencie włączenia wyciągu kuchennego? Wtedy reku by tylko nadmuchiwał powietrze, a wyciąg kuchenny wyciągał. Oczywiście wtedy odzysk ciepła nie działa. A co w zimie? O wcześniej o tym nie pomyślałem. Czy w taki układzie rekuperator nie mając ogrzewania nie zamarznie?

pzdr

Sławek

a ok, no nam firma zrobiła regulacje, dala nawet tabelkę z pomiarami ze niby wszystko jest ok ;) ale życie pokazuje ze na poddaszu zawsze jest cieplej a wiec i bardziej duszno ;)

co do okapu to my kupiliśmy taki, który ma możliwość dołożenia filtrów węglowych, filtry oczywiście kupiliśmy i powietrze przefiltrowane wraca na kuchnie :) przez którą wędruje sobie świeże powietrze z salonu i jest potem wyciągane w kuchni

(czyli to wygląda tak: wyciąg reku w kuchni <------ <- okap <---------------------------- nadmuch reku w salonie)

w czasie ostrego gotowania i chodzenia okapu można włączyć reku na maksymalny bieg (tak nam mówił wykonawca instalacji), szkoda, że nie dało się mieć podwójnego sterowania reku, żeby jedno było w kuchni ;) my mamy w holu więc trzeba się kawałek przejść. Można ofc wyłączyć reku, otworzyć odpowiednie okna żeby był przeciąg i tak sobie radzić np w lato ;)

mam pytanie odnosnie tych kradziezy, w ktorej czesci Blonia one mialy miejsce? jaki byl mozliwy proces selekcji budow do okradzenia? w sensie widac ze dom sie dopiero buduje i na pewno sa narzedzia gdzies przechowywane, czy dom jest np zamieszkany a kolo niego komorka/garaz i takie miejsca byly wybierane?

PS. czy ktosmoze polecic tania aczkolwiek solidna firme od ukladania kostki brukowej?

Rozumiem, czyli "obieg zamknięty" okapu(nie mam zaufania do takiego obiegu). Dodatkowe koszty filtrów i to na dodatek węglowych co by zapachy pochłaniał.

Ja myślę żeby zrobić tak: okap z wywiewem na zewnątrz, w momencie włączenia okapu automatycznie wyłącza mi się wentylator wyciągu w rekuperatorze, a wentylator nadmuchu włącza się na maksa. Zakładam, ze rekuperator ma dwa wentylatory. Wtedy mam i wentylowane pomieszczenia i opary z gotowania wychodzą na zewnątrz. nie wiem tylko jak to w zimie by wyglądało. Moze jakiś pasywny wymiennik na wyjściu?

jest to moje teoretyczne rozważanie, bo jeszcze nie miałem do czynienia z reku, ale zanim coś postawię, chce przeanalizować różne warianty, tak aby w trakcie budowy przygotować się wstępnie do instalacji i później nie kombinować.

@rpilski i @mikel_1 współczuję. Wiem jak to jest, jak mi pare razy domek na działce okradli, nawet łyżeczki, stara pościel i owoce w puszkach.

mam pytanie odnosnie tych kradziezy, w ktorej czesci Blonia one mialy miejsce?
jedno w Bieniewicach, a drugie nie wiem.

mam pytanie odnosnie tych kradziezy, w ktorej czesci Blonia one mialy miejsce? jaki byl mozliwy proces selekcji budow do okradzenia? w sensie widac ze dom sie dopiero buduje i na pewno sa narzedzia gdzies przechowywane, czy dom jest np zamieszkany a kolo niego komorka/garaz i takie miejsca byly wybierane?

Dom w budowie, w Bieniewicach.

Taki skradziony sprzęt na pewno pojawi się gdzieś na rynku. W trakcie budowy mojego domu pojawili się tacy jedni u mojej ekipy i oferowali im za półdarmo sprzęt budowlany. Omal nie skończyło się to bijatyką, bo strasznie tym wkurzyli budowlańców, którzy domyślili się skąd taki sprzęt pochodzi.

Zatem bardzo możliwe, że u kogoś z Was pojawi się jakiś menel z propozycją sprzedaży sprzętu po okazyjnej cenie. Jeżeli zjawi się samochodem od razu zanotujcie numery i dajcie znać na policję.

Na marginesie, w telewizji pokazywali jak leśnicy walczą ze złodziejami drewna - ukrywają jakieś niewielkie kamerki, które nagrywają zdarzenie. Może to nie byłby głupi pomysł coś takiego zamontować na budowie?

Rozumiem, czyli "obieg zamknięty" okapu(nie mam zaufania do takiego obiegu). Dodatkowe koszty filtrów i to na dodatek węglowych co by zapachy pochłaniał.

Ja myślę żeby zrobić tak: okap z wywiewem na zewnątrz, w momencie włączenia okapu automatycznie wyłącza mi się wentylator wyciągu w rekuperatorze, a wentylator nadmuchu włącza się na maksa. Zakładam, ze rekuperator ma dwa wentylatory. Wtedy mam i wentylowane pomieszczenia i opary z gotowania wychodzą na zewnątrz. nie wiem tylko jak to w zimie by wyglądało. Moze jakiś pasywny wymiennik na wyjściu?

jest to moje teoretyczne rozważanie, bo jeszcze nie miałem do czynienia z reku, ale zanim coś postawię, chce przeanalizować różne warianty, tak aby w trakcie budowy przygotować się wstępnie do instalacji i później nie kombinować.

troszke nie wiem jak chcesz zgrac reku z okapem? jak wlaczysz okap to jak niby on ma sterowac reku i wylaczyc go? a nie da sie wylaczyc tylko czesci reku, wylaczyc mozna calosc czyli ani nie ciagnie ani nie dmucha. Co najwyzej mozesz miec okap z wentylatorem i rure za sciane i po prostu okap bedzie wyrzucal powietrze na zewnatrz ale reku nadal bedzie pracowalo tak samo. Po prostu bedziesz mial 2 wyrzuty jeden od reku a drugi ok okapu gdy go odpalisz ;)

Ja osobiscie jestem zwolennikiem prostych rozwiazan, filtr weglowy to koszt chyba 60pln do mojego okapu, nie mam dziury w scianie, wiec i zimno nie leci i cieplo nie ucieka no i nie zaburzam dzialania wentylacji (bo jak wiadomo nie wolno mieszac reku i grawitacyjnej), nie trzeba kombinowac ze sterowaniem reku, tluszcz nie idzie w rury, powietrze przefiltrowane wraca na pomieszczenie (a wiec bilans sie zgadza) jak dla mnie same plusy i dlateog takie rozwiazanie wybralem. Specjalsita natomiast nie jestem, byc mzoe instalator doradzi Ci cos innego.

a nie da sie wylaczyc tylko czesci reku,vwylaczyc mozna calosc czyli ani nie ciagnie ani nie dmucha.
da się, zależy od rekuperatora

troszke nie wiem jak chcesz zgrac reku z okapem?
, a to zaden problem. Teraz nie napiszę, bo zalezy jaki rekuperator zakupię i zamontuję.

a osobiscie jestem zwolennikiem prostych rozwiazan, filtr weglowy to koszt chyba 60pln do mojego okapu
, no tak, ale do dzis nie przekonałem sie do takiego rozwiazania. Nawet juz nie o koszt chodzi.

jak dla mnie same plusy i dlateog takie rozwiazanie wybralem.
pomyśle, dzięki za sugestie, każda jest cenna :)

miałbym obawy co do takiego rozwiązania. Filtr przeciw tłuszczowy kiedyś się "kończy" a zatłuszczenie wymiennika w reku, to już problem. Gdzieś czytałem, aby nie stosować takiego rozwiązania, bo zawsze istnieje takie ryzyko. Są co prawda rekuperatory z osobnym "wejściem" na wyciąg kuchenny, ale nie wiem jak to sie sprawdza.

Witam wszystkich z Grupy Błonie :)

Czy ktos z Was przebrnął już przez sprawę związaną z budową sieci, podkreślam, kanalizacyjnej i wodociągowej. Interesuje mnie porównanie wyceny naszego, miejscowego, MPWiK z jakąs zewnętrzną firmą.

Witam, sporo czasu upłyneło od tego zapytania a odpowiedzi nie było, może teraz :)

czy można prosić o takie porównanie? ogólnie interesują mnie ceny MPWiK w zakresie wykonania przyłączy wodno-kanalizacyjnych.

projekt z uzgodnieniami mam.

Witam, sporo czasu upłyneło od tego zapytania a odpowiedzi nie było, może teraz :)

czy można prosić o takie porównanie? ogólnie interesują mnie ceny MPWiK w zakresie wykonania przyłączy wodno-kanalizacyjnych.

projekt z uzgodnieniami mam.

U mnie robi jeden magik od Kanalizacji i Wodociągów z Błonia, tam też pracuje w tej zacnej instytucji; nie wiem jakie są ceny w MPWiK, ode mnie zażyczył sobie -

60 zł / mb - wodociąg i kanalizacja ciśnieniowa ( liczone osobno ) ( zjechaliśmy do ceny 55zł/mb )

za kanalizację grawitacyjną chciał 160 zł / mb

a ile chcieli w MPWiK za metr?

pozdrawiam